Informatie over carex

Carex (Zegge) is een groep siergrassen met vele variaties. Het zijn bijna allemaal sterke soorten die op vele plekken in de tuin uit de voeten kunnen. Een ander voordeel van Carex is dat het in de winter zijn blad houdt. Alle Carex soorten zijn dus bladhoudend. Daarnaast zijn er een aantal Carex soorten perfect om als bodembedekker voor grotere vakken te dienen.

 

Welke Carex (Zegge) soorten zijn er?

Carex morrowii

De Carex morrowii staat ook bekend als Japanse zegge en is een sterk siergras dat uitstekend tot zijn recht komt bodembedekker, maar ook goed groeit als vakbeplanting in een border. Met Japanse zegge kunt u alle kanten uit, omdat dit siergras geen uitgesproken voorkeur heeft voor een standplaats.

 

De meest gebruikte soort is de Carex morrowii Variegata. Deze Carex soort is ijzersterk en de pol (basis) van de plant wordt elk jaar wat groter, totdat de gehele bodem bedekt is met het mooie lichtgroene loof. De Carex morrowii 'Variegata' wordt ongeveer 30 cm hoog.

 

Een andere  Japanse Zegge die onder de Carex morrowii valt, is de Carex morrowii irish green. De Ieren zijn trots op hun typische groene kleur en de naam van dit siergras geeft al aan dat de hij een link heeft met deze kleur groen. Verder heeft de Carex irish green nauwelijks last van dor blad en blijft hij de hele winter prachtig groen.

 

De Carex morrowii Ice Dance is populair, vanwege zijn sprekende blad. Hij valt op door zijn tweekleurige en bonte blad waar het groen van elk blad omrand wordt door een crèmekleurige lijn. De spitse bladeren van de Carex Ice Dance zijn smal en blijven in de winter ook groen.

Andere Carex soorten met bontgekleurd blad

De Carex familie is nog veel groter. Vaak heeft het blad van Carex planten opvallende bonte kleuren. Een Zegge die vanwege zijn hangende bladeren veel terug te vinden is in borders en bloembakken is de sierlijke Zegge Carex oshimensis. Twee populaire soorten die hier onder vallen zijn de Carex everest en de Carex evergold. Deze populariteit hebben ze te danken aan de opvallende kleuren die al in de naam verscholen zit. De Carex everest heeft namelijk groen met wit blad en de Carex evergold draagt groen met goudkleurig blad. Net zoals alle Carex soorten, is ook de Carex oshimensis wintergroen.

 

Op welke plek kan Carex goed groeien?

De Carex soorten met groen blad, staan bij voorkeur op een plek in de schaduw of halfschaduw. De Carex morrowii 'Variegata' bijvoorbeeld, kan ook prima op een plek in de zon uit de voeten. Deze Carex morrowii kan eigenlijk overal wel staan, want ook in de schaduw kan hij een plekje krijgen. Het blad van deze Carex zal in zijn geheel wat geel kleuren als de plant in de volle zon aangeplant wordt.

 

Carex wordt gemiddeld ongeveer 30 cm hoog. Hierdoor kan dit sier gras goed als randbeplanting van een border dienen, of bijvoorbeeld als randbeplanting langs een pad. Door dat het gras het hele jaar groen blijft, is het daar een perfecte soort voor.

 

Kan Carex morrowii ook in een pot op het terras staan?

Wanneer u een mooie wintergroene tuinplant wilt en u houdt van siergras, dan is de Carex morrowii een makkelijke en mooie plant om een een pot of plantenbak te zetten. U kunt zelfs meerdere soorten combineren. Elke Carex soort heeft zijn eigen bladkleur. Zo is er de Carex testacea 'Prairie Fire' met smal bruinrood, ook wel wat oranje gekleurd blad. Deze oranje/ rode bladeren hangen sierlijk over de rand van de pot. Er is zelfs een soort Carex met bruin/ brons gekleurde bladeren. Ze krijgen zelfs verschillende tinten bruin binnen één seizoen. Vandaar ook de naam Carex tenuiculmis 'Cappuccino'. Naast bijvoorbeeld de Carex morrowii 'Variegata' komen deze soorten mooi tot hun recht, zowel in een pot als op het terras.

 

Verzorging van Carex morrowii als potplant

Houdt er wel rekening mee dat de verzorging van Carex morrowii in een pot over het algemeen wat meer aandacht vraagt dan een plant die in de tuin is aangeplant. Geef tijdens warme en droge periodes voldoende water. Daarnaast is het verstandig om de plant tijdens hevige sneeuwval overdekt weg te zetten, of de sneeuw van de planten te schudden. Als sneeuw te lang op de plant blijft liggen, dan krijgen de bladeren op een gegeven moment een bruine kleur. Deze bruine kleur is niet erg. Knip de bruine bladeren aan het eind van de winter (de beste tijd is begin maart) af. Er blijft een pol over van ongeveer 10 cm hoog.

 

Als het blad van de Carex morrowii 'Variegata' te geel gekleurd is doordat de plant flink in de zon gestaan heeft, dan kunt u ook dit blad in maart afknippen. In het late voorjaar krijgt de plant verse nieuwe bladeren en is er niks meer van terug te zien. Dit snoeien geldt zowel voor Zegge planten die in de tuin zijn aangeplant als voor zegge grassen op het terras.

