Menu
Geen producten gevonden

Informatie over palmbomen

Bij liefhebbers van de mediterrane wereld gaat het hart sneller kloppen bij het zien van palmbomen. Met palmen haalt u de sfeer van de Middellandse Zee naar uw tuin. De prachtige, exotisch aandoende bomen zijn –in tegenstelling tot wat meestal wordt gedacht- wel degelijk in staat om in Nederlandse tuinen te overleven. Want alhoewel u ze wellicht met warme, tropische bestemmingen associeert, komen palmbomen ook voor in koude gebieden. Juist deze palmen weten weerstand te bieden aan het winterse klimaat en vormen zo een bijzondere aanvulling op uw tuin, balkon of terras.

 

Een palmboom kopen voor buiten die winterhard is

Palmbomen behoren tot de Arecaceae familie. Er bestaan maar liefst rond de 2600 verschillende soorten. Sommige daarvan zijn gewend te overleven in koudere klimaten dan Nederland. Palmen die in koude gebieden voorkomen, groeien langzaam en ontwikkelen sterke stammen en wortelsystemen. Op die manier weten zij weerstand te bieden tegen de kou. Deze winterharde palmbomen vindt u in het assortiment van Tuinplantenwinkel.nl. U kunt online in onze winkel kiezen uit diverse maten Chamaerops en Trachycarpus. Beide soorten doen het goed in een grote pot en in de tuin, maar hebben wel vorstbescherming nodig.

Bent u op zoek naar een palmboom die winterhard is? U kunt op onze webshop kiezen uit diverse maten van de Chinese waaierpalm  (Trachycarpus) en de Europese dwergpalm (Chamaerops). We bieden alleen palmbomen aan van zeer goede kwaliteit en voor een scherpe prijs. Dat komt omdat wij de bomen zelf importeren. Dat doen we met veel tuinplanten die in het buitenland gekweekt worden. Vandaar ook dat u het hele jaar door een grote voorraad palmbomen kunt vinden; niet alleen online maar ook in ons plantencentrum.

 

Variërende stamhoogtes

Alle foto’s zijn actueel en de maatvoering is juist. De stamhoogte is de maat van de stam vanaf de bovenzijde pot gemeten en exclusief de bladeren. De Chamaerops is verkrijgbaar in verschillende stamhoogtes en wordt uiteindelijk één tot drie meter hoog. De Trachycarpus is verkrijgbaar in stamhoogtes variërend van tien tot tachtig centimeter. De kleinste varianten groeien uit tot maximaal een meter, terwijl de grootste palmen van deze soort tot wel vijf meter hoog kunnen worden. De Trachycarpus kunt u ook als 3-stam bestellen. Online palmbomen bestellen is eenvoudig, maar u bent ook altijd welkom in ons plantencentrum.

 

De Chamaerops humilis (Europese dwergpalm)

De Chamaerops humilis staat beter bekend onder de naam Europese dwergpalm en wordt ook wel dwergwaaierpalm genoemd. Hij staat bekend om zijn winterhardheid. De palm is dan weliswaar  afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, hij kan in zowel de Nederlandse zomers als winters goed leven. De voorwaarde voor zijn gezondheid is een relatief droge leefomgeving. Gaat u de dwergpalm aanplanten, dan dient de ondergrond dus goed gedraineerd te worden. Kenmerkend zijn de compacte bladgroei van de palm en de stekeltjes aan de zijkanten van de bladstelen.

 

Hoe verzorgt u de Europese dwergpalm?

Behalve dat hij winterhard is, verdraagt de Europese dwergpalm ook nog eens direct zonlicht. Ook lichte schaduw is een conditie waarin de palm goed gedijt. De palm behoeft weinig verzorging. In de zomer geeft u hem éénmaal per week water, in de winter éénmaal per twee weken. Besluit u deze palmboom in een pot te plaatsen, zorgt u er dan voor dat hij het overtollige water kwijt kan om te voorkomen dat zijn wortels verdrinken. Dit doet u middels een drainage-gat of een laag hydrokorrels op de bodem.

 

De Trachycarpus fortunei (Chinese waaierpalm)

De winterharde Trachycarpus fortunei is de meest winterharde palm die u voor uw tuin of terras kunt kopen. Niet zo verwonderlijk, want in Azië groeit deze plant op grote hoogtes waar de temperatuur flink kan dalen. De Trachycarpus is een robuuste plant die maar weinig omkijken behoeft.Besluit u deze palmboom te bestellen, dan kunt u erop rekenen dat hij een gemiddelde Nederlandse winter zonder problemen doorstaat. De Trachycarpus bestaat uit een enkele, onvertakte stam waaruit stengels met bladeren groeien. Zijn stam wordt bedekt door jute-achtige  vezels, terwijl de stengels met doornen zijn bedekt.

