U kunt nu ook planten bestellen via onze nieuwe app!

Download voor uw apparaat
Ilex crenata | Tuinplantenwinkel.nl

Informatie over ilex crenata

Met het kleine blad lijkt deze plant in de verste verte niet op de gewone hulst. Deze wintergroene struik heeft vrij klein, bijna gaafrandig blad dat het meeste weg heeft van de buxus. Het is ook aan de buxus te danken dat de populariteit van de Ilex crenata de laatste jaren een vlucht neemt. Of beter gezegd, de plagen waaronder de buxus te leiden heeft. De ongevoeligheid voor zowel de buxusmot als de buxusschimmel (cylindrocladum) maken de Ilex crenata tot een goede buxus vervanger. Bent u op zoek naar een goede vervanger van uw buxus? Kies dan voor de Ilex crenata.

 

Van Ilex crenata zijn verschillende cultivars verkrijgbaar die allen goed te snoeien zijn. Meest gebruikte alternatieven voor de buxushaag zijn de Ilex crenata ‘Dark Green’en ‘Green Hedge’. Voor het complete assortiment kunt u onze pagina met alle Japanse hulst bekijken. Mocht u nog vragen hebben over het aanschaffen van een Japanse hulst, neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen u graag verder bij het maken van de juiste keuzes.

De Ilex crenata kan maar liefst 3 tot 5 meter hoog worden met een stamdiameter van maximaal 20 centimeter. De bladeren van de Ilex crenata zijn te typeren als staand, glimmend en donkergroen. De bladranden van de Ilex crenata zijn anders dan bij gewone hulst stekelloos. De lengte en breedte van de bladeren kunnen verschillen. De lengte varieert tussen de 10 tot 30 millimeter en de breedte varieert van 10 tot 17 millimeter. Al met al is het blad een stuk kleiner dan je van hulst zou verwachten. De gelijkenis van het blad met buxus is direct duidelijk.

De geschiedenis van de Japanse hulst

De Japanse hulst is een prachtige groenblijvende struik. De oorsprong van deze struik ligt in China, Japan, Korea en Taiwan. Door de opkomst van de schimmel genaamd Cylindrocladium buxicola is de Japanse hulst sinds 2005 de perfecte vervanging voor de Buxus. Zo zijn op Paleis het Loo alle buxus vervangen door de Japanse hulst. De plant is echter al veel langer in gebruik als tuinplant. Tegenwoordig wordt hij bijna alleen gezien als haagplant, maar ook een solitair exemplaar zorgt voor een mooie aankleding van uw tuin.

Ilex crenata planten en snoeien

De Japanse hulst, zoals de plant in het Nederlands wordt genoemd, stelt wat andere eisen aan de bodem dan de buxus. Ilex houdt van een vrij zure (kalkarme) voedingsbodem terwijl de buxus ook goed gedijt op kalkrijke gronden. Bij het aanplanten van de Japanse hulst raden we daarom aan om tuinturf te gebruiken. Deze kunt u het beste vermengen met de aarde in het plantgat. Maak voordat u het plantgat graaft, de aarde daarnaast goed los.

 

Dompel de kluit met of zonder pot voor het planten van de Japanse Hulst in een emmer met water. Zet de Ilex vervolgens in het plantgat en vul deze aan met de omliggende aarde en tuinturf. Druk de plant stevig aan. Door bij de voet van de plant elk jaar tuinturf te strooien zorgt u voor een goede groei van deze haagplant.

Meer informatie

Zeker in het eerste jaar na aanplant is de Ilex soms gevoelig voor verdroging. De plant is geen snelle groeier en wortelt ook vrij traag. Een goede voorbereiding van de grond zoals hierboven beschreven is essentieel voor een goed resultaat.

 

Nadat u de planten heeft aangeplant loont het om de vochthuishouding goed in de gaten te houden. In het voorjaar en de zomer is het belangrijk om op tijd extra te bewateren. Dit is nodig wanneer het aanhoudend droog weer is. Zorg er dan voor dat het water ook echt de kluiten van de plant bereikt. Soms zien we dat de omliggende aarde goed nat wordt gehouden, maar dat de kluiten toch uitdrogen. Met een druppelslang wordt het beste resultaat verkregen.

 

Eenmaal aangeworteld zijn de Ilex planten ijzersterk en kunnen ze ook bij aanhoudend droog weer lang hun mannetje staan.

Ilex crenata kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

In onze webwinkel vindt u een groot aanbod Japanse hulst in diverse soorten en maatvoeringen. Op de pagina van de gewenste plant vindt u ons advies voor het te gebruiken aantal per strekkende meter haag. U kunt de planten natuurlijk ook als solitair planten. Uw bestelde hulst planten worden binnen de aangegeven levertijd thuisbezorgd door onze gespecialiseerde bezorgdienst. Wij geven aangroei garantie op alle planten bomen. Heeft u nog aanvullende vragen die specifiek gaan over de Japanse hulst? Of heeft u nog andere tuinplant gerelateerde vragen? Neem vrijblijvend contact op met onze klantenservice. Onze specialisten staan u graag te woord bij het maken van de juiste beslissingen.

 

Ilex crenata is een sterk op buxus gelijkende haagplant die goed winterhard is en geen last heeft van ziekten en plagen

 

Inspiratie Ilex crenata:

Er zijn verschillende ilex crenata variëteiten of soorten verkrijgbaar met ieder hun eigen bladvorm

 

Na een aantal jaren van snoei en groei ontstaan dichte hagen met fijne vertakkingen. Deze zorgen voor een strak uiterlijk van uw ilex crenata haag.

Het kleine blad en de fijne vertakking zorgen op den duur voor een dichte haag

 

Er zijn verschillende soorten Ilex crenata met ieder hun eigen bladvorm en kleurtint. Van de lichtgroen gekleurde Ilex crenata 'Green Hedge' tot de donkergroene 'Ilex crenata 'Stokes'.

 

Ilex crenata kan zowel in de zon als in de schaduw groeien, maar heeft wel voldoende licht nodig

 

Bij de Ilex crenata 'Convexa' staan de bladeren gebold. Dit zorgt voor een bijzonder uiterlijk van de plant.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.