» Hagen » Portugese laurier

Portugese laurier

Portugese laurier
Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...

Informatie over portugese laurier

De laatste jaren is de Portugese laurier met zijn bescheiden en charmante bloei aan een enorme opmars bezig in Nederlandse tuinen. Deze Portugese laurier heeft wat betreft de bladvorm en grootte nog het meest weg van de echte keukenlaurier. De plant heeft daardoor iets mediterraans en dat spreekt veel mensen aan. Deze plant is echter niet eetbaar, net als de Prunus laurocerasus, waar deze plant nog het meest aan verwant is. Deze Portugees is wel een erg goede wintergroene haagplant die zich prima laat snoeien. De twijgen van de plant hebben een iets rode kleur wat een leuk contrast oplevert met het diepgroene, glanzende blad.

 

De herkomst

De naam van de plant zegt het al: deze plant is afkomstig uit Portugal. Behalve in dat land komt hij ook voor in Spanje, de Canarische Eilanden en de Azoren. Vanwege zijn herkomst is de Portugese laurier wel wat vorstgevoeliger dan de andere lauriersoorten. Zeker in strenge winters dient de plant dus goed beschermd te worden. Vooral harde, koude wind kan een uitdrogend effect hebben. Is er sprake van late vorst in het voorjaar, dan kan de bloesem stukgaan.

 

Het blad is gevoelig voor zeer strenge vorst. Dat zijn temperaturen van -15 graden Celsius of kouder. In een stadstuin loopt u weinig risico maar als u een haag wilt planten in het buitengebied kunt u beter kiezen voor de beukenhaaghaagbeuk of de taxus. De nieuwe variëteit ‘Brenelia’ moet beter winterhard zijn. Ook deze vindt u bij ons in het assortiment.

 

Verschillen tussen de Portugese laurier en de laurierkers

Behalve de vorstgevoeligheid bestaan er nog meer verschillen tussen de Portugese variant en de andere lauriersoorten zoals de Caucasica en de Rotundifolia. Zo groeit de Portugese laurier aanzienlijk minder snel dan de andere soorten: zo’n vijftien tot dertig centimeter per jaar. Wel kan hij vrij hoog worden: ongeveer vijf meter. U kunt deze laurier op den duur dus ook als privacyhaag gebruiken. De Portugese laurier heeft overigens ook één grote overeenkomst met de andere lauriersoorten: zijn lange, ovale en glanzende blad.  

 

Verzorging

Anders dan de Prunus laurocerasus stelt deze lauriersoort iets meer eisen aan de bodem. De plant heeft een voorkeur voor vrij zure, humusrijke grond. Op kleigrond wil de plant minder goed groeien. Kalkrijke grond kan de Portugese laurier dan weer wel waarderen. De aarde aan de oppervlakte mag niet te droog worden. De grond moet dus goed vochtig blijven, maar deze plant mag geen natte voeten krijgen, om zo wortelrot te voorkomen.

 

We raden aan om bij het planten de bodem goed los te maken en de aarde in het plantgat te verrijken met tuinturf. Turf zorgt voor een zure bodem waarop deze plant goed groeit. Een goede aanplanting is van groot belang voor de gezondheid van deze plant. Is hij eenmaal aangeslagen in uw tuin, dan kunt u hem wat meer zijn gang laten gaan. De plant kan goed in de zon, halfschaduw en zelfs schaduw staan.

 

Meer tips omtrent de verzorging

In halfschaduw of zon komt de plant het beste tot zijn recht. Deze laurier komt uit warme gebieden, maar heeft bij een lange droogteperiode extra water nodig. Dit geldt niet alleen in de zomer, maar ook in de winter. Bemesten kunt u het beste in het voorjaar doen. Hierbij wordt organische mest aanbevolen. Met toediening van de juiste hoeveelheden mest is de plant aanzienlijk minder bevattelijk voor ziekten.

 

Het snoeien van de plant

Het snoeien van deze laurier kunt u een of twee keer per jaar doen. De reden dat ook één snoeibeurt volstaat, is het feit dat deze soort trager groeit dan de andere laurierplanten. De beste maanden voor snoei zijn april en september, alhoewel er een voorkeur bestaat voor snoeien na de bloei. Drastische snoei is niet nodig; de struik in vorm houden is al voldoende. Vermijdt u ook het knippen van het blad, dit veroorzaakt namelijk lelijk ogende uitdrogingsranden.

 

Portugese laurier kopen

U kunt de planten in de webwinkel kopen uit pot of met een kluit. Planten in pot kunt u het hele jaar door planten. Planten uit de volle grond zijn alleen te planten in de periode tussen medio oktober en medio april. Deze plantperiode is licht afhankelijk van het weer en kan dus afwijken. Houd de online winkel in de gaten voor de beschikbaarheid.

 

Het voordeel van planten uit de volle grond is dat deze relatief goedkoop zijn t.o.v. potgekweekte planten. Daarnaast zijn ze verkrijgbaar in meer (grotere) maatvoeringen. Het benodigde aantal planten per strekkende meter haag hangt samen met de afmeting van de plant. Na het planten kunt u de laurier meteen op maat snoeien. Dit bevordert de aangroei en de vorming van veel groeischeuten zodat de haag snel dicht groeit.

 

Portugese laurier

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.