Menu
Geen producten gevonden

Informatie over lei amberboom

Lei amberboom (met de Latijnse naam: Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’) zijn vooral geliefd door hun aparte handvormige bladeren en de schitterende geel tot dieprode herfstverkleuringen; een vochtige bodem laat beter afkleuren dan een droge bodem, maar ook de zuurtegraad van de grond en de hoeveelheid licht hebben invloed. Buiten de herfstverkleuring is het een erg gezonde boom die weinig tot geen last heeft van plagen of ongedierte. Als leiboom vormt de amberboom een dicht scherm in de zomer.

Bij Tuinplantenwinkel.nl gebruiken we de cultivar ‘Worplesdon’ voor onze leibomen. Deze variëteit van de lei amberboom groeit wat fijner dan de gewone Liquidambar styraciflua en groeit egaler en sneller dicht. De groei is bovendien iets compacter wat de snoei ten goede komt.

Lei amberboom planten

De Lei amberboom staat het liefst in de zon of halfschaduw en stelt verder weinig eisen aan de grondsoort. Verder is de Lei amberboom erg ziekte-resistent en heeft geen last van schimmels, zodat hij ook aangeplant kan worden op beschutte en windluwe borders. 

Maak de grond voor het planten los met een scherpe schop. De grond moet goed doorlatend zijn. Geen storende vaste lagen, want dan kunnen de wortels niet goed in de grond doordringen en raakt de plant gestrest. Zorg voor een voedzame bodem, werk aanplantaarde door de bovenlaag of meng deze met de bestaande grond in het plantgat. 

Verwijder voor het planten de emmer altijd van de kluit; als de emmer niet goed loslaat een paar keer flink in de zijkanten van de emmer knijpen;  de wortels die onder door de gaatjes groeien verwijderen; de emmer voorzichtig wat omhoog halen en een klap tegen de onderkant geven. Het is aan te bevelen om de plant, als hij los in het plantgat staat te sproeien zodat de haarwortels zich volzuigen met water. Dit bevordert het aangroeien van de plant. Niet dieper planten dan de kluit hoog is; de stelregel is: twee vingerdiktes grond mag nog op de bovenste wortels komen. Na het planten de grond goed aandrukken met je voet en de boom de eerste weken goed sproeien als het droog weer is.

Lei amberboom snoeien en verzorgen

De Lei amberboom laat zich goed snoeien. Zowel in de zomer als in de winter kan de amberboom gesnoeid worden. We raden aan om de boom een eerste keer te snoeien rond eind juni/begin juli. Snoei op een bewolkte of iets koelere dag zodat het beschadigde blad niet verbrand door de zon. U kunt snoeien met een snoeischaar: vooral in de eerste jaren na aanplant is dit aan te raden. De Lei-Amberboom kan ook geschoren worden, alsof het een haag is. Er komt zo een zeer dicht vertakt netwerk van dunne twijgjes, die zelfs in de winter nog wat privacy geven. In het voorjaar verschijnen al snel de eerste frisgroene, nieuwe bladeren.

Verder de amberboom een erg gemakkelijk te onderhouden boom. De boom is goed winterhard en behoeft dus geen omkijken in de winter. Als u merkt dat de groei tegenvalt kunt u de boom in het voorjaar en/of zomer voorzien van extra meststoffen zoals culterra of gedroogde koemest.

Lei amberboom kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Bomen van Tuinplantenwinkel.nl kunt u het jaar rond planten, behalve als de grond te hard is door de vorst. Dat geldt dus ook voor de Lei amberboom.

Tuinplantenwinkel.nl selecteert de Lei amberboom met strenge kwaliteitseisen op de kwekerijen, waarna ze op ons planten- en bomencentrum op zelfontwikkelde rekken vakkundig worden aangebonden. De leibomen zijn dan zo gemaakt dat u ze zelf gemakkelijk kunt planten. In een uitgebreide infomap staan tips, waar u op moet letten voordat er geplant kan worden zoals:  aan welke zijde moet het rek komen?; hoeveel ruimte heeft de leiboom nodig?; hoe kunnen de bomen aan elkaar gekoppeld worden? Als u een leiboom pakket aanschaft vindt u de infomap terug bij uw bestelling. De lei Amberboom is verkrijgbaar in verschillende rekgroottes en stamhoogtes. Deze maatvoering vindt u terug bij de verschillende producten op de website.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.