Informatie over laurierhaag

Een groenblijvende haag én een mooie plant? Met de laurierkers (Prunus laurocerasus) kunt u werkelijk alle kanten op. De laurierkers is beter bekend onder de naam laurier. De laurier behoort tot dezelfde familie als de kersenbomen. Dit is te merken als de laurier in volwassen vorm bessen draagt. In de haagvorm komen deze laurieren echter nauwelijks tot bloei en dus ook geen bessen toe. Wil jij ook een mooie laurierhaag? De laurierkers is ook als losse wintergroene struik aan te planten.

 

Prunus laurocerasus voor een groenblijvende haