U kunt nu ook planten bestellen via onze nieuwe app!

Download voor uw apparaat
Palmbomen | Tuinplantenwinkel.nl

Informatie over palmbomen

Bij liefhebbers van de mediterrane wereld gaat het hart sneller kloppen bij het zien van palmbomen. Met deze plant haalt u de sfeer van de Middellandse Zee naar uw tuin. De prachtige, exotisch aandoende bomen zijn –in tegenstelling tot wat meestal wordt gedacht- zijn palmbomen wel degelijk in staat om in Nederlandse tuinen te overleven.

 

Want alhoewel u deze palmboom wellicht met warme, tropische bestemmingen associeert, komen ze ook voor in koude gebieden. Juist deze soorten weten weerstand te bieden aan het winterse klimaat en vormen zo een bijzondere aanvulling op uw tuin, balkon of terras. Toch is enige voorzichtigheid bij strenge winters op zijn plaats. Hierover later meer.

 

Een palmboom kopen voor buiten die winterhard is

Palmbomen behoren tot de Arecaceae familie. Er bestaan maar liefst rond de 2600 verschillende soorten. Sommige daarvan zijn gewend te overleven in koudere klimaten dan Nederland. De meest winterharde soorten van de palmboom zijn de Chinese waaierpalm en de Europese dwergpalm. Deze soorten zijn geschikt voor buiten en vindt u in het assortiment van Tuinplantenwinkel.nl.

 

Beide varianten van de palmboom kunt u in de tuin aanplanten of in een pot plaatsen. De palmbomen hebben echter wel vorstbescherming nodig bij strenge of zeer strenge vorst. Dit is helaas niet helemaal te voorkomen.

 

Wilt u palmbomen kopen voor buiten die winterhard is? U kunt op onze webshop kiezen uit diverse maten van de Chinese waaierpalm (Trachycarpus) en de Europese dwergpalm (Chamaerops). Al onze palmbomen zijn van zeer goede kwaliteit en verkrijgbaar tegen een scherpe prijs. Dat komt omdat wij de bomen zelf importeren. Dat doen we met veel tuinplanten die in het buitenland gekweekt worden.

 

Vandaar ook dat u het hele jaar door een grote voorraad kunt vinden. Niet alleen online, maar ook in ons plantencentrum te Knegsel kunt u langs komen om de winterharde palmbomen te bezichtigen.

 

Verschillende stamhoogtes

U kunt kiezen voor verschillende stamhoogtes van de palmboom. De stamhoogte is de maat van de stam vanaf de bovenzijde pot gemeten tot het gedeelte waar de bladstelen zich ongeveer bevinden. De maat is dus exclusief de bladeren.

 

De Trachycarpus is in verschillende stamhoogtes te bestellen. Daarnaast is deze plant verkrijgbaar als meerstammig exemplaar. Bij deze planten staan er meerdere stammen (planten) bij elkaar in één pot.

 

De Europese dwergpalm of Chamaerops humilis groeit als struik en is niet met een stam te verkrijgen. Hier kunt u juist een keuze maken uit de totale hoogte van de plant. De Europese dwergpalm is iets minder bestand tegen vorst dan de Chinese waaierpalm.

 

 

het blad van de meeste palmbomen die geschikt zijn voor ons klimaat hebben een waaiervorm

 

Inspiratie Palmbomen:

palmbomen zoals de trachycarpus zijn redelijk goed winterhard en hoeven alleen beschermd te worden bij strenge vorst

 

Palmbomen geven de tuin een tropisch tintje en zijn geschikt voor elke tuin. De soorten groeien gestaag door en zijn niet terug te snoeien, maar door de trage groei kunt u er jarenlang van genieten. Het oude blad kunt u jaarlijks wel weg snoeien natuurlijk.

 

Palmbomen zijn wintergroen en zorgen dus het gehele jaar voor kleur in de tuin

 

Palmbomen zijn anders dan je zou verwachten tegen flink wat vorst bestendig. Trachycarpus kunt u probleemloos buiten laten staan zonder bescherming tot wel -10 graden Celsius. De Europese dwergpalm is wel wat gevoeliger voor kou en dient beschermd te worden vanaf -5 graden Celsius.

