Informatie over ilex crenata

Met het kleine blad lijkt deze plant in de verste verte niet op de gewone hulst. Deze wintergroene struik heeft vrij klein, bijna gaafrandig blad dat het meeste weg heeft van de buxus. Het is ook aan de buxus te danken dat de populariteit van de Ilex crenata de laatste jaren een vlucht neemt. Of beter gezegd, de plagen waaronder de buxus te leiden heeft. De ongevoeligheid voor zowel de buxusmot als de buxusschimmel (cylindrocladum) maken de Ilex crenata tot een goede buxus vervanger. Bent u op zoek naar een goede vervanger van uw buxus? Kies dan voor de Ilex crenata dark green.

 

Omdat de Ilex crenata qua uiterlijk erg op de buxus lijkt, is het een ideale vervanger hiervoor. Vanaf een afstandje is haast niet te zien of er nu buxus of een Japanse hulst in de tuin staat. Heeft de buxusmot uw oude haag verwoest, dan heeft u met het aanplanten van een nieuwe haag Ilex crenata Dark green weer jaren plezier van een strakke wintergroene haag!

 

Van Ilex crenata zijn verschillende cultivars verkrijgbaar die allen goed te snoeien zijn. Meest gebruikte alternatieven voor de buxushaag zijn de Ilex crenata ‘Dark Green' en ‘Green Hedge'. Voor het complete assortiment kunt u onze pagina met alle Japanse hulst bekijken. Mocht u nog vragen hebben over het aanschaffen van een Japanse hulst, neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen u graag verder bij het maken van de juiste keuzes.

 

De Ilex crenata kan maar liefst 3 tot 5 meter hoog worden met een stamdiameter van maximaal 20 centimeter. De bladeren van de Ilex crenata zijn te typeren als staand, glimmend en donkergroen. De bladranden van de Ilex crenata zijn anders dan bij gewone hulst stekelloos. De lengte en breedte van de bladeren kunnen verschillen. De lengte varieert tussen de 10 tot 30 millimeter en de breedte varieert van 10 tot 17 millimeter. Al met al is het blad een stuk kleiner dan je van hulst zou verwachten. De gelijkenis van het blad met buxus is direct duidelijk.

 

De geschiedenis van de Japanse hulst

De Japanse hulst is een prachtige groenblijvende struik. De oorsprong van deze struik ligt in China, Japan, Korea en Taiwan. Door de opkomst van de schimmel genaamd Cylindrocladium buxicola is de Japanse hulst sinds 2005 de perfecte vervanging voor de Buxus. Zo zijn op Paleis het Loo alle buxus vervangen door de Japanse hulst. De plant is echter al veel langer in gebruik als tuinplant. Tegenwoordig wordt hij bijna alleen gezien als haagplant, maar ook een solitair exemplaar zorgt voor een mooie aankleding van uw tuin.

 

De Ilex crenata dark green japanse hulst als goed alternatief voor de buxus

De Ilex crenata dark green is het meest bekende alternatief voor de buxus. Het blad van de Ilex crenata dark green lijkt het meest op dat van de Buxus planten. Daarnaast is de Ilex Dark green een sterke variant van de Japanse hulst. De Ilex Dark green japanse hulst heeft een dichte vertakking, waardoor het een uitstekende vervanging is voor de Buxushaag. De Ilex crenata Dark green en andere varianten van de Japanse hulst zijn langzame groeiers. Hierdoor is Ilex crenata vooral geschikt voor lage hagen tot maximaal 50 cm hoogte.

 

Wilt u liever hoge hagen in de tuin? Dan kunt u beter voor een andere soort plant kiezen. Op Tuinplantenwinkel.nl bieden we diverse goede soorten aan die een uitstekend uitgangspunt zijn voor een of meerdere hoge hagen in uw tuin.

