Menu
Geen producten gevonden

Informatie over palmbomen

Bij liefhebbers van de mediterrane wereld gaat het hart sneller kloppen bij het zien van palmbomen. Met palmen haalt u de sfeer van de Middellandse Zee naar uw tuin. De prachtige, exotisch aandoende bomen zijn –in tegenstelling tot wat meestal wordt gedacht- zijn palmbomen wel degelijk in staat om in Nederlandse tuinen te overleven. Want alhoewel u de palmboom wellicht met warme, tropische bestemmingen associeert, komen palmbomen ook voor in koude gebieden. Juist deze palmen weten weerstand te bieden aan het winterse klimaat en vormen zo een bijzondere aanvulling op uw tuin, balkon of terras. Toch is enige voorzichtigheid bij strenge winters op zijn plaats. Hierover later meer.

Een palmboom kopen voor buiten die winterhard is

Palmbomen behoren tot de Arecaceae familie. Er bestaan maar liefst rond de 2600 verschillende soorten. Sommige daarvan zijn gewend te overleven in koudere klimaten dan Nederland. De meest winterharde palmbomen zijn de Chinese waaierpalm en de Europese dwergpalm. Deze soorten zijn geschikt voor buiten en vindt u in het assortiment van Tuinplantenwinkel.nl. Beide soorten palmbomen kunt u in de tuin aanplanten of in een pot plaatsen. De palmbomen hebben echter wel vorstbescherming nodig bij strenge of zeer strenge vorst. Dit is helaas niet helemaal te voorkomen.

Wilt u een palmboom kopen voor buiten die winterhard is? U kunt op onze webshop kiezen uit diverse maten van de Chinese waaierpalm (Trachycarpus) en de Europese dwergpalm (Chamaerops). Al onze bomen zijn van zeer goede kwaliteit en verkrijgbaar tegen een scherpe prijs. Dat komt omdat wij de bomen zelf importeren. Dat doen we met veel tuinplanten die in het buitenland gekweekt worden. Vandaar ook dat u het hele jaar door een grote voorraad kunt vinden. Niet alleen online kunt u palmbomen kopen, maar ook in ons plantencentrum te Knegsel kunt u winterharde palmbomen bestellen.

Variërende stamhoogtes

In onze webwinkel vindt u de palmbomen in verschillende stamhoogtes. De stamhoogte is de maat van de stam vanaf de bovenzijde pot gemeten tot het gedeelte waar de bladstelen zich bevinden. De maat is dus exclusief de bladeren. De Trachycarpus fortunei en de Trachycarpus wagnerianus zijn in verschillende stamhoogtes te bestellen. De Trachycarpus fortunei kunt u ook als 3-stam aankopen. Het online kopen van een palmboom voor buiten is zeer eenvoudig op onze webshop, maar u bent natuurlijk altijd welkom in ons plantencentrum om de planten zelf te bekijken en uit te kiezen.

De Chamaerops humilis (Europese dwergpalm)

Een van de meest winterharde palmbomen is de Chamaerops humilis. Deze palmboom staat beter bekend onder de naam Europese dwergpalmboom en wordt ook wel dwergwaaierpalm genoemd. Deze soort is iets minder bestand tegen strenge vorst dan de Chinese waaierpalm (Trachycarpus fortunei), maar kan zeker goed overleven in het Nederlandse klimaat. Tot temperaturen van -8 graden Celsius is deze palmboom dan ook winterhard. Oorspronkelijk is deze plant afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en bij het aankopen van deze palmboom haalt u deze zonnige vakantiesfeer direct naar uw eigen tuin. De kenmerkende eigenschappen van deze palmboom zijn de compacte bladgroei en de stekeltjes aan de zijkanten van de bladstelen. De Chamaerops humilis groeit niet uit tot een boom maar zal zich ontwikkelen tot een struik en later vaak een meerstammig karakter krijgen. De stelen met bladeren groeien dan ook al vanaf de onderkant van de stam. Hierdoor heeft de plant een bredere groeiwijze, wat prachtig tot zijn recht komt in uw tuin of pot. De groei van deze Europese dwergpalm is vrij traag en blijft daardoor kleiner dan andere soorten palmbomen. Deze soort is dan ook zeer geschikt om aan te planten in een kleinere tuin of te plaatsen in een pot op het terras.

