Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over prunus laurocerasus 'rotundifolia'

Van alle lauriersoorten wordt deze van oudsher het meeste aangeplant. Het dikke leerachtige blad van deze plant valt meteen in het oog. Niet alleen het blad maar ook de plant zelf is uiterst robuust en kan tegen een stootje. Voluit heet de plant Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’. Deze haagplant is door zijn sterke en bossige groei uitstekend geschikt voor hogere en/of iets bredere hagen. Wilt u liever een smalle haag dan kunt u beter kiezen voor de Taxus Baccata of beukenhaag. De Prunus laurocerasus Rotundifolia is met zijn veertig tot zestig centimeter per jaar een zeer snelle groeier te noemen.

 

De Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ snoeien

De Prunus laurocerasus Rotundifolia laat zich niet in een strakke vorm snoeien en is zodoende minder geschikt voor een formele haag. Het is juist dit speelse karakter dat veel tuinbezitters de Prunus laurocerasus Rotundifolia boven de conifeer doet verkiezen. Deze haagplant is eenvoudig te snoeien. Door het snoeien vertakt de struik steeds meer waardoor een volle en dichte haag ontstaat. Het snoeien dient jaarlijks minimaal één keer uitgevoerd te worden maar mag ook gerust 2 keer.

 

We raden aan om de haag rond eind juni/begin juli te snoeien. Snoeit u bij voorkeur op een koele en bewolkte dag. U kunt de haag nog een tweede keer snoeien in september of tijdens de wintermaanden als het niet vriest. Snoeit u tijdens de vorst, dan kan er schade aan de takken ontstaan. Als u de haag of struik te groot vindt worden is het bij lauriersoorten ook prima om ze flink terug te knippen. Snoeit u de de laurier Rotundifolia dan aan het einde van de winter tot de gewenste hoogte terug.

De ideale bodem voor de Prunus laurocerasus Rotundifolia

De laurier Rotundifolia is een erg gemakkelijke tuinplanten die weinig eisen stelt aan de bodem. Zowel in de zon als in de schaduw kan de plant prima uit de voeten. Op een goed doorlatende, niet te natte bodem voelt de plant zich het beste thuis. Hij heeft een voorkeur voor een ietwat zure grond. In een bodem waar te veel vocht blijft staan, bestaat het risico op wortelrot. Deze lauriersoort is bestand tegen hoge temperaturen en tot op zekere hoogte ook vorstbestand. Wind vormt voor de Prunus laurocerasus Rotundifolia eveneens geen probleem; wel groeit hij sneller wanneer hij op een luwe plaats staat. 

De bloei van de haagplant

Net als alle andere groenblijvende laurierplanten heeft ook de laurier Rotundifolia een bloeiperiode. De plant bloeit in de maand mei. U ziet dan witte bloemen verschijnen die veel vlinders aantrekken. In augustus krijgt de laurier Rotundifolia rood-zwarte besjes, die graag door de vogels worden gegeten. Heeft u kleine kinderen of huisdieren? Houdt u er dan rekening mee dat de bladeren en de besjes van deze haagplant giftig zijn. De bloemen en besjes komen overigens niet tevoorschijn als u de laurier Rotundifolia jaarlijks twee keer of vaker snoeit.

Het snoeien van de Prunus laurocerasus Rotundifolia

De Prunus laurocerasus Rotundifolia heeft een zeer hoge groeisnelheid. Toch is één of twee keer per jaar snoeien voldoende. Dit kunt u het beste tussen mei en september doen, wanneer u er zeker van bent dat er ’s nachts geen vorst meer optreedt. Om te voorkomen dat u dwars door het blad heen knipt, kunt u het beste een tuinschaar in plaats van een heggenschaar gebruiken. Wilt u een iets rechtere laurierhaag? Snoeit u dan tweemaal per jaar. Doet u dit één keer, dan levert u dit een haag met een wat natuurlijkere groeivorm op. De Prunus laurocerasus Rotundifolia heeft geen doornen of dikke stammen en laat zich zodoende gemakkelijk snoeien.

Gevoeligheid voor ziektes

Sommige tuineigenaren laten zich weerhouden van de aanschaf van de laurier Rotundifolia wegens zijn gevoeligheid voor enkele ziektes. Echter zijn deze zeer goed met bestrijdingsmiddelen te bestrijden, mits u op tijd ingrijpt. De Prunus laurocerasus Rotundifolia is gevoelig voor bladluis en schildluis. U kent de aanwezigheid daarvan aan bruine of zwarte plekken op de bladeren van de plant. Bladvlooien zorgen voor een krulling van het blad. Ook kunnen schimmelziektes als hagelziekte optreden. Deze zijn echter zeer onschuldig en effectief te bestrijden.

Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ kopen

In onze webwinkel vindt u planten die potgekweekt zijn en planten met kluit. Potgekweekte planten kunt u het hele jaar door kopen en planten. Planten met een kluit komen uit de volle grond en kunnen alleen worden geplant tijdens het ‘winterseizoen’. Dit is vanaf medio oktober tot medio april. De periode is afhankelijk van het weer en kan licht afwijken. Voordeel van planten met kluit is dat ze relatief voordeliger zijn in aanschaf en verkrijgbaar zijn in meerdere (en grotere) maatvoeringen. De maatvoering bepaald hoeveel planten u per strekkende meter haag nodig heeft. Dit aantal vindt u op de productpagina’s.

 

de mooiste snelst groeiende laurier is de rotundifolia

 

Inspiratie Prunus laurocerasus 'Rotundifolia':

laurier rotundifolia planten en snoeien als haag in de tuin tegen schutting of hek

 

Liever geen strak gesnoeide haag, dan is een Prunus laurocerasus 'Rotundifolia' een hele goede optie voor u. 

 

laurier of laurierkers is een groenblijvende struik

 

De Laurier kan zowel in de zon als in de schaduw staan, verder is het belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat. 

 

groenblijvende bladhoudende laurier rotundifolia kan je smal als haag houden

 

Bij het snoeien van deze groenblijvende haagplant is het belangrijk dat u dit doet op een bewolkte dag. Dit zodat u brandschade voorkomt op het blad. 

 

Prunus laurocerasus 'Rotundifolia'

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.