 

Ilex crenata planten

De Japanse hulst, zoals de plant in het Nederlands wordt genoemd, stelt wat andere eisen aan de bodem dan de buxus. Ilex houdt van een vrij zure grond (kalkarm). De buxus plant groeit ook goed op kalkrijke grond. Houd hier rekening mee als u van plan bent om de Buxus te vervangen door Ilex crenata. Bij het aanplanten van de Japanse hulst raden we daarom aan om tuinturf (ook wel rododendron grond genoemd) te gebruiken. Deze kunt u het beste vermengen met de aarde in het plantgat. Maak voordat u het plantgat graaft, de aarde daarnaast goed los.

 

Dompel voordat u gaat planten de kluit met of zonder pot voor het planten van de Japanse Hulst in een emmer met water. Zet de nieuwe planten vervolgens in het plantgat en vul deze aan met de omliggende aarde en tuinturf. Druk de plant stevig aan. Door bij de voet van de haagplant elk jaar tuinturf te strooien zorgt u voor een goede groei van deze ilex haag.

 

Tijdens een hete en droge zomer is het erg belangrijk om de grond rondom de Ilex crenata planten goed vochtig te houden, zeker als de planten in de volle zon staan. De vochtige grond zorgt ervoor dat de wortels van de Japanse hulst niet uit kunnen drogen. Zeker de eerste jaren na het aanplanten van de nieuwe haag, is de ontwikkeling van een goed wortelgestel van levensbelang. Hierdoor blijft de Ilex crenata gezond en zal hij uitgroeien tot een sterke plant. Een goede vochtige bodem rondom de planten is hierbij erg belangrijk.

 

De wortels van de Ilex crenata gaan maar tot een beperkte diepte, waardoor de plant bij aanhoudende droge periodes uit kan drogen als er niet tijdig ruim voldoende water gegeven wordt. Voorkom wel een te natte grond! Dit is absoluut niet goed voor de groei van de Japanse hulst. De grond moet goed doorlatend zijn, er mag tijdens natte periodes geen water blijven staan.

 

Japanse hulst of Ilex crenata snoeien

Het maakt niet uit welke soort van de Japanse hulst u heeft. Elke soort wordt op dezelfde manier gesnoeid. Of het nu een Ilex crenata Dark Green is, of de Ilex Green Hedge, regelmatig snoeien van de haagplanten is belangrijk. Doe dit bij voorkeur op een bewolkte dag in de vroege zomer. Dit voorkomt dat het blad van de haagplant kan verbranden door direct zonlicht. Het regelmatig snoeien (2 tot 3 keer per jaar mag gerust) geeft de haagplanten sneller een strak uiterlijk en houdt na verloop van de jaren de haag strak. Door de snoei zal de haagplant snel en goed vertakken.

 

Meer informatie over de Ilex crenata

Zeker in het eerste jaar na aanplant is de Ilex soms gevoelig voor verdroging. De plant is geen snelle groeier en wortelt ook vrij traag. Een goede voorbereiding van de grond zoals hierboven beschreven is essentieel voor een goed resultaat.

 

Nadat u de Ilex crenata Dark Green heeft geplant, loont het om de vochthuishouding goed in de gaten te houden. In het voorjaar en de zomer is het belangrijk om op tijd extra te bewateren. Dit is nodig wanneer het aanhoudend droog weer is. Zorg er dan voor dat het water ook echt de kluiten van de planten bereikt. Soms zien we dat de omliggende aarde goed nat wordt gehouden, maar dat de kluiten toch uitdrogen. Met een druppelslang wordt het beste resultaat verkregen.

 

Besjes van de Japanse hulst en Ilex crenata dark green

De Ilex crenata dark green en ook de andere varianten van de Ilex crenata kunnen kleine zwarte besjes ontwikkelen. Deze zwarte besjes kunnen aan het eind van de zomer aan de ilex planten komen. Doorgaans zie je ze alleen aan de Ilex crenata dark green verschijnen als deze solitair aangeplant is. Bij een haag van Ilex crenata dark green zie je de besjes nagenoeg nooit, omdat ze tijdens het snoeien van de plant geknipt worden.

 

Eenmaal aangeworteld zijn de Ilex plantjes ijzersterk en kunnen ze ook bij aanhoudend droog weer lang hun mannetje staan.

 

Is Tuinplantenwinkel.nl een Ilex crenata kwekerij?

