Informatie over thuja plicata excelsa

De Thuja is een klassieke haagplant. De Thuja plicata Excelsa heeft een extra donkere kleur in de zomer. De schubben glanzen in de zon. Zowel in de winter als in de zomer kunt u genieten van een potdichte haag. De Thuja plicata ‘Excelsa' is een sterke en gemakkelijke haagplant. Als haagplant groeit de Excelsa snel dicht. Verder is hij groenblijvend en winterhard. Tegen strenge vorst is deze haagplant goed opgewassen.

 

De groei van de Thuja plicata Excelsa is van nature kegelvormig. Solitaire planten kunnen wel 10 meter hoog worden. Thuja's behoren tot het geslacht van de naaldbomen. De ‘Excelsa' stamt af van de ‘plicata groep' die vooral voorkomt in Canada en de Verenigde Staten. Daar werd het zachte hout voor veel doeleinden toegepast. Er werden bijvoorbeeld kisten en palen voor rails van gemaakt. De inwoners van Canada gebruikten de naalden van Thuja plicata (Oost-witte ceder) om thee van te zetten. De thee hielp tegen scheurbuik. Ook werden er van het hout bijenkorven gemaakt.

 

Thuja plicata Excelsa planten

Thuja plicata Excelsa kan in vrijwel elke humusrijke grond goed groeien. Zowel op een standplaats in de volle zon, halfschaduw als in de schaduw voelt de Excelsa zich prima thuis. Thuja groeien het beste op doorlatende grond. In erg natte kleigronden voelt de Thuja plicata Excelsa zich minder thuis. Coniferen worden door ons meestal geleverd met een gaaslap rond de kluit. De kweker bindt deze lap tijdens het rooien van de planten om de kluiten. Plant de conifeer in het plantgat en knip daarna de gaaslap aan de geknoopte bovenzijde los. Laat de gaaslap verder rond de kluit zitten. De kluit kan namelijk uiteen vallen als u helemaal helemaal verwijdert. Bij de Thuja in pot haalt u deze er voor het planten natuurlijk wel af.

 

Voor u gaat planten adviseren wij van Tuinplantenwinkel.nl om de grond te bewerken en te bemesten. De Reuzenboom houdt niet van natte voeten; de grond moet goed doorlatend zijn. Maak de grond goed los met een scherpe schop. Doorbreek ook harde lagen op grotere diepte.

 

Werk een goede aanplantaarde door de bovenlaag of meng deze met de bestaande grond in het plantgat. Plant niet te diep. Niet dieper dan de kluit hoog is. Plaats de Thuja Excelsa in het midden van het plantgat, vul rondom aan met grond en druk goed aan met de hak van je voet. Werk rondom af met een hark en geef bij droogte water. Licht vochtig is voldoende. We adviseren twee Thuja's per strekkende meter (voor de kleinste maat, kunt u voor het snelste resultaat beter uitgaan van drie coniferen per meter) Als solitair geeft u de coniferen meer ruimte.

 

Thuja plicata Excelsa haag onderhouden

Wanneer u de Thuja plicata ‘Excelsa' een compact uiterlijk wilt geven, snoeit u de tuinplant twee maal per jaar. Dat is niet moeilijk bij deze Thuja. De conifeer is gemakkelijk met een heggenschaar te bewerken en kan teruggesnoeid worden tot iedere gewenste hoogte.

De eerste snoeibeurt van de Thuja plicata Excelsa haag vindt het beste plaats aan het einde van juni. Probeer snoei te vermijden bij zonnig en warm weer. Snoeien in de avonduren is ook prima. Dit voorkomt brandschade bij de pas afgeknipte twijgen. De tweede snoeibeurt vindt in september (in de vroege herfst) plaats, dan snoeit u de laatste topjes weg zodat de haag mooi in model de winter in gaat. 

