Menu
Geen producten gevonden

»

Leibomen

Informatie over leibomen

De tuintjes worden ten opzichte van vroeger steeds kleiner, De buren zitten steeds dichterbij. Leibomen worden daarom veel toegepast om inkijk vanuit de huizen te beperken en wat vrijer te zitten. Verder heeft u zo toch een groene tuin zonder dat de bomen veel licht of ruimte wegnemen. .Leibomen zorgen dus voor privacy zonder dat ze veel ruimte in nemen. Het zijn vaak de groene verlengstukken van een schutting of haag. Naast privacy en beschutting geven deze bomen ook structuur aan de tuin. Voor leibomen worden verschillende boomsoorten gebruikt, maar niet alle soorten zijn geschikt. Bij Tuinplantenwinkel.nl hebben we de kennis en ervaring en weten we welke soorten goed te leiden zijn.

 

Vanouds is de Linde een veelgebruikte boomsoort. Omdat de Linde zeer buigzaam hout heeft, makkelijk te snoeien is en snel groeit, is het een ideale leiboom. Lei-Linden werden vaak aangeplant voor de boerderij of het woonhuis om te zorgen voor schaduw in de zomer. In de winter valt het schaarse en meer dan welkome zonlicht wel door de bladloze bomen heen. Ook nu wordt de Lei-Linde nog veel als leiboom toegepast. De leilinde wordt ook vaak als term voor leiboom gebruikt terwijl leilinde een soort leiboom is en er naast leilindes nog meer soorten leibomen zijn.

 

Bij een leiboom worden de takken van de boom in een houding uit geleid. Een aantal twijgen wordt daarvoor aangebonden in een frame . Totdat de twijgen dik genoeg zijn blijft het frame in de boom zitten. Zo ontstaat een groen scherm dat beschutting en privacy biedt. Helaas gaat dat niet helemaal vanzelf, er moet gesnoeid en geleid worden. Als er niet wordt gesnoeid zal de boom haar natuurlijke vorm weer aannemen. De slanke vorm van een leiboom gaat dan verloren.

 

Grote voorraad leibomen in ons planten- en bomencentrum te Knegsel

 

Leibomen op tuinplantenwinkel.nl

Tegenwoordig is privacy de voornaamste reden om een leiboom aan te planten. Het aanbod boomsoorten dat gebruikt wordt om te leiden, is enorm toegenomen. Bij Tuinplantenwinkel vindt u een breed assortiment. Voor elk doel is er genoeg keuze in soorten leibomen. Onze leibomen produceren wij zelf. De bomen worden met de hand aangebonden in onze eigenhandig geproduceerde rekken. We hebben het geheel productieproces zelf in handen waardoor we uniformiteit en kwaliteit kunnen leveren. Voor dit specialistische werk putten we uit meer dan 30 jaar ervaring.

 

Voordat u leibomen gaat planten is het belangrijk een aantal zaken op een rijtje te hebben voor uzelf. Vraag u ten eerste af waarvoor u de leibomen wilt aanschaffen. Meestal is privacy of het afdekken van een ongewenst uitzicht de voornaamste reden. U kiest dan het beste voor leibomen die goed dicht groeien. Enkele voorbeelden van soorten welke goed dichtgroeien zijn; Leilinde, Leihaagbeuk, lei amberboom en lei olijfwilg. Als u ook in de winter wilt genieten van een groene wand dan zijn wellicht groenblijvende leibomen de beste keuze. Bedenk goed of dit echt noodzakelijk is; bladverliezende leibomen groeien over het algemeen makkelijker aan, zijn veelal sterker en zijn beter bestand tegen zeer strenge winters en kou. Voor een keuzehulp voor welke soort bij u past verwijzen we u graag verder naar ons blogbericht. In dit blogbericht worden vrijwel alle soorten toegelicht met de pluspunten en aandachtspunten van deze soorten. 

 

Maar er is meer waar u op moet letten. Een leiboom bestaat grofweg uit een stam en een scherm. De stamhoogte en schermgrootte is niet altijd dezelfde. Standaard zijn de leibomen met een hogere stam, maar bij tuinplantenwinkel.nl hebben we ook leibomen met een lagere stam. We bieden bij Tuinplantenwinkel.nl de leibomen online aan in een aantal maatvoeringen of series:

 

De basis wordt gevormd door de Basic-serie. Dit zijn leibomen met een stevig 6-laags rek van 180 cm breed. Het zijn veelgebruikte boomsoorten van de hoogste kwaliteit tegen een scherpe prijs. Er zijn bladverliezende en groenblijvende opties verkrijgbaar, allemaal met vaak een vaste hoogtemaat.

