Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over taxus baccata

Net als de beuk zou deze haagplant zonder snoeien flink groot kunnen worden. De fijne takjes en de kleine diepgroene naaldjes geven geen blijk van die aspiraties. En met een snoeibeurt is de plant gemakkelijk in toom te houden. Daarbij is de Taxus baccata een trage groeier waardoor eenmaal snoeien per jaar volstaat. Allerlei vormen zijn daarbij denkbaar, van taxus haag tot bol en zelfs heuse (dier)figuren.

 

De volledige naam van deze plant is Taxus baccata; in het Nederlands venijnboom. Opvallend is de donkergroene kleur van de plant. Bloeiende planten die voor de taxushaag staan, komen door de donkergroene achtergrond nog meer tot leven. De taxushaag is dus niet alleen in te zetten als afscheiding, maar de plant zeker zo mooi als onderdeel van een border of tuinkamer.

 

Taxus baccata planten

De venijnboom houdt niet van natte voeten. Een goed doorlatende en humusrijke bodem heeft de voorkeur; bijvoorbeeld zandgrond of lichte klei. We raden aan om bij het planten van deze tuinplant aanplantgrond te vermengen met de aarde in het plantgat. De aanplantgrond zorgt voor een betere structuur van de bodem en een goede aangroei van de taxus. Geef de taxus na het planten wel voldoende water. De wortels van de jonge haag planten moeten zich nog ontwikkelen en kunnen wel een extra watergift gebruiken bij droog weer in de lente en zomer. Deze haagplant kan zowel in de zon als in de schaduw staan.

 

Waarom een Taxus-baccata een verrijking is voor de tuin

De taxus is al duizenden jaren één van de meest geliefde sierplanten ter wereld. De Taxus is één van de weinige plantsoorten die in het Europese deel van de wereld, zijn mooie donkergroene kleur ook in de winter vast weet te houden. Een Taxus is dus ook prima geschikt als wintergroene haagplant en mensen zagen al vroeg dat deze conifeersoort een geweldige sierwaarde, niet alleen als haag, heeft. Zo is taxus geschikt voor het breken van een lange saaie schutting.

 

Een taxus bacccata kan enorm oud worden. In Turkije en Groot-Brittannië zijn bijvoorbeeld levende Taxussen gevonden die meer dan vierduizend jaar oud worden geschat. Zoals gezegd, is de taxus eigenlijk een conifeer en is daarmee enorm goed te gebruiken als haagplant. De Taxushaag groeit in tegenstelling tot andere conifeersoorten, niet zo heel erg snel en met een groei van 15 tot 20 centimeter per jaar, is hij prima te onderhouden.

 

Je kan een Taxus baccata verjongen, zoals dat heet. Hij heeft namelijk zogeheten ‘slapende knoppen' op zijn hout zitten. Heb je bijvoorbeeld een flink hoge haag, of vrijstaande Taxus staan en je wil die zo'n 50 centimeter korter maken, dan krijg je dus geen open plekken, maar een Taxus die weer netjes uit zal gaan lopen met frisse jonge scheuten. Het is net of er nieuwe planten aangeplant zijn!

 

Een Taxus-Baccata past in verschillende tuinstijlen

We hebben al gezegd dat de Taxus niet echt snel groeit en daardoor goed is te gebruiken voor een mooie haag, die op verschillende hoogtes gehouden kan worden. Als je een Taxus laag wil houden is dat geen enkel probleem en dat betekent ook niet dat je hem dan vaker moet snoeien. De langzame groei is voor veel mensen ook een reden om een Taxus aan te schaffen, want juist daardoor is dit plantje in alle vormen te snoeien, zelfs nog makkelijker dan een Buxus. De Taxus heeft niet dezelfde soort blaadjes als de Buxus, maar daardoor is hij zeker niet minder goed te gebruiken als vormplant. De plant houdt de kunstzinnige vorm die jij erop hebt losgelaten en raken die vorm niet zo snel kwijt.

 

Een hoge taxus is natuurlijk ook mogelijk en door zijn dichte en compacte groeiwijze, is een haag van bijvoorbeeld 180 centimeter hoog, ook zichtdicht, maar voor een haag van 180 centimeter hoog, moet je met zijn groeisnelheid wel even wat geduld hebben. Als je dat te lang vindt duren, zijn er ook kantenklare hagen te koop en daarmee heb je dan direct een haag van Taxussen, die direct privacy biedt.

 

Taxus baccata vormt een dichte haag

Het grote voordeel van de Taxus ten opzichte van een andere soort groenblijvende haag, is dat het een hele dichte haag vormt. Een Taxus haag is nagenoeg ondoordringbaar. Taxus heeft een fijne vertakking die na een aantal keer snoeien ook snel verhout.

