Informatie over cornus

Cornus (In het Nederlands Kornoelje genoemd) is een heester die zonder dat hij erg bekend is toch heel vaak wordt toegepast. De verschijningsvormen van de Kornoelje Cornus zijn erg divers; er zijn vele Kornoelje soorten. En mede daardoor kan deze struik overal worden toegepast. Van bodembedekker tot boom; voor elke functie is er wel een geschikte kornoelje Cornus te vinden.

 

Witte kornoelje of rode kornoelje?

Het bekendst is misschien wel de witte kornoelje (Cornus alba); alhoewel wij deze naam nogal misleidend vinden. Het ‘Wit' in de naam duidt namelijk op de bijna onzichtbare bloeiwijze van witte bloemen, terwijl de voornaamste reden van aanplant van deze Kornoelje cornus de rode takken in de winter zijn die deze struik omtoveren tot een echte aandachtstrekker. Soms wordt deze plant met zijn knalrode twijgen daarom ook wel rode kornoelje genoemd. Er zijn ook nauw verwante kornoelje struiken met gele, groene en van oranje naar rood verkleurende twijgen. De echte rode Kornoelje is de Cornus sanguinea, maar deze Cornus sanguinea heeft dus geen opvallende rode kale takken.

 

Gele kornoelje of Cornus mas

Een andere cornus met een kleur in de naam is de gele kornoelje. Dit keer een kornoelje met een naam die ook echt past bij de plant; de struik bloeit namelijk in de winter of vroege voorjaar rijkelijk met opvallende gele bloemetjes. In het Latijns heet deze plant de Cornus mas. Het is een flinke struik die we ook in boomvorm (Cornus officinalis) verkopen en in de late winter of het vroege voorjaar de tuin al betoverd met een gele bloei. De boomvorm is overigens erg leuk voor een stadstuin want hij wordt niet groot. Door hun vroege bloei is deze Cornus mas een ideale waardplant voor bijen en hommels.

 

Er is nog een Cornus die wel eens de naam Gele kornoelje toegeworpen krijgt. Het gaat dan om de Cornus sericea Flaviramea die met zijn gele takken in de wintermaanden opvalt.

 

 

Cornus kousa en Cornus florida

Een variant die tijdens meerdere seizoenen tot de verbeelding spreekt is de Japanse variant en Amerikaanse variant. Beide soorten bloeien met opvallen wit of roze bloeien. De bloemen bestaan uit vier identieke tegenovergestelde schutbladeren en een klein knopje. Het grootste verschil zit hem in de bloeitijd: de Amerikaanse kornoelje bloeit voordat het blad verschijnt en de Japanse kornoelje pas nadat het blad zich heeft ontwikkeld.

 

Beide soorten groeien uit tot een kleine boom en zijn ideaal om als solitair in de tuin te zetten. Niet alleen de bloei van de Japanse kornoelje en Amerikaanse kornoelje is prachtig, de herfstverkleuring is opvallend en de groeivorm idem dito. De struiken worden doorgaans tussen de 1,5 en 3 meter hoog (afhankelijk van de soort).

 

De Cornus canadensis of Kruipende kornoelje

Er zijn zoveel kornoelje soorten, dat we de kleinste soort bijna vergeten. De Cornus canadensis wordt vaak als onderbeplanting onder bomen of grote struiken aangeplant. Hij wordt onder de groep van de vaste planten geschaard en niet hier bij de heesters. Vandaar dat je de Cornus canadensis hier dan ook niet terugvindt.

 

Kornoelje Cornus kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u een ruim assortiment kornoelje. Bekijk alle kornoeljestruiken om een keuze te maken. Al deze tuinplanten leveren wij in pot en zijn het hele jaar door aan te planten. Na uw aankoop worden uw bestelde planten binnen de aangegeven levertijd thuisbezorgd door onze eigen bezorgdienst. Wij geven daarnaast aangroeigarantie op al uw bestelde planten.

 

Veelgestelde vragen over Cornus:

Wat is de mooiste Cornus?

Antwoord: Dit zijn altijd lastige vragen. Er zijn voor elke situatie wel Kornoelje planten geschikt. Zo zijn er de soorten waarvan het kale hout van de jonge takken in de winter fel gekleurd zijn. Dit is werkelijk prachtig, maar daarnaast is op een andere plek de boomvormige Cornus alternifolia of Cornus controversa weer een veel betere keuze. De takken van deze twee soorten staan in etages op de hoofdstam, daarnaast krijgen ze aan het eind van de zomer/ begin van de herfst blauwzwarte bessen.

 

Hoe hoog wordt een Cornus?

Antwoord: De Cornus controversa is een flinke groeier en kan uitgroeien tot een meerstammige boom van wel 8 meter hoog en breed.

 

Is kornoelje winterhard?

Antwoord: Alle soorten Kornoelje zijn winterhard en kunnen de Nederlandse winters goed doorstaan.

 

Welke Cornus blijft klein?

Antwoord: De allerkleinste Cornus is de bodembedekkende Cornus canadensis. Deze planten worden niet hoger dan 25 cm. De Cornus kousa wordt een flink stuk groter, maar als u op zoek bent naar een kleine boom, dan is dit zeker een goede optie. Veel hoger dan 3 tot 5 meter worden ze niet.

 

Wat is de beste Cornus kousa?

Antwoord: Wij vinden dat er niet één beste soort Japanse kornoelje is. Elke cultivar heeft zijn eigen kenmerken. De ene krijgt minder grote bloemen, maar het zijn er wel meer aan 1 plant. De andere krijgt juist weer grotere bloemen. De Satomi verdient het om vernoemd te worden. Deze variant valt namelijk op door zijn roze bloemen.

 

Kornoelje is een kleurrijke groep planten zoals deze witte kornoelje waarvan de takken in de winter felrood kleuren

 

Inspiratie Cornus:

Cornus kousa bloeit met opvallende vaak roomwitte bloemen in juni

 

Waar sommige kornoeljes het moeten hebben van hun takkleur in de winter steelt Cornus kousa in het voorjaar de show met een rijke bloei aan apart gevormde bloemen.

In de winter is het feest met de Cornus alba 'Sibirica' of witte kornoelje

 

In de winter steelt deze Cornus alba 'Sibirica' de show. Naast deze variëteit met rode twijgen zijn er ook soorten met geel/groene, zwarte en gevlamde twijgen. Op de foto zijn ook de geel/groene twijgen van de Cornus sericea 'Flaviramea' te zien.

 

Van de cornus kousa is ook een roze bloeiende variëteit genaamd 'Satomi'

 

Niet alle variëteiten van de Cornus kousa bloeien wit. Deze Cornus kousa 'Satomi' geeft roze bloemen en groeit als struik wat breder uit.

 

Video's over Cornus:

 

 

 

Cornus alba 'Sibirica', Cornus sericea 'Flaviramea' en Cornus sanguinea 'Midwinter Fire' hebben kleurrijke twijgen die extra opvallen tegen een groene bodembedekker zoals deze Cotoneaster.

 

 

 

Gebruik bij het planten van kornoeljes een goede bodemverbeteraar zoals aanplantgrond. Voeg deze toe aan de aarde in het plantgat voordat u de kornoelje gaat planten voor een goede aangroei. Kornoeljes houden van humusrijke grond en het toevoegen van bijvoorbeeld aanplantgrond zorgt hiervoor.

 

 

 

De kornoelje laat zich als heester goed combineren met andere grotere heesters zoals de Cotinus coggygria 'Royal Purple' die met zijn purper-kleurige blad een mooi contrast vormt met bijvoorbeeld de Cornus alba 'Sibirica'.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.