 

De leibomen uit de Classic-serie zijn al jaren een vaste waarde op het planten- en bomencentrum. Het zijn bomen met een 7-laags rek van 200 cm breed. Door het grote oppervlak van het rek heeft een leiboom uit deze serie uw ruimtes snel gevuld. Classic-leibomen zijn verkrijgbaar in vele boomsoorten. Er zijn bladverliezende en groenblijvende opties. Deze bieden we aan in verschillende hoogtematen. Daarnaast zijn de bomen in de classic serie vaak ook net wat steviger als de bomen uit de basic serie. Zowel de Basic-leibomen als de Classic-leibomen zijn gemakkelijk in serie te schakelen. Dit resulteert in een zeer professionele uitstraling en een strak geheel. Deze leibomen bieden we daarom los maar ook in pakketvorm aan. Zo heeft u met het pakket meteen alles in huis om de bomen te kunnen planten en koppelen zodat het een geheel wordt.

 

Let op: De leibomen uit de Basic-, Classic- en de hieronder beschreven 120- en 150-serie kunt u per stuk (individueel) of in pakketvorm kopen. Een pakket bestaat uit een x aantal leibomen plus de benodigde accessoires om de bomen in serie te kunnen schakelen en goed te kunnen planten. Aan de leibomen zelf hoeft u niets meer te veranderen. In onze webshop wordt de inhoud van dit pakket duidelijk toegelicht bij de betreffende artikelen.

Vergelijking rekgrootte basic-leibomen tuinplantenwinkel.nl
 

 

Naast de Basic- en Classic-serie bieden we op Tuinplantenwinkel.nl nog een aantal andere leibomen aan. Bij deze bomen wijkt de vorm en afmeting van het frame af van de leibomen uit de Basic- en Classic-serie. Deze leibomen hebben we eveneens gebundeld in series:

 

120-serie

Bomen in de 120-serie zijn over het algemeen groenblijvende varianten met een houten frame in plaats van bamboe. Het frame heeft een afmeting van 120 x 120 centimeter. De takken van deze leibomen zijn op een andere manier geleid dan hun broertjes uit de Basic-, Classic- en de hierna benoemde Small-serie. Bijna alle takken van de boom zijn uitgewaaierd over het frame. Dit is gedaan omdat deze boomsoorten over het algemeen wat trager groeien en zo toch snel een dicht scherm vormen.

De leibomen in de 120-serie zijn vaak in zowel halfstam als hoogstam formaat te koop. Denk aan stamhoogtes variërend tussen 100 en 200 centimeter. De exacte stamhoogtes verschillen per boomsoort.

 

Rekgrootte leibomen uit de 120-serie ban tuinplantenwinkel.nl
 Dit is de afmeting van het frame dat u vindt in een leiboom uit de 120-serie.

 

150-serie

De 150-serie is het grotere broertje van de 120-serie: Een stevig houten latwerk frame, waaraan veel takken aangebonden zijn. Net zoals in de 120-serie zijn deze bomen groenblijvend. De rekken van een leiboom uit de 150-serie meten 150 x 150 centimeter (bxh). De stamhoogte vindt u terug bij de producten in deze serie.

 

Rekgrootte leibomen uit de 150-serie van tuinplantenwinkel.nl
 Dit is de afmeting van het frame dat u vindt in een leiboom uit de 150-serie.
 

 

Small-serie

In de Small-serie vindt u, zoals de naam al doet vermoeden, kleine leibomen met een kleiner frame van 120 centimeter breed en 90 centimeter hoog. Deze leibomen zijn ideaal voor kleinere afstanden en om lagere objecten mee af te schermen. De stamhoogte ligt rond de 120 centimeter dus in totaal hebben de bomen uit de Small-serie een hoogte van ongeveer 2 meter.

 

Rekgrootte leibomen uit de Small-serie van tuinplantenwinkel.nl
 Dit is de afmeting van het frame dat u vindt in een leiboom uit de Small-serie.
 

 

Leischermen

In de categorie Leischermen vindt u leibomen met een verticaal scherm. Bij deze schermen zijn de takken niet aangebonden aan horizontale lagen maar uitgewaaierd over een gekanteld frame. Het frame is aangebonden op een hoogte van 50 centimeter. Op die manier ontstaat een scherm welke lijkt op een haag. Deze vorm van leibomen noemen we Leischermen. Het frame heeft een afmeting van 110 x 180 centimeter (bxh). Leischermen zijn ideaal om bijvoorbeeld een lage schuur aan het zicht te onttrekken.

 

Rekgrootte Leischermen van tuinplantenwinkel.nl
 Dit is de afmeting van het frame dat u vindt in een leischerm.
 

 

 

De breedte van de rekken is belangrijk bij de keuze met welke schermen u het mooiste resultaat verkrijgt. Zorg ervoor dat u duidelijk heeft voor welke lengte u de leibomen zoekt, houd rekening met doorgangen en objecten. De stamhoogte speelt hierin ook een belangrijke rol, dienen de bomen een hoge stam of juist een lage stam te hebben. De Schermen zijn bijvoorbeeld ideaal om een lelijke muur of schutting te bekleden. De small serie houdt inkijk in de voortuin tegen. De bomen uit de basic, classic, 120 en 150 serie hebben juist een hogere stam en zorgen ervoor dat u wat vrijer zit.

