Informatie over sierpeer

Op Tuinplantenwinkel.nl bieden we twee soorten van de sierpeer aan, de pyrus calleryana 'Chanticleer' en de pyrus salicifolia 'Pendula'. De verschillen tussen deze 2 soorten zijn vrij groot. De pyrus calleryana chanticleer heeft wat dikker glanzend groen blad wat ook lang aan de boom zit. De salicifolia 'Pendula' heeft heel fijn dun grijs blad en de twijgen hangen wat af. De bloesem van de pyrus calleryana chanticleer is wit en de bloem komt net voor dat er bladeren aan komen. De pyrus calleryana chanticleer is goed bestand tegen een zonnige plek en het groene blad blijft lang aan de boom hangen.

 

Er komen sporadisch daadwerkelijk kleine vruchten aan een sierpeer. Daarom kiest u vooral voor een sierpeer in uw tuin vanwege de hoge sierwaarde van de crème witte bloemen in het voorjaar, de gracieuze takken en het deftige blad wat in het najaar mooi verkleurt met gele en rode tinten. In de zomer zorgt dit grijskleurige blad voor een fraaie filtering van het zonlicht.

 

Deze boom kan door zijn geringe formaat het middelpunt van uw kleinere of patio tuin vormen. Hij is ook te verkrijgen als dakboom om in de zomermaanden onder te zitten of te zorgen voor extra schaduw. Als leiboom zijn Sierperen goede bomen om b.v. aan de randen van uw tuin de inkijk van de buren te beperken en tegelijkertijd te zorgen voor een fraai gezicht vanaf uw terras.

 

Sierpeer planten

Op tuinplantenwinkel worden sierperen aangeboden als bomen die in een pot geteeld zijn. Deze kunt u het hele jaar kopen en belangrijker nog, aanplanten. Zet een Pyrus calleryana Chanticleer of een Pyrus salicifilia Pendula op een zonnige of halfschaduw rijke plaats in de volle grond uw tuin. Kies tijdens het aanplanten voor het plaatsen met een boompaal of meerdere palen zodat de boom goed verankert en stevig staat. Hij stelt weinig eisen aan de grondsoort, ook op arme grond kan hij aangeplant worden maar een neutrale, licht kalkhoudende en licht vochtige bodem wordt op prijs gesteld, hij kan ook goed tegen luchtvervuiling. Zorg dat de boom vrij staat en dus van alle zijden licht krijgt. Een dichtbij groeiende boom kan de vorm van de boom aantasten. Belangrijk is dat u voor het planten van de Sierpeer een ruim plantgat maakt, de grond goed los maakt en zorgt voor een humusrijke bodem door potgrond of aanplantgrond te mengen met de bestaande grond. Aanplantgrond verrijkt de bodemstructuur en zorgt voor extra voeding voor de boom. Eén of twee boompalen met boomband zorgen ervoor dat de wortels van de boom zich goed kunnen hechten.

 

Leivormen

Bij het planten van 2 of meer sierperen Pyrus calleryana Chanticleer als leiboom is het belangrijk om de bomen in één rechte horizontale lijn te planten. Neem hier de tijd voor en als de sierperenbomen niet meteen helemaal naar uw zin staan, plant ze dan gelijk opnieuw. Dit kost misschien meer tijd en energie, maar zorgt er wel voor dat u daarna niet tegen scheef geplante bomen aan zit te kijken. Om het rotten van de wortels te voorkomen, mag de bovenkant van de kluit van de boom nooit boven de bovenkant van het grondniveau van uw tuin uit komen. Het frame van een Lei-sierpeer is te verlengen en aan elkaar te koppelen met behulp van bamboestokken. Houd rekening met een maximale afstand van 60 cm tussen de uiteindes van de rekken.

