Informatie over thuja

Van alle coniferen is de Thuja de meest robuuste soort. Van deze levensboom, zoals de plant in het Nederlands wordt genoemd, zijn twee soorten geschikt voor hagen. Dit zijn de Thuja occidentalis en de Thuja plicata. De Thuja occidentalis kent zijn oorsprong in Noord Amerika. De verschillen tussen de soorten zijn minimaal en zit vooral in de kleur van het blad. Deze bladeren worden bij coniferen schubben genoemd. Bij een Thuja plicata hebben de schubben (bladeren) een diepgroene kleur. Daarnaast zijn de schubben glanzend. Goede soorten voor een haag zijn de Thuja plicata ‘Martin' en ‘Excelsa'. Bij de occidentalis zijn de schubben dof en hebben vaak een lichtgroene kleur. De bekendste telg van deze groep is de Thuja occidentalis Brabant. Een compact groeiende soort, die meer wordt toegepast als solitair dan als haag, is de Thuja occidentalis ‘Smaragd'.

 

Thuja planten

Er zijn maar weinig coniferen planten die houden van een natte grond en deze is daarop geen uitzondering. Op zandgrond, lichte klei of zavel voelt de kluit van deze plant zich het meest thuis. Geef hem daarnaast een open plek in de volle zon of halfschaduw.

 

Op Tuinplantenwinkel.nl kunt u de planten in verschillende maatvoeringen kopen. Vooral in de herfst en winter als u ook planten uit de volle grond kunt planten. De maatvoering bepaalt het aantal te gebruiken planten per strekkende meter haag. Dit aantal vindt u onder de specificaties op de productpagina. We raden aan om voor het planten de aarde in het plantgat of de plantsleuf, te verrijken met aanplantgrond. De aanplantgrond zorgt voor een goede voedingsbodem en betere structuur van de bodem. Deze grond kunt u samen met de planten bestellen op Tuinplantenwinkel.nl.

 

Thuja planten zijn sterke coniferen. Ze zullen makkelijk groeien, maar ook een conifeer zoals deze heeft voldoende voedingsstoffen nodig. Geef de coniferen een keer per jaar een gift mestkorrels. Zou houdt u sterke planten. Daarnaast is het van belang om bij warme en droge periodes voldoende water te geven. Dit is niet alleen kort na de aanplant van belang, maar blijft altijd nodig. Dit komt omdat een conifeer, en dus ook de Thuja occidentalis oppervlakkige wortels hebben. Doordat de wortels niet diep komen, kan het voorkomen dat ze tijdens langdurige droge periodes onvoldoende vocht kunnen vinden. Zorg er dan voor dat u de conifeer tijdig extra water bijgeeft.

 

De Thuja occidentalis brabant of Westerse levensboom; de perfecte haagconifeer

Het is niet omdat Tuinplantenwinkel in deze mooie provincie ligt, maar de Thuja occidentalis brabant is een van de beste en meest toegepaste thuja's als het om hagen gaat. Bijna iedereen heeft ergens in de tuin wel een haag nodig, zodat ook bij iedereen de Thuja wel een keer als optie voorbij komt. Er zijn een paar eigenschappen van de Thuja (of Westerse levensboom) die perfect zijn voor een mooie haag. Deze Thuja occidentalis brabant behoort tot de groenblijvende haagplanten. Daarnaast is de Westerse levensboom brabant goed winterhard. Dit is lang niet altijd zo bij groenblijvende haagplanten. De thuja occidentalis brabant groeit mooi in elkaar, wat resulteert in een strakke haag. Hierdoor is de thuja haag ook prima geschikt als hoge heg van 2.5 tot 3 meter hoogte, ook op een plek in de volle zon. Ten slotte is de Thuja occidentalis brabant goed bestand tegen harde wind, waardoor het de ideale haagplant is om bijvoorbeeld een erf in het buitengebied mee af te scheiden.

 

Wilt u dus een goede keuze maken voor een sterke conifeer met goede eigenschappen? Zorg dan dat er een Thuja conifeer in uw tuin wordt geplant.

 

Is de Thuja plicata ook een goede soort?

Er zijn verschillende soorten thuja. De hierboven beschreven thuja occidentalis brabant is een van de meest bekende soorten thuja. Naast deze Thuja occidentalis Brabant, is de Thuja plicata de bekendste en meest aangeplante soort. Er zijn verschillende soorten thuja plicata. Bekende soorten zijn de Thuja plicata Martin en Thuja plicata Atrovirens. Ook deze soort Thuja groeit mooi in elkaar, zodat hij net zoals de Thuja occidentalis Brabant prima als strakke en rechte haag kan dienen. Deze Thuja plicata heeft als eigenschap dat het blad wat meer glimmend is dan dat van de Thuja occidentalis Brabant. Het loof van de Thuja plicata is ook wat donkerder groen dan dat van de Thuja occidentalis Brabant.

