Informatie over vormsnoei

Al sinds jaar en dag worden struiken in vorm geknipt. Dit heeft zowel esthetische als economische motieven. Denk b.v. aan de Franse tuinen maar ook aan fruitgaarden waarbij de bomen in bepaalde vormen worden gesnoeid voor een zo optimale vruchtdracht.

 

Vormsnoei is van alle tijden. In het Engels hebben ze er een mooi wordt voor: topiary. Dat klinkt als een kunstvorm en zo wordt het snoeien van planten in (ingewikkelde) vormen ook beschouwd. Van een eenvoudige bolvorm, piramides en kubus-vormen tot spiralen en heuse dierenfiguren; alles is mogelijk.

 

Tot voor kort was de buxusbol een veel toegepast tuinelement. Helaas heeft de buxusmot de toepassingsmogelijkheden van deze plant aardig ingeperkt maar gelukkig zijn ook andere heesters en bomen geschikt om te snoeien in allerlei vormen.

 

Hoe pas ik vormsnoei toe in de tuin?

De gesnoeide plant past vooral goed in formeel opgezette tuinen maar kan juist ook voor een contrast zorgen met weelderig groeiende planten en borders. Veel van de struiken die voor vormsnoei gebruikt worden zijn wintergroen/groenblijvend, hebben een dicht vertakkende kroon en zorgen met hun strakke vormen het hele jaar door voor kleur en kaders.

 

De meest geschikte planten die als vormsnoei worden toegepast zijn de Taxus baccata, de Ilex crenata of Japanse hulst en diverse coniferen (voor b.v. een vormsnoei boom). Diverse soorten hiervan vindt u op Tuinplantenwinkel.nl.

 

Vormsnoei onderhouden en snoeien

Snoeien is vaak een enorm geduldwerk maar alleen door te snoeien blijft de gewenste vorm behouden. Het is belangrijk om dit regelmatig te doen. Het snoeien moet ieder jaar minimaal een keer plaatsvinden. De beste tijd om te snoeien is voor de meeste struiken eind juni of begin juli. U mag veel tuinplanten echter het hele jaar door snoeien indien nodig. Snoei met een (elektrische) heggenschaar, snoeischaar of een speciale buxusschaar. Zorg altijd voor scherp gereedschap zodat het blad zo min mogelijk wordt beschadigd.

 

In onze webwinkel vindt u diverse maatvoeringen bollenkegels en ook pon-pon modellen. Door de gewenste grootte te kopen heeft u meteen resultaat. Door het snoeien behoudt de planten zijn vorm en formaat.

 

De bol wordt vaak in pot toegepast of in hoeken van een border. Het kan ook helemaal anders wanneer u bolvormige planten in verschillende hoogtes tegen elkaar aan zet. Het resultaat is een soort groene wolk die de aandacht zeker weet vast te houden. Door te spelen met bollen van verschillende groottes ontstaat een gevarieerd beeld. Maak nu uw eigen selectie online en speel met verschillende hoogtes.

 

Hoe plaats ik een vormsnoei boom of plant in pot?

Vormsnoei planten kunnen altijd in de volle grond geplant worden maar ze zijn bij uitstek geschikt voor toepassing in potten. Door de snoei blijft de plant altijd ongeveer hetzelfde formaat houden en heeft deze genoeg aan een beperkte groeiruimte. Geef wel tijdig voeding voor een mooie bladkleur en een blijvend goede groei. Dit kan met een organische meststof, pokon of een langwerkende meststof zoals plantacote.

 

Veel van de planten zoals Taxus, Ilex en Olijfwilg blijven bovendien in de winter groen. Daarnaast zijn bijna alle exemplaren geschikte blikvangers voor zowel een plek in de zon als in de schaduw.

 

Geschikte planten als alternatief voor buxusvormen

De afgelopen jaren wordt de buxusplant geteisterd door de rups van de buxusmot en de buxusschimmel. Hierdoor wordt steeds vaker gekozen voor een alternatief die niet wordt aangetast. De meest bekende goed snoeibare alternatieven zijn de Taxus baccata en Ilex crenata. Daarnaast heb je nog de wat minder bekende Euonymus, Osmanthus, Lonicera nitida.

