Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over lei kornoelje

Redelijk nieuw in het assortiment leibomen is de lei kornoelje. De kornoelje is vooral bekend als struik en hiervan heeft Tuinplantenwinkel ook een groot assortiment. Als boom is de plant minder bekend en dat is eigenlijk erg jammer. Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u zelfs 2 soorten.

De gele kornoelje heeft veel kenmerken die menig tuinliefhebber zal aanspreken. Het begint met een bloeiwijze aan het einde van de winter op de nog kale takken. Aan de takken verschijnt dan een bolvormige bloeiwijze die bestaat uit tientallen gele bloemetjes. Na de bloei verschijnt een prachtig generfd blad dat in het najaar prachtig verkleurd alvorens deze af valt. In de zomer draagt de boom nog bessen die geliefd zijn bij vogels; zelfs ook eetbaar zijn; en die mooi rood afkleuren. De bast heeft rood-bruine kleur en schilfert op latere leeftijd af. De kleur veranderd dan naar bruin tot grijs.

De Latijnse naam van deze leiboom is de Cornus officinalis 'Robin's Pride'. Het is een selectie met een rijkere bloei dan de botanische soort.

Naast de gele kornoelje is er de witte kornoelje. Deze kornoelje wordt zelden in een boomvorm aangeboden, maar wij zijn er in geslaagd prachtige leibomen te kweken. Opvallende aan deze soort kornoelje zijn de naar rood verkleurende twijgen gedurende de herfst en wintermaanden. In het voorjaar bloeit deze soort met witte bloemen gevolgd door witte bessen (vandaar de naam).

 

Lei kornoelje verzorging en snoei

Wat betreft ziektegevoeligheid zit het bij deze boomsoort wel snor. Over het algemeen zijn er weinig aantastingen waarneembaar en wordt de soort niet belaagd door plagen. Voor een goede groei is een humusrijke grond belangrijk. U kunt hiervoor om het jaar wat mulch rondom de voet van de boom aanbrengen. Dit kan met turfstrooisel of bladcompost.

 

Lei kornoelje planten

De Cornus officinalis en Cornus alba als leiboom is jaarrond aan te planten omdat wij deze boom in pot leveren. Alleen bij een bevroren ondergrond is dit niet mogelijk.

Maak bij het planten een ruim plantgat die 1,5 tot 2 keer zo groot is als de kluit. Dit geldt voor zowel de breedte als de hoogte. Voeg in het gat aanplantgrond toe en meng deze door de bestaande aarde. Haal vervolgens de pot van de kluit (met een paar tikken op de bovenrand komt deze meestal gewoon los). Zet vervolgens de kluit van de lei kornoelje op een goede hoogte in het plantgat. De bovenzijde van de kluit dient hierbij gelijk te komen met het maaiveld. Vul het gat vervolgens op de omliggende aarde en druk de aarde stevig aan. Geef daarna een keer stevig water. Als u plant in de lente of zomer terwijl de boom al blad heeft, dient u extra water te geven bij aanhoudend droog weer. Zorg erbij dat het water echt in de kluit van de boom zakt. Maak hiervoor een walletje van aarde rondom de voet van de boom en giet deze bijvoorbeeld 2 keer na elkaar helemaal vol. Wacht tussentijds tot al het water in de kluit is getrokken.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.