Informatie over appelbomen

Een appelboom kopen? De appel is een van de bekendste fruitsoorten. Er zijn diverse appelsoorten en in allerlei maten. Er zijn handappels die uit de hand gegeten kunnen worden, maar ook zijn er sterappels en moesappels. De Latijnse naam van deze heerlijke vruchtboom is Malus domestica.

 

Er zijn veel verschillende soorten appelbomen en er komen steeds weer nieuwe bij. De ‘Elstar' is een van de bekendste rassen. Bij de keuze van de appelboom is de variëteit belangrijk, niet alle appelbomen bestuiven zichzelf. Als u één exemplaar wilt planten kiest u voor een zelfbestuivende appelboom. Bij meerdere exemplaren kunt u kiezen voor kruisbestuivers. Dit zijn rassen die elkaar bestuiven en zo zorgen voor appels. Een uitgebreide lijst met bestuivers vindt u onderaan deze pagina.

 

Appelboom kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Wilt u een appelboom kopen? Voor elke tuin is er wel een geschikte appelboom te vinden zodat u thuis kunt genieten van zelfgekweekt fruit. Naast de ‘Elstar' bieden we in onze webshop diverse appelrassen aan. Naast de verschillende variëteiten is er ook keuze in maatvoering en groeiwijze. Van mini fruitbomen, zuilappels, lei-appelbomen en laagstam appelbomen tot hoogstam appelboom

 

Alle appelbomen koopt u in pot en zijn het hele jaar door te planten. Een appelbomen kopen doet u snel en vertrouwd bij tuinplantenwinkel.nl. Heeft u snel een appelboom nodig? Bekijk dan snel onze mooie soorten fruitbomen in de webshop. Bekijk hieronder welke soort appel het beste bij uw wensen past. U kunt ook kiezen voor een oude appelboom. Wij hebben zowel de keuze uit een kleine appelboom als een grote appelboom. Kiest u voor een zuur type of juist voor zoete appels? Een appelboom kunt u het hele jaar door bij ons bestellen. Ze nemen niet veel ruimte in dus waar wacht u nog op? Bekijk onze varianten hierboven.

 

Welke appelbomen zijn zelfbestuivend?

Om er voor te zorgen dat uw appelbomen vrucht dragen moet u letten op het ras. Niet alle appelboom soorten zijn zelfbestuivend. Dat wil zeggen dat als ze elkaar niet bestuiven dat u géén vruchten zal hebben aan uw boom. In het voorjaar geniet u van de bloei van fruitboom, dan zorgen de insecten voor bestuiving. Een appel ontstaat een bloem, mits er bestuiving heeft plaats gevonden. Bij een zelfbestuivende appelbomen gebeurd dit op dezelfde boom. Bij andere soorten appelbomen heeft u meerdere bomen nodig om heerlijke appels te krijgen, minimaal twee verschillende rassen. Een voorbeeld: u zou graag een 'Rode Boskoop' willen, dan moet u nog een andere appelboom er bij zetten om vruchten te krijgen. Bijvoorbeeld een 'James Grieve', u moet dus twee appelbomen kopen.

 

Onder aan deze pagina vindt u een lijst met welke appelbomen elkaar bestuiven.

 

Hoe en waar moet ik een appelboom planten? 

De appelboom staat graag op een zonnige plek, hoewel de plant ook in de halfschaduw zou kunnen staan. De appel houdt van voedzame grond en niet van natte voeten. Meng altijd wat aanplantgrond in het plantgat en plant de appelboom op de juiste diepte. Dit wil zeggen dat de bovenkant van de kluit in de pot gelijk komt met de bovenkant van de grond in de tuin.

 

Bij het aanplanten van een hoogstam of halfstam appelboom raden we aan om een boompaal te plaatsen. Dit voorkomt dat de boom scheef groeit of omwaait. De boompaal plaatst u in combinatie met een boomband om de stam van de boom. Ook voor oude bomen is dit niet onverstandig, het beschermt de haarwortels tijdens hevige windstoten. Boompalen en andere accessoires vindt u ook in onze webshop.

 

Ook in een kleine tuin kunt u appelbomen planten. Neem een kijkje bij de categorie mini appelboom of laatstam appelboom, bij deze bomen heeft ook geen ladder nodig om de appels te plukken. Heeft u één boom nodig? Zorg dan dat u voor een zelfbestuivende appelboom kiest. Zo ziet u maar, u heeft geen grote tuin of boomgaard nodig voor eigen appels.

