Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over portugese laurier

De laatste jaren is de Portugese laurier met zijn bescheiden en charmante bloei aan een enorme opmars bezig in Nederlandse tuinen. Deze Portugese laurier heeft wat betreft de bladvorm en grootte nog het meest weg van de echte keukenlaurier. De plant heeft daardoor iets mediterraans en dat spreekt veel mensen aan. Deze plant is echter niet eetbaar, net als de Prunus laurocerasus, waar deze plant nog het meest aan verwant is. Deze Portugees is wel een erg goede groenblijvende haagplant die zich prima laat snoeien. De twijgen van deze onderhoudsvriendelijke plant hebben een iets rode kleur wat een leuk contrast oplevert met het glanzende, donkergroen blad. De volledige naam van deze Porugese laurier is Prunus lusitanica ('Angustifolia').

 

De herkomst

De naam van de plant zegt het al: deze plant is afkomstig uit Portugal. Behalve in dat land komt hij ook voor in Spanje, de Canarische Eilanden en de Azoren. Vanwege zijn herkomst is de Portugese laurier wel wat vorstgevoeliger dan de andere lauriersoorten. Zeker in strenge winters dient de plant dus goed beschermd te worden. Vooral koude, harde wind kan een uitdrogend effect hebben. Is er sprake van late vorst in het voorjaar, dan kan de bloesem stukgaan.

 

Het blad is gevoelig voor zeer strenge vorst. Dat zijn temperaturen van -15 graden Celsius of kouder. In een stadstuin loopt u weinig risico maar als u een haag wilt planten in het buitengebied kunt u beter kiezen voor de beukenhaag, haagbeuk of de taxus. De nieuwe variëteit ‘Brenelia' moet beter winterhard zijn. Ook deze vindt u bij ons in het assortiment.

 

Verschillen tussen de Portugese laurier en de laurierkers

Behalve de vorstgevoeligheid bestaan er nog meer verschillen tussen de Portugese laurierkers en de andere lauriersoorten zoals de Caucasica en de Rotundifolia. Zo is de Portugese laurier een aanzienlijk minder snelle groeier dan de andere soorten: zo'n vijftien tot dertig centimeter per jaar. Wel kan hij vrij hoog worden: ongeveer vijf meter, erg geschikt voor hoge hagen dus. U kunt deze laurier op den duur dus ook als privacyhaag gebruiken. De Portugese laurier heeft overigens ook één grote overeenkomst met de andere lauriersoorten: zijn lange, ovale en glanzende bladeren. De Prunus laurocerasus heeft grote bladeren en de Portugese laurier heeft in verhouding kleinere bladeren  

 

Portugese laurier planten

Anders dan de Prunus laurocerasus stelt deze lauriersoort iets meer eisen aan de bodem. De plant heeft een voorkeur voor vrij zure, humusrijke grond. Op kleigrond wil de Portugese laurierhaag minder goed groeien. Kalkrijke grond kan de Portugese laurier dan weer wel waarderen. De aarde aan de oppervlakte mag niet te droog worden. Een vochtige bodem is een must, maar deze plant mag geen natte voeten krijgen, om zo wortelrot te voorkomen. Een goede afwatering en een bodem die goed waterdoorlatend is dus erg belangrijk. We raden het daarom aan om bij het planten de bodem goed los te maken en de aarde in het plantgat te verrijken met tuinturf. Turf zorgt voor een zure bodem waarop deze plant goed groeit. Een goede aanplanting is van groot belang voor de gezondheid van deze plant. Is hij eenmaal aangeslagen in uw tuin, dan kunt u hem wat meer zijn gang laten gaan. De plant kan goed in de zon, halfschaduw en zelfs schaduw staan.

 

Als u dicht bij de kust woont is het fijn om te vermelden dat deze laurier de zilte lucht iets minder prettig vindt. Het kan zijn dat de plant hierdoor minder goed groeit of zelfs na een tijdje afsterft.

 

Zoekt u een kant en klare haag, ook dat kan met de Portugese laurierhaag. Kies dan voor de Prunus lusitanica 'Tico' in rek. Na het planten staat er gelijk een hoge haag, mooi vol met relatief klein blad. Door de compacte groei heeft de smalle haag een hoge dichtheid en is dus meteen kant en klaar.

 

 

Meer tips omtrent de verzorging van de Portugese laurier haag

In de halfschaduw of op een zonnige standplaats komt de plant het beste tot zijn recht. Deze laurier komt uit warme gebieden, maar heeft bij lange droge periodes extra water nodig. Dit geldt niet alleen in de zomer, maar ook in de winter. Bemesten kunt u het beste in het voorjaar doen. Hierbij wordt organische mest aanbevolen. Met toediening van de juiste hoeveelheden mest is de plant aanzienlijk minder bevattelijk voor ziekten.

 

Of de Portugese laurier giftig is, is een veel gestelde vraag. De Prunus lusitanica is niet eetbaar (niet te verwarren met de de Laurus nobilis, keukenlaurier), maar of het voor mens en dier wel of niet giftig is doen wij geen uitspraak over.

