Informatie over kersenbomen

De vruchten van de kersenboom zijn smaakvol zijn zeer geliefd. Zowel uit de hand als in een overheerlijke vlaai smaken kersen heerlijk. Net als bij andere fruitbomen zijn er veel verschillende kersenrassen of variëteiten. Ieder ras is verschillend in smaak en rijptijd. Daarnaast moet u rekening houden met de bestuiving.

 

Een aantal kersenbomen zoals de 'Lapins', 'Kordia' en 'Regina' zijn zelfbestuivend maar een aantal rassen moet worden bestoven door een andere variëteit. Ook zelfbestuivende bomen dragen nog beter wanneer u er een andere variëteit bij plaatst.

Kersenbomen kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Kersen oftewel Prunus avium zijn er in vele soorten. Op onze webshop hebben we een ruim assortiment van de kersenboom. Naast de verschillende variëteiten vindt u veel verschillen in de maatvoering; van kleine patio en zuilbomen tot grotere laag-, half- en hoogstam kersenbomen. Dit bepaalt ook de uiteindelijke hoogte van de boom.

 

Nadat u de bestelling heeft geplaatst wordt de kersenboom met zorg geselecteerd en ingepakt. Binnen de aangegeven levertijd wordt uw bestelling thuisbezorgd door onze eigen bezorgdienst.

Kersenbomen planten

Kersen staan graag zonnig en liefst wat beschut, op een goed doorlaatbare voedzame grond. Alle fruitbomen bij Tuinplantenplanten koopt u in pot. Omdat de bomen in pot staan zijn deze het hele jaar door te planten.

 

Afhankelijk van het type fruitboom is het belangrijk een goede plantafstand aan te houden. Grofweg kunt u bij patiobomen en zuilfruitbomen een plantafstand aanhouden van 1,5 tot 2 meter; Laagstam fruitbomen op 2 tot 4 meter, halfstam op 4 tot 6 meter en hoogstam 7 tot 12 meter.

Kersenbomen snoeien en verzorgen

Kersen zijn heerlijk en dat vinden de vogels ook! Bescherm de oogst dus tijdig voordat ze verloren gaat. Snoei bij deze tuinplant niet meer dan nodig. Na de oogst kunt u kruisende, beschadigde en dode takken wegsnoeien. Wilt u de kersenboom klein houden dan moet u enkel hoofdtakken houden en de jonge zijscheuten hierop in de zomer na de oogst terug snoeien op zo'n 15cm.

Bestuivingslijst Kersenbomen van Tuinplantenwinkel.nl:

Variëteit/Kersenras Bestuivers (Zelfbestuivend is ZB)
Bigarreau Napoleon Hedelfinger, Kordia, Regina, Sunburst
Cherra Morella (= Morel) ZB
Dönissens Gelbe Knorpelkirsche Bigarreau Napoleon, Hedelfinger, Regina, Stella, Sylvia
Dubbele Meikers Deels ZB, Schneiders Späte Knorpelkirsche, Stella, Udense Spaanse, Varikse Zwarte
Hedelfinger Bigarreau Napoleon, Kordia, Regina, Stella, Udense Spaanse
Kordia ZB, Regina, Stella
Lapins ZB, Mierlose Zwarte
Mierlose Zwarte Udense Spaanse
Morel ZB
Morellenfeuer ZB, Morel
Regina ZB, Lapins, Sylvia
Sam ZB
Schneiders Späte Knorpelkirsche Bigarreau Napoleon, Regina, Varikse Zwarte
Stella ZB, Bigarreau Napoleon, Dönissens Gelbe, Dubbele Meikers, Hedelfinger, Regina, Schneiders Späte Knorpelkirsche, Sylvia
Sunburst ZB, Kordia, Regina, Van
Sylvia ZB, Bigarreau Napoleon, Dönissens Gelbe, Hedelfinger, Regina
Udense Spaanse Dubbele Meikers, Scheiders Späte Knorpelkirsche, Van, Varikse Zwarte
Van ZB, Hedelfinger, Kordia, Udense Spaanse, Sunburst

 

Kersenbomen geven niet alleen heerlijke vruchten, maar de bloesem geeft de tuin een kleurrijke start van de lente

 

Inspiratie Kersenbomen:

Niets is heerlijker dan zelf de vruchten uit de boom plukken tijdens de zomer

 

Kersenbomen zijn er in vele soorten en maten. Veel soorten zijn zelfbestuivend, maar sommige dragen vaak beter wanneer een andere variëteit in de buurt staat. Kijk hierboven in de tabel voor de beste keuze.

Kersenbomen kunnen worden gesnoeid, maar groeien meestal uit tot flinke bomen

 

De kersen zijn al heerlijk om te eten, maar ook de bloesem die de kersenboom in het voorjaar geeft zorgt voor een lach op het gezicht.

 

Veel kersenbomen zijn zelfbestuivend dus hoeft u maar een soort in uw tuin aan te planten voor een goede pluk

 

Kersenbomen kunt u goed snoeien, maar ze groeien ook vaak hard terug. De beste snoeiperiode is direct na de pluk. De groei is dan minder hard, waardoor u de boom makkelijker klein kunt houden. Ook is de kan op infectie dan het kleinst.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.