Informatie over cornus

Cornus is een heester die zonder dat hij erg bekend is toch heel vaak wordt toegepast. De verschijningsvormen van deze heester zijn erg divers. En mede daardoor kan deze struik overal worden toegepast. Van bodembedekker tot boom; voor elke functie is er wel een geschikte kornoelje te vinden.

Witte kornoelje of rode kornoelje?

Het bekendst is misschien wel de witte kornoelje; alhoewel wij deze naam nogal misleidend vinden. Het ‘Wit’ in de naam duidt namelijk op de bijna onzichtbare bloeiwijze, terwijl de voornaamste reden van aanplant de rood gekleurde twijgen zijn die deze struik in de winter omtoveren tot een echte aandachtstrekker. Soms wordt de plant daarom ook wel rode kornoelje genoemd. Er zijn ook nauw verwante kornoelje struiken met gele, groene en van oranje naar rood verkleurende twijgen.

Gele kornoelje of Cornus mas

Een andere cornus met een kleur in de naam is de gele kornoelje. Dit keer een kornoelje met een naam die ook echt past bij de plant; de struik bloeit namelijk in de winter rijkelijk met opvallende gele bloemetjes. In het Latijns heet deze plant de Cornus mas. Het is een flinke struik die we ook in boomvorm (Cornus officinalis) verkopen en in de late winter de tuin al betoverd met een gele bloei. De boomvorm is overigens erg leuk voor een stadstuin want hij wordt niet groot.

Cornus kousa en Cornus florida

Een variant die tijdens meerdere seizoenen tot de verbeelding spreekt is de Japanse variant en Amerikaanse variant. Beide soorten bloeien met opvallen wit of roze bloeien. De bloemen bestaan uit vier identieke tegenovergestelde schutbladeren en een klein knopje. Het grootste verschil zit hem in de bloeitijd: de Amerikaanse kornoelje bloeit voordat het blad verschijnt en de Japanse kornoelje pas nadat het blad zich heeft ontwikkeld.

Beide soorten zijn ideaal om als solitair in de tuin te zetten. Niet alleen de bloei is prachtig, de herfstverkleuring is opvallend en de groeivorm idem dito. De struiken worden doorgaans tussen de 1,5 en 3 meter hoog (afhankelijk van de soort).

Cornus kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u een ruim assortiment kornoelje. Bekijk alle kornoeljestruiken om een keuze te maken. Al deze tuinplanten leveren wij in pot en zijn het hele jaar door aan te planten. Na uw aankoop worden uw bestelde planten binnen de aangegeven levertijd thuisbezorgd door onze eigen bezorgdienst. Wij geven daarnaast aangroeigarantie op al uw bestelde planten.

 

Kornoelje is een kleurrijke groep planten zoals deze witte kornoelje waarvan de takken in de winter felrood kleuren

 

Inspiratie Cornus:

Cornus kousa bloeit met opvallende vaak roomwitte bloemen in juni

 

Waar sommige kornoeljes het moeten hebben van hun takkleur in de winter steelt Cornus kousa in het voorjaar de show met een rijke bloei aan apart gevormde bloemen.

In de winter is het feest met de Cornus alba 'Sibirica' of witte kornoelje

 

In de winter steelt deze Cornus alba 'Sibirica' de show. Naast deze variëteit met rode twijgen zijn er ook soorten met geel/groene, zwarte en gevlamde twijgen. Op de foto zijn ook de geel/groene twijgen van de Cornus sericea 'Flaviramea' te zien.

 

Van de cornus kousa is ook een roze bloeiende variëteit genaamd 'Satomi'

 

Niet alle variëteiten van de Cornus kousa bloeien wit. Deze Cornus kousa 'Satomi' geeft roze bloemen en groeit als struik wat breder uit.

 

Video's over Cornus:

 

 

 

Cornus alba 'Sibirica', Cornus sericea 'Flaviramea' en Cornus sanguinea 'Midwinter Fire' hebben kleurrijke twijgen die extra opvallen tegen een groene bodembedekker zoals deze Cotoneaster.

 

 

 

Gebruik bij het planten van kornoeljes een goede bodemverbeteraar zoals aanplantgrond. Voeg deze toe aan de aarde in het plantgat voordat u de kornoelje gaat planten voor een goede aangroei. Kornoeljes houden van humusrijke grond en het toevoegen van bijvoorbeeld aanplantgrond zorgt hiervoor.

 

 

 

De kornoelje laat zich als heester goed combineren met andere grotere heesters zoals de Cotinus coggygria 'Royal Purple' die met zijn purper-kleurige blad een mooi contrast vormt met bijvoorbeeld de Cornus alba 'Sibirica'.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.