Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over meidoornhaag

Meidoornen zijn prachtige struiken of bomen met een rijke bloesem en soms ook nog kleurrijke bessen die geliefd zijn bij vogels. Het zijn daarom echte sieraden voor elke tuin; ook voor de kleinere! Dus lees hier snel alles over de meidoornhaag.

Wat zijn de kenmerken van Crataegus?

De meidoorn (Crataegus) behoort tot de rozenfamilie, net als enkele bekende vruchtplanten zoals de aardbei, appel en peer. Het zijn struiken die afkomstig zijn uit het Middellandse Zeegebied en die we nu als struik of boom op het noordelijk halfrond in de natuur tegen kunnen komen.

De meidoorn heeft een rijke historie, die is begonnen in het nieuwe testament met de doornenkroon van Jezus. Rond de meidoorn zijn verder veel mythen ontstaan. De meidoorn werd vanwege de doornen op de takken veel gebruikt in hagen als afscheiding voor het vee.

 

Op sommige plaatsen zoals in het gebied de Maasheggen in Limburg is dat nog goed te zien. Het hout is hard en fijn van structuur. Verder worden bloesem en bessen gebruikt bij traditionele homeopathische geneeswijzen. In de winter verliest de meidoornhaag haar blad. De meidoorn is ook geliefde struik of boom bij kleine vogels. De dichte takkenbos in combinatie met de doornen zorgen voor een veilige woonplek. De bessen in het najaar die bij een aantal soorten verschijnen zijn daarnaast geliefd bij vogels.

 

In België en Nederland zijn zowel de eenstijlige als tweestijlige meidoorn inheemse soorten. In de tuin worden de soorten minder toegepast vanwege hun wilde groei. Van de tweestijlige meidoorn zijn wel enkele cultivars geschikt voor toepassing in de tuinen.

Crataegus of meidoorn als boom kopen

Naast de ‘Paul’s Scarlet’ zijn er ook andere boomvormen die zeker de moeite waard zijn. Zowel de Crataegus lavallei ‘Carrierei’ als de Crataegus persimilis ‘Splendens’ sieren de tuin met een grillig gevormde kroon waaraan donkergroene bladeren verschijnen. In het late voorjaar bloeien de bomen met witte bloemen die in trossen bijeen staan. In het najaar volgen prachtige gekleurde bessen in de meidoornhaag die in trek zijn bij vogels maar ook voor een prachtig herfstbeeld zorgen.

Hoe plant u Crataegus?

Zet de haag op een zonnige plek. Elke grondsoort is geschikt, ook lichte klei wordt goed verdragen. Maak de grond goed los met een scherpe schop. Doorbreek ook harde lagen op grotere diepte. Voordat u gaat planten adviseren wij u om de grond te verrijken met aanplantgrond. De bodemstructuur en de voedingsbodem voor de haag worden dan verbeterd.

 

Plant niet te diep. Niet dieper dan de kluit of wortels hoog is/zijn. Plaats de plant in het midden van het plantgat, vul rondom aan met grond en druk goed aan met de hak van je voet. Werk rondom af met een hark en geef bij droogte water. Let op dat de grond niet drijfnat wordt, licht vochtig is voldoende. 

Hoe moet u snoeien en wat voor onderhoud heeft de ‘Meidoorn’ nodig?

De Crataegus meidoornhaag heeft weinig onderhoud nodig. Het is wel belangrijk om de wilde scheuten die ontstaan weg te knippen, zodat de haag mooi in vorm blijft. Dit kan in juni of september. De meidoorn bloeit op tweejarig hout. De meidoorn doet het op elke grondsoort, bij voorkeur op een kalkrijke bodem; strooi daarom af en toe wat kalk rond de boom.

Wat kunt u verwachten bij het kopen in onze webshop bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking. Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Tevens krijgt u bij ons aangroeigarantie.

 

lage meidoornhaag

 

Inspiratie Meidoornhaag:

Meidoornhaag snoeien in juiste vorm

 

De Meidoorn is zowel geschikt als haagplant maar ook als losse struik.

witte bloemetjes van meidoorn

 

Een Meidoorn krijgt witte bloemetjes en later rode bessen. Om deze te behouden kunt u wat later snoeien.

 

blad en doorns van de meidoorn

 

Een Meidoornhaag zoals de naam als zegt, heeft doorns.

 

Meidoornhaag

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.