Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over blauwe bes

De bosbes uit de winkel is eigenlijk de blauwe bes. Want de bosbes is een wilde plant in noord- en midden Europa (Vaccinium myrtillius) en de bosbessen uit de winkels komen van de blauwe bessenplant (Vaccinium corybosum). Deze plant is grover dan de Europese soortgenoot en komt van nature uit de Verenigde staten. De bessen zijn net snoepjes en bevatten verschillende vitamines; een gezonde keuze dus.

 

Blauwe bes kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

We bieden diverse soorten aan en ook in diverse maatvoeringen; van klein tot al iets groter. De planten staan in pot en zijn jaarrond te bestellen en aan te planten.

 

Van de blauwe bes zijn steeds meer variëteiten verkrijgbaar. De verschillen zijn klein en zitten in de besgrootte, hoeveelheid bessen en de pluktijd. De Vaccinium corymbosum 'Bluetta' is bijvoorbeeld een soort waarbij u de bessen al vroeg in het jaar kunt oogsten. ‘Bluegold' is een veelgebruikt ras met gemiddeld grote bessen en vrij lange pluktijd. Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u deze en nog veel meer andere rassen.

 

Blauwe bes planten

De planten staan graag in zuurdere grond en liefst ook wat natter. De plant heeft de voorkeur aan een zonnige standplaats, dit bevordert de vruchtvorming en rijping. Voeg bij het planten wat tuinturf toe om een zure voedingsbodem te creëren.

 

Blauwe bes snoeien en verzorgen

Blauwe bessen kunnen goed gesnoeid worden. Zonder te snoeien kan de struik vrij groot worden en een rommelige uitstraling krijgen. Het beste snoeit u na de oogst of rond eind februari / begin maart. Het beste voor de vruchtvorming is dat het een redelijk open en niet te hoge struik wordt. Houd enkele hoofdtakken en knip de zijtakjes terug op enkele knoppen (3 tot 5). U kunt ook enkele oude takken geheel weg zagen om een jonge plant te houden. Verwijder verder dood en beschadigd hout.

 

Na 1 tot 3 jaar kunt u indien nodig bijmesten met een meststof met veel magnesium, zoals kalk of kieseriet. Daarnaast is het erg belangrijk om de bodem goed zuur te houden. Dit kunt u doen door elke twee jaar een laag turf aan te brengen rondom de voet van de plant. Heeft u de blauwe bes in een pot staan? Geef dan voldoende voeding tijdens het groeiseizoen en vervang eens in de drie à 4 jaar de potgrond in de late winter.

 

Blauwe bessen zijn zuurminnende planten

Blauwe bes struiken (Vaccinium corymbosum) zijn bij velen geliefd vanwege hun zoete smaak en omdat ze gezond zijn. Blauwe bessen groeien het liefst op een zure bodem. De ideale ph-waarde voor deze struiken ligt tussen de 4,0 en 5,5. Wanneer je blauwe bessen in volle grond wilt planten, is het belangrijk om de grond rondom de kluit van de blauwe bessenstruik aan te vullen met turf. Aan de blauwe bessenstruik groeien grotere bessen als aan de blauwe bosbes. Door de juiste zorg en aandacht voor de bodem komen er grote vruchten aan de struik.

 

Veelgestelde vragen over de Blauwe bes:

Waar plant je een blauwe bes?

Antwoord: Een blauwe bes plant je in de halfschaduw, voeg bij het aanplanten altijd een zak tuinturf toe in het plantgat.

 

Kunnen blauwe bessen tegen vorst?

Antwoord: De bessen van Blauwe bessen struiken kunnen niet tegen de vorst, de plant zelf is natuurlijk wel winterhard.

 

Is blauwe bes winterhard?

Antwoord: Ja een blauwe bes is een winterharde plant.

 

Waar moet je blauwe bessen planten?

Antwoord: Blauwe bessen struiken kunt u planten op een halfschaduw plek in een zure grond. Dit kunt u zelf creëren door een zak tuinturf toe te voegen bij het aanplanten.

 

bloemen worden blauwe bessen

 

Inspiratie Blauwe bes:

Jonge bessen groeien tot blauwe bes

 

De witte bloemen worden later blauwe bessen en houden van zure grond. 

Blauwe bessen uit eigen tuin

 

Blauwe bessen ofwel bosbessen uit eigen tuin zijn natuurlijk het lekkerste. 

 

blauwe bes ofwel bosbes plukken

 

Blauwe bessen plukken uit eigen (moes)tuin kan rond juli - augustus. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.