Informatie over meidoorn boom

De Meidoorn boom (Crataegus) behoort tot de rozenfamilie, net als enkele bekende vruchtplanten zoals de aardbei, appel en peer. Het zijn struiken die afkomstig zijn uit het Middellandse Zeegebied en die we nu als Meidoorn struik of Meidoorn boom op het noordelijk halfrond in de natuur tegen kunnen komen. De Crataegus werd vanwege de doornen op de takken veel gebruikt in hagen als afscheiding voor het vee. Op sommige plaatsen zoals in het gebied de Maasheggen in Limburg is dat nog goed te zien.

 

"Wist u dat de eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) meer doorns heeft als een tweestijlige meidoorn (Crataegus laevigata)?"

 

Tegenwoordig zijn er verschillende groepen mensen die zich inzetten voor de terugkeer van de gevlochten meidoornhaag in het Nederlandse landschap. Ze willen het ambacht van het heggenvlechten met de bijbehorende vlechtstijlen weer onder de aandacht brengen en hameren op het belang van de heggen voor het landschap en de natuur. De heggen waarin deze plant vaak als basis gebruikt worden, bieden beschutting aan vogels en andere dieren en zorgen voor een voedselrijker leefgebied dat door de heggen aan elkaar gekoppeld wordt. 

 

Deze boom is niet voor niks naar de maand genoemd waarin deze alle aandacht op zich vestigt. In Mei is vooral de rode Meidoorn uitgedost met oogverblindend weelderige bloesem. Het hout van de meidoorn boom is hard en fijn van structuur. Verder worden bloesem en bessen gebruikt bij traditionele homeopathische geneeswijzen. In de winter verliezen ze hun blad.

 

Een meidoorn snoeien is geen probleem u kunt dat niet verkeerd doen u laat de plant eerst mooie witte bloemen maken die in het voorjaar verschijnen dan komen er jonge twijgen en stel dat de boom te groot word knipt u deze terug, als een meerstammige boom of grote struik heeft kunt u deze uitdunnen of de stammen kaal knippen.

 

Deze plant is ook geliefd als struik  bij kleine vogels. De dichte takkenbos in combinatie met de doornen zorgen voor een veilige woonplek. De bessen van meidoornbomen in het najaar die bij een aantal soorten verschijnen, zijn daarnaast geliefd bij vogels.

 

Geschiedenis van eenstijlige meidoorn en tweestijlige meidoorn

Met de doornenkroon van Jezus is de Meidoorn hét symbool van het nieuwe testament. Rond de Meidoorn zijn veel mythen ontstaan en er worden bijzondere krachten aan toegedicht. Met het vellen zou iemand onheil over zichzelf afroepen dat zelfs kan leiden tot de dood. Opvallend is dat de Meidoorn zowel bij de Grieken, Romeinen, Kelten en de Germanen als een heilige boom werd gezien die het middelpunt vormde in tal van ceremonies.

 

In het florerende Rome van de eerste eeuw na Christus was deze meidoorn een veel gebruikt symbool tijdens het voltrekken van huwelijken. De maand Mei is vernoemd naar de godin Maia en zo werd de Meidoorn ook al snel met haar in verband gebracht.

 

Je vindt Meidoorns vaak terug bij een van de vele Mariakappeletjes die vooral het Zuiden van ons land rijk is. De doornen werden in de geschiedenis herhaaldelijk gelinkt aan het tegenhouden van bliksemflitsen. Ook zijn er aanwijzingen teruggevonden van gevlochten hagen uit de Romeinse tijd. In de middeleeuwen werden meidoorns bewust aangeplant in de buurt van verdedigingswerken om de vijand tegen te houden. 

 

Meidoorn boom met witte bloemen planten

Bomen van tuinplantenwinkel.nl kunt u jaarrond planten. De meidoorn kopen bij tuinplantenwinkel.nl is geen probleem omdat we al onze bomen in pot leveren. Aanplanten in de herfst, winter, lente én zomer is dus altijd mogelijk, met aangroeigarantie! Zet de boom op een zonnige plek. Elke grondsoort is geschikt, ook lichte klei wordt goed verdragen. Maak de grond goed los met een scherpe schop.

 

Doorbreek ook harde lagen op grotere diepte. Voordat u gaat planten adviseren wij u om de grond te verrijken met aanplantgrond. De bodemstructuur en de voedingsbodem voor de boom worden dan verbeterd.

