Informatie over vlierbes

Een vlierbes is een mooie, vrij grote struik. De bloemen en de bessen van deze struik zijn eetbaar. Van de bessen wordt jam en sap (siroop) gemaakt. De bloemen worden wel in meel gedompeld en gebakken als pannenkoekjes. Vlierbesstruik wordt ook wel Sambucusboom genoemd. Er zijn veel variëteiten. Tuinplantenwinkel heeft de volgende: Sambucus nigra ‘Golden Tower - XL met geelgroen, diep ingesneden blad en bloeit wit, krijgt zwarte bessen en heeft een smalle, opgaande groeiwijze; Sambucus nigra 'Black Lace' – XL, loopt eerst groen uit en krijgt daarna diep ingesneden, donkerpurperblad, bloeit roze en krijgt donkere bessen; Sambucus nigra 'Black Tower' - XL, heeft donkerpaarse bladeren, bloeit met roze schermbloemen en krijgt paarszwarte bessen, heeft een zuilvormige groeiwijze;  Sambucus racemosa 'Plumosa Aurea' heeft diep ingesneden geeloranje blad, bloeit wit en krijgt rode bessen; Sambucus nigra 'Black Lace' heeft diep ingesneden, donkerpurperen bladeren, bloeit vanuit roze bloemknopjes met witte bloemetjes, de bessen zijn donker van kleur.

Vlierbes planten

De meeste soorten staan in de zon of halfschaduw; er zijn soorten die niet in de zon moeten staan (Sambucus racemosa 'Plumosa Aurea'). Aan de grondsoort worden weinig eisen gesteld, maar zorg wel voor een doorlaatbare, goede, humusrijke, licht vochtige bodem.

Vlierbes snoeien en verzorgen

Om de Vlier in vorm te houden en te verjongen, snoeit u in maart of de herfst (als er geen blad aan de struik zit) de takken tot een halve meter boven de grond terug. Gebruik hierbij een takkenschaar of boomzaag. De Vlierbes heeft een grote groeikracht en zal al gauw weer uitlopen. Strooi, indien nodig, wat koemestkorrels en kalk in het voorjaar.

 

Het prachtige donkere ingesneden blad van de Sambucus 'Black Lace'

 

Inspiratie Vlierbes:

Oude vlierbesstruik in bloei

 

Een zeer oude vlierbessenstruik, het zijn krachtige groeiers, dit exemplaar is al zeer oud. 

 

Vlierbes met donker fijn blad aanplanten

 

Dit opvallend donkere ingesneden blad valt natuurlijk meteen op in de tuin, de Sambucus 'Black Lace' heeft dit bijzondere blad, ook als XL variant beschikbaar. 

 

Vlierbessen uit eigen tuin

 

Van de vlierbessen kunt u sap, jam of wijn maken, de Sambucus 'Haschberg' produceert de meeste vlierbessen. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.