 

Palmbomen geven de tuin een tropisch tintje

 

Als de palmboom volwassen genoeg is maakt deze ook bloemen. Er zijn vrouwelijke en mannelijke planten. Beide bomen geven gele bloemtrossen. Bij mannelijke planten vallen de bloemtrossen na de bloei uit, bij vrouwelijke planten groeien er later bessen (dadels) aan de trossen. Deze zijn niet eetbaar.

 

Het gebruik van een vliesdoek

Vliesdoek is een lichtgewicht doek dat een microklimaat creëert zodat grote of abrupte temperatuurverschillen worden opgevangen. Ondanks zijn minimale gewicht zorgt een vliesdoek voor een optimale isolatie. Het materiaal is lucht- en waterdoorlatend.

 

Het gebruik van vliesdoek is aan te raden bij beide soorten palmbomen. De Chamaerops humilis is in de volle grond goed winterhard tot een temperatuur van -8 °C. De Trachycarpus fortunei, de meest winterharde soort, kan op zijn beurt een temperatuur tot wel -15 °C aan. Toch is voorzichtigheid op zijn plaats.

 

Wanneer strenge vorst (kouder dan -10 graden Celsius) op komst is, dan raden wij u aan deze palmbomen toch goed in te pakken met vliesdoek. Zodra de vorst verdwijnt kunt u het doek het beste direct weghalen zodat het blad van de palmboom en de plant weer optimaal kunnen ademen.

 

Palmbomen in pot planten

Plant u de palmboom in pot, dan kunt u het beste mediterrane potgrond gebruiken. Deze grond, die ook wordt gebruikt voor onder andere olijfbomen, heeft de voor deze plantensoorten juiste samenstelling en pH-waarde.

 

Bent u van plan een palmboom te kopen om in een pot te plaatsen? Dan zorgt u ervoor dat het water goed uit de pot kan lopen. Als er geen gat aan de onderzijde aanwezig is kunt u een gat of gaten boren onderin de bodem. Daarnaast raden wij aan om hydrokorrels onder in de pot te gebruiken. Deze zorgen ervoor dat het overtollige water goed weg kan lopen.

 

Palmbomen in volle grond planten

Plant u deze palmboom in de volle grond, dan kunt u er voor kiezen om aanplantgrond en/of mediterrane potgrond te gebruiken. Meng bij het aanplanten de grond met de aanwezige aarde in het plantgat. Palmbomen staan graag zonnig en warm op een beschutte plaats in de tuin. Een plek in de halfschaduw of schaduw is echter ook prima, mits deze beschut is.

 

Het planten van deze tuinplant in de volle grond geeft niet alleen een mooie, exotische uitstraling, maar bevordert ook nog eens de winterhardheid van de plant. Daarnaast vereist de palmboom in volle grond minder verzorging dan een in pot.

 

Het snoeien van palmbomen

Het snoeien van palmbomen is alleen nodig als de bladeren geel of bruin zijn. Indien u wilt snoeien, kunt u dat het beste doen in het voorjaar. In de winter profiteert de boom namelijk nog van de bescherming van de verdorde bladeren. Houdt er rekening mee dat het oudste blad van een palmboom altijd onderaan de plant zit.

 

Bij de Trachycarpus zal het blad, naarmate de palmboom ouder wordt, steeds verder gaan doorhangen. Indien u dit doorhangende blad wilt verwijderen, kunt u het beste de steel afknippen op ongeveer 10 centimeter vanaf de stam. Staat de plant in de volle grond, dan kunt u het snoeiafval op de grond bij de stam leggen. Wanneer dit wordt verteerd, heeft dit een positief effect op de bodemgesteldheid. Tevens zorgen de bladeren in de winter voor wat bescherming aan de voet van de stam.

Palmbomen video

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.