Informatie over rode kornoelje

De Rode kornoelje soort die op Tuinplantenwinkel.nl aangeboden wordt, is de Cornus sanguinea 'Midwinter Fire'. Het opvallendste kenmerk van deze soort, is de kleur van de scheuten in de wintermaanden. Deze is fel oranje/rood. Er zijn meerdere soorten Kornoelje met opvallend rood gekleurde twijgen in de winter. Officieel zijn dit geen Rode kornoeljes, maar omdat ze meestal wel op deze naam gezocht worden, hebben we ze wel in deze categorie gezet. Het zijn varianten van de Cornus alba. Cornus sanguinea kornoelje bestaat uit nagenoeg rechte takken met tegenoverstaand eirond groen blad.

 

Rode Kornoelje snoeien en verzorgen

Het mooiste is de Rode kornoelje cornus sanguinea in de wintermaanden met zijn fel gekleurde jonge twijgen. Oudere takken hebben doorgaans een minder felle winterkleur. Snoei de takken van deze tuinplant daarom in het vroege voorjaar terug, zodat u zo lang mogelijk van deze kleurenpracht kunt genieten. Knip hem terug tot op zo'n 20 a 30 cm boven de grond. De plant zal dan hetzelfde jaar weer nieuwe scheuten aanmaken. Als de Rode kornoelje cornus sanguinea hoger mag worden, dan hoeft hij niet elk jaar helemaal terug gesnoeid te worden. Knip gerust een twijg van de Rode kornoelje cornus sanguinea voor gebruik in een vaas bij een herfst- of winterboeket. In de tuin zijn de opvallend gekleurde takken perfect te combineren met groenblijvende vaste planten. Dit zorgt in de wintermaanden voor een mooi contrast met andere tuinplanten.

 

Rode Kornoelje of Cornus sanguinea planten

De Kornoeljes worden over het algemeen altijd wel 1 meter hoog. Daardoor komen ze het beste tot hun recht, wat meer achterin de grotere border. Je hebt geen groene vingers nodig om nieuwe planten aan te planten. Jonge planten bereiken binnen 2 tot 3 jaar hun volwassen hoogte. Zorg voor een royaal plantgat en zorg er ook voor dat de bodem van het plantgat uit losgemaakte voedselrijke grond bestaat. In de losse grond kunnen de wortels van de Rode kornoelje makkelijk groeien en kan eventueel teveel aan water makkelijk de grond in trekken. Tijdens het aanplanten, kan eventueel aanplantgrond gebruikt worden. Deze grond zorgt ervoor dat de wortels van de tuinplant een goede start maken. 

 

Naast aanplant in de tuin, kan deze plant ook als struik worden aangeplant in het buitengebied. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bosranden en struwelen die in de wintermaanden wel wat kleur kunnen gebruiken. Ook in gemengde heggen wordt de Rode kornoelje cornus sanguinea toegepast. Hierbij heeft de plant een voorkeur voor een vochtige standplaats. De planten kunnen laaggelegen gebieden.

 

Rode kornoelje met schermvormige trossen blauwzwarte bessen

 De Rode kornoelje Cornus sanguinea is vooral bekend vanwege zijn gekleurde twijgen in de wintermaanden, maar er zijn meer opvallende kenmerken aan deze struik. In het voorjaar krijgt de Cornus sanguinea witte bloemen. De plant heeft een schermvormige bloeiwijze. Soms bloeit de rode kornoelje later in het seizoen nog een keer met roomwitte bloemetjes. Dit wordt dan de tweede bloei genoemd. Na de bloei ontstaan er in het najaar vruchten aan de struiken. Deze vrucht heeft eerst een wat licht rode kleur. Later in het najaar kleuren ze steeds meer donkerrood en uiteindelijk staan er mooie glanzende zwarte bessen aan de struik. Vogels weten deze bessen zeker te vinden.

 

Naast de opvallend witte bloemkleur en de bessen, zijn er ook soorten met bonte bladeren. Officieel is dit geen rode kornoelje Cornus sanguinea, maar de kornoelje Cornus alba 'Elegantissima'.

 

Veelgestelde vragen over de Rode kornoelje

Hoe groot wordt een rode kornoelje?

Antwoord: De Rode kornoelje cornus sanguinea zal zonder snoei ongeveer 200 tot 250 cm hoog worden. Na een snoeibeurt, zullen deze tuinplanten ongeveer 100 tot 150 cm hoog worden.

Kun je rode kornoelje eten?

Antwoord: De besjes zijn eetbaar, maar echt lekker zijn ze niet. Het eten van de Rode kornoelje kunt u beter overlaten aan de vogels in uw tuin!

Hoe snel groeit rode kornoelje?

Antwoord: De scheuten van de rode Kornoelje cornus sanguinea kunnen ongeveer 70 cm per jaar groeien.

 

Rode kornoelje valt op met de rode twijgen

 

Inspiratie Rode kornoelje:

Cornus alba heeft rode takken

 

Deze mooie rode takken komen in de winter tevoorschijn en kleuren en fleuren de tuin dan helemaal op.

 

Bonte rode kornoelje

 

De bontbladerige versie van de Rode kornoelje heeft ook in de zomer sierwaarde door het blad. 

 

Cornus midwinter fire oranjerood

 

Cornus sanguinea 'Midwinter Fire' heeft oranjerode twijgen en valt erg op in de winter. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.