 

Leibomen planten

Als u het juiste aantal leibomen bepaalt heeft kunt u de bomen bestellen. Voor het makkelijk te planten hebben we pakketten van de basic, classic, 120 en 150 serie beschikbaar zodat u alles heeft om de bomen te planten en te koppelen. Bij ieder pakket is duidelijk te zien bij de foto's wat er nu allemaal bij in zit. Misschien wel het belangrijkste wat er bij zit is de infomap, hierin staat alles uitgelegd over het planten en koppelen. Deze gids helpt u tijdens het planten. Verdeel de bomen over de aan te planten lengte. Meet alles uit en graaf de gaten. Zorg dat onderin het plantgat de grond goed los is, meng hierin meteen wat van de aanplantgrond (of turf bij de Photinia). Graaf de gaten wat breder zodat u nog met de bomen kunt schuiven. Zet eerst in alle gaten de bomen, koppel ze dan meteen aan elkaar en vul daarna de plantgaten aan en plaats de boompalen. Zorg ervoor dat de bomen goed vochtig de grond in gaan, de kluiten nemen dan ook weer makkelijker water op later als u water geeft.

Zorg er altijd voor dat de plek van de bomen vrij is van puin, stenen en storende lagen. Laat het gazon ook nooit tot de stam van de bomen lopen, dit verstikt de boom. Zeker op jonge leeftijd net na aanplant belemmerd dit de leiboom stevig in de (aan)groei. Ben daarnaast ook voorzichtig met grind en boomschors of dergelijke. Leg dit liever niet tot aan de stam, of anders maar echt een minimale laag.

 

Leibomen snoeien en verzorgen

Grofweg zijn er 2 snoeimethoden, Het scheren van de leibomen, net zoals u bij een haag doet is bij iedere soort leiboom mogelijk. U krijgt zo ook een dichter vertakt scherm en dat zorgt bij de bladverliezende soorten ook in de winter voor een wat dichter beeld. Scheren van leibomen doet u altijd rond juni-juli maar kan de gehele zomer. Een andere methode is knotten, dit kan alleen bij de Leilinde en Leiplataan. U knipt dan alle zijtakjes weg van de hoofdtakken welke uitgeleid zijn. Laat altijd wel kleine stompjes staan, hierop schiet de leiboom het voorjaar erop uit. Het knotten van leibomen kan alleen in de winter als de bomen kaal zijn. Zorg altijd voor scherp en schoon gereedschap, zo maakt u de kleinste wonden en zorgt u voor de minste kans op infecties etc. Bij het Knotten van de bomen kunnen soms best dikke takken weggeknipt moeten worden. Zeker bij de plataan kunnen in een jaar dikke takken ontstaan.

Het is gebruikelijk om de bomen op de hoogte van het rek te houden. Indien gewenst kunt u de boom ook door laten groeien om een hoger scherm te krijgen. Aan te raden is dan dat u met bamboestokken het leirek verhoogt. Hierop kunt u de takken dan verder door omhoog leiden. Het makkelijkste is wel om de bomen op de hoogte te houden van het originele rek. Zo blijft de boom in balans en kunt u er met snoeien ook nog vrij gemakkelijk bij.

 

 

Al onze leibomen produceren wij in eigen beheer of worden door onszelf geselecteerd. We staan daarom garant voor het aangroeien van de online bestelde bomen en gaan alleen voor de beste kwaliteit.

 

 

Inspiratie leiboom in de tuin:

leibomen zijn er in vele soorten en maten. De rode beuk valt op door zijn bruin-rood gekleurde bladeren; hier langs een pad toegepast

 

de lei-rode beuk valt op door zijn bruinrood gekleurde bladeren in de zomer

 

De lei-rode beuk of Fagus sylvatica 'Atropunicea' is een extra opvallende verschijning in de zomer met zijn rood-bruin gekleurde bladeren. Leibomen zijn er in vele soorten en maten. Naast de beuk zijn er bijvoorbeeld ook leibomen die spectaculair verkleuren in het najaar zoals de Lei-Amberboom en de Lei-Parrotia.

De lei-linde is de meest bekende leiboom, van oudsher al vaak toegepast bij boerderijen

 

De leilinde is bijna een synoniem geworden voor de leiboom. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat de Lei-Linde aan de basis stond van het huidige assortiment. Vaak werd de Tilia, zoals de linde wordt genoemd in het Latijns, veel toegepast bij boerderijen. De bomen zorgden voor schaduw in de zomer en laten het schaarse licht juist door in de winter. Dit zorgde voor aangename temperaturen in huis.

 

Ook in moderne tuinen komen leibomen goed tot zijn recht

 

De toepassing van een leiboom beperkt zich niet meer tot de voortuin. Meestal zorgt een leiboom voor privacy in de achtertuin door het zicht van (achter)buren op de tuin weg te nemen. Op deze foto zijn leibomen gebruikt om het lijnenspel in de tuin extra te benadrukken. De bomen zijn tot aangesloten blokken gesnoeid. De soort leiboom op de foto is de Lei-Haagbeuk. Onder de leibomen is een haag van Taxus geplaatst.

 

Video's over Leibomen:

 

 

Inspiratievideo Leibomen

 

 

Inspiratievideo Leibomen

 

 

Inspiratievideo Leibomen

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.