Informatie over kersenbomen

De vruchten van de kersenboom zijn smaakvol zijn zeer geliefd. Zowel uit de hand als in een overheerlijke vlaai smaken kersen heerlijk. Net als bij andere fruitbomen zijn er veel verschillende kersenrassen of variëteiten. Ieder ras is verschillend in smaak en rijptijd. Daarnaast moet u rekening houden met de bestuiving. Naast de heerlijke vrucht is de prachtige bloesem een andere reden om voor een kersenboom te kiezen.

 

Een aantal soorten kersenbomen zoals de 'Lapins', 'Kordia' en 'Regina' zijn zelfbestuivende kersenbomen. Het voordeel van een zelfbestuivende kersenboom is dat er maar 1 kersenboom nodig is om kersen te vormen. maar de meeste kersenbomen moet worden bestoven door een andere variëteit. Ook aan zelfbestuivende bomen komen meer kersen wanneer u er een andere variëteit bij in de buurt zet.

 

Kiest u voor Zoete kersen of zure kersen?

Gaat u een kersenboom kopen? Dan denkt u waarschijnlijk aan zoete kersen, maar er zijn ook kersenbomen die zure kersen dragen. Deze zure kers wordt ook wel een morel genoemd en de Latijnse naam is Prunus avium Morel. Zoete kersen zijn toch vaak favoriet en de zoete kers van de Prunus avium Regina is populair. Ook de Prunus avium Kordia is een zoete kers die door veel mensen gewaardeerd wordt om zijn grote en sappige kersen.

 

Kersenboom planten

Een kersenboom staat graag zonnig en liefst wat beschut, op een goed doorlaatbare voedzame grond. Alle fruitbomen van Tuinplantenplanten koopt u in pot. Omdat de kersenboom in een pot staat, is deze het hele jaar door te planten. De beste planttijd voor jonge bomen is als de bladeren van de kersenboom af zijn gevallen en meestal is dit na november. Dan is een kersenboom namelijk in rust en heeft hij geen energie nodig om bladeren en vruchten te vormen.

 

Wilt u kersenbomen planten? Afhankelijk van het type kersenboom is het belangrijk een goede plantafstand aan te houden. Grofweg kunt u bij patiobomen en zuilfruitbomen een plantafstand aanhouden van 1,5 tot 2 meter; Laagstam fruitbomen op 2 tot 4 meter, halfstam op 4 tot 6 meter en hoogstam 7 tot 12 meter. Alle kersenbomen houden van een zonnige plek, omdat zo te zon kan zorgen voor een optimale rijping van de kersen.

 

Kersenboom snoeien en verzorgen

Aan een kersenboom groeien heerlijke kersen en dat vinden de vogels ook! Bescherm de oogst dus tijdig voordat ze verloren gaat. Snoei de kersenboom niet meer dan nodig. Na de oogst kunt u kruisende, beschadigde en dode takken wegsnoeien. Wilt u de kersenboom klein houden dan moet u enkel hoofdtakken houden en de jonge zijscheuten hierop in de zomer na de oogst terug snoeien op zo'n 15 cm.

 

Prunus avium kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Wilt u een kersenboom kopen? Kersenbomen oftewel Prunus avium zijn er in vele soorten. In onze webshop komt u zowel de zoete kers als de zure kers tegen. Naast de verschillende soorten kersenbomen vindt u veel verschillen in de maatvoering; van kleine patio en zuilbomen tot grotere laag-, halfstam kersenbomen en hoogstam kersenbomen. Het ligt aan het soort kersenboom en de maat hoe hoog de kersenboom uiteindelijk wordt. Dus zowel in grotere tuin, maar ook in een kleine tuin is het mogelijk om kersen te telen.

 

Nadat u de bestelling heeft geplaatst wordt de kersenboom met zorg geselecteerd en ingepakt. Binnen de aangegeven levertijd wordt uw bestelling thuisbezorgd door onze eigen bezorgdienst. Ook voor andere bomen is Tuinplantenwinkel.nl al jarenlang de juiste webshop. U vindt bij ons zowel een groot assortiment met fruitbomen als een enorme keus aan andere bomen in alle soorten en maten.

 

Veelgestelde vragen over Kersenboom:

Wat is de beste plek voor een kersenboom?

Antwoord: Een Kersenboom staat graag op een zonnige plaats, geef hem de ruimte zodat hij uit kan groeien tot een grotere boom.