Nee, wij hebben zelf geen eigen kwekerij van de Ilex crenata. Dit laten we doen door de door ons geselecteerde kwekers. Zij kweken voor ons de perfecte Japanse hulst, waardoor u de beste planten krijgt waaruit een mooie haag zal groeien! Door geen eigen kwekerij te hebben, kunnen wij ons richten op de levering van uw bestelde Ilex crenata tegen een scherpe prijs. Goed verpakt en met zorg afgeleverd op uw adres door onze eigen bezorgdienst.

 

In onze webwinkel vindt u een groot aanbod Japanse hulst. Vooral de Ilex crenata Dark Green is er in diverse soorten en maatvoeringen. De meeste soorten zijn in pot gekweekt, maar er zijn ook enkele types vanuit de volle grond verkrijgbaar. Meestal zijn dit dan planten met kluit. Op de pagina van de gewenste plant vindt u ons advies voor het te gebruiken aantal per strekkende meter haag. U kunt de planten natuurlijk ook als solitair planten. Uw bestelde hulst planten worden binnen de aangegeven levertijd thuisbezorgd door onze gespecialiseerde bezorgdienst. Wij geven aangroei garantie op alle planten bomen. Heeft u nog aanvullende vragen die specifiek gaan over de Japanse hulst? Of heeft u nog andere tuinplant gerelateerde vragen? Neem vrijblijvend contact op met onze klantenservice. Onze specialisten staan u graag te woord bij het maken van de juiste beslissingen.

 

Veelgestelde vragen over Ilex crenata:

Is Ilex crenata of Ilex crenata dark green winterhard?

Antwoord: De Ilex crenata dark green is voldoende winterhard om de Nederlandse winters te kunnen overleven. Standplaats is hierop wel van invloed. Een enigszins beschutte standplaats is beter dan een plek waar de ilex planten vol in de koude oosten wind kunnen komen te staan.

 

Kan Ilex crenata dark green tegen droogte?

Antwoord: Een volgroeide dark green japanse hulst kan prima tegen een droge periode. Nieuwe plantjes kunnen het daarentegen moeilijk krijgen als het een langere periode droog is. Het wortelgestel van een nieuwe haag is nog onvoldoende ontwikkeld om hier zelfstandig tegen te kunnen. Voldoende water bijgeven is dan noodzakelijk.

 

Kan Ilex tegen zon/ Kan Japanse hulst tegen zon?

Antwoord: Ilex crenata dark geen en alle andere soorten Japanse hulst kunnen prima op een plek in de zon aangeplant worden. Zorg er vooral tijdens de eerste jaren na aanplanten voor dat de haag tijdens warme en droge periodes voldoende extra water krijgt

 

Hoe snel groeit Ilex crenata?

Antwoord: De Japanse hulst is voor een haag een van de langzame groeiers. Als u op zoek bent naar een hoge haag kies dan voor een andere soort haagplant. Voordeel van het trage groeien van de Ilex crenata dark green is dat het snoeien van de haag niet zoveel opruimwerk oplevert!

 

Ilex crenata is een sterk op buxus gelijkende haagplant die goed winterhard is en geen last heeft van ziekten en plagen

 

Inspiratie Ilex crenata:

Er zijn verschillende ilex crenata variëteiten of soorten verkrijgbaar met ieder hun eigen bladvorm

 

Na een aantal jaren van snoei en groei ontstaan dichte hagen met fijne vertakkingen. Deze zorgen voor een strak uiterlijk van uw ilex crenata haag.

Het kleine blad en de fijne vertakking zorgen op den duur voor een dichte haag

 

Er zijn verschillende soorten Ilex crenata met ieder hun eigen bladvorm en kleurtint. Van de lichtgroen gekleurde Ilex crenata 'Green Hedge' tot de donkergroene 'Ilex crenata 'Stokes'.

 

Ilex crenata kan zowel in de zon als in de schaduw groeien, maar heeft wel voldoende licht nodig

 

Bij de Ilex crenata 'Convexa' staan de bladeren gebold. Dit zorgt voor een bijzonder uiterlijk van de plant.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.