Informatie over zuilappel

De zuilappel wordt ook wel mini-appel of ballerina appelboom genoemd. Die laatste naam verwijst vooral naar het slanke uiterlijk van deze uiterst compact groeiende bomen.

Zuilappelbomen zijn planten die puur verticaal groeien en dus (vrijwel) geen zijtakken vormen. Omdat de groei uiterst compact is, wordt de boom dus nooit erg groot. De boom groeit in de vorm van een pilaar waar rondom korte loten ontwikkelen. Aan de korte loten komt de bloesem en groeien in de zomer de appels. De bomen geven ondanks de geringe ruimte die ze vereisen, tamelijk veel en daarnaast ook nog vaak smakelijke appels.

De zuilappel bloeit in april-mei met roze/witte bloemen en kan vlinders en bijen aantrekken. Zuilappels zijn ideaal in een kleine tuin of als bloembak op het balkon of terras. Door de vorm van de plant is maar weinig ruimte nodig. De boom is erg klein, vraagt weinig tot geen onderhoud wat betreft snoei en geeft relatief een flinke hoeveelheid appels. De appels zijn geschikt voor consumptie, maar kunnen ook verwerkt worden. Dit is afhankelijk van het ras.

Zuilappel planten

De beste plaats voor een appelboom is een zonnige plaats. Tuinplantenwinkel.nl levert deze bomen in pot. Appelbomen uit de pot kunnen het hele jaar geplant worden. Alleen bij vorst in de grond kunt u niet planten. Als u in het voorjaar of de zomer plant, geef dan de eerste weken regelmatig water.

Graaf een gat in de grond dat iets dieper is dan de pot waarin de plant wordt geleverd. Maak de aarde onder in het gat ook goed los, zodat de plant goed kan wortelen. Strooi aanplantgrond in het plantgat en meng deze door de aarde. De bovenkant van de kluit moet ongeveer even hoog komen als de grond rond het plantgat.

Maak de kluit goed nat voordat u deze in grond plaatst. Zet deze bijvoorbeeld even in een emmer water. Zet hem dan zonder pot in het plantgat, maak het gat dicht en druk de grond stevig aan.

Zuilappel onderhouden

In het voorjaar kunt u de zuilappel een handje gedroogde koemestkorrels geven als onderhoudsbemesting. Dit is voldoende voor een goede groei. Omdat de boom geen zijtakken maakt, is snoeien nauwelijks nodig. Mocht u de boom willen inkorten dan is dat geen probleem. Snoei de appelboom in herfst of winter wanneer het blad van de boom is gevallen. Snoei alleen niet bij vorst.

Een appel te vroeg plukken is niet erg, hij kan in de fruitschaal verder rijpen. Controleren of een appel rijp is, gaat simpel. Plukt de appel gemakkelijk, dan is hij rijp. Onrijpe appels laten zich moeilijker plukken; overrijpe appels vallen zelf van de boom. Overrijpe appels zijn vaak alleen nog geschikt om er moes van te maken. Een andere truc is om een appel doormidden te snijden. Aan de kleur van de pitten kunt u zien of de appel rijp is. De kleur moet diepbruin zijn.

Zuilappelboom in een pot verzorgen

In een pot vraagt de boom wat extra aandacht en verzorging. Zeker wanneer u er smaakvolle appels aan wilt telen. Dit is bij deze vorm appelboom wel mogelijk in tegenstelling tot de andere vormen (bij mini-appelbomen lukt dit ook). In een pot droogt de aarde in de lente en zomer sneller op. Het is dus extra belangrijk om op tijd water te geven.

Daarnaast is ook belangrijk om regelmatig wat extra voeding te geven voor gezond blad en een goede groei. Hiervoor kunt u een organische mestkorrel gebruiken, eventueel aangevuld met een (langdurig werkende) kunstmest. De organische mest kunt u tussen april en september geven en kan doorgaans elke 2 maanden.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.