Informatie over klimop

Iedereen kent de klimop wel, en dat is niet zo verwonderlijk. In bijna iedere tuin is de  terug te vinden. Klimop is van alle wintergroene klimplanten veruit het sterkst en zal dan ook nooit afvriezen. Deze plant is een flinke groeier en daardoor ideaal om een schutting of muur snel groen aan te kleden. Ook voor het maken van een wintergroene afscheiding is deze plant ideaal. U kunt de plant makkelijk door een gaaswerk heen vlechten zodat een zichtdicht en compacte groene afscheiding ontstaat. Een jaarlijkse snoeibeurt zorgt een voor compacte haag en een volle dichte haag.

 

Herkomst en symboliek van de hedera klimop plant

Van oorsprong komt de klimop uit de kalkrijke bossen van de koelere delen van Europa. Van daaruit verspreidde hij zich over meer continenten, waaronder Noord-Afrika, Azië en Noord-Amerika. Van oudsher heeft de klimop een symbolische waarde. Omdat de plant zich goed hecht en altijd groen blijft, staat hij voor trouw en eeuwigheid.

 

Kenmerken

De hedera planten hebben ietwat leerachtige bladeren die doorgaans effen groen zijn. Sommige soorten hebben witte of gele bladtekeningen. Bloeien doet deze plant in de nazomer, alhoewel de bloemen erg klein zijn. De bloei trekt veel vogels en insecten naar uw tuin. De plant heeft een hoge decoratieve waarde én weet u in veel gevallen van wat extra privacy te voorzien. De klimop is een groenblijvende klimplant en winterhard. De bloeiende klimop is Hedera helix 'Arborescens'. Dit is een makkelijke plant die goed te combineren is met andere planten. In de winter blijft ook deze Klimop, Hedera groen. Deze klimop, Hedera is minder geschikt om tegen en muur of schutting aan te planten, maar kan beter als vakbeplanting aangeplant worden. Hij kan zelfs in de zon staan.

 

De Hedera hibernica

Veruit de meest toegepaste en meest aangetroffen variant is de Hedera hibernica of Ierse klimop. Dit is de snelst groeiende soort en heeft tevens de grootste bladeren. Met deze soort krijgt u het snelst een wand of muur begroeid. Let op bij het planten van deze klimplant tegen huizen. Door de sterke groei kan deze voor schade zorgen als u deze niet goed bijhoud met een goede snoeibeurt. Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u van deze in meerdere maatvoeringen. Zo kiest u snel de gewenste hoogte. Bij ieder product vindt u daarnaast het aantal planten dat wij aanraden per strekkende meter. Voor een dichte haag zijn vijf stuks klimop planten per strekkende meter noodzakelijk.

 

De Hedera hibernica als bodembedekker

Behalve als klimplant is deze soort ook geschikt om toe te passen als bodembedekker. In ons assortiment vindt u daarvoor planten zonder stok. Het zijn dezelfde planten, maar zonder ondersteuning zoeken de planten een weg over de grond. Het resultaat is een wintergoed bladertapijt. De klimop is vooral geschikt voor een bodembedekkende functie in de schaduw of halfschaduw. Dit vrij groot blad zorgt voor een snelle bedekking op de grond, de Hedera is een sterke plant en dus een ideale bodembedekker. De struikklimop is ook nog een optie, deze plant groeit wat bossiger als een struik en is een bloeiende klimop plant. Deze kunt u in grotere groepen aanplanten of in kleine groepen, de Hedera hibernica wordt meer geplant voor grote oppervlakten.

 

De Hedera helix

Naast de Hedera hibernica zijn er tal van andere hedera soorten. Deze soorten worden niet zozeer aangeplant vanwege hun snelle groei, maar meer vanwege hun aparte bladvorm of kleur. Hofleverancier van deze tuinplanten is de Hedera helix. De helix heeft een tragere groei dan de hibernica, maar het assortiment aan bladvormen en kleuren is veel diverser, je hebt dus niet alleen een groene klimop. Van de Hedera helix zijn veel bontbladige soorten verkrijgbaar zoals de Hedera helix ‘Kolibri', ‘Yellow Ripple'. Ondanks het kleinere blad groeien ook deze soorten uiteindelijk ook mooi dicht.

 

Hedera klimop planten als groene haag

Als erfafscheiding adviseren we de Hedera hibernica, deze klimop soort groeit het mooiste en snelste dicht en is een sterke plant. Voor kleine stukjes haag tegen schuttingen of muren zijn de Hedera helix soorten te adviseren, deze zijn er in verschillende soorten en groeien wat minder snel. Een brede oude klimop haag welke minder gesnoeid wordt krijgt wel eens bloemen en bessen. Vlinders en andere insecten zijn dol op deze bloemen en besjes. Vogels houden ook wel van de bessen van een oude brede klimop haag en zitten graag bedekt ofwel beschut.