 

Daarnaast zijn er nog een aantal soorten siergras die perfect passen als solitair of in kleine groepen in de vaste planten border. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Carex comans 'Frosted Curls' met zijn kenmerkende smalle buigende stengels die aan het einde omkrullen en lijken op een bos haar. Dit is een alternatief voor de Carex pendula, die ook wel hangende Zegge genoemd wordt. Ook de Carex testacea 'Prairi Fire' is een bijzondere variant van de Carex Zegge en wordt ook wel Oranjezegge genoemd vanwege de kleur van de stengels die deze zegge krijgt.

 

Carex planten snoeien

Alle Carex soorten zijn wintergroen. Als het blad mooi de winter is doorgekomen, dan is een Carex Zegge snoeien niet nodig. Als er een periode van strenge vorst is geweest, of als er voor langere tijd een flinke laag sneeuw gelegen heeft, dan komt het blad van de Carex Zegge vaak wat minder fraai de winter door. Een Carex snoeien, kan dan door na de winter in maart het loof tot ongeveer 10 cm boven de grond weg te knippen.

 

Binnen een aantal weken zal de Carex tuinplant opnieuw gaan uitlopen, zodat hij snel weer nieuw frisgroen blad heeft. Vindt u dit te radicaal, dan kunt u ook de oude en verdroogde bladeren en bladpunten verwijderen om zo meer ruimte en licht te geven aan nieuwe scheuten. Een keer wat organische mest geven (bijvoorbeeld Culterra of koemestkorrel) in het voorjaar is goed om de Carex gezond te houden en hem sneller te laten groeien.

 

Hoeveel Carex per m2?

Bij de verschillende soorten Carex vermelden wij hoeveel planten u per m2 nodig heeft om het mooiste resultaat te krijgen. Bij Carex planten ligt dit aantal meestal rond de 5 planten per m2. De meeste soorten Zegge kunnen op vele plekken groeien. Zorg er wel voor dat de grond goed los gemaakt is, voordat u begint met aanplanten. Ook op grotere diepte (50 cm / 60 cm).

 

Vooral bij nieuwbouw, wil de grond nog wel eens tot grotere diepte hard zijn. Gebruik wat aanplantgrond in het plantgat om de wortels van de Carex een goede start te geven. Geef daarnaast bij warme en droge periodes voldoende extra water. 

 

Vaste planten Carex kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

In onze webwinkel vindt u verschillende soorten Carex, vaak ook in verschillende potmaat. Kies de soort die in uw tuin het beste tot zijn recht komt en kies natuurlijk de soort die u het mooiste vindt. Onze medewerkers zullen de planten van uw bestelling met zorg uitzoeken en verpakken. Het transport gebeurt met onze eigen bezorgdienst, waardoor het vervoer met zorg gebeurt. Onze chauffeurs bezorgen de Zegge en al onze andere producten veilig bij u thuis.

 

Afhalen van uw bestelling Zegge bij Tuinplantenwinkel.nl

Naast het bezorgen, is ook het afhalen van uw bestelling mogelijk. Wacht wel altijd tot u een bericht heeft gehad dat uw bestelling klaar staat, het kan zijn dat uw Zegge plant nog bij de kweker aan het groeien is op het moment van bestellen. We hebben dan even tijd nodig om hem daar op te halen en voor u klaar te zetten.

 

Zoekt u groenblijvende grassen om uw tuin mee te verfraaien? Dan is de Carex hier uitermate geschikt voor. Ook hebben we verschillende andere siergrassen die een mooi plekje in uw tuin verdienen. Combineer ze met bodembedekkers of bomen en geef u tuin de groene uitstraling waar u naar op zoek bent.

 

Veelgestelde vragen over Carex:

Is Carex wintergroen?

Antwoord: Ja, alle Carex soorten zijn wintergroen.

Hoe snoei je Carex?

Antwoord: Carex snoeien is niet altijd nodig. Als de planten er na de winter nog goed uitzien, dan is snoei niet nodig. Mochten er lelijke bladeren aan zitten, knip de Carex dan in maart terug tot op ongeveer 10cm boven de grond.

Welke Carex woekert?

Antwoord: Geen enkele Carex woekert, maar er is wel verschil in groeiwijze. De Carex foliosissima 'Irish Green' en 'Ice Dance' kunnen (flinke) uitlopers maken. Ze groeien minder als een zogenaamde 'pol' uit. Hiermee zijn het uitstekende soorten om als grotere vakbeplanting toe te passen. Als u kleinere groepjes Carex wilt aanplanten, dan zijn de polvormende soorten de beste keuze.

Hoe hoog wordt Carex morrowii?

Antwoord: Carex morrowii wordt gemiddeld ongeveer 30 cm hoog.

Heeft het Carex geslacht een mooie bloei wijze?

Antwoord: De Carex behoort tot de cypergrassenfamilie. De bloei daarvan is onopvallend. De meeste soorten Carex bloeien in het vroege voorjaar met kleine aartjes.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.