 

Appelboom snoeien 

Voor een goede rijping van de appel is zonlicht erg belangrijk. Zorg er dus voor dat de zon alle appels goed kan bereiken door de appelbomen een open structuur te geven met snoeien. Appelbomen snoeien kunt u het beste doen in de winter gesnoeid, want dan is er goed zicht op de takken en de kroon. Houd een aantal hoofdtakken aan en snoei elke winter de zijtakken van vorig jaar terug op zo'n 10 cm vanaf de hoofdtak. Snoei bij een overdaad aan zijtakken van de appelboom een deel compleet weg. Goed snoeien zorgt voor meer eigen appels aan uw appelboom volgend jaar.

 

Veelgestelde vragen over Appelbomen:

Welke appels zijn Zelfbestuivend?

Antwoord: Zelfbestuivende appelbomen zijn bijvoorbeeld de Elstar, Jonagold, Notarisappel, Galina, en de Zuilappels. Bekijk voor meer informatie de bestruivingslijst.

 

 

Waar plant je best een appelboom?

Antwoord: Een appelboom staat graag op een zonnige plek met een voedzame, iets vochtige bodem en uit de volle wind.

 

Wat is de beste appelboom voor in de tuin?

Antwoord: U heeft bij Tuinplantenwinkel.nl keuze uit verschillende appelbomen zoals mini-, laagstam-, halfstam-, hoogstam-, lei- of zuil-appelboom. Zo ziet u dat er voor elke (kleine) tuin wel een appelboom geschikt is. Er is voor elke tuin dus wel een geschikte appelboom, de mini-, en zuil-appelbomen kunnen zelfs in een pot op het terras staan.

 

Heb je 2 appelbomen nodig?

Antwoord: Nee, u hoeft niet altijd 2 appelbomen te hebben om toch appels te kunnen oogsten. Kies voor een zelfbestuivende appelboom als u maar één appelboom wilt. Zo hoeft u niet 2 appelbomen te hebben die elkaar kruisen.

 

Bestuivingslijst appelbomen van Tuinplantenwinkel.nl:

Variëteit/Appelras Bestuivers (Zelfbestuivend is ZB)
Benoni ZB, Cox Orange Pippin, Discovery, Golden Delicious
Bolero ZB
Braeburn James Grieve, Summerred
Bramley's Seedling Cox Orange Pippin, Discovery, Elstar, James Grieve
Cox Orange Pippin Benoni, Discovery, Elstar, Golden Delicious, James Grieve, Laxton Superb, Topaz
Delcorf Elstar
Discovery Benoni, Cox Orange Pippin, Elstar, Gravenstein, James Grieve, Summerred, Topaz
Ecolette ZB, Benoni, Discovery, James Grieve, Summerred
Elstar ZB, Discovery, James Grieve
Gala Elstar, Delcorf, Gravenstein, Ida Red, James Grieve, Laxton Superb
Galina ZB
Golden Sensation ZB
Golden delicious Benoni, Cox Orange Pippin, Elstar, James Grieve, Laxton Superb
Golden Pearmain ZB, Cox Orange Pippin, Elstar, James Grieve, Laxton Superb, Summerred
Granny Smith Benoni, Gala, Ida Red, James Grieve, Summerred
Gravenstein Discovery, James Grieve
Green Sensation ZB
Ida Red Golden Delicious
Ingrid Marie Deels ZB, Cox Orange Pippin, James Grieve
James Grieve Benoni, Cox Orange Pippin, Discovery, Elstar, Golden Delicious, Laxton Superb, Summerred
Jonagold ZB, Benoni, Discovery, Elstar, James Grieve, Laxton Superb
Laxton Superb Benoni, Cox Orange Pippin, Elstar, Golden Delicious, James Grieve, Summerred
Mcintosh ZB
Notarisappel ZB, Cox Orange Pippin, Golden Delicious, James Grieve, Summerred
Pinova Elstar, Golden Delicious, Ida Red, James Grieve
Red Leaf ZB
Red Sensation ZB
Rode van Boskoop
Benoni, Cox Orange Pippin, Discovery, Elstar, James Grieve, Laxton Superb, Summerred
Schone van Boskoop Benoni, Braeburn, Discovery, James Grieve, 
Sterappel Cox Orange Pippin, Golden Delicious, James Grieve, Laxton Superb
Summerred ZB, Discovery, Golden Delicious, James Grieve
Topaz Cox Orange Pippin, Discovery, Elstar

 

Appelbomen geven heerlijke vruchten

 

Inspiratie Appelbomen:

witroze bloesem van de Appelboom

 

De bloesem van een appelboom geeft kleur in het voorjaar, zorg ervoor dat de bloesems niet bevriezen. 

Appelbomen in een fruitgaard

 

In een fruitgaard vind je vaak appelbomen, ook perenbomen zie je veel in fruitgaarden. 

 

Plukrijpe appels uit eigen tuin en van eigen appelboom

 

Rijpe appels pluk je in de nazomer, heerlijk fruit uit eigen tuin. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.