 

Deze conifeer is een vrij snelle groeier. Door hem jaarlijks te snoeien, behoudt hij zijn compacte vorm, maar deze haagplanten zijn ook uitermate geschikt voor een hogere haag. Let er wel op dat deze conifeer minimaal 1 maal per jaar gesnoeid wordt. Als dat niet gebeurt, groeit de haag steeds breder en moet hij op een gegeven moment tot op het oude hout terug geknipt worden.

 

Zonder snoei, kunnen deze coniferen een hoogte bereiken van makkelijk 5 tot 10 meter. Het wordt dan een echte boom. Zeker als na verloop van de jaren de onderste takken van de stam gesnoeid worden, gaan deze coniferen er als (wintergroene) bomen uitzien. De natuurlijke groei wijze van de boom is smal piramidaal. Hij zal meer in de hoogte dan in de breedte groeien.

 

Met de juiste verzorging kunt u jarenlang genieten van prachtige haagplanten die samen een mooie dichte haag vormen. Let er bij een droge grond (vaak de hoger gelegen zandgronden) op dat de hagen regelmatig voldoende water krijgen. Vooral als het lange tijd erg droog is, hebben ook oudere planten op tijd een keer extra water nodig.

 

Thuja Excelsa kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

De conifeer Reuzenlevensboom Excelsa is in diverse maten verkrijgbaar. Als planten met kluit is de keuze het grootste (100/125 cm, 125/150 cm. 150/175 cm, 175/200 cm en 200/225 cm). Het aantal planten dat u per meter nodig heeft voor de aanplant van een mooie coniferenhaag, staat bij het product vermeldt. Van een kleinere conifeer heeft u meer planten per meter nodig, dan van de hogere maten.

 

Veelgestelde vragen over Thuja plicata Excelsa:

Kan de Reuzenlevensboom Excelsa tegen een strenge vorstperiode?

Antwoord: Ja deze conifeer kan winterse temperaturen prima verdragen. De winterhardheid is uitstekend.

 

Kan de Thuja Excelsa ook in een pot worden geplant?

Antwoord: Deze conifeer kan in een bloempot worden aangeplant, maar houdt er rekening mee dat planten in een bloempot extra verzorging nodig hebben. De wortels van de coniferen hebben minder groeiruimte tot hun beschikking. Daardoor is het geven van extra water tijdens warme en droge periodes belangrijk. Geef deze Thuja plicata Excelsa ook jaarlijks voeding in de vorm van organische mestkorrels. Dit kan bijvoorbeeld Culterra of Koemestkorrel zijn. Onze voorkeur gat uit naar het planten van de Thuja plicata Excelsa in de volle grond.

 

Hoe vaak moet een coniferenhaag gesnoeid worden?

Antwoord: Snoeien van een coniferenhaag gebeurt minimaal eenmaal per jaar. Bij de Reuzenlevensboom (Latijnse naam is Thuja plicata Excelsa) mag dit zeker ook tweemaal per jaar. De eerste keer worden de takken van deze bomen in juni gesnoeid. De tweede snoeibeurt vindt plaats aan het begin van de herfst in september of oktober.

 

Hoeveel planten per strekkende meter heb ik nodig?

Antwoord: Zorg er altijd voor dat je voldoende planten per meter gebruikt. Bij te weinig planten, duurt het jaren voordat er een dichte heg ontstaat. Het is belangrijk dat de bladeren (schubben) van de Thuja plicata Excelsa haag elkaar raken nadat ze geplant zijn. Plant daarom altijd minimaal 2 planten per meter en bij de lagere maten 3 stuks.

 

Thuja Excelsa groeit mooi dicht als haag

 

Inspiratie Thuja Excelsa:

Thuja plicata als solitaire boom in rij

 

Thuja plicata Excelsa kan ook als losse zuilen of bomen aangeplant worden in een rij in plaats van als een strak geschoren haag.

 

Thuja Excelsa dichte haag

 

De Thuja plicata Excelsa groeit mooi dicht als haag en is goed te snoeien. 

 

Thuja Excelsa haag aanplanten

 

De Thuja plicata Excelsa wordt veel als haag aangeplant, na het planten van de haag kan er al meteen gesnoeid worden. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.