 

Hoe verzorgt u de Chinese waaierpalm?

Net als de Europese dwergpalm is ook de Chinese waaierpalm behoorlijk winterhard. Hij voelt zich prettig bij zowel een half beschaduwde als een zonnige standplaats. Wederom geldt dat de grond niet te vochtig moet zijn. Naast het in de grond planten van deze palm, kunt u hem ook prima in een pot houden. In de winter vergt dit wel iets meer oplettendheid; omdat zijn wortels zich in een pot boven de grond bevinden, moeten deze bij vorst sneller beschermd worden.

 

Het gebruik van een vliesdoek

De Chamaerops humilis is in de volle grond goed winterhard tot een temperatuur van -7 °C. De Trachycarpus fortunei, de meest winterharde soort, kan op zijn beurt een temperatuur tot wel -15 °C aan. Toch is voorzichtigheid op zijn plaats. Wanneer strenge vorst (kouder dan -10 graden Celsius) op komst is, dan raden wij u aan deze palmbomen goed in te pakken met vliesdoek. Dit doek creëert een microklimaat dat grote of abrupte temperatuursverschillen weet op te vangen. Ondanks zijn minimale gewicht zorgt een vliesdoek voor een optimale isolatie. Hij is lucht- en waterdoorlatend.

 

Palmbomen in pot planten

Plant u de palmen in pot, dan kunt u het beste mediterrane potgrond gebruiken. Deze grond, die ook wordt gebruikt voor onder andere olijfbomen, heeft de voor deze plantensoorten juiste samenstelling en pH-waarde. Bent u van plan een palmboom te kopen om in een pot te plaatsen? Dan zorgt u ervoor dat het water goed uit de pot kan lopen. Als er geen gat aan de onderzijde aanwezig is kunt u een gat of gaten boren onderin de bodem. Gebruikt u onder in de pot hydrokorrels. Deze zorgen ervoor dat het overtollige water goed weg kan lopen.

 

Palmbomen in volle grond planten

Plant u de palm in de volle grond, dan kunt u er voor kiezen om aanplantgrond en/of mediterrane potgrond te gebruiken en te mengen in het plantgat. Palmen staan graag zonnig en warm op een beschutte plaats in de tuin. Een plek in de halfschaduw of schaduw is echter ook prima, mits deze beschut is. Het planten van een palmboom in de volle grond geeft niet alleen een mooie, exotische uitstraling, maar bevordert ook nog eens de winterhardheid van de plant. Daarnaast vereist een palm in volle grond minder verzorging dan een palm in pot.

 

Het snoeien van palmbomen

Snoei is alleen nodig als de bladeren geel of bruin zijn en gebeurt, indien u dat wenst, in het voorjaar. In de winter profiteert de palm nog van de bescherming van de verdorde bladeren. Het oudste blad zit altijd onderaan. Bij de Trachycarpus zal het blad naarmate deze ouder wordt, steeds verder doorhangen. Knipt u daarbij de steel af op ongeveer 10 centimeter vanaf de stam. Staat uw palmboom in volle grond, dan kunt u het snoeiafval op de grond bij de stam gooien. Wanneer dit wordt verteerd, heeft dit een positief effect op de bodemgesteldheid.

 

De Trachycarpus wagnerianus

Veel palmliefhebbers die een Trachycarpus fortunei aankopen, willen later ook de Trachycarpus wagnerianus in hun tuin planten. De wagnerianus is het kleine broertje van de fortunei en staat ook bekend als de Wagner palm.  Zijn diepgroene, stijve bladeren zijn compact en rond gevormd. Overweegt u ook een Trachycarpus wagnerianus te kopen? Dan haalt u dankzij zijn symmetrische blad een echte blikvanger in huis. Door de stijfheid van zijn bladeren is de wagnerianus windbestendiger dan de fortunei. Wat betreft koubestendigheid verschillen de twee palmen niet van elkaar. Ook de wagnerianus kunt u in verschillende stamgroottes bij Tuinplantenwinkel.nl bestellen.

 

De Phoenix canariensis

Wilt u een palmboom kopen voor buiten, dan kunt u ook de dadelpalm Phoenix canariensis (Canarische dadelpalm) overwegen. Qua uiterlijk vertoont hij overeenkomsten met andere palmsoorten, maar op het gebied van verzorging bestaan wat verschillen. In het wild groeit hij op zowel vochtige als dorre plaatsen. De canariensis is gewens aan extreme hitte, maar heeft het gedurende de Nederlandse winters wat lastiger. Plant u deze palm in volle grond, dan pakt u hem bij vorst in. Houdt u de plant in een kuip, dan kunt u overwegen om hem in de wintermaanden naar binnen te halen.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

PayPal iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.