U kunt nu ook planten bestellen via onze nieuwe app!

Download voor uw apparaat
Klimop | Tuinplantenwinkel.nl

Informatie over klimop

Iedereen kent de klimop wel, en dat is niet zo verwonderlijk. In bijna iedere tuin is de klimop terug te vinden. Klimop is van alle wintergroene klimplanten veruit het sterkst en zal dan ook nooit afvriezen. Deze plant is een flinke groeier en daardoor ideaal om een schutting of muur snel groen aan te kleden. Ook voor het maken van een wintergroene afscheiding is deze plant ideaal. U kunt de plant makkelijk door een gaaswerk heen vlechten zodat een zichtdicht en compacte groene afscheiding ontstaat. Een jaarlijkse snoeibeurt zorgt een voor compacte haag en een volle dichte haag.

Herkomst en symboliek

Van oorsprong komt de klimop uit de kalkrijke bossen van de koelere delen van Europa. Van daaruit verspreidde hij zich over meer continenten, waaronder Noord-Afrika, Azië en Noord-Amerika. Van oudsher heeft de klimop een symbolische waarde. Omdat de plant zich goed hecht en altijd groen blijft, staat hij voor trouw en eeuwigheid. Ook haalde men vroeger tijdens lange winters een klimop in huis, als herinnering aan het voorjaar dat ooit weer zou komen.

Kenmerken

De klimop heeft ietwat leerachtige bladeren die doorgaans effen groen zijn. Sommige soorten hebben witte of gele bladtekeningen. Bloeien doet deze plant in de nazomer, alhoewel de bloemen erg klein zijn. De bloei trekt veel vogels en insecten naar uw tuin. De plant heeft een hoge decoratieve waarde én weet u in veel gevallen van wat extra privacy te voorzien. Ook gebruikt men deze plant vandaag de dag als kamerplant.

De Hedera hibernica

Veruit de meest toegepaste en meest aangetroffen variant is de Hedera hibernica of Ierse klimop. Dit is de snelst groeiende soort en heeft tevens de grootste bladeren. Met deze soort krijgt u het snelst een wand of muur begroeid. Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u van deze in meerdere maatvoeringen. Zo kiest u snel de gewenste hoogte. Bij ieder product vindt u daarnaast het aantal planten dat wij aanraden per strekkende meter. Voor een dichte haag zijn vijf stuks per strekkende meter noodzakelijk.

De Hedera hibernica als bodembedekker

Behalve als klimplant is deze soort ook geschikt om toe te passen als bodembedekker. In ons assortiment vindt u daarvoor planten zonder stok. Het zijn dezelfde planten, maar zonder ondersteuning zoeken de planten een weg over de aarde. Het resultaat is een wintergoed bladertapijt. De klimop is vooral geschikt voor een bodembedekkende functie in de schaduw of halfschaduw.

De Hedera helix

Naast de Hedera hibernica zijn er tal van andere soorten. Deze soorten worden niet zozeer aangeplant vanwege hun snelle groei, maar meer vanwege hun aparte bladvorm of kleur. Hofleverancier van deze tuinplanten is de Hedera helix. De helix heeft een tragere groei dan de hibernica, maar het assortiment aan bladvormen en kleuren is veel diverser. Van de Hedera helix zijn veel bontbladige soorten verkrijgbaar zoals de Hedera helix ‘Kolibri’ en ‘Yellow Ripple’. Ondanks het kleinere blad groeien ook deze soorten uiteindelijk ook mooi dicht.

Verzorging van de klimop

De klimop heeft een voorkeur voor een ietwat vochtige bodem waaruit hij veel voeding kan opnemen. Heeft u in uw tuin vooral een droge bodem, dan is het belangrijk om deze met humusrijke plantenvoeding te vermengen. Met eenmaal per week een flinke scheut water is de plant tevreden. Aan natte wortels hebben deze klimplanten echter een hekel. Het prettige van een klimop is dat deze plant een sterk herstellingsvermogen heeft. Maakt u een foutje in de verzorging van de plant? Dan zal deze snel zijn balans weer weten te vinden.

 

Het liefst staat een klimop in de schaduw of halfschaduw. Alhoewel hij direct zonlicht verdraagt, zal dit de uitstraling van het blad niet ten goede komen. Zeker wanneer u een soort als de Hedera helix ‘White Ripple’ aanschaft, mag de plek vrij donker zijn. Dit betekent uiteraard niet dat er helemaal geen zonlicht nodig is. Wanneer de voor deze plant zo typerende witte randen donker worden, dan is dit een teken dat hij een gebrek aan daglicht heeft. Alhoewel dit zijn kwaliteit niet beïnvloedt, zal hij wel aanzienlijk minder snel groeien.

Het snoeien van de klimplant

De klimop is een razendsnelle groeier. Daarom dient u hem jaarlijks één of twee keer te snoeien, het liefst in het voorjaar en in september. Zo blijft de plant in de gewenste conditie en voorkomt u dat er sneller dan nodig een verhoutingsproces optreedt. Regelmatig snoeien zorgt voor een vollere en dichtere haag. Dit is vooral prettig wanneer u de klimop gebruikt om wat extra privacy in uw tuin te creëren.

Klimopplanten bestellen bij Tuinplantenwinkel.nl

Bekijk snel ons assortiment klimopplanten online. Onder alle klimopplanten vindt u alle soorten klimop bij elkaar. Kies voor de Hedera helix of Hedera hibernica om de kleinbladige klimop en grootbladige (Ierse) klimopplanten direct te bekijken. Planten bestellen bij Tuinplantenwinkel.nl is vertrouwd en voordelig. Wij leveren alleen het beste kwaliteit voor een eerlijke prijs en met eerlijk advies. Heeft u vragen, neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

 

Klimop is een wintergroene kllimplant die zorgt voor een zichtdichte afscheiding

 

Inspiratie Klimop:

Klimop geeft jaarrond een groene wand en afscheiding

 

Klimop geeft u privacy in de tuin, door zijn groene kleur in de zomer én winter.

 

Bij deze groene wand geeft de kleur van de bladeren van de klimop een speels effect

 

Klimop is verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals de bont bladige klimop die u hierboven ziet. 

 

Klimop is een flinke groeier die wintergroen blijft

 

Klimop groeit erg snel dicht als bodembedekker of als haag.  

 

Video's over Klimop:

 

 

 

Gebruikt bij het zetten van Klimop aanplantgrond.

 

 

 

Een andere snelgroeiende klimplant is Parthenocissus (Wilde Wingerd).

 

 

Wilt u uw klimop wat meer sturen, gebruik dan bindbuis. Dit is een elastische draad zonder ijzerdraad er in. Dit is perfect voor het aanknopen van takken of twijgen van planten. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.