 

Veelgestelde vragen over vormsnoei

Welke planten zijn geschikt voor vormsnoei?

Antwoord: De beste planten die als vormsnoei worden toegepast zijn de Taxus baccata of levensboom, de Ilex crenata of japanse hulst en diverse coniferen. Daarnaast heb je nog de wat minder bekende Euonymus, Osmanthus en Lonicera nitida die vooral gebruikt worden als vervanger voor buxus.

 

Welke maand mag je snoeien?

Antwoord: De beste tijd om te snoeien is voor de meeste struiken eind juni of begin juli. U mag veel tuinplanten echter het hele jaar door snoeien indien nodig.

 

Hoe vormsnoeien?

Antwoord: Snoei met een (elektrische) heggenschaar, snoeischaar of een speciale buxusschaar. Zorg altijd voor scherp gereedschap zodat de takken en bladeren zo min mogelijk wordt beschadigd.

 

Kun je vormsnoei planten online kopen bij tuinplantenwinkel.nl?

Antwoord: Wij bezorgen alle vormsnoei planten met onze eigen gespecialiseerde bezorgdienst. Nadat de planten en bomen met zorg zijn ingepakt, worden ze met net zoveel zorg bij u afgeleverd. Uw bestelling is dus van A tot Z in handen van een echte specialist. Schade aan de planten is op deze manier nagenoeg onmogelijk. Wij staan altijd garant voor een goede aflevering en leveren bestellingen door heel Nederland en een groot deel van België.

 

Onze eigen bezorgdienst werkt met een eigen Track & Trace systeem. Op de dag/avond voordat wij uw bestelling komen bezorgen ontvangt u van ons een melding dat wij de bestelling komen brengen.

 

Kun je vormsnoei planten afhalen?

Antwoord: Naast bezorging kunt u bij het plaatsen van een bestelling ook kiezen voor het afhalen van uw vormsnoei plant bij Neutkens Planten- en bomencentrum te Knegsel (Noord-Brabant). Afhalen is altijd gratis; u betaalt dus geen extra kosten. Zodra de bestelling door ons is verzameld en ingepakt, krijgt u van ons een mail dat uw bestelling klaarstaat.

 

Buxusvormen passen bij uitstek in een tuin met een formele stijl of Franse stijl

 

Inspiratie Vormsnoei planten:

Buxusbollen kunnen ook worden samen gevoegd tot heuze wolkformaties; ook wel buxuswolken genoemd

 

Buxusbollen kunnen ook dicht bij elkaar worden geplant waardoor er één geheel ontstaat; ook wel een buxuswolk genoemd. Ditzelfde effect kunt u ook creëren door gebruik te maken van Ilex crenata bollen.

vormsnoei van coniferen en struiken

 

In een tuin met een formele opzet, gebaseerd op Franse tuinen zijn snoeivormen niet weg te denken. Deze vormen kunnen ook worden gemaakt met Ilex crenata soorten of Lonicera nitida.

 

Buxus is altijd groen en geeft dus het hele jaar door kleur aan de tuin.

 

Door met vormen te spelen ontstaan ware kunstwerkjes.

 

Video's over Vormsnoei:

 

 

 

Vormsnoei planten zijn ook geschikt om in een pot te plaatsen. Gebruik bij het opplanten universele potgrond. Hierin zitten voldoende voedingsstoffen voor een goede start.

 

 

 

Net als Buxus blijft deze Sarcococca wintergroen en is de plant goed te snoeien. Voor een schaduwplek in de tuin is het een goed alternatief die geen last heeft van de buxusschimmel en buxusrups.

 

 

 

Bij het aanplanten van Vormsnoei planten in uw tuin raden wij aanplantgrond aan. Deze grond verbetert de bodemstructuur en zorgt voor voldoende voeding in de bodem.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.