Menu
Geen producten gevonden

Informatie over palmbomen

Bij liefhebbers van de mediterrane wereld gaat het hart sneller kloppen bij het zien van palmbomen. Met palmen haalt u de sfeer van de Middellandse Zee naar uw tuin. De prachtige, exotisch aandoende bomen zijn –in tegenstelling tot wat meestal wordt gedacht- wel degelijk in staat om in Nederlandse tuinen te overleven. Want alhoewel u ze wellicht met warme, tropische bestemmingen associeert, komen palmbomen ook voor in koude gebieden. Juist deze palmen weten weerstand te bieden aan het winterse klimaat en vormen zo een bijzondere aanvulling op uw tuin, balkon of terras. Toch is enige voorzichtigheid op zijn plaats. Hierover later meer.

Een palmboom kopen voor buiten die winterhard is

Palmbomen behoren tot de Arecaceae familie. Er bestaan maar liefst rond de 2600 verschillende soorten. Sommige daarvan zijn gewend te overleven in koudere klimaten dan Nederland. De meest winterharde palmbomen zijn de Chinese waaierpalm en de Europese dwergpalm. Deze vindt u in het assortiment van Tuinplantenwinkel.nl. Beide soorten doen het goed in een grote pot en in de tuin, maar hebben wel vorstbescherming nodig bij strenge of zeer strenge vorst. Dit is helaas niet helemaal te voorkomen.

Bent u op zoek naar een palmboom die winterhard is? U kunt op onze webshop kiezen uit diverse maten van de Chinese waaierpalm  (Trachycarpus) en de Europese dwergpalm (Chamaerops). WAl onze bomen zijn van zeer goede kwaliteit en verkrijgbaar tegen een scherpe prijs. Dat komt omdat wij de bomen zelf importeren. Dat doen we met veel tuinplanten die in het buitenland gekweekt worden. Vandaar ook dat u het hele jaar door een grote voorraad kunt vinden; niet alleen online maar ook in ons plantencentrum.

Variërende stamhoogtes

In onze webwinkel vindt u de palmbomen in verschillende stamhoogtes. De stamhoogte is de maat van de stam vanaf de bovenzijde pot gemeten tot het gedeelte waar de bladstelen zich bevinden. De maat is dus exclusief de bladeren. De Trachycarpus kunt u ook als 3-stam bestellen. Online bestellen is eenvoudig, maar u bent ook altijd welkom in ons plantencentrum.

De Chamaerops humilis (Europese dwergpalm)

De Chamaerops humilis staat beter bekend onder de naam Europese dwergpalm en wordt ook wel dwergwaaierpalm genoemd. Deze soort is iets minder bestand tegen strenge vorst dat de Chinese waaierpalm. De plant is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Kenmerkend zijn de compacte bladgroei van de palm en de stekeltjes aan de zijkanten van de bladstelen. De Chamaerops groeit niet uit tot een boom maar zal zich ontwikkelen tot een struik en later vaak een meerstammig karakter krijgen. De groei is vrij traag.

Hoe verzorgt u de Europese dwergpalm?

Deze tuinplant behoeft weinig verzorging. In de zomer geeft u hem éénmaal per week water, in de winter éénmaal per twee weken. Besluit u deze palmboom in een pot te plaatsen, zorgt u er dan voor dat hij het overtollige water kwijt kan om te voorkomen dat zijn wortels verdrinken. Zorg dus voor een gat aan de onderzijde van de pot zodat het water altijd weg kan lopen. In een pot is ook aan te bevelen de plant ieder jaar extra voeding te geven zodat de bladkleur mooi groen blijft.

De Trachycarpus fortunei (Chinese waaierpalm)

De Trachycarpus fortunei is de meest winterharde palm die u voor uw tuin of terras kunt kopen. Niet zo verwonderlijk, want in Azië groeit deze plant op grote hoogtes waar de temperatuur flink kan dalen. De Trachycarpus is een robuuste plant die maar weinig omkijken behoeft. Besluit u deze palmboom te bestellen, dan kunt u erop rekenen dat hij een gemiddelde Nederlandse winter zonder problemen doorstaat. De Trachycarpus bestaat uit een enkele, onvertakte stam waaruit stengels met bladeren groeien. Zijn stam wordt bedekt door jute-achtige vezels.

Hoe verzorgt u de Chinese waaierpalm?

