Informatie over vormbomen

Onder vormbomen hebben we bomen gegroepeerd met een specifieke, karakteristieke groeivorm. Er is hierbij onderscheid te maken in twee groepen. Allereerst zijn er de 'gedwongen' vormen, zoals blokbomen en boogbomen. Deze bomen worden door middel van een rek in een bepaalde groei-richting gedwongen. De andere groep vormbomen heeft een natuurlijke specifieke groeiwijze.

 

Dit zijn de treurbomen en . Door hun uitgesproken groeivorm zijn het  allemaal direct blikvangers in de tuin. Daarnaast zijn er nog twee andere soorten vormbomen. Dit zijn de dakbomen en leibomen, beide 'gedwongen' vormbomen. Omdat dit twee heel belangrijke groepen zijn, is hiervan een aparte categorie gemaakt. Deze vindt u direct onder de hoofdcategorie bomen

 

Alle soorten Vormbomen

Zuilbomen

Een zuilboom is een smalle boom die vooral recht omhoog groeit en alleen korte takken aan de zijkanten vormt. Ze zijn daarom erg geschikt voor een kleine tuin of langs een laan of tuinpad. Een bekende zuilboom is de Fagus sylvatica, maar er zijn ook andere smalle ranke bomen die weinig snoei nodig hebben om hun zuilvorm te behouden.

 

Boogbomen

U kent de idyllische plaatjes wel van een natuurlijke tunnel van groene bladeren in een Frans stadspark. Wanneer u hier onderdoor loopt, voelt het heerlijk koel aan door het bladerendek boven uw hoofd. Het zou mooi zijn als zo'n plek terug kan komen in een tuinontwerp voor uw eigen kleine tuin. Een tuinboog van boogbomen is de ideale manier om deze sfeer naar uw achtertuin te halen. Creëer een groene poort met een natuurlijk doorloop en maak een keuze uit onze boogbomen.

 

Blokbomen

Een blokboom of kubusboom kent u vast wel uit de Franse kasteeltuinen. Om strakke lijnen te krijgen en te zorgen voor symmetrie in uw eigen tuin zijn blokbomen een uitkomst. Het zijn prachtige elementen in uw tuin en worden veel gemaakt van een haag beuk. Deze bomen hebben een kubusvorm en zitten in een stalen frame wat het bijhouden van de kubusvorm makkelijker maakt. Twee blokbomen in de voortuin vormen een mooi geheel en zijn het groene geraamte waar u andere buitenplantjes aan toe kunt voegen.

 

Treurbomen

De treurwilg is de bekendste treurboom en het zijn ideale bomen voor in de tuin. Ze hebben namelijk van nature de kenmerkende treurvorm en zullen deze vorm behouden zonder al teveel te snoeien. Wilt u een treurwilg kopen of zoekt u een andere boom met hangende takken? Sommige soorten zijn ideale bomen voor een kleine tuin.

 

Dakbomen

Bij deze boom is de specifieke vorm van de kroon een plat dak. Bij tuinplantenwinkel.nl verkopen we verschillende soorten dakbomen op stam die of geleid zijn met een ijzeren rek of met een rek van bamboestokken. U kunt ze het gehele jaar aanplanten, zorg dat de grond goed los is en dat er tijdens het aanplanten, aanplantgrond toegevoegd wordt. U zult zien dat de boom of hij nu in de zon, halfschaduw of schaduw staat een mooie kroon zal ontwikkelen. Let op, de stam hoogte zal niet groeien, de kroon breedte wel. U kunt ze het hele jaar aanplanten.

 

Vormbomen snoeien en onderhouden in bepaalde vorm

De boog- en blokbomen dienen ieder jaar gesnoeid te worden, anders gaat hun vorm verloren. Als deze vormbomen niet elk jaar een snoeibeurt krijgen, komt de natuurlijke groeiwijze weer terug. Voor een extra strak aanzicht, mogen deze bomen ook gerust 2x per jaar in vorm gesnoeid worden.

 

De treur- en zuilbomen hebben van nature een specifieke groeivorm. Bij deze soorten is het juist het mooiste als er zo min mogelijk aan gesnoeid hoeft te worden. Geef deze bomen daarom ook de ruimte die ze nodig hebben om zich volledig te ontwikkelen. Als er toch snoei nodig is, dan kan dit bij de meeste bomen wel. Zorg ervoor dat u licht terug snoeit en geen dikke takken hoeft te verwijderen. Op die manier blijft de natuurlijke vorm in tact. 

 

Carpinus betulus vormboom

De Haagbeuk is toch wel de barbapapa onder de vormbomen. Want of het nu gaat om een kubusvormige blokboom, een boogvorm of een zuilvormige boom. De Carpinus betulus komt in alle vormen voor. De manier van groeien van deze boomsoort is uitermate geschikt om hem in een bepaalde vorm te snoeien. Wilt u een haagbeuk kopen? Kies hier dan de perfecte vormboom voor in uw tuin.

 

Online vormbomen kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Bij Tuinplantenwinkel.nl bieden we u een ruim assortiment aan van de beste kwaliteit. Alle vormbomen worden in pot geleverd en kunnen het gehele jaar door geplant worden. Uw online bestelde plant wordt binnen de aangegeven levertijd thuisbezorgd. Omdat planten en bomen tere producten zijn, worden ze altijd geleverd door onze eigen bezorgdienst. Hierdoor is beschadiging van de planten onmogelijk.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.