Hoe verzorgt u de Europese dwergpalm?

Deze tuinplant behoeft weinig verzorging. In de zomer geeft u hem éénmaal per week water, in de winter éénmaal per twee weken. Indien u besluit deze palmboom in een pot te plaatsen, zorgt u er dan voor dat hij het overtollige water kwijt kan om te voorkomen dat zijn wortels verdrinken. Zorg er dus voor dat er zich aan de onderzijde van de pot een gat bevindt. Zo kan het overtollige water altijd weglopen. Tevens is het aan te raden een laag hydrokorrels in de bodem van de pot aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat de onderste laag van de grond niet te nat blijft. Indien u de Chamaerops humilis in een pot aanplant, is het aan te bevelen om de plant elk jaar extra voeding te geven, bijvoorbeeld in de vorm van Plantacote. Deze langdurig werkende meststof kunt u tevens bij de aankoop van uw palmboom bestellen op Tuinplantenwinkel.nl. Met behulp van deze voeding blijft de bladkleur het hele jaar door mooi groen. Bij het aanplanten van palmbomen in zowel pot als tuin kunt u het beste mediterrane potgrond gebruiken. Het snoeien van de Europese dwergpalm is gemakkelijk, want dit dient zo min mogelijk te gebeuren. Indien u de vorm van de plant zo compact mogelijk wilt houden kunt u brede nieuwe zijscheuten wegknippen. Let erop dat u zich bij het snoeien niet bezeert aan de korte stekels die zich aan de bladstelen bevinden.

De Trachycarpus fortunei (Chinese waaierpalm)

De Trachycarpus fortunei is de meest verkochte palmboom, die zeer geschikt is om buiten in de volle grond of pot te plaatsen. Deze palmboom soort is de meest winterharde soort en is bestand tegen temperaturen tot zeker -10 graden Celsius. Niet zo verwonderlijk, want in Azië groeit deze plant op grote hoogtes. In deze gebergtes kan de temperatuur flink dalen en daarom is deze palmboom in Nederland ook winterhard. Doordat deze palmsoort de meest winterharde soort is, wordt deze boom ook veel toegepast in bijzondere Europese tuinen. Daarnaast is deze Trachycarpus een robuuste plant, waar men maar weinig naar hoeft om te kijken. De winterharde Trachycarpus bestaat uit een enkele, onvertakte stam waaruit stevige stengels met bladeren groeien. Zijn stam wordt bedekt door jute-achtige vezels, terwijl de stengels met doornen zijn bedekt. De grote bladeren steken als waaiers omhoog, waardoor deze plant meteen de aandacht trekt in uw tuin. Besluit u deze palmboom te bestellen, dan kunt u erop rekenen dat de palmboom een gemiddelde Nederlandse winter zonder problemen doorstaat.

Hoe verzorgt u de Chinese waaierpalm?

Deze plant voelt zich prettig bij zowel een half beschaduwde als een zonnige standplaats. Ook in de schaduw kan deze tuinplant prima groeien. De plant is moeiteloos winterhard tot -10 graden Celsius. Als er lagere temperaturen worden verwacht raden wij aan de plant te beschermen met vliesdoek.

Naast het in de grond planten van deze palm, kunt u hem ook prima in een pot houden. Indien u de Trachycarpus in een pot aanplant, dient u de plant bij zeer strenge vorst in de winter wel extra te verzorgen. De wortels bevinden zich namelijk in een pot boven de grond, waardoor deze minder goed beschermd zijn tegen een vorstperiode. Breng dus zeker bij strenge vorst vliesdoek aan rondom de plant en pot.

Het gebruik van een vliesdoek

Vliesdoek is een lichtgewicht doek dat een microklimaat creëert zodat grote of abrupte temperatuurverschillen worden opgevangen. Ondanks zijn minimale gewicht zorgt een vliesdoek voor een optimale isolatie. Het materiaal is lucht- en waterdoorlatend. Het gebruik van vliesdoek is aan te raden bij beide soorten palmbomen. De Chamaerops humilis is in de volle grond goed winterhard tot een temperatuur van -8 °C. De Trachycarpus fortunei, de meest winterharde soort, kan op zijn beurt een temperatuur tot wel -15 °C aan. Toch is voorzichtigheid op zijn plaats. Wanneer strenge vorst (kouder dan -10 graden Celsius) op komst is, dan raden wij u aan deze palmbomen toch goed in te pakken met vliesdoek. Zodra de vorst verdwijnt kunt u het doek het beste direct weghalen zodat het blad en de plant weer optimaal kunnen ademen.

