Informatie over biologische frambozenstruik

Er is steeds meer vraag naar biologisch fruit. Vruchten die je kunt eten, zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze bespoten zijn met een of ander chemisch bestrijdingsmiddel. Als de oogst uit de eigen tuin komt, ben je er helemaal zeker van dat dit niet gebeurd is. Maar, het kan nu nog beter! Sinds een tijdje zijn er namelijk biologisch geteelde fruitplanten op de markt. Daarbij zijn er ook biologische frambozenstruiken. Tijdens het opkweken van deze planten, is er geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Ook de plant is hierbij dus 100% biologisch.

 

Is een biologische frambozenstruik zelfbestuivend?

Frambozenstruiken zijn allemaal zelfbestuivend. Dit geldt ook voor de biologische frambozenstruiken. Er hoeft dus geen ander ras bij geplant te worden om vruchten aan de plant te krijgen. Als er niet genoeg ruimte voor meerdere planten is, heeft u aan één frambozenstruik genoeg. Kies uit de kleur en de tijd waarop de plant rijp is. Zo zijn er rode en gele biologische frambozenstruiken en is er keuze uit zomer- en herfstframbozen.

 

Wat is de beste biologische framboos?

Op deze vraag kunnen we geen eenduidig antwoord geven. Elke biologische frambozenstruik heeft zo zijn specifieke eigenschappen. Zoals hierboven al aangegeven zijn er rassen die rode vruchten krijgen, maar er bestaan ook gele frambozen. De gele vruchten zijn even zoet en sappig dan de rode. 

 

Daarnaast zijn er de biologische zomerframbozen en de herfstframbozen. Zomerframbozen zijn eerder rijp dan de vruchten van de herfstframboos. De keuze in niet biologisch geteelde rassen is nog groter. Ook de vruchten van die planten, zijn prima en veilig eetbaar. Daarnaast is er de unieke compact groeiende Rubus idaeus Lowberry 'Little Sweet Sister'. Deze is zelfs enkel als biologische frambozenstruik leverbaar.  

 

Biologische frambozenstuiken aanplanten in de tuin

Biologische frambozenstruiken staan bij voorkeur op een zonnig plekje. Hoe meer zonlicht er op de vruchten schijnt, hoe beter ze zullen rijpen. Frambozen hebben ondersteuning nodig om goed uit te kunnen groeien. De twijgen zijn uit zichzelf te slap om omhoog te groeien. Een paar palen met draden ertussen is al voldoende. De Rubus idaeus Lowberry 'Little Sweet Sister' is hierop een uitzondering. De twijgen van dit ras zijn kort en sterk genoeg om uit zichzelf overeind te blijven staan. Hierdoor is hij ook geschikt om in een pot aan te planten.

 

Zorg ervoor dat de grond mooi los en voedingsrijk is. Een plek (aan de rand van) in de moestuin is ideaal. Eventueel kan er in het plantgat aanplantgrond gemengd worden met de bestaande grond. Dit zorgt voor een goede start van de wortelgroei.

 

Biologische frambozenstruiken snoeien en verzorgen

Bestaande biologische frambozenstruiken hebben elk jaar een snoeibeurt nodig. Snoei twijgen die afgelopen jaar vruchten gedragen hebben tot aan de grond weg. Deze twijgen sterven namelijk af. Nieuwe scheuten van afgelopen jaar blijven behouden en zullen het jaar erop vruchten krijgen. Strooi in de winter of het vroege voorjaar wat eigen compost rondom de biologische frambozenstruiken. Als u dit niet heeft, is siertuinbemesting ook prima. Beide geven voeding en structuurverbetering aan de grond. 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.