U kunt nu ook planten bestellen via onze nieuwe app!

Download voor uw apparaat
Taxus baccata | Tuinplantenwinkel.nl
Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over taxus baccata

Net als de beuk zou deze haagplant zonder snoeien flink groot kunnen worden. De fijne takjes en de kleine diepgroene naaldjes geven geen blijk van die aspiraties. En met een snoeibeurt is de plant gemakkelijk in toom te houden. Daarbij is de plant een trage groeier waardoor eenmaal snoeien per jaar volstaat. Allerlei vormen zijn daarbij denkbaar, van haag tot bol en zelfs heuse (dier)figuren.

De volledige naam van deze plant is Taxus baccata; in het Nederlands venijnboom. Opvallend is de donkergroene kleur van de plant. Bloeiende planten die voor de taxushaag staan, komen door de donkergroene achtergrond nog meer tot leven. De haag is dus niet alleen in te zetten als afscheiding, maar zeker zo mooi als onderdeel van een border of tuinkamer.

Taxus baccata planten

De venijnboom houdt niet van natte voeten. Een goed doorlatende en humusrijke bodem heeft de voorkeur; bijvoorbeeld zandgrond of lichte klei. We raden aan om bij het planten van deze tuinplant aanplantgrond te vermengen met de aarde in het plantgat. De aanplantgrond zorgt voor een betere structuur van de bodem en een goede aangroei van de taxus. Geef de taxus na het planten wel voldoende water. De wortels van de jonge planten moeten zich nog ontwikkelen en kunnen wel een extra watergift gebruiken bij droog weer in de lente en zomer. Deze haagplant kan zowel in de zon als in de schaduw staan.

Waarom een Taxus-Baccata een verrijking is voor de tuin

De taxus is al duizenden jaren één van de meest geliefde sierplanten ter wereld. De Taxus is één van de weinige plantsoorten die in het Europese deel van de wereld, zijn mooie donkergroene kleur ook in de winter vast weet te houden. Een Taxus is dus ook prima geschikt als wintergroene haagplant en mensen zagen al vroeg dat deze conifeersoort een geweldige sierwaarde heeft. Een taxus kan enorm oud worden. In Turkije en Groot-Brittannië zijn bijvoorbeeld levende Taxussen gevonden die meer dan vierduizend jaar oud worden geschat. Zoals gezegd, is de taxus eigenlijk een conifeer en is daarmee enorm goed te gebruiken als haagplant. De Taxus groeit in tegenstelling tot andere conifeersoorten, niet zo heel erg snel en met een groei van 15 tot 20 centimeter per jaar, is hij prima te onderhouden. Je kan een Taxus verjongen, zoals dat heet. Hij heeft namelijk zogeheten ‘slapende knoppen’ op zijn hout zitten. Heb je bijvoorbeeld een flink hoge haag, of vrijstaande Taxus staan en je wil die zo’n 50 centimeter korter maken, dan krijg je dus geen open plekken, maar een Taxus die weer netjes uit zal gaan lopen.

Een Taxus-Baccata past in verschillende tuinstijlen

We hebben al gezegd dat de Taxus niet echt snel groeit en daardoor goed is te gebruiken voor een mooie haag, die op verschillende hoogtes gehouden kan worden. Als je een Taxus laag wil houden is dat geen enkel probleem en dat betekent ook niet dat je hem dan vaker moet snoeien. De langzame groei is voor veel mensen ook een reden om een Taxus aan te schaffen, want juist daardoor is dit plantje in alle vormen te snoeien, zelfs nog makkelijker dan een Buxus. De Taxus heeft niet dezelfde soort blaadjes als de Buxus, maar daardoor is hij zeker niet minder goed te gebruiken als vormplant. De plant houdt de kunstzinnige vorm die jij erop hebt losgelaten en raken die vorm niet zo snel kwijt. Een hoge taxus is natuurlijk ook mogelijk en door zijn dichte en compacte groeiwijze, is een haag van bijvoorbeeld 180 centimeter hoog, ook zichtdicht, maar voor een haag van 180 centimeter hoog, moet je met zijn groeisnelheid wel even wat geduld hebben. Als je dat te lang vindt duren, zijn er ook kantenklare hagen te koop en daarmee heb je dan direct een haag van Taxussen, die direct privacy biedt.

 

Taxus baccata kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Bij de aankoop heeft u op Tuinplantenwinkel.nl de keuze uit potgekweekte planten en planten uit de volle grond. Potgekweekte planten zijn het hele jaar door te planten. Planten uit de volle grond zijn te planten en leverbaar tussen medio oktober en medio april. De exacte periode is afhankelijk van het weer en kan licht afwijken. Het voordeel van planten uit de volle grond is dat ze relatief goedkoper zijn in aanschaf en in diverse (grote) maatvoeringen leverbaar zijn.

Nadat u de bestelling geplaatst heeft worden de planten voor u met zorg verpakt en bezorgd door onze eigen bezorgdienst. Dit gebeurt binnen de aangegeven levertijd. Onze planten voldoen aan onze strenge eisen en zijn van uitstekende kwaliteit. Wij geven daarom aangroeigarantie op alle planten en bomen.

 

Taxus groeit mooi vol en dicht

 

Inspiratie Taxus baccata:

Taxus dient een keer per jaar gesnoeid te worden

 

Taxus baccata als haag dient een of twee keer per jaar gesnoeid te worden. Gebruik hierbij schoon en scherp gereedschap.

 

Taxus vormt een dichte haag

 

Taxus groeit compact en zeer dicht; ideaal voor hagen dus. 

 

Taxus is een ideale groenblijvende haagplant

 

Taxus is een ideale haagplant en wordt het meeste gebruikt voor lage hagen en haagblokken. Als solitair is de plant ook bruikbaar als wintergroen element in bijvoorbeeld een bossage.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.