Informatie over carex

Carex (Zegge) is een groep siergrassen met vele variaties. Het zijn bijna allemaal sterke soorten die op vele plekken in de tuin uit de voeten kunnen. Een ander voordeel van Carex is dat het in de winter zijn blad houdt. Alle Carex soorten zijn dus bladhoudend. Daarnaast zijn er een aantal Carex soorten perfect om als bodembedekker voor grotere vakken te dienen.  

Welke Carex (Zegge) soorten zijn er?

Carex morrowii

De Carex morrowii staat ook bekend als Japanse zegge en is een sterk siergras dat uitstekend tot zijn recht komt bodembedekker, maar ook goed groeit als vakbeplanting in een border. Met Japanse zegge kunt u alle kanten uit, omdat dit siergras geen uitgesproken voorkeur heeft voor een standplaats.

De meest gebruikte soort is de Carex morrowii Variegata. Deze Carex soort is ijzersterk en de pol (basis) van de plant wordt elk jaar wat groter, totdat de gehele bodem bedekt is met het mooie lichtgroene loof.

 

Een andere  Japanse Zegge die onder de Carex morrowii valt, is de Carex morrowii irish green. De Ieren zijn trots op hun typische groene kleur en de naam van dit siergras geeft al aan dat de hij een link heeft met deze kleur groen. Verder heeft de Carex irish green nauwelijks last van dor blad en blijft hij de hele winter prachtig groen.

De Carex morrowii Ice Dance is populair, vanwege zijn sprekende blad. Hij valt op door zijn tweekleurige en bonte blad waar het groen van elk blad omrand wordt door een crèmekleurige lijn. De spitse bladeren van de Carex Ice Dance zijn smal en blijven in de winter ook groen.

Andere Carex soorten

De Carex familie is nog veel groter en een Zegge die vanwege zijn hangende blad veel terug te vinden is in borders en bloembakken is de Carex oshimensis. Twee populaire soorten die hier onder vallen zijn de Carex everest en de Carex evergold. Deze populariteit hebben ze te danken aan de opvallende kleuren die al in de naam verscholen zit. De Carex everest heeft namelijk groen met wit blad en de Carex evergold draagt groen met goudkleurig blad. Net zoals alle Carex soorten, is ook de Carex oshimensis wintergroen.

 

Daarnaast zijn er nog een aantal soorten siergras die perfect passen als solitair of in kleine groepen in de vaste planten border. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Carex comans 'Frosted Curls' met zijn kenmerkende smalle buigende stengels die aan het einde omkrullen en lijken op een bos haar. Dit is een alternatief voor de Carex pendula, die ook wel hangende Zegge genoemd wordt. Ook de Carex testacea 'Prairi Fire' is een bijzondere variant van de Carex Zegge en wordt ook wel Oranjezegge genoemd vanwege de kleur van de stengels die dit siergras krijgt.

Carex snoeien

Alle Carex soorten zijn wintergroen. Als het blad mooi de winter is doorgekomen, dan is een Carex snoeien niet nodig. Als er een periode van strenge vorst is geweest, of als er voor langere tijd een flinke laag sneeuw gelegen heeft, dan komt het blad van de Carex Zegge vaak wat minder fraai de winter door. Een Carex snoeien, kan dan door na de winter in maart het loof tot ongeveer 10 cm boven de grond weg te knippen.

 

Binnen een aantal weken zal de Carex tuinplant opnieuw gaan uitlopen, zodat hij snel weer nieuw frisgroen blad heeft. Vindt u dit te radicaal, dan kunt u ook de oude en verdroogde bladeren en bladpunten verwijderen om zo meer ruimte en licht te geven aan nieuwe scheuten. Een keer wat organische mest geven (bijvoorbeeld Culterra of koemestkorrel) in het voorjaar is goed om de Carex gezond te houden en hem sneller te laten groeien.

Hoeveel Carex per m2?

Bij de verschillende soorten Carex vermelden wij hoeveel planten u per m2 nodig heeft om het mooiste resultaat te krijgen. Bij Carex planten ligt dit aantal meestal rond de 5 planten per m2. De meeste soorten Zegge kunnen op vele plekken groeien. Zorg er wel voor dat de grond goed los gemaakt is, voordat u begint met aanplanten. Ook op grotere diepte (50 / 60 cm).

 

Vooral bij nieuwbouw, wil de grond nog wel eens tot grotere diepte hard zijn. Gebruik wat aanplantgrond in het plantgat om de wortels van de Carex een goede start te geven. Geef daarnaast bij warme en droge periodes voldoende extra water. 

Carex kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

In onze webwinkel vindt u verschillende soorten Carex. Kies de soort die in uw tuin het beste tot zijn recht komt en kies natuurlijk de soort die u het mooiste vindt. Onze medewerkers zullen de planten van uw bestelling met zorg uitzoeken en verpakken. Het bezorgen gebeurt met onze eigen bezorgdienst en onze chauffeurs bezorgen de Zegge van uw keuze bij u thuis.

 

Zoekt u groenblijvende grassen om uw tuin mee te verfraaien? Dan is de Carex hier uitermate geschikt voor. Ook hebben we verschillende andere siergrassen die een mooi plekje in uw tuin verdienen. Combineer ze met bodembedekkers of bomen en geef u tuin de groene uitstraling waar u naar op zoek bent.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.