 

Sierpeer snoeien en verzorgen

Op tuinplantenwinkel.nl vindt u zowel een ‘beveerde' als ‘opgekroonde' boom. Beveerd betekent dat de boom nagenoeg vanuit onderen vertakt is. Wilt u de beveerde boom meer op stam hebben dan snoeit u van onderen uit de vertakking weg tot de gewenste hoogte. De sterk hangende takken van de sal. 'Pendula' kunt u eventueel wat inkorten indien gewenst. Bij een dak- of leivariant snoeit u de takken die buiten de schermen uitsteken af om de boom in model te houden.

 

Sierpeer online kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Een sierpeer of pyrus calleryana chanticleer maar ook andere bomen kunt u eenvoudig online bestellen en laten bezorgen tegen lage transportkosten bij Tuinplantenwinkel.nl. Op onze site zoekt u de boom uit die het best in uw tuin tot zijn recht komt. De omschrijvingen, filmpjes, foto's en tekeningen helpen u bij het maken van deze keuze. Wij nemen ook het vervoer van de boom uit handen zodat u zelf niet op een omslachtige manier met een grote boom de weg op hoeft, waarbij de kans bestaat dat deze beschadigen tijdens het transport. Een van onze eigen chauffeurs komt de door u gekozen Sierpeer bij u thuis bezorgen. Wilt u de sierpeer planten liever zelf zien op een kwekerij kom dan langs op ons plantencentrum in knegsel en kom genieten van vaste planten en andere tuinplanten er zijn zoveel mogelijkheden er zit vrijwel zeker iets bij voor u. De stamomtrek word door ons niet vernoemd op onze webwinkel omdat soms wat kan wisselen en het geen invloed heeft op de aanplant

 

Veelgestelde vragen over een sierpeer

 Hoe groot wordt een sierpeer?

Antwoord: Dat is afhankelijk van de keuze die u maakt: de Pyrus sal. Pendula beveerd wordt uiteindelijk zo'n 3 - 5 meter hoog, als hoogstam komt deze bloesemboom met de mooie herfstkleur op ca. 3 meter.

 

De Pyrus calleryana chanticleer beveerd wordt met 5 - 10 meter een stuk hoger maar als leivorm met een stamhoogte van 50 - 200 cm kiest u de afmetingen die het beste bij u en uw tuin passen.

 

Is de Sierpeer verkrijgbaar als hoogstam boom?

Antwoord: Ja, de Pyrus sal. Pendula is bij tuinplantenwinkel.nl verkrijgbaar met een stamhoogte van 200 en 225 cm. De Pyrus calleryana Chanticleer is als leiboom o.a. verkrijgbaar met een stamhoogte van 180 of 200 cm.

 

Groeit een Sierpeer op kalkrijke grond?

Antwoord: Een sierpeer stelt weinig eisen aan de grondsoort maar een neutrale, licht kalkhoudende en licht vochtige bodem wordt op prijs gesteld.

 

Wat is een sierpeer?

Antwoord: Waar een 'gewone' peer (Pyrus communis) echte eetbare vruchten draagt, krijgen een Pyrus calleryana Chanticleer en een Pyrus sal. Pendula nauwelijks vruchten.

 

Kun je sierperen eten?

Antwoord: Hoewel ze niet giftig zijn, worden ze alleen door vogels gegeten omdat ze vrij bitter zijn.

 

Hoe snoei je een sierpeer?

Antwoord: Sierperen worden meestal gesnoeid na de laatste nachtvorst, zowat in februari-maart. Wilt u de beveerde boom meer op stam hebben dan snoeit u van onderen uit de vertakking weg tot de gewenste hoogte. De sterk hangende takken van de sal. 'Pendula' kunt u eventueel wat inkorten indien gewenst. 

 

Hoe Leisierpeer snoeien?

Antwoord: Bij een leipeer snoeit u de takken die buiten de schermen uitsteken af om de boom in model te houden. Dat doet u minstens één keer per jaar, het beste in de zomer rond juli/augustus of in de winter.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.