Informatie over japanse sierkers

De (Japanse) sierkers oftewel Prunus is een geliefde bloesemboom die ook wel Japanse kers genoemd wordt en vooral in het voor- en najaar stelen deze bomen de show. In het voorjaar wordt u getrakteerd op prachtige bloesems. In het najaar krijgen vrijwel alle Sierkersen een prachtige herfstverkleuring. De Japanse sierkers is er in verschillende soorten en vormen. Van hoogstam, treur tot zuil. Veel sierkersen zijn er ook als meerstammige boom. Deze bomen vallen op door hun sierlijke en elegante groei. Een meerstammige sierkers in optima forma heeft een prachtige takkenstructuur in combinatie met de betoverende bloesem van de Prunus en is een echte blikvanger in uw tuin.

 

Japanse sierkers planten

Japanse sierkersen staan graag op een enigszins voedselrijkere bodem. De standplaats dient daarnaast zonnig tot halfzonnig te zijn. Gebruik van aanplantgrond bij het planten is aan te raden voor een goede start. Het graven van een groot genoeg plantgat is ook essentieel voor de aangroei van deze bloesemboom. In onze plantinstructies vindt u tips om bomen op de juiste manier aan te planten. Bemesten kan indien nodig rond mei. 

 

Een Prunus snoeien

De gewilde grillige vorm van de Japanse sierkers vormt deze boom volledig zelf en om deze te behouden hoeft hij weinig gesnoeid te worden. Na het snoeien vormt de boom namelijk ‘waterloten'. Dit zijn snelgroeiende twijgen die omhoog groeien en de natuurlijke groei ontsieren. Wanneer u de Japanse kers toch een beetje in model wilt houden, kunt u kruisende en storende takken van de Prunus terug knippen vlak na de bloei. Bij latere snoei zal de Prunus geen bloemen vormen voor de volgende bloesemtijd.

 

Een Japanse sierkers kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

De Japanse sierkers is beschikbaar in vele vormen en soorten. Er zit er altijd wel een tussen voor uw tuin. Bij Tuinplantenwinkel.nl wordt elke Prunus met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de alle bomen en planten in topconditie bij u af te leveren. Ze krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van aflevering.

 

Soorten Japanse sierkersen

Een Japanse sierkers op stam in uw voortuin is een echte aandachtstrekker. De Prunus kent zeer uiteenlopende verschijningsvormen en er bestaan tal van varianten. U heeft misschien een plaatje in uw hoofd van een weelderig groeiende boom die veel ruimte nodig heeft, maar een Japanse sierkers in zuilvorm is veel smaller en past ook gewoon in een kleine tuin. Zo is de Japanse kers een bloesemboom die in elke tuin zal passen.    

 

Prunus serrulata, de Japanse kers prunus serrulata met roze bloemen

De Prunus serrulata is een van de populairste Sierkersen. Deze bloesemboom heeft zijn oorsprong in Azië. De Japanners staan bekend om het veredelen van bomen en de Prunus serrulata is een van de kunststukjes die ze afgeleverd hebben. De kersenbloesem van alle cultivars van deze Prunus benaderd perfectie en is adembenemend mooi. U kunt online een Japanse sierkers Prunus serrulata kopen op Tuinplantenwinkel.nl.

 

De 2 bekendste Prunus serrulata zijn de Amanogawa en de Kanzan. De Prunus serrulata Amanogawa groeit in een zuilvorm en heeft trossen met zachtroze bloemen die uiteindelijk lichtroze tot wit worden. De Amanogawa is een smalle boom en past daardoor ook prefect in een kleine tuin. De Prunus serrulata Kanzan groeit breder met een soort vaasvormige kroon en bloeit rijkelijk met roze bloemen wat deze boom in de bloesemtijd oogverblindend maakt. De Japanse sierkers Prunus serrulata Fugenzo, Kiku-Shidare-Zakura en Ukon zijn iets minder bekende sierkers bomen, maar daarom zeker niet minder geschikt.

 

Andere Prunus soorten

Naast de Prunus serrulata zijn er nog tal van andere bomen die de naam Japanse sierkers dragen. De onderstaande soorten Sierkersen kunt u online kopen op Tuinplantenwinkel.nl. De Prunus avium staat hier niet tussen. Dat klopt ook, de Prunus avium is namelijk de Latijnse naam voor de boom waar wij de vruchten van eten. Zo zijn er nog meer soorten prunus die uiteindelijk niks met de sierkers boom te maken hebben.