 

Een klein nadeel van deze groeiwijze is, dat de Taxus niet zo heel snel groeit. Denk hieraan bij het kiezen van de maat tijdens het online Taxus bestellen. Taxus baccata wordt in verschillende maten aangeboden (30 40 cm, 40 60 cm, 60 80 cm, 80 100 cm, etc, etc tot maten rond de 200 cm) De meeste maten zijn verkrijgbaar bij de Taxus baccata uit de volle grond (met jute zak rond de kluit). Bij de taxus in pot is het aanbod beperkt tot de lagere maten (30 40 cm, 40 60 cm, 60 80 cm).

 

Wintergroene haagplanten nodig? De Taxus baccata!

De Taxus baccata is de ideale haagplant. Hij kan op vele plaatsen uit de voeten en vormt met zijn donkergroene naalden mooie wintergroene hagen in uw tuin! Het is een veelzijdige haagplant die weinig onderhoud vraagt. Er zijn naast de standaard coniferen maar weinig wintergroene haagplanten die ook daadwerkelijk winterhard zijn. Bij de gewone taxus baccata hoeft u zich hierover geen zorgen te maken.

 

Er is één ding waar u rekening mee moet houden als u voor Taxus baccata wilt kiezen. Taxus houdt namelijk niet van natte grond. Het soort taxus maakt hierbij niet uit. Het is belangrijk dat water tijdens langdurige regenval niet te lang bij de wortels blijft zitten. Als hij echt op de verkeerde, te natte plek is aangeplant, dan kan taxus afsterven.

 

Taxus baccata snoeien en taxus bemesten

Een Taxushaag snoeit u eenmaal, of anders maximaal tweemaal per jaar. Meer onderhoud heeft deze mooie groenblijvende haag niet nodig. Taxus snoeien doet u bij voorkeur op een bewolkte, niet al te hete dag. Dit voorkomt dat de nieuwe blaadjes verbranden door direct en fel zonlicht. Een andere tip is om de onderkant breder te houden. Hierdoor komt er voldoende zonlicht op de onderste takken en blijft uw taxushaag overal mooi dicht.

 

Ook tijdens de winter hoeft u zich geen zorgen te maken. Een Taxus baccata is een winterharde haagplant en kan strenge winters in Nederland goed overleven. Bij strengere vorst hoeft u de taxussen niet extra te beschermen. Kortom hij is goed winterhard!

 

Een Taxus baccata mag elk jaar een keer bemest worden. Geef bij voorkeur een organische meststof zoals bijvoorbeeld Culterra of Koemestkorrel. Strooi deze mestkorrels rond de voet van de taxus planten. Zo behoudt u een mooie dichte en groene haag.

 

Taxus haag kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Taxus baccata bestellen kan eenvoudig bij Tuinplantenwinkel.nl. U heeft de keuze uit potgekweekte planten en haag planten uit de volle grond. Een potgekweekte plant is het hele jaar door te planten. Haag planten uit de volle grond zijn te planten en leverbaar tussen medio oktober en medio april. De exacte periode is afhankelijk van het weer en kan licht afwijken. Het voordeel van planten uit de volle grond is dat ze relatief goedkoper zijn in aanschaf en in diverse (grote) maatvoeringen leverbaar zijn.

 

Heeft Tuinplantenwinkel.nl een eigen kwekerij voor de Taxushaag?

De planten van uw Taxushaag komen niet van onze eigen kwekerij. Wij hebben geen eigen kwekerij maar, kopen onze Taxus baccata in bij een specialistische taxus kwekerij. De medewerkers van deze taxus kwekerij weten precies wat ze moeten doen om uw taxushaag goed te laten starten. Ze verzorgen de planten goed op hun eigen kwekerij.

 

Hoeveel haag planten u nodig heeft, kunt u in de tabellen zien, die we bij elk product bij de informatie hebben toegevoegd. Hier kunt u per hoogtemaat het aantal Taxus baccata planten per strekkende meter bekijken en berekent u snel hoeveel planten u in totaal nodig heeft. Door van het juiste aantal planten per strekkende meter uit te gaan, ontstaat er snel een mooie volle haag.

 

Nadat u de bestelling geplaatst heeft worden de Taxus baccata haag planten met zorg verpakt en bezorgd door onze eigen bezorgdienst. Dit gebeurt binnen de aangegeven levertijd. Onze Taxus baccata haagplanten voldoen aan onze strenge eisen en zijn van uitstekende kwaliteit. Wij geven daarom aangroeigarantie op alle planten en bomen.

 

Veelgestelde vragen over Taxus baccata:

Waar kan een taxus niet tegen?

