Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over euonymus europaeus

De Euonymus europaeus heeft als Nederlandse naam Wilde kardinaalsmuts. Deze soort komt ook van nature voor in Nederland. Het is een plant die uitgroeit tot een grote heester met een volwassen hoogte van meer dan 300 cm en bij voorkeur op een plek in de halfschaduw staat. Het meest opvallende kenmerk van deze plant, zijn de roze gekleurde vruchten die tot lang in de herfst blijven hangen. De zaden van deze vrucht worden door de vogels gegeten.

 

De winterhardheid van de Euonymus europaeus is zeer goed. Deze planten kunnen periodes met strenge vorst goed doorstaan. De bladeren van de Wilde kardinaalsmuts vallen in de winter van de takken af. Voordat ze afvallen, krijgen de bladeren eerst nog een mooie herfstkleur. De bloei van de Wilde Kardinaalsmuts is niet opvallend. De bloemkleur is geel/groen, de bloeitijd is aan het eind van het voorjaar/ begin zomer.

 

 

Euonymus europaeus 'Red Cascade', een soort met opvallende vruchten

De Euonymus europaeus is een soort die van nature in Nederland en België voorkomt. Het verschil met de Euonymus europaeus 'Red Cascade' die op Tuinplantenwinkel.nl wordt aangeboden, is de kleur van de vrucht. Waar de vruchten (die lijken op Kardinaalsmutsen, vandaar de Nederlandse naam) bij de Euonymus europaeus (licht)roze van kleur zijn, worden die van de 'Red Cascade', de naam zegt het eigenlijk al, veel donkerder van kleur. Ander verschil van deze cultivar is dat hij wat minder hoog wordt, dan de wilde variant. 

 

Euonymus europaeus planten

Omdat de Euonymus europaeus uitgroeit tot een flinke struik, heeft hij ook een grotere standplaats nodig. In een kleine border, of kleine tuin kan deze tuinpant eigenlijk niet groeien. Mocht u toch van een dergelijke plant willen genieten (dezelfde mooie vruchten en herfstkleur), dan is de Euonymus alatus 'Compactus' misschien wel een goede optie. Het beste komt de Euonymus europaeus tot zijn recht als hij als solitaire struik wordt aangeplant. Uiteindelijk kan hij zelfs iets wegkrijgen van een kleine meerstammige boom.

 

Standplaats van de Wilde kardinaalsmuts

De Euonymus europaeus staat bij voorkeur op een standplaats in de halfschaduw, maar ook een plek in de zon is mogelijk. Het is dan wel belangrijk dat de Wilde kardinaalsmuts niet de droog komt te staan. Vanwege zijn oppervlakkige worteling, mag de grond tijdens warme en droge periodes niet uitdrogen. Geef daarom tijdig en voldoende extra water. Vanwege deze oppervlakkige worteling, kunnen vaste planten het direct onder de Wilde Kardinaalsmuts het lastig krijgen.

 

Ook in een grote border met meerdere grote struiken, komt de Euonymus europaeus goed tot zijn recht. Hij groeit over het algemeen makkelijk en stelt weinig specifieke eisen aan de grond. Toch is het belangrijk om een ruim plantgat te graven, waar ook de bodem goed van losgemaakt is. Gebruik aanplantgrond bij het aanvullen. Dit zorgt ervoor dat de wortels van de Wilde kardinaalsmuts na aanplant een goede start maken.

 

Euonymus europaeus snoeien en verzorgen

De Euonymus europaeus Red Cascade verdraagt snoei goed, maar hij komt het beste tot zijn recht als hij niet te vaak en teveel gesnoeid hoeft te worden. Is snoei van de Wilde kardinaalsmuts toch nodig, beperk dit dan zoveel mogelijk tot lichte vormsnoei. Hierdoor blijft de vorm van de struik in tact en zal hij ook elk jaar bloemen en vruchten geven. Als na een aantal jaar toch een keer flink gesnoeid moet worden, dan kan de Euonuymus europaeus hier wel tegen. Zeker in een grote border tussen andere grote struiken kan dit een keer noodzakelijk zijn. 

 

Veelgestelde vragen over Euonymus europaeus:

Is Wilde kardinaalsmuts winterhard?

Antwoord: Wilde kardinaalsmuts is winterhard. Daarentegen zijn niet alle Euonymus soorten wintergroen. De takken van de Euonyus europaeus verliezen in de winter hun bladeren. De Japanse kardinaalsmuts (Euonymus japonicus) is wel wintergroen.

 

Hoe snel groeit Euonymus?

Antwoord: De Wilde kardinaalsmuts is een flinke groeier. Hij kan tot 50 cm per jaar groeien. De Euonymus europaeus Red Cascade groeit minder snel.

 

Hoe snoei je een Euonymus?

Antwoord: De Wilde kardinaalsmuts verdraagt snoei goed. Vandaar ook dat de Euonymus europaeus gebruikt wordt voor aanplant in gemengde hagen.

 

Kan Euonymus in de schaduw?

Antwoord: Euonymus europaeus staat bij voorkeur op een plek in de halfschaduw, maar schaduw wordt ook verdragen. Zorg voor een bodem met een iets basische zuurgraad, daarin groeien deze planten het beste.

 

Euonymus europaeus is alleen toepasbaar in een grote tuin

 

Inspiratie Euonymus europaeus:

De vrucht van de euonymus europaeus met oranje roze bloemen

 

Door de struik weinig te snoeien zult u elk jaar bloemen en vruchten krijgen.

bloemknoppen van een kardinaalsmuts ofwel euonymus europaeus

 

Deze tuinplant groeit zowel in de zon als in de schaduw, maar wel in een voedzame bodem.

 

De kardinaalsmuts heeft weinig onderhoud en specifieke eisen

 

Doordat de Euonumus europaeus erg groot uitgroeit, komt hij als solitair goed tot zijn recht in een grotere tuin of border.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.