Informatie over euonymus alatus

De familie van de kardinaalshoed is zeer uitgebreid. Er zijn twee grote groepen onder te verdelen. Dat zijn de bladverliezende soorten en de groenblijvende soorten. De hier beschreven kardinaalshoed Euonymus alatus is bladverliezend.

 

De Euonymus alatus heeft meerdere opvallende kenmerken wat deze mooie struik een aanwinst in elke tuin maakt. Allereerst is er de opvallende omlijsting van de tak. Deze bijna gevleugelde sierlijsten vallen vooral in de wintermaanden heel goed op. Daarnaast heeft ook deze Kardinaalshoed alatus de zo kenmerkende vruchten. Deze blijven samen met het oranje zaad tot lang in de herfst aan de plant hangen. Over de herfst gesproken, in die periode trakteert hij ons op een zeer opvallende, knalrode herfstverkleuring van het blad. Deze bladkleur is werkelijk prachtig! De bloesem van de Euonymus alatus daarentegen in het voorjaar is onopvallend.

 

Euonymus alatus of kardinaalsmuts planten

Deze Kardinaalshoed kan uitgroeien tot een flinke plant. De uiteindelijke grootte zal ongeveer 200 cm hoog zijn. In de breedte groeit de Euonymus alatus net zo hard, dus op een flinke solitaire standplaats komt deze tuinplant het beste tot zijn recht. Ook in een grote border achter in de tuin of op bijvoorbeeld een boerenerf kan de Kardinaalshoed alatus prima een plekje krijgen.

 

Mocht er niet zoveel ruimte zijn, dan is de Euonymus alatus 'Compactus' de oplossing. Zoals de naam compactus al zegt, groeit deze variant een stuk compacter dan zijn soortgenoot. Daarmee kan hij op veel meer plaatsen een mooi plekje krijgen. Snoeien van deze euonymus compactus is nagenoeg niet nodig. Deze compacte variant van de Kardinaalshoed alatus kan zelfs in een flinke pot, een mooie aanwinst op het terras of balkon zijn.

 

Euonymus alatus snoeien en verzorging

De vorm van de Kardinaalshoed alatus komt het beste tot zijn recht als hij niet gesnoeid hoeft te worden. Hij groeit uit tot heen halfronde brede heester met een mooie, vrij dichte takkenstructuur. Mocht er toch snoei nodig zijn, dan is lichte vormsnoei het beste. Knip jaarlijks kleine delen weg; begin hier al mee nog voordat de Euonymus alatus te groot wordt. Bij rigoureuze snoei bestaat de kans dat de vorm van de plant verloren gaat en dat zou jammer zijn.

 

Euonymus fortunei, de groenblijvende euonymus

Na de Euonymus alatus zijn de euonymus fortunei en Euonymus japonicus de meest bekende soort kardinaalsmuts. Zowel de Euonymus fortunei als de Euonymus japonicus is een groenblijvende kardinaalsmuts en dat maakt hem ook meteen zo populair. De Nederlandse naam van de Euonymus japonicus is Japanse kardinaalsmuts. De Euonymus fortunei kardinaalsmuts is er in vele verschillende varianten. De bekendste soorten zijn de Euonymus fortunei 'Emerald Gaiety' en de Euonymus fortunei 'Emerald Gold' met hun witgerande (Gaiety) en geelgerande (Gold) bladeren. De Euonymus fortunei 'Harlequin' is hier nog een variatie op. Deze soort valt op door zijn spierwit uitlopende bladeren. Deze witte bladeren kleuren gedurende het seizoen steeds groener af. In het najaar kleuren de bladeren soms zelfs wat rood af.

 

De Euonymus fortunei radicans is een variant die uitermate geschikt is om als bodembedekker in grotere vakken aan te planten. De Euonymus fortunei radicans heeft groen blad, is wintergroen, de winterhardheid van de struiken is goed en kan zowel in de volle zon, halfschaduw als schaduw uit de voeten.