 

Het snoeien van de Prunus lusitanica

De prunus lusitanica is een prachtige haag die u snoeit zodat hij mooi in vorm blijft. De Portugese laurier snoeien kunt u één of twee keer per jaar doen. De reden dat ook één jaarlijkse snoeibeurt volstaat, is het feit dat deze soort trager groeit dan de andere laurierplanten. De beste maanden voor snoei zijn april en september, alhoewel er een voorkeur bestaat voor snoeien na de bloei. Drastische snoei is niet nodig; de haag in vorm houden is al voldoende. Vermijdt u ook het knippen van de leerachtige bladeren, dit veroorzaakt namelijk lelijk ogende, uitdrogende, bruine randen.

 

Kiest u er voor om de de laurier, prunus lusitanica angustifolia te laten groeien dan ontstaan er snel dikke takken. Om dit te voorkomen begint u al met snoeien bij de jonge planten, hierdoor ontstaan al snel nieuwe takken. Gebruik tijdens het snoeien een scherpe snoeischaar.

 

Portugese laurierhaag kopen

U kunt de groenblijvende haagplanten in de webwinkel kopen uit pot of met een kluit (in een jute zak). Portugese laurieren zijn niet verkrijgbaar met een losse, blote wortel. Planten in pot kunt u het hele jaar door planten. Planten uit de volle grond zijn alleen te planten in de periode tussen medio oktober en medio april. Deze plantperiode is licht afhankelijk van het weer en kan dus afwijken. Houd de online winkel in de gaten voor de beschikbaarheid en de minimale bestelhoeveelheid.

 

De Portugese laurier kopen als kluit of in pot: het voordeel van planten (met kluit) uit de volle grond is dat deze relatief goedkoop zijn t.o.v. potgekweekte planten. Daarnaast zijn ze verkrijgbaar in meer (grotere) formaten. Het benodigde hoeveelheid planten per strekkende meter haag hangt samen met de afmeting van de plant. Zet de planten eerst uit om de juiste plantafstand te bepalen. Na het planten kunt u de laurier meteen op maat snoeien. Dit bevordert de aangroei en de vorming van veel groeischeuten zodat de haag snel dicht groeit.

 

De Portugese laurier wordt ook steeds vaker als leiboom aangeplant, deze groeit wat trager dan andere lei-laurieren wat voor het onderhoud een voordeel kan zijn. De Portugese laurier (Prunus lusitanica) als leiboom vindt u hier. We bieden deze in 3 soorten aan, de 'Angustifolia', 'Brenelia' en 'Tico'. De Brenelia is net wat sterker en groeit vaak mooier door. 

 

Veelgestelde vragen over Portugese laurier:

Is de Portugese laurier winterhard?

Antwoord: Ja, de Portugese laurier is een winterharde en wintergroene plant die ook erg veel wordt gebruikt voor een dichte haag.

 

Hoe snel groeit de Portugese laurier?

Antwoord: De Portugese laurier groeit minder hard dan andere soorten Laurier met grof en groter blad. Het blad van de Portugese laurier is wat kleiner.

 

Hoe verzorg ik Portugese laurier?

Antwoord: Portugese laurier verdraagt snoei erg goed. U kunt de plant dus naar wens snoeien als haag, bol of in een andere vorm.

 

Hoeveel ruimte heeft een Portugese laurier nodig?

Antwoord: De Prunus lusitanica angustifolia blijft wat smaller dan andere Laurier soorten. En heeft als haag een breedte van 50 centimeter voldoende. Zorg wel dat de blad voldoende licht krijgt en een voedzame bodem heeft.

 

Portugese laurier is een fijnbladige laurierplant die zowel als haag en als solitair kan worden toegepast

 

Inspiratie Portugese laurier:

Het blad van de portugese laurier is leerachtig en heeft een mooie diepgroene kleur

 

Het blad van de Portugese laurier heeft een diepgroene kleur en blijft ook 's winters aan de plant zitten. Het blad is soms iets gevoelig voor meeldauw of hagelschot (herkenbaar aan ronde gaatjes die in het blad ontstaan nadat het rondje dat uitvalt eerst bruin kleurt). Voeding geven kan dit probleem verhelpen of verminderen.

 

In de winter kleuren de stengels van de plant roder waardoor een mooi contrast ontstaat met de bladeren

 

Bij de de Portugese laurier Brenelia kleurt het hout in de winter rood wat een mooi contrast oplevert met het groene blad. Dit type is ook beter bestand tegen de vorst, is beter bestand tegen plagen, maar heeft wel een iets lossere groeiwijze.

 

Portugese laurier groeit goed op elke goed doorlatende grond, maar heeft een hekel aan zilte lucht

 

Portugese laurier kan zowel als solitair en als haagplant worden toegepast. De plant is het hele jaar door probleemloos te snoeien in ieder gewenst model.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.