Antwoord: Taxus baccata houdt niet van natte voeten. Het is heel belangrijk dat de Taxus in losse grond die goed waterdoorlatend is, wordt aangeplant. Dit heel belangrijk voor de ontwikkeling van een goed wortelgestel. Omdat Taxus baccata niet van natte voeten houdt, is hij minder geschikt om tussen bestrating aan te planten (bijvoorbeeld als afscheiding tussen twee inritten).

Kan taxus in de volle zon?

Antwoord: Taxus baccata kan prima in de felle zon staan. Dit is een van de sterke eigenschappen van Taxus baccata.

Kan taxus lang zonder water?

Antwoord: Geef de Taxus tijdens warme en droge periodes wel voldoende extra water. Het wortelgestel van de Taxus baccata zit namelijk niet zo diep, waardoor de kans op uitdroging tijdens langdurige droge periodes altijd aanwezig is. Het is niet de enige conifeer soort die het tijdens een van de hete zomers van afgelopen jaren lastig heeft gehad omdat er niet tijdig water gegeven is.

Hoe snel groeit de Taxus baccata?

Antwoord: Taxus baccata groeit ongeveer 20 tot 30 cm per jaar.

Wat kost een taxus boompje?

Antwoord: Dit is sterk afhankelijk van de maat Taxus die u wilt aanplanten. In elke prijsklasse is er een Taxus plant verkrijgbaar.

Wat is de beste tijd om taxus te planten?

Antwoord: Taxus aanplanten kan het hele jaar door, maar de beste tijd is het najaar en de winter. In die periode zijn de Taxus baccata kluitplanten en de Taxus met blote wortel verkrijgbaar. De Taxus baccata met blote wortel is een voordelige keuze en is beschikbaar in de lagere maten. Jaarrond is de Taxus plant in pot verkrijgbaar.

Hoeveel taxus planten per strekkende meter?

Antwoord: Het aantal Taxus haagplanten per strekkende meter is sterk afhankelijk van de maat die u gaat aanplanten. De grootte van de kluit en het volume van de plant, bepaalt het aantal planten per strekkende meter dat u nodig heeft. Bij de kleinere maten van de taxushaag heeft u wat meer planten nodig. Bij de producten op de webwinkel vindt u een tabel met het advies dat wij hierin geven.

Wat kost een taxushaag per meter?

Antwoord: Ook dit is zeer afhankelijk van de maat die u gaat aanplanten en het aantal planten per strekkende meter dat u gaat zetten. Kijk voor de actuele prijzen van de taxushaag op Tuinplantenwinkel.nl bij op de Taxus baccata pagina.

Hoe snel groeit een taxus haag?

Antwoord: Een Taxus haag groeit minder snel dan de meeste andere coniferen soorten. Taxus baccata groeit ongeveer 20 tot 30 cm per jaar. Wilt u sneller groeiende haagplanten in uw tuin zetten, kies dan niet voor de taxushaag, maar ga voor een andere conifeer. Een conifeer (Thuja soorten zijn prima haagplanten) groeit over het algemeen sneller dan een taxushaag.

Is de Taxus een giftige plant?

Antwoord: De rode bessen die aan de Taxus baccata kunnen groeien, zijn inderdaad giftig. Wanneer u een Taxushaag heeft, komen er doorgaans niet veel van deze rode bessen aan de plant. Ook de takjes bevat giftige stoffen. Alleen het pitje van de rode bessen van de Taxus baccata, zijn trouwens giftig. Het rode vruchtvlees is dat niet. Hierdoor kunnen vogels deze bessen ook prima eten. Ze poepen het pitje in zijn geheel weer uit.

Dat de term giftig altijd betrekkelijk blijkt maar weer eens bij de Taxus baccata. Het loof wordt als giftig bestempeld, maar bevat een stof die wordt gebruikt bij het maken van medicijnen tegen bepaalde soorten kanker. Op steeds meer plekken kan het snoeiafval van de taxushaag ingeleverd worden, zodat de medicinale stof uit de plant gehaald kan worden. Soms worden de takken van de taxushaag zelfs bij u thuis opgehaald.

Taxus groeit mooi vol en dicht

 

Inspiratie Taxus baccata:

Taxus dient een keer per jaar gesnoeid te worden

 

Taxus baccata als haag dient een of twee keer per jaar gesnoeid te worden. Gebruik hierbij schoon en scherp gereedschap.

 

Taxus vormt een dichte haag

 

Taxus groeit compact en zeer dicht; ideaal voor hagen dus. 

 

Taxus is een ideale groenblijvende haagplant

 

Taxus is een ideale haagplant en wordt het meeste gebruikt voor lage hagen en haagblokken. Als solitair is de plant ook bruikbaar als wintergroen element in bijvoorbeeld een bossage.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.