Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over boomschors

Boomschors, dit materiaal groeit gewoon in uw tuin en wel aan de buitenkant van de stammen van de meestal wat oudere bomen. Dit schors beschermt de boomstam tegen extreme weersinvloeden. Meestal vinden we de meeste boomschors in de tuinen echter niet aan de stammen van bomen, maar als bodembedekker. Het wordt gebruikt als opvulling tussen de planten of er wordt een natuurlijk paadje mee aangelegd. 

 

Wat is het verschil tussen boomschors en houtsnippers?

Bij houtsnippers bestaat het materiaal uit gechipte / versnipperde delen van de gehele boom. Zowel de schors als het hout van de takken wordt hiervoor gebruikt. Over het algemeen zijn houtsnippers minder duurzaam (gaat minder lang mee) dan boomschors. Op Tuinplantenwinkel worden géén houtsnippers verkocht. Het product wat hierbij het dichtst in de buurt komt, is Duitse boomschors. Dit product is uitermate geschikt om tussen bestaande beplanting in de border te strooien.

 

Boomschors bestaat enkel uit gechipte / versnipperde stukken schors. Schors vergaat minder snel dan houtsnippers en gaat daardoor langer mee. Boomschors is daarmee beter geschikt voor het aanleggen van natuurlijke paden dan houtsnippers. 

 

Welke soorten boomschors zijn er?

Hoe vreemd het ook mag klinken, er bestaan verschillende soorten boomschors. Op Tuinplantenwinkel.nl worden twee soorten boomschors aangeboden. Hieronder volgt per soort boomschors een korte toelichting.

 

Franse boomschors

De Franse boomschors is de meest toegepaste en meest duurzame boomschors. Franse boomschors gaat zo'n 5 tot 7 jaar mee. Daarna is het grotendeels vergaan. De vergane boomschors zorgt voor een toename van het organisch materiaal in de grond. Franse boomschors is er in een grove variant en een fijne variant. Wanneer er een pad met boomschors bedekt moet worden, kan hiervoor het beste de grove Franse boomschors gebruikt worden. De fijne Franse boomschors is uitermate geschikt voor het decoreren van (grote) bloempotten.

 

Duitse boomschors

Duitse boomschors is vooral wat zachter van structuur dan de Franse boomschors. Hiermee vormt het een mooi samenhangend laagje. Het is uitermate geschikt om tussen beplanting in de border te worden gestrooid. Het ziet er mooi uit en houdt daarnaast de onkruidgroei grotendeels tegen. Door de iets zachtere structuur gaat Duitse boomschors iets minder lang mee dan de Franse boomschors. Na 4 tot 6 jaar zal het grotendeels vergaan zijn. Door de Duitse boomschors eens in de zoveel jaar aan te vullen, behoudt het zijn onkruidwerende werking en blijft het er fraai uitzien. Daarnaast wordt het organisch stof gehalte van de grond in de loop van de jaren vergroot. Dit zorgt voor een losse structuur en een beter vochtvasthoudend vermogen. 

 

Zijn cacaodoppen ook een soort boomschors?

Nee cacaodoppen zijn geen schors, maar hebben wel dezelfde toepassing als de boomschorssoorten. Vandaar dat we de cacaodoppen wel in deze categorie ondergebracht hebben. Het is minder geschikt om een paadje van te maken, maar juist perfect om tussen de planten in de border te strooien. Het zorgt voor een betere vochthuishouding en houdt de onkruidgroei grotendeels tegen. Cacaodoppen gaan minder lang mee dan boomschors. Doorgaans vergaan ze na zo'n 2 tot 3 jaar. Houd er rekening mee dat cacaodoppen dus vaker aangevuld zullen moeten worden dan boomschors.

 

Hydrokorrel

Omdat hydrokorrel wel eens gebruikt wordt ter decoratie in een (grote) bloempot, hebben we hem ook aan deze categorie toegevoegd. Let op dat hydrokorrel voor het gebruik in de tuin / border niet geschikt is! Maak er zeker geen paden van, de losse structuur van een laag hydrokorrel kan er zelfs voor zorgen dat u kunt uitschuiven.

 

Moet er wel of geen worteldoek onder boomschors?

Om de boomschors het langste goed te houden, zou ervoor gekozen kunnen worden om eerst worteldoek op de ondergrond te leggen en daarbovenop een laag boomschors. Dit kan als er verder géén beplanting in het vak komt te staan.

 

Komt de boomschors tussen de beplanting te liggen, dan raden wij af om worteldoek te gebruiken. Worteldoek sluit de ondergrond af van de lucht. Deze afsluiting zorgt ervoor dat er nagenoeg geen zuurstof meer kan doordringen in de grond, wat nadelig is voor de wortelgroei van de planten. Het beste kan boomschors dus zonder gebruik van worteldoek tussen de planten gestrooid worden. Het weglaten van worteldoek, zorgt er wel voor dat de boomschors iets eerder zal vergaan. 

 

Boomschors tussen de planten als bodembedekker

 

Inspiratie Boomschors:

Boomschors als afdekking van de bodem

 

Boomschors is er in diverse soorten en fracties. Grove Franse boomschors houdt het langste. 

Houtsnippers of schors gebruiken in de tuin

 

Schors kan tussen planten gestrooid worden of gebruikt worden voor tuinpaden. 

 

schors tussen de planten ter bescherming

 

Schors, snippers of cacaodoppen tussen de beplanting zorgt voor een afdekkende laag. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.