Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over rode japanse esdoorn

Er zijn veel verschillende soorten Japanse esdoorns (of Acer palmatum zoals ze in het Latijn heten). Een van de verschillen is de grootte van het blad, een andere is de bladkleur. Grofweg zijn er Japanse esdoorns met groen blad, en de Rode Japanse esdoorn met, de naam zegt het al, het donkerrode diep ingesneden blad. Deze soorten krijgen in het voorjaar roze uitlopende bladeren en zijn verder het hele seizoen ook rood, vaak bordeaux / donkerrood. In de herfst kleuren ze nog intenser rood van kleur voordat ze afvallen. Naast de Rode Japanse esdoorn krijgen de meeste Japanse esdoorns met groen blad in de herfst ook rode bladeren voordat ze eraf vallen.

 

De japanse esdoorn is een langzame groeier die elk najaar een grote hoeveelheid gevleugelde vruchten krijgt. Omdat deze mooie bomen niet zo groot worden, zijn ze bij uitstek geschikt voor kleine tuinen.

 

Rode Japanse esdoorn snoeien en verzorgen

De Japanse esdoorn Acer palmatum is een prachtige boom die verkrijgbaar is in verschillende cultivars. Van soorten die laag blijven en breed uitgroeien tot soorten die juist vaasvormig omhoog groeien. Let hier bij de keuze van de soort op, zodat de standplaats het toelaat dat de Rode Japanse esdoorn in zijn natuurlijke vorm kan uitgroeien.

 

Als deze tuinplant zo min mogelijk gesnoeid wordt, groeit hij het mooiste uit en geeft vaak een spreidende groeiwijze. Soms kan het niet anders en is snoei wel nodig. Dit kan het beste lichte vormsnoei zijn. Begin daarom tijdig met het terug knippen van de jonge twijgjes en wacht niet tot de Japanse esdoorn te groot is geworden. Flinke snoei kan ervoor zorgen dat de mooie vorm verloren gaat. Om te voorkomen dat de snoeiwonden gaan bloeden, snoeit u het best in de periode juli-augustus.

 

De Japanse esdoorn met het donkerpaars blad is de Acer 'Bloodgood' de onderste bladeren van deze plant kleuren vaak wat groener weg omdat ze geen zonlicht te zien krijgen dat is niet erg en normaal de jongste scheuten zijn het meest rood de struik houdt van een halfschaduw plek en vochtige grond en geeft dan ook prachtige herfstkleuren de Acer 'Garnet' met de fijne bladeren en het diep ingesneden blad doet dit ook.

 

Bij strenge vorst kan het voorkomen dat Acer palmatum 'Atropurpureum' hier en daar wat dode punten krijgt dat is niet erg en deze knipt u weg in het voorjaar en het prachtige blad zal weer gewoon tevoorschijn komen dat geld ook voor de grote struiken het is gewoon een vaste plant en zolang u maar geen dikke takken hoeft weg te nemen is er niets aan de hand.

 

Japanse esdoorn Acer palmatum planten

De beste standplaats voor deze kleine boom is in de volle zon of lichte schaduw in goed gedraineerde grond met een goede afwatering. In de volle grond is hij goed winterhard maar hij kan niet goed tegen natte voeten. De Japanse esdoorn houdt wel van licht zure grond. Om dit te creëren kunt u jaarlijks wat tuinturf rondom de voet van de plant strooien. 

 

Veelgestelde vragen over Rode Japanse Esdoorn

Japanse esdoorns in de zon kan dat?

Antwoord: De esdoorn struik kan niet goed in de volle zon. Dan is de kans groot dat er brandschade op het blad zal komen.

 

Kun je de Japanse esdoorn stekken?

Antwoord: Jazeker, aan het eind van de zomer kun je topstekken nemen van pas gesnoeide takken. Nadat het blad verwijderd is steek je ze in een mengsel van zand met turfmolm.

 

Kun je Japanse esdoorn verplaatsen?