 

Kunnen de Thuja occidentalis en Thuja plicata ook als solitaire plant dienen?

Dat kan zeker. De Thuja planten (ook wel levensboom genoemd), kunnen als men ze laten groeien, uitgroeien tot mooie bomen. Deze Thuja bomen zijn dan ook nog eens wintergroen. Vanwege hun snelle groei, moet er wel voldoende ruimte zijn, zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. Als die ruimte er is, dan kunnen het populaire bomen zijn om in een soort van bossage aan te planten.

 

Is er niet veel ruimte voor een grote boomvorm, ook dan is de Thuja prima geschikt als solitaire plant. Zeker de de Thuja occidentalis smaragd is dan een mooie optie. Deze thuja occidentalis is een minder snelle groeier. Daarnaast heeft deze Thuja occidentalis Smaragd een wat smallere groeiwijze, waardoor deze plant als alternatief voor bijvoorbeeld een Italiaanse Cipres kan dienen. Verschillende maten van deze Thuja smaragd bij elkaar aan geplant, kan een mooi resultaat geven.

 

Thuja planten snoeien

Voor de haagvorm is het belangrijk om de Thuja Brabant jaarlijks te snoeien. Door de snoei vertakt de haag steeds meer zodat hij dichter en compacter wordt. Snoeien kan het beste in juni of juli, en eventueel een tweede keer in september. De eerste snoeibeurt kan ook al in mei plaatsvinden. Weet dan wel dat de Thuja occidentalis Brabant en Thuja plicata snelle groeiers zijn, zodat er later in het jaar zeker nog een keer gesnoeid moeten worden. Dat de Thuja snel groeit, kan misschien als een nadeel gezien worden, maar door een regelmatige snoei beurt, ontstaat er een strak resultaat. Snoei bij voorkeur op een bewolkte, en koele dag. Gebruik bij het thuja snoeien altijd scherp gereedschap zodat het loof zo min mogelijk beschadigd wordt. 

 

Thuja kopen of Westerse levensboom kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Op onze webwinkel kunt u verschillende types Thuja kopen. Zowel een van de bekendste soorten Thuja, (de Thuja occidentalis Brabant) als andere soorten thuja worden in verschillende maten aangeboden. Er is een Thuja plant met kluit beschikbaar in de herfst en winterperiode. Daarnaast is er jaarrond een Thuja plant te koop die in pot is gekweekt. Deze Thuja plant kan daardoor ook in de zomermaanden aangeplant worden. Door ons uitgebreide assortiment plaatst u het hele jaar door de meest strakke thuja hagen, of dit nu de Thuja Brabant is of een andere soort thuja haag.

 

Veelgestelde vragen over Thuja:

Waar is Thuja goed voor?

Antwoord: Thuja occidentalis is de prefecte conifeer om toe te passen als haag. Er zijn haagplanten met kluit en in pot. Aanplant is hierdoor jaarrond mogelijk.

 

Hoe hoog wordt een Thuja?

Antwoord: Thuja kan zonder snoei uitgroeien tot een flinke boom. De Thuja plicata wordt in Nederland niet voor niks Reuzen levensboom genoemd. Wilt u geen boom maar een hoge haagplant? Dit kan ook. 2.5 tot 3.5 meter hoogte is voor deze haagplant geen enkel probleem.

 

Hoe snel groeit een Thuja?

Antwoord: De Thuja is een conifeer met een snelle groei. Door tijdig te snoeien, is hij prima in toom te houden. Zorg er wel voor dat u regelmatig snoeit, want snoeien tot op het kale hout zorgt doorgaans voor lelijke plekken in uw mooie coniferenhaag.

 

Hoe oud wordt een Thuja?

 Antwoord: Een Thuja kan oud worden. Er zijn diverse soorten Thuja, maar doorgaans gaat het om een Thuja occidentalis in boomvorm. Op de kwekerij wordt een Thuja niet zou oud. Voordat hij groot is, is hij verkocht aan een tuincentrum of bijvoorbeeld aan Tuinplantenwinkel.nl. Tuinplantenwinkel.nl heeft geen eigen kwekerij, maar koopt de beste Thuja in diverse soorten in bij geselecteerde kwekers.

 

Thuja in de tuin toegepast

 

Inspiratie Thuja:

thuja brabant in vorm gesnoeit

 

Thuja kunt u door te snoeien in allerlei vormen krijgen. Sommige soorten zoals deze Thuja orientalis (tegenwoordig Platycladus) groeien van nature in een compacte vorm.

 

Thuja in een border al solitair

 

Thuja is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. De plant wordt vaak toegepast als haag, maar er zijn ook dwergsoorten die geschikt zijn voor in een (kleinere) border.

 

laan van meerdere thujas

 

Met de Thuja heeft u in de winter ook een mooie groene kleur. De strakke opgaande groeiwijze geeft structuur aan de tuin.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.