Informatie over universele potgrond

Wat is Universele potgrond?

De naam zegt het eigenlijk al. Dit is potgrond die universeel te gebruiken is. Het is potgrond die voor vele doeleinden geschikt is. In de basis dient universele potgrond voor het vullen van bloembakken en bloempotten. Als de bloempot niet te hoog is (30/ 35 cm hoog), dan kan deze in zijn geheel gevuld worden met de universele potgrond. Als de bloempot hoger is, dan is aan te raden om onderin de pot een laagje hydrokorrel aan te brengen. Dit laagje hydrokorrel zorgt ervoor dat het gat in de bodem van de pot niet verstopt kan raken met aangedrukte potgrond. Op die manier kan er ten alle tijde water uitlopen. Dit is belangrijk om op te letten. In de wintermaanden regent het doorgaans zoveel, dat de bloempot zonder gat, of met verstopt gat, vol loopt met water. Hierdoor kunnen de wortels van de plant die erin staat gaan rotten. 

 

Wat is het verschil tussen tuinaarde en potgrond?

Universele potgrond bestaat uit luchtig materiaal. Hierdoor zal er altijd goede drainage in de pot zijn en hebben de wortels de ruimte om makkelijk te groeien. Tuinaarde daarentegen bestaat uit zwaarder en vaster materiaal. Tuinaarde is niet geschikt om in bloembakken en bloempotten te gebruiken. Doordat het vaster van structuur is, is de drainage in de bloembak minder goed. Ook kan het zijn dat de wortels zich minder goed kunnen ontwikkelen. Gebruik in een bloempot daarom altijd potgrond en géén tuinaarde.

 

In de tuin kunt u eventueel wel potgrond gebruiken. Het maakt de grond losser en luchtiger. Meng de Universele potgrond altijd met de bestaande aarde in de tuin. Hierdoor ontstaat er een mengsel van goede, luchtige tuingrond. Als er echt opgehoogd moet worden (5 centimeter of meer) dan is aan te raden om altijd tuinaarde te kiezen. Tuinaarde is vaster van structuur dan universele potgrond. Door tuinaarde aan te brengen, blijft de structuur van de aarde in de op te hogen border ook behouden.

 

Daarnaast kunt u universele potgrond gebruiken tijdens het zetten van planten in de tuin. Vermeng wat potgrond met de bestaande aarde in het plantgat. Zeker bij het zetten van kleine, tere plantjes of bijvoorbeeld bloembollen, kunt u prima universele potgrond gebruiken. Voor het zetten van heesters en bomen kan beter voor aanplantgrond gekozen worden.

 

Verschillende soorten universele potgrond

Op Tuinplantenwinkel.nl bieden we twee varianten van de universele potgrond aan. De standaard universele potgrond heeft een basisbemesting van ongeveer 6 tot 9 weken. Daarnaast is er de universele potgrond met langwerkende voeding. Dit is dezelfde potgrond waaraan mestkorrels zijn toegevoegd. Deze mestkorrels geven in 4 tot 6 maanden hun voeding af. Ideaal als u zelf geen extra voeding geeft aan uw planten die in bloempotten staan. Houd er wel rekening mee dat deze korrels hun voeding afgeven bij een temperatuur hoger dan 15 graden Celsius. In de wintermaanden werkt de Universele potgrond met voeding niet.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.