Antwoord: Het is niet gemakkelijk maar het kan wel. In het vroege voorjaar, na de vorst en als er nog geen blad aan de plant zit, graaf je de plant voorzichtig uit met een zo groot mogelijke kluit en zet je hem op de nieuwe plaats. Het is belangrijk om de plant met name de eerste zomer regelmatig water te geven bij warm weer.

 

Hoe kun je de Japanse esdoorn vermeerderen?

Antwoord: Ja, dat kan door stekken, enten of door zaad, al moet je daar wel een beetje geduld voor hebben.

 

Is de japanse esdoorn winterhard?

Antwoord: Jazeker, de Japanse esdoorn kan goed tegen vorst.

 

Welke Japanse esdoorn blijft rood?

Antwoord: Bij tuinplantenwinkel.nl koopt u veel verschillende Japanse esdoorns die rood blijven, de een nog mooier dan de ander. Kijk op de productpagina's van de Acer palmatum voor meer informatie.

 

Kan een Japanse esdoorn in de volle zon?

Antwoord: Liever niet, wat gefilterd licht is beter dan volle zon.

 

Hoe groot wordt een rode esdoorn?

Antwoord: Dat is afhankelijk van de soort en de standplaats. Kijk op de productpagina's op onze website voor meer informatie.

 

Waar kan een esdoorn niet tegen?

Antwoord: Deze mooie kleine bomen kunnen niet tegen natte voeten, de wortels gaan dan rotten.

 

Hoe kun je het best een japanse esdoorn planten?

Antwoord: Als u bij Tuinplantenwinkel.nl deze Japanse esdoorn koopt, dan wordt deze altijd in pot geleverd. Dit betekent dat de boom het hele jaar door (behalve bij vorst) aangeplant kan worden; dus ook in de zomermaanden. Let er dan wel op dat de boom bij warme en droge periodes voldoende extra water krijgt. De kluit van de boom is dan nog niet voldoende ontwikkeld om voldoende vocht uit de grond te zuigen. Wanneer deze Japanse boom in het najaar of winter wordt aangeplant, heeft u naar het watergeven geen omkijken. Doorgaans is de grond in die periode vochtig genoeg. Daarnaast is de boom dan ook in rust, waardoor hij weinig tot geen vocht en energie nodig heeft.

 

Is Acer hetzelfde als esdoorn?

Antwoord: Ja, Acer is de Latijnse aanduiding en Esdoorn de Nederlandse.

 

Hoe verzorg je een Japanse esdoorn?

Antwoord: Als hij eenmaal een goede standplaats heeft, heeft de Japanse esdoorn weinig verzorging nodig. Hooguit wat lichte vormsnoei in de periode juli augustus en om de grond licht zurig te houden kunt u in het voorjaar wat tuinturf rondom de voet van de plant strooien. 

 

Rode Japanse esdoorn kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Op Tuinplantenwinkel.nl vindt u verschillende cultivars van de Rode Japanse esdoorn. De Acer palmatum 'Garnet' is een laagblijvende soort met heel fijn diep ingesneden bladeren. Deze soort groeit vooral in de breedte, wordt niet veel hoger en wordt vaak toegepast in de Japanse tuin. Daarnaast zijn er verschillende opgaande soorten, zoals bijvoorbeeld de Acer palmatum 'Bloodgood' die kan uitgroeien tot een meerstammige boomvorm van zo'n 3 meter hoog. Prachtig als solitair in een grotere tuin. 

 

Rode Japanse esdoorn afhalen

Naast bezorging kunt u bij het plaatsen van een bestelling ook kiezen voor het afhalen van uw Japanse esdoorn bij Neutkens Planten- en bomencentrum te Knegsel (Noord-Brabant). Afhalen is altijd gratis; u betaalt dus geen extra kosten. Zodra de bestelling door ons is verzameld en ingepakt, krijgt u van ons een mail dat de nieuwe boom klaarstaat.

 

U bent natuurlijk ook van harte welkom op onze kwekerij voor direct contact met onze professionele en enthousiaste medewerkers en een heerlijk kopje koffie of thee.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.