 

- De Prunus triloba wordt ook wel amandelboompje genoemd en is een boom die goed tot zijn recht komt in een kleine tuin. Hij groeit ook in een plantenbak op uw terras of balkon.

 

- De Prunus subhirtella Autumnalis is zowel meerstammig als op stam in onze online bomenshop terug te vinden. De lichtroze bloemen en het blad met prachtige herfstkleuren zijn typerend voor deze Sierkers. 

 

- Een Prunus Accolade is een middelgrote sierkers die iets compacter blijft en dus ook in een iets kleinere tuin een plekje kan krijgen. De lichtroze bloemen zitten in hangende trossen aan deze Prunus.

 

- Kleine witte en roze bloemetjes, daar staat de Prunus Pandora om bekend. Ook het smalle en langwerpige blad is specifiek voor deze Japanse kers.

 

- De Prunus Spire is een echte blikvanger voor uw tuin en de bladeren van deze boom geven een prachtige verkleuring in de herfst. Hij groeit smal en heeft dus weinig ruimte nodig om zich heen.

 

- Minder bekende sierkersen zijn de Prunus incisa Kojou-no-mai, de Prunus nipponica Brillant en de Prunus serrula. De laatste bloesemboom staat ook bekend als Tibetaanse sierkers en wordt eigenlijk niet zozeer geplant omwille zijn bloesem, maar vanwege zijn prachtige warmbruine schors.

 

Naast de Japanse kers (Prunus) staat onze webwinkel vol met andere bomen en planten die Japanse mystiek aan uw tuin kunnen toevoegen. De Japanse esdoorn (Acer palmatum), Japanse notenboom (Ginkgo biloba) en Japanse ceder (Cryptomeria japonica) zijn hier voorbeelden van, maar wij nodigen u ook uit om het woord “Japanse” in te typen in de zoekbalk op de website om zo alle bomen, struiken en planten uit Japan tevoorschijn te krijgen.

 

Veelgestelde vragen over de Japanse sierkers:

Wat is de mooiste Japanse sierkers prunus serrulata?

Antwoord: Wij van Tuinplantenwinkel.nl vinden de Prunus serrulata 'Kanzan' met zijn uitbundige bloesem met halfgevulde bloemen een van de allermooiste Japanse sierkersen. Hij heeft wel flink wat ruimte nodig om mooi uit te kunnen groeien.

 

Hoe groot wordt de Japanse sierkers?

Antwoord: Dit is zeer afhankelijk van de gekozen soort. Er zijn soorten die kunnen uitgroeien tot forse bomen, maar er zijn ook kleiner blijvende soorten prunus die prima in een kleinere tuin aangeplant kunnen worden.

 

Hoe Japanse sierkers snoeien?

Antwoord: Het beste is om een Japanse sierkers niet of zo weinig mogelijk te snoeien. Is het toch nodig, doe dit dan bij voorkeur in de zomermaanden (juli/ augustus).

 

Kan je Japanse kers eten?

Japanse sierkers staat bekend om zijn uitbundige bloei in het vroege voorjaar. Aan de meeste sierkersen komen geen vruchten. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld sierappelbomen, waar de vruchten een decoratieve waarde hebben. Kies voor de Japanse kers als u op zoek bent naar een prachtige bloesemboom, maar geen vruchten wenst!

 

In het voorjaar zijn de Japanse sierkers bomen zeer opvallend met een overdaad aan bloemen

 

Inspiratie Japanse sierkers:

De bloesem van de Japanse sierkers is soms massaal en vaak roze of wit

 

Tijdens de bloei is de boom zeer opvallend en veranderd de kroon binnen een week van een bos kale takken naar een roze bloemenwolk. De explosie van bloei wordt vaak geassocieerd met het begin van de lente.

De bloemen van de Japanse sierkers zijn ook een voedingsbron voor bijen en hommels, maar de boom geeft geen vruchten

 

De bloemen van de Japanse sierkers hangen vaak in trossen aan de takken en hebben een witte of roze kleur. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar.

 

De Japanse sierkers is geschikt voor elke tuin omdat er verschillende modellen/soorten verkrijgbaar zijn

 

De Sierkers kent vele verschijningsvormen. Naast de alom aanwezig hoogstam bomen zijn er ook zuilvormige exemplaren en meerstammige bomen waarbij de kroon gedragen wordt door meerdere grillig groeiende stammen.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.