 

Verzorging van de klimop plant

De klimop heeft een voorkeur voor een ietwat vochtige bodem of grond waaruit hij veel voeding kan opnemen. Heeft u in uw tuin vooral een droge bodem, dan is het belangrijk om deze met humusrijke plantenvoeding te vermengen. Met eenmaal per week een flinke scheut water is de plant tevreden. Aan natte wortels hebben deze klimplanten echter een hekel. Het prettige van een klimop is dat deze plant een sterk herstellingsvermogen heeft. Maakt u een foutje in de verzorging van de plant? Dan zal deze snel zijn balans weer weten te vinden. Klimop planten klimmen zelf omhoog, extra steun door bijvoorbeeld gaas kan helpen maar is niet noodzakelijk.

 

Het liefst staat een klimop in de schaduw of halfschaduw. Alhoewel hij direct zonlicht verdraagt, zal dit de uitstraling van het blad niet ten goede komen. Zeker wanneer u een soort als de Hedera helix ‘White Ripple' aanschaft, mag de plek vrij donker zijn. Dit betekent uiteraard niet dat er helemaal geen zonlicht nodig is. Wanneer de voor deze plant zo typerende witte randen donker worden, dan is dit een teken dat hij een gebrek aan daglicht heeft. Alhoewel dit zijn kwaliteit niet beïnvloedt, zal hij wel aanzienlijk minder snel groeien.

 

Het snoeien van de klimplant

De klimop is een razendsnelle groeier. Daarom dient u hem jaarlijks één of twee keer te snoeien, het liefst in het voorjaar en in september. Zo blijft de plant in de gewenste conditie en voorkomt u dat er sneller dan nodig een verhoutingsproces optreedt. Regelmatig snoeien zorgt voor een vollere en dichtere haag. Dit is vooral prettig wanneer u de klimop gebruikt om wat extra privacy in uw tuin te creëren. Snoei klimop gemakkelijk met een heggenschaar, Hedera ofwel klimop is goed te onderhouden.

 

Klimopplanten bestellen bij Tuinplantenwinkel.nl

Bekijk snel ons assortiment klimopplanten online. Onder alle klimopplanten vindt u alle soorten klimop bij elkaar. Kies voor de Hedera helix of Hedera hibernica om de kleinbladige klimop en grootbladige (Ierse) klimopplanten direct te bekijken. Planten bestellen bij Tuinplantenwinkel.nl is vertrouwd en voordelig. Wij leveren alleen het beste kwaliteit voor een eerlijke prijs en met eerlijk advies. Heeft u vragen, neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

 

Veelgestelde vragen over Klimop:

Wat is de beste tijd om klimop te planten?

Antwoord: Aanplanten van klimop kunt u het hele jaar door. Dit omdat de klimop wordt geleverd in pot, let wel dat u de planten in warme, droge periode goed water geeft en even dommelt in een emmer water voordat u ze plant.

 

Waar groeit klimop het beste?

Antwoord: Klimop houdt van een iets wat vochtige maar wel doorlaatbare bodem. Klimop groeit zowel in de zon, halfschaduw of schaduw erg goed.

 

Welke maand klimop planten?

Antwoord: Klimop kunt u het hele jaar door planten doordat de de klimop in een pot is gekweekt.

 

Klimop is een wintergroene kllimplant die zorgt voor een zichtdichte afscheiding

 

Inspiratie Klimop:

Klimop geeft jaarrond een groene wand en afscheiding

 

Klimop geeft u privacy in de tuin, door zijn groene kleur in de zomer én winter.

 

Bij deze groene wand geeft de kleur van de bladeren van de klimop een speels effect

 

Klimop is verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals de bont bladige klimop die u hierboven ziet. 

 

Klimop is een flinke groeier die wintergroen blijft

 

Klimop groeit erg snel dicht als bodembedekker of als haag.  

 

Video's over Klimop:

 

 

 

Gebruikt bij het zetten van Klimop aanplantgrond.

 

 

 

Een andere snelgroeiende klimplant is Parthenocissus (Wilde Wingerd).

 

 

Wilt u uw klimop wat meer sturen, gebruik dan bindbuis. Dit is een elastische draad zonder ijzerdraad er in. Dit is perfect voor het aanknopen van takken of twijgen van planten. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.