Deze plant voelt zich prettig bij zowel een half beschaduwde als een zonnige standplaats. Ook in de schaduw kan deze tuinplant prima groeien. De plant is moeiteloos winterhard tot -10 graden Celsius. Als er lagere temperaturen worden verwacht raden wij aan de plant te beschermen met vliesdoek.

Naast het in de grond planten van deze palm, kunt u hem ook prima in een pot houden. In de winter vergt dit wel iets meer oplettendheid; omdat zijn wortels zich in een pot boven de grond bevinden, moeten deze bij vorst sneller beschermd worden.

Het gebruik van een vliesdoek

De Chamaerops humilis is in de volle grond goed winterhard tot een temperatuur van -7 °C. De Trachycarpus fortunei, de meest winterharde soort, kan op zijn beurt een temperatuur tot wel -15 °C aan. Toch is voorzichtigheid op zijn plaats. Wanneer strenge vorst (kouder dan -10 graden Celsius) op komst is, dan raden wij u aan deze palmbomen goed in te pakken met vliesdoek. Dit doek creëert een microklimaat dat grote of abrupte temperatuursverschillen weet op te vangen. Ondanks zijn minimale gewicht zorgt een vliesdoek voor een optimale isolatie. Het materiaal is lucht- en waterdoorlatend. Zodra de vorst verdwijnt kunt u het doek het beste direct weghalen zodat het blad en de plant weer optimaal kunnen ademen.

Palmbomen in pot planten

Plant u de palmen in pot, dan kunt u het beste mediterrane potgrond gebruiken. Deze grond, die ook wordt gebruikt voor onder andere olijfbomen, heeft de voor deze plantensoorten juiste samenstelling en pH-waarde. Bent u van plan een palmboom te kopen om in een pot te plaatsen? Dan zorgt u ervoor dat het water goed uit de pot kan lopen. Als er geen gat aan de onderzijde aanwezig is kunt u een gat of gaten boren onderin de bodem. Gebruikt u onder in de pot hydrokorrels. Deze zorgen ervoor dat het overtollige water goed weg kan lopen.

Palmbomen in volle grond planten

Plant u deze boom in de volle grond, dan kunt u er voor kiezen om aanplantgrond en/of mediterrane potgrond te gebruiken en te mengen in het plantgat met de aanwezige aarde. Palmen staan graag zonnig en warm op een beschutte plaats in de tuin. Een plek in de halfschaduw of schaduw is echter ook prima, mits deze beschut is. Het planten van een deze tuinplant in de volle grond geeft niet alleen een mooie, exotische uitstraling, maar bevordert ook nog eens de winterhardheid van de plant. Daarnaast vereist de palm in volle grond minder verzorging dan een in pot.

Het snoeien van palmbomen

Snoei is alleen nodig als de bladeren geel of bruin zijn en gebeurt, indien u dat wenst, in het voorjaar. In de winter profiteert de palm nog van de bescherming van de verdorde bladeren. Het oudste blad zit altijd onderaan. Bij de Trachycarpus zal het blad naarmate deze ouder wordt, steeds verder doorhangen. Knipt u daarbij de steel af op ongeveer 10 centimeter vanaf de stam. Staat uw palmboom in volle grond, dan kunt u het snoeiafval op de grond bij de stam leggen. Wanneer dit wordt verteerd, heeft dit een positief effect op de bodemgesteldheid. Tevens zorgen de bladeren in de winter voor wat bescherming aan de voet van de stam.

De Trachycarpus wagnerianus

De wagnerianus is het kleine broertje van de fortunei en staat ook bekend als de Wagner palm.  Zijn diepgroene, stijve bladeren zijn compact en rond gevormd. Overweegt u ook een Trachycarpus wagnerianus te kopen? Dan haalt u dankzij zijn symmetrische blad een echte blikvanger in huis. Door de stijfheid van zijn blad knikken deze minder vaak door dan bij de fortunei. Wat betreft koubestendigheid verschillen de twee palmen niet van elkaar. De wagnerianus is helaas zeer schaars verkrijgbaar en niet altijd leverbaar.

De Phoenix canariensis

Een palmboom die tot de verbeelding spreekt maar helaas niet goed bestand is tegen winters is de Canarische dadelpalm. De bladeren van deze palmen kunnen tot wel 5 meter lang worden in hun natuurlijke habitat.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

PayPal iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.