Informatie over mini appelboom

Voor wie een appeltje uit eigen tuin wil plukken zijn deze mini appelbomen zeer geschikt. De mini appelboom of patio appelboom is een kleine appelboom die wat trager groeit dan een laag- half of hoogstam appel. Daardoor is de plant gemakkelijk laag te houden en past deze dus ook gemakkelijker in een kleine tuin.

Hoe kan dat nu? Deze boompjes zijn geënt op een speciale onderstam die minder snel voeding doorgeeft. Hierdoor groeit de boom minder snel. Voor de vruchtdracht heeft dit vaak ook nog een positieve invloed. In theorie plukt u dus net zoveel vruchten van deze mini appelbomen dan van een laagstam of halfstam appelboom.

Mini appelbomen snoeien en verzorgen

Zoals gezegd zijn deze mini fruitbomen goed en makkelijk te snoeien. U mag de boom het hele jaar door snoeien behalve wanneer het vriest. De beste periode voor snoei bij appels is de winterperiode tussen december en maart. Het blad is dan van de boom gevallen en u kunt goed zien wat u doet. Vermijd daarbij het snoeien tijdens de vorst.

Door te snoeien kunt u de vorm van de boom sturen en vormen. Daarnaast helpt snoei bij het gezond houden van uw boom. Belangrijk voor een goede vruchtdracht is een open structuur zodat het zonlicht elke tak (en dus appel) kan bereiken. Bij kruisende takken snoeit u het beste de minst vitale tak in zijn geheel weg. Bij het inkorten van takken snoeit u het beste boven een naar buiten gerichte knop (vanuit het hart van de boom gezien).

Mini appelbomen planten in pot verzorgen

Deze appelbomen kunt u zowel in de volle grond als in een pot aanplanten. Houdt er bij het aanplanten in pot rekening mee dat deze bomen meer aandacht en verzorging vragen dan planten in de volle grond.

In pot geeft u de boom het liefst meerdere keren per jaar extra voeding. Hierdoor blijft het blad gezond en blijft de boom goed groeien. Het geven van voeding kan met een organische mestkorrel en wordt eventueel aangevuld met kunstmest. Geef deze voeding tussen april en september.

 

In de wintermaanden dient u een boom in pot extra te beschermen wanneer het stevig gaat vriezen. Zeker bij aanhoudende kou (zowel overdag als in de nacht), kunt u een mini fruitboom in pot het beste vorstvrij zetten. Zet de boom echter niet op een plek met kamertemperatuur. Zodra de vorst weer tempert haalt u de boom weer gerust naar buiten.

Na een aantal jaar in dezelfde pot zult u de boom moeten verpotten. Het geven van voeding is dan niet meer afdoende voor een goede groei en een gezonde boom. Kies in dat geval altijd voor een iets grotere pot. Indien dit niet mogelijk is kunt u deel van de kluit van de boom afsteken en de boom opnieuw inplanten met nieuwe verse (pot)grond. De beste periode om deze mini appelboom te verpotten is eind februari of begin maart.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.