Palmbomen in pot planten

Plant u de palmen in pot, dan kunt u het beste mediterrane potgrond gebruiken. Deze grond, die ook wordt gebruikt voor onder andere olijfbomen, heeft de voor deze plantensoorten juiste samenstelling en pH-waarde. Bent u van plan een palmboom te kopen om in een pot te plaatsen? Dan zorgt u ervoor dat het water goed uit de pot kan lopen. Als er geen gat aan de onderzijde aanwezig is kunt u een gat of gaten boren onderin de bodem. Daarnaast raden wij aan om hydrokorrels onder in de pot te gebruiken. Deze zorgen ervoor dat het overtollige water goed weg kan lopen.

Palmbomen in volle grond planten

Plant u deze boom in de volle grond, dan kunt u er voor kiezen om aanplantgrond en/of mediterrane potgrond te gebruiken. Meng bij het aanplanten de grond met de aanwezige aarde in het plantgat. Palmen staan graag zonnig en warm op een beschutte plaats in de tuin. Een plek in de halfschaduw of schaduw is echter ook prima, mits deze beschut is. Het planten van deze tuinplant in de volle grond geeft niet alleen een mooie, exotische uitstraling, maar bevordert ook nog eens de winterhardheid van de plant. Daarnaast vereist de palm in volle grond minder verzorging dan een in pot.

Het snoeien van palmbomen

Het snoeien van palmbomen is alleen nodig als de bladeren geel of bruin zijn. Indien u wilt snoeien, kunt u dat het beste doen in het voorjaar. In de winter profiteert de palm namelijk nog van de bescherming van de verdorde bladeren. Houdt er rekening mee dat het oudste blad van een palmboom altijd onderaan de plant zit. Bij de Trachycarpus zal het blad, naarmate de plant ouder wordt, steeds verder gaan doorhangen. Indien u dit doorhangende blad wilt verwijderen, kunt u het beste de steel afknippen op ongeveer 10 centimeter vanaf de stam. Staat uw palmboom in de volle grond, dan kunt u het snoeiafval op de grond bij de stam leggen. Wanneer dit wordt verteerd, heeft dit een positief effect op de bodemgesteldheid. Tevens zorgen de bladeren in de winter voor wat bescherming aan de voet van de stam.

De Trachycarpus wagnerianus

De Trachycarpus wagnerianus is het kleine broertje van de fortunei en staat ook wel bekend als de Wagner palm of Waaierpalm. Zijn diepgroene, ronde en stijve bladeren zijn kleiner en stugger dan die van de Trachycarpus fortunei. Daarnaast is de groeiwijze compacter en groeit de Waaierpalm minder snel. Hierdoor is deze palmboom zeer geschikt om aan te planten in een kleinere tuin of in een pot op het terras. Ook deze palmboomsoort is verkrijgbaar in verschillende stamhoogtes. Overweegt u ook een Trachycarpus wagnerianus te kopen? Dan haalt u dankzij zijn symmetrische blad een echte blikvanger in huis. Door de stijfheid van zijn blad knikken deze minder vaak door dan bij de fortunei. Wat betreft koubestendigheid verschillen de twee palmboom soorten niet van elkaar. De wagnerianus is echter helaas zeer schaars verkrijgbaar en niet altijd leverbaar.

De Phoenix canariensis

Een palmboom die tot de verbeelding spreekt maar helaas niet goed bestand is tegen de Nederlandse winters is de Phoenix canariensis. Deze palmboom, die ook wel Canarische dadelpalm wordt genoemd, groeit oorspronkelijk op de Canarische eilanden. De bladeren van deze palmen kunnen tot wel 5 meter lang worden in hun natuurlijke habitat. Vanwege het feit dat deze palm niet goed winterhard is, wordt deze voornamelijk als kuipplant toegepast. Zo kan de plant samen met de pot in de winter naar binnen worden verplaatst.  

Winterharde palmboom kopen? Dat kan bij Tuinplantenwinkel.nl

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.