 

Hoe lang duurt het voor een kersenboom kersen geeft?

Antwoord: Een kersenboom zal al na ongeveer één tot twee jaar vruchten geven.

 

Kan je een kersenboom klein houden?

Antwoord: Bij Tuinplantenwinkel.nl zijn ook mini kersenbomen te koop. Deze zullen compacter blijven en zijn dus erg geschikt voor een kleine tuin.

 

Wat is een lekkere kersenboom?

Antwoord: Vrijwel alle kersen zijn uit de hand te eten. Soorten als 'Morel' zijn wat zuurder en worden vaak gebruikt om bijvoorbeeld jam van te maken.

 

Wat is de beste kersenboom?

Antwoord: Voor zekerheid van kersen kunt u het beste een zelfbestuivende kersenboom kopen. Zo hoeft u niet twee of meerdere kersenbomen te planten.

 

Wat is de beste tijd om een kersenboom te planten?

Antwoord: Kersenbomen kunt u het gehele jaar door planten. Mits het niet vriest dan kunt u de grond niet in doordat deze hard en bevroren is. Ook kunt u het beste extreme warme en droge dagen in de zomer vermijden.

 

Welke kersenboom is Zelfbestuivend?

Antwoord: Kersenbomen die zelfbestuivend zijn: Kordia, Lapins, Morel, Regina, Stella en Sunburst.

 

Hoe duur is een kersenboom?

Antwoord: Bekijk voor actuele prijzen op Tuinplantenwinkel.nl

 

Bestuivingslijst Kersenbomen van Tuinplantenwinkel.nl:

Variëteit/Kersenras Bestuivers (Zelfbestuivend is ZB)
Bigarreau Napoleon Hedelfinger, Kordia, Regina, Sunburst
Cherra Morella (= Morel) ZB
Dönissens Gelbe Knorpelkirsche Bigarreau Napoleon, Hedelfinger, Regina, Stella, Sylvia
Dubbele Meikers Deels ZB, Schneiders Späte Knorpelkirsche, Stella, Udense Spaanse, Varikse Zwarte
Hedelfinger Bigarreau Napoleon, Kordia, Regina, Stella, Udense Spaanse
Kordia ZB, Regina, Stella
Lapins ZB, Mierlose Zwarte
Mierlose Zwarte Udense Spaanse
Morel ZB
Morellenfeuer ZB, Morel
Regina ZB, Lapins, Sylvia
Sam ZB
Schneiders Späte Knorpelkirsche Bigarreau Napoleon, Regina, Varikse Zwarte
Stella ZB, Bigarreau Napoleon, Dönissens Gelbe, Dubbele Meikers, Hedelfinger, Regina, Schneiders Späte Knorpelkirsche, Sylvia
Sunburst ZB, Kordia, Regina, Van
Sylvia ZB, Bigarreau Napoleon, Dönissens Gelbe, Hedelfinger, Regina
Udense Spaanse Dubbele Meikers, Scheiders Späte Knorpelkirsche, Van, Varikse Zwarte
Van ZB, Hedelfinger, Kordia, Udense Spaanse, Sunburst

 

Kersenbomen geven niet alleen heerlijke vruchten, maar de bloesem geeft de tuin een kleurrijke start van de lente

 

Inspiratie Kersenbomen:

Niets is heerlijker dan zelf de vruchten uit de boom plukken tijdens de zomer

 

Kersenbomen zijn er in vele soorten en maten. Veel soorten zijn zelfbestuivend, maar sommige dragen vaak beter wanneer een andere variëteit in de buurt staat. Kijk hierboven in de tabel voor de beste keuze.

Kersenbomen kunnen worden gesnoeid, maar groeien meestal uit tot flinke bomen

 

De kersen zijn al heerlijk om te eten, maar ook de bloesem die de kersenboom in het voorjaar geeft zorgt voor een lach op het gezicht.

 

Veel kersenbomen zijn zelfbestuivend dus hoeft u maar een soort in uw tuin aan te planten voor een goede pluk

 

Kersenbomen kunt u goed snoeien, maar ze groeien ook vaak hard terug. De beste snoeiperiode is direct na de pluk. De groei is dan minder hard, waardoor u de boom makkelijker klein kunt houden. Ook is de kan op infectie dan het kleinst.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.