 

Verwijder altijd de pot van de kluit. Als de pot niet goed loslaat verwijder je wortels die onder door de gaatjes groeien en je knijpt een keer zijdelings in de pot. Planten geleverd met pot kun je een keer dompelen in een emmer water. Zeker bij droogte! Plant niet te diep. Niet dieper dan de kluit hoog is. Plaats de meidoorn boom in het midden van het plantgat, vul rondom aan met grond en druk goed aan met de hak van je voet. Werk rondom af met een hark en geef bij droogte water. Let op dat de grond niet drijfnat wordt, licht vochtig is voldoende. Plaats bij bomen een boompaal met boomband en laat die twee tot drie jaar aan de boom staan. Afstand boompaal tot stam ongeveer 20 cm.

 

Hoe moet ik een Meidoorn boom snoeien? 

De Crataegus heeft weinig onderhoud nodig. Het is wel belangrijk om de wilde scheuten die op de stam ontstaan weg te knippen, zodat de boom mooi in vorm blijft. Dit kan in juni of september. De Crataegus bloeit op tweejarig hout. De boom doet het op elke grondsoort, bij voorkeur op een kalkrijke bodem; strooi daarom af en toe wat kalk rond de boom. Dit geldt zowel voor de eenstijlige meidoorn als voor de tweestijlige meidoorn.

 

Verder is de snoeiwijze van de Crataegus afhankelijk van het doel dat u ermee voor ogen heeft. Wanneer u de Meidoorn als losse boom in uw tuin wilt hebben, is het raadzaam om elke jaar in de zomer de lage takken weg te knippen om de boom zo op te kronen.  Wanneer u deze als heg wilt laten groeien, knipt u juist de jonge takken af die aan de bovenkant uitsteken. Zo maakt u optimaal gebruik van de grillige groeiwijze. Laat de boom met rust als het vriest en snoei in de winter als de meidoorn boom zijn bladeren kwijt is. Pas verder op voor de doornen wanneer u gaat snoeien en trek stevige handschoenen aan. Zeker bij de eenstijlige variant!

 

Meidoorn boom kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

De rode Meidoorn (Crataegus laevigata 'Paul's Scarlet') is het bekendste voorbeeld van een Meidoorn boom. Deze soort heeft gevulde, rozerode bloemen en vormt geen vruchten. Naast de ‘Paul's Scarlet' zijn er ook andere boomvormen die zeker de moeite waard zijn. Zowel de Crataegus lavallei ‘Carrierei' als de Crataegus persimilis ‘Splendens' sieren de tuin met een grillig gevormde kroon waaraan donkergroene bladeren verschijnen.

 

In het late voorjaar bloeien de meidoornbomen met witte bloemen die in trossen bijeen staan. In het najaar volgen prachtige gekleurde bessen die in trek zijn bij vogels maar ook voor een prachtig herfstbeeld zorgen. Als u geen genoeg kunt krijgen van de prachtige bloesem kijk dan ook eens naar de andere bloesembomen in onze webshop. Op zoek naar een ondoordringbare afscheiding van uw tuin? Dan is de meidoornhaag erg geschikt.  

 

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online kopen. Ook krijgt u bij ons aangroeigarantie ook op kleine bomen. Dus een meidoorn kopen kan bij ons zonder risico.

 

Veel gestelde vragen over een meidoorn boom

Hoe groot wordt een meidoorn boom?

Antwoord: Een meidoorn boom groeit niet heel snel en zal ergens tussen de 5 a 8 meter hoog worden, afhankelijk van het soort dat u kiest.

 

Hoe snel groeit een meidoorn boom?

Antwoord: De snelheid is afhankelijk van de standplaats en soort, maar gemiddeld groeit hij tussen de 30 en 60 cm per jaar.

 

Waar mag je meidoorn planten?

Antwoord: Een meidoorn kan op droge grond staan.

 

Is de meidoorn een struik of boom?

Antwoord: De meidoorn is er als boom maar ook als struik voor bijvoorbeeld hagen.

 

Wat kost een meidoorn boom?

Antwoord: Voor actuele prijzen voor het kopen van een meidoorn kijk op tuinplantenwinkel.nl.

 

Hoeveel meidoorn per meter?

Antwoord: Wij van tuinplantenwinkel.nl adviseren minimaal 5 planten per strekkende meter.

 

Wat kost een meidoorn?

Antwoord: Voor actuele prijzen kijk op tuinplantenwinkel.nl.

 

Waar kan ik een meidoorn kopen?

Antwoord: Op tuinplantenwinkel.nl of op ons plantencentrum kunt u meidoorn kopen.

 

doorns van een meidoorn

 

Inspiratie Meidoorn boom:

meidoorn bloeit in mei

 

De Meidoorn boom is een bladverliezende plant of boom.

meidoorn als haag

 

Een Meidoorn is verkrijgbaar als boom maar ook als haagplant.

 

bessen vinden vogels lekker

 

De Meidoorn boom is ook erg gelieft door vogels door zijn rode bessen.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.