Informatie over molinia

Pijpestrootje is de Nederlandse naam van Molinia caerulea (syn. Molinia arundinacea). Dit siergras behoort tot de grassenfamilie, vormt dichte pollen en komt ook van nature voor in Nederland. Vooral tussen de heideplanten en op de wat vochtigere graslanden is het een veel geziene plant. Kenmerkend voor Molinia is de rechtopstaande, donkerbruine bloeiwijze die tot diep in de herfst / winter mooi overeind blijft staan. De stengels van deze bloemaren kleuren aan het eind van de zomer naar goudgeel. Dit geeft samen met de bruin/ oranje gekleurde aren een prachtige kleurschakering. Dit grasje combineert op een niet te droge standplaats prima met andere siergrassen, heesters, struiken en vaste planten in de border.

 

Molinia planten

Molinia komt het beste tot zijn recht als het in wat grotere groepen kan worden aangeplant. Dit kan in een grote border zijn met andere bijpassende beplanting er omheen of bijvoorbeeld langs een lang pad in de tuin of als beplanting langs een inrit. Ook langs de vijver kan Molinia een waardevolle aanvulling op de beplanting zijn. De hogere grassoorten zijn daarnaast ook geschikt als solitair.

 

Molinia snoeien en verzorgen

Molinia is niet groenblijvend; zowel het loof als de bloemstengels sterven in de winter af. Ze blijven wel tot ver in de winter overeind staan, wat tijdens mooie winterdagen een mooi beeld geeft. Knip ze daarom niet te vroeg terug maar wacht ermee tot in het voorjaar. Snoei de gehele plant terug tot op zo'n 10 a 15 cm boven de grond. Molinia heeft verder weinig speciale verzorging nodig. Het is een polvormende plant die na verloop van de jaren gerust een keer gescheurd kan worden, dit houdt de plant jong en gezond. 

 

Molinia aanplanten

Als u bij Tuinplantenwinkel.nl dit siergras koopt, dan wordt dat altijd in pot geleverd. Dit betekent dat de tuinplanten het hele jaar door (behalve bij vorst) aangeplant kunnen worden; dus ook in de zomermaanden. Let er dan wel op dat het gras bij warme en droge periodes voldoende extra water krijgt. De kluit is dan nog niet voldoende ontwikkeld om voldoende vocht uit de grond te zuigen. Wanneer de siergrassen in het najaar of winter wordt aangeplant, heeft u naar het water geven geen omkijken. Doorgaans is de grond in die periode vochtig genoeg.

 

Belangrijk is dat u voor het planten van de Molinia een ruim plantgat maakt, de grond goed los maakt en zorgt voor een humusrijke bodem door potgrond of aanplantgrond te mengen met de bestaande grond zodat de wortels goed kunnen aangroeien. Aanplantgrond verrijkt de bodemstructuur en zorgt voor extra voeding voor de planten.

 

Veelgestelde vragen over Molinia caerulea:

Hoe groot wordt Molinia?

Antwoord: Dat is afhankelijk van de soort, kies daarom de soort die het best past bij uw tuin en toepassing. De kleinere soorten zijn beter toe te passen als vakbeplanting en de grotere doen het beter als solitair maar beide passen uitstekend tussen uw andere tuinplanten. Hieronder een overzicht van de siergrassen die verkrijgbaar zijn bij tuinplantenwinkel.nl:

  • Molinia arundinacea 'Karl Foerster' = 150 cm

  • Molinia arundinacea 'Witches Broom' = 150 cm

  • Molinia arundinacea 'Mostenveld' = 125 cm

  • Molinia caerulea 'Edith Dudszus' = 90 cm

  • Molinia caerulea 'Heidebraut' = 60 cm

  • Molinia caerulea 'Heidezwerg' = 60 cm

  • Molinia caerulea 'Moorhexe' = 60 cm

  • Molinia caerulea 'Variegata' = 50 cm

 

Wat is de beste standplaats voor Molinia?

Antwoord: Pijpenstrootjes, bijvoorbeeld Molinia caerulea 'Moorhexe' en Molinia caerulea 'Heidebraut', doen het op elke goede tuingrond en kunnen zowel in de zon, halfschaduw als in de schaduw, zorg wel voor een wat natte bodem. De Molinia is een siergras soort dat veel in de grassen plantenfamilie gebruikt wordt. De Molinia is een gras die ook goed onder bomen kan worden aangeplant. Geef meststoffen bij in het voorjaar zodat de planten goed kunnen door groeien en de bloei stimuleert.

 

Wat is de sierwaarde van deze grassen?

Antwoord: De rechtopstaande bloemaren die lang blijven staan en de mooie herfstkleuren zijn een waardevolle aanwinst voor uw border. Ook sierwaarde van de bladeren is heel mooi. Molinia caerulea 'Heidebraut' heeft in het voorjaar zomer smal frisgroenblad dat in de herfst verkleurt tot goudgeel/oranje. De bloeiaren van de Molinia caerulea 'Moorhexe' hebben een prachtige paarsbruine kleur. Zeker als de standplaats halfschaduw is.

 

Hoeveel planten per vierkante meter?

Antwoord: Dat is afhankelijk van de grootte van de uiteindelijke plant en varieert van 1 - 9 stuks. Kijk op de betreffende product pagina's voor meer informatie. Bijvoorbeeld Molinia caerulea 'Moorhexe' maat P9 zet men 7 planten per vierkante meter en van de C2 zet men 5 planten per vierkante meter. Van de Molinia caerulea 'Heidebraut' plaatst men van de P9, 7 planten per vierkante meter. Omdat het blad van de Molinia rechtopstaand is geven deze aantallen het mooist resultaat.

 

Wanneer bloeit Molinia?

Antwoord: De bloeiperiode van deze grassen is, afhankelijk van de standplaats, vanaf juli tot wel oktober bloeien met een kenmerkende rechtopstaande bloeiwijze die tot laat in de winter blijft staan. Ook de mooie bladeren geven mooie herfstkleuren. Door dat het blad zo mooi verkleurt is de Molinia zeker een aanwinst voor uw tuin.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.