Informatie over bolamberbomen

Liquidambar styraciflua ‘Gum Ball’, of te wel de Bolamberboom, is een cultivar van de gewone amberboom met een compacte groeiwijze. Door de ‘Gum Ball’ te enten op een onderstam van de gewone amberboom komt deze bolboom tot stand. Bolamberbomen groeien langzaam en vormen uit zichzelf een mooie kegelronde bol. De naam ‘Gum Ball’ verwijst naar de veelkleurige toverballen (kauwgumballen) die op hun beurt weer verwijzen naar de herfstverkleuring van deze Bolamberbomen. De opvallende handvormige, diep ingesneden bladeren verkleuren in het najaar prachtig van groen naar geel, oranje, rood en diep purper.

Soms vormen zich ook zaaddozen in de vorm van ronde balletjes met korte puntvormige uiteinden, waaruit gevleugelde zaadjes vallen. Bolamberbomen staan mooi in elke tuin, ook de kleinere. De stamhoogte waarop de boom is geënt blijft altijd gelijk en bepaalt dus mede de uiteindelijk hoogte en doorloophoogte van de boom.

Bolamberbomen planten

Bolamberbomen zijn een gekweekte soort die het op vrijwel elke grondsoort doen, als het maar een vochtige bodem is. Geef deze tuinplant een wat windluwe standplaats in de zon of halfschaduw. Een zonnige standplaats bevordert een opvallende herfstverkleuring. Ook het toevoegen van tuinturf aan het plantgat en het jaarlijks (of elke twee jaar) aanbrengen van turfstrooisel kan de herfstkleuring bevorderen.

Tuinplantenwinkel.nl levert de Bolamberboom bij u af in een pot waardoor u bijna het jaar rond kunt planten. Alleen wanneer de aarde bevroren is kunt u niet planten. Tussen de vorst door is het geen enkel probleem. Zorg dat u een ruimvoldoende groot plantgat graaft (minimaal 60x60x60 cm) en dat ook de grond op de bodem van het gat losgemaakt is. Op deze manier kunnen de wortels makkelijk groeien en kan eventueel teveel aan water snel de grond in zakken. Geef in het begin regelmatig en voldoende extra water, zeker tijdens warme en droge periodes. 

Bolamberbomen snoeien

Bolamberbomen verlangen weinig onderhoud door de trage en compacte groei. Snoei is echter goed mogelijk. In de zomer kunnen dunne takjes weggeknipt worden en in de winter eventueel wat dikkere takken. Snoei niet tijdens een vorstperiode. Zorg dat de grond niet uitdroogt en geef ook volwassen bomen bij droog weer af en toe extra water. Voor het zuur houden van de grond raden we aan om iedere 2 of 3 jaar wat turfstrooisel aan te brengen rondom de voet van de Bolamberbomen.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.