 

Een bekende Japanse kardinaalsmuts is de Euonymus japonicus 'Green Spire'. Dit plantje is dankzij zijn opgaande vorm geschikt om als lage haag aan te planten. Hij wordt ook ingezet als vervanger van de laatste jaren zo flink geplaagde buxushaag. Ook deze Japanse kardinaalsmuts Euonymus japonicus is goed winterhard.

 

Veelgestelde vragen over Euonymus alatus:

Hoe snel groeit Euonymus Alatus?

Antwoord: Van deze plant bestaan er twee varianten. De sneller groeiende originele soort en de trager groeiende Compactus. Deze plant wordt ongeveer een tot maximaal anderhalve meter hoog en is daarmee ook geschikt voor een kleine tuin. Deze kardinaalsmuts kan bijvoorbeeld ook in een grote pot goed tot zijn recht komen.

 

Kan Euonymus in de schaduw?

Antwoord: De kardinaalsmuts kan prima in de schaduw groeien. Zowel de heester die bekend staat om zijn mooie vruchten als de wintergroene kardinaalsmuts planten kunnen in de schaduwrijk staan. Dit betekent niet dat Kardinaalshoed op een andere plek niet goed zal groeien, want ook een standplaats in de halfschaduw of volle zon is geen probleem voor de kardinaalsmuts.

 

Is Euonymus groenblijvend?

Antwoord: Een aantal van de soorten kardinaalsmuts is groenblijvend. Het gaat dan om de Euonymus fortunei en Euonymus japonicus. Het grootste verschil tussen deze twee soorten kardinaalshoed zit hem voornamelijk in de groeiwijze. De Kardinaalshoed fortunei heeft een brede groeiwijze, terwijl de Kardinaalshoed japonicus vrij opgaand is.

 

Hoe hoog wordt Euonymus kardinaalsmuts?

Antwoord: Dat is heel verschillend. Zo wordt de kardinaalshoed Euonymus fortunei minimus niet hoger dan een centimeter of 10, terwijl een Euonymus planipes zomaar drie tot misschien wel vier meter hoog kan worden. Een grote heester met sierlijke takken kan mooi als solitair aangeplant worden, terwijl de laagblijvende tuinplanten bij voorkeur in groepjes als vakbeplanting het beste tot hun recht komen. De Kardinaalshoed compactus is een variant van de bladverliezende soorten die lager blijft. Mocht snoei nodig zijn, doe dit dan in het vroege voorjaar.

 

Wat is het verschil tussen kardinaalsmuts en kardinaalshoed?

Antwoord: Het zijn twee verschillende Nederlandse namen voor dezelfde plantenfamilie.

 

Is de Euonymus winterhard?

Antwoord: Alle soorten kardinaalshoed zijn goed vorstbestendig. Ook de struiken waarvan het blad groen groenblijvend is, de Japanse kardinaalsmuts, is goed bestand tegen strenge vorst.

 

Het blad van de euonymus alatus begint tijdens de zomer al te verkleuren

 

Inspiratie Euonymus alatus:

Euonymus alatus is een sierlijke struik die geschikt is voor elke tuin klein of groot

 

Al in de zomer begint het blad van de Euonymus alatus te verkleuren naar rode of karmijnroze kleuren. Het vormt het begin van een maandenlang kleurspektakel.

Niet alleen het blad van deze struik is prachtig om te zien, ook de apart gevormde twijgen zijn erg bijzonder om te zien

 

Bij de gewone Euonymus alatus vormen zich kurklijsten rondom te takken die de struik ook tijdens de winter een bijzondere uitstraling geven.

 

De herfstkleur van euonymus alatus is een echt spektakel en begint vaak al vanaf de tweede helft zomer

 

De apotheose van de verkleuring in het najaar is het moment waarop de gehele struik helderrood of karmijnroze is gekleurd. Zeker in combinatie met een laagstaande zon zorgt dit voor een vlammend effect. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.