Informatie over hazelaar

Hazelaar is een uitgebreide plantenfamilie waar allereerst is de Toverhazelaar onder valt. Een vrij forse struik die in het vroege voorjaar, als vele planten nog in rust zijn, al zijn bloemen toont. Een andere opvallende verschijning is de Kronkelhazelaar. De stammen en takken van deze soort maken letterlijk de vreemdste bochten. Dit geeft in de wintermaanden een prachtig silhouet! Tenslotte is er nog de Schijnhazelaar. Dit is een lagere soort dan de andere Hazelaars en daardoor beter geschikt voor in een kleinere tuin. De Hazelaar met eetbare Hazelnoten vindt u terug in de categorie fruit. 

 

Hazelaar snoeien en verzorgen

Een Hazelaar struik wordt behoorlijk groot (op de Schijnhazelaar na). Bekijk daarom eerst of de beoogde standplaats geschikt is om er een Hazelaar te planten. Hazelaars verdragen snoei goed, dus mocht de Hazelaar boom uiteindelijk te groot worden, dan kan deze prima (flink) gesnoeid worden. Dit kan in de wintermaanden gebeuren. Zorg er verder voor dat de Hazelaar tijdens warme en droge periodes in de zomer op tijd en voldoende extra water krijgt.

 

Wat is een Corylus avellana?

Corylus avellana is de Latijnse naam voor Hazelaar en wanneer deze woorden in de plantennaam voorkomen, weet je zeker dat het géén Toverhazelaar of Schijnhazelaar is. Een Corylus avellana is een Krulhazelaar of een gewone Hazelaar en van beide soorten zijn verschillende rassen gekweekt. Om onduidelijkheid te voorkomen, hebben we alle Corylus avellana waar hazelnoten aangroeien hier bij elkaar gezet. De Corylus avellana krulhazelaars vindt u hier terug.   

 

Hazelaar kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

De Hazelaar is onder te verdelen in drie populaire groepen; de Kronkelhazelaar, Schijnhazelaar en Toverhazelaar. Bij elke groep vindt u een aantal verschillende cultivars. Deze verschillen onderling in bladkleur, grootte en of bloemkleur. Zoals gezegd kunt u de Hazelaar met eetbare noten vinden bij de categorie fruit; dit zijn de Hazelnoten. Als u uw keuze heeft gemaakt, zorgen wij ervoor dat uw Hazelaar netjes ingepakt en zonder schade bij u bezorgd wordt. Doordat we dit doen met onze eigen bezorgdienst is de kans op schade tijdens het transport uitgesloten.

 

De veelzijdigheid van de Hazelaar

De Hazelaar, beter bekend onder de wetenschappelijke naam 'Hazelaar Corylus avellana', is een plant die zowel bekend staat om zijn decoratieve waarde als om zijn hazelnoten. Hij is ook goed winterhard, wat het een ​​ideale keuze maakt. Een opvallend kenmerk van de Hazelaar zijn de mannelijke katjes die in het vroege voorjaar verschijnen, lang voor de bladeren tevoorschijn komen. Deze hangen sierlijk omlaag en kunnen in de ochtend slap hangen om vervolgens in de middag weer levendig rechtop te staan. De vrouwelijke bloemen zitten beter verborgen, maar groeien later in het jaar uit tot hazelnoten.

 

De gezaagde bladrand is een ander onderscheidend kenmerk van de Hazelaar. De jonge scheuten van de hazelaar zijn vaak groen, maar veranderen naar bruin als ze ouder worden. Deze overgang van jonge takken naar oude takken geeft de plant zijn uitstraling. Gevlochten takken werden aan houten palen bevestigd en gebruikt om lemen hutten te bouwen. Het woord 'Corylus' komt van het Griekse woord voor helm, wat waarschijnlijk staat voor de schil van de hazelnoot. De jonge hazelnoten zijn voedsel voor eekhoorntjes en andere dieren.

 

Veelgestelde vragen over de Hazelaar

Hoe groot wordt de Hazelaar?

Antwoord: Afhankelijk van het soort Hazelaar dat u kiest bepaald de uiteindelijke hoogte. Kijk bij de specificaties per product voor meer informatie.

 

Waar plant ik een Hazelaar?

Antwoord: Een Hazelaar kan op elke gewenste plaats staan.

 

Hoe duur is een Hazelaar?

Antwoord: De actuele prijzen van de Hazelaars op Tuinplantenwinkel.nl kunt u vinden per product.

 

Kun je een Hazelaar klein houden?

Antwoord: Een standaard Hazelaar corylus is moeilijk klein te houden omdat hij ook na een grote snoeibeurt, zomaar drie tot vier meter kan worden.

 

Een schijnhazelaar bloeit in het vroege voorjaar met gele bloemen die aan de takken hangen

 

Inspiratie Hazelaar:

Van de hazelaar zijn ook sierstruiken verkrijgbaar met krullende takken, die ook wel krulhazelaar wordt genoemd

 

Hazelaar planten worden natuurlijk gezet voor de vruchten, maar er zijn ook exemplaren met sierlijk gevormde takken zoals deze krulhazelaar. 

 

Er zijn groenbladige en roodbladige hazelaar struiken verkrijgbaar. Beide geven eetbare vruchten in de nazomer of het najaar

 

Naast de groenbladige hazelaar planten zijn er ook roodbladige cultivars verkrijgbaar die in de tuin opvallen vanwege hun bladkleur. 

 

Bijna alle soorten hazelaar geven eetbare vruchten, maar er zijn ook siervormen die worden geplant vanwege hun blad of groeivorm

 

Alhoewel de plant op deze foto geen hazelaar betreft vindt u hem wel terug in deze categorie. Het gaat om de Corylopsis of schijnhazelaar. Deze aan hazelaar verwante struik geeft geen vruchten, maar wel sierlijke bloemen in het voorjaar en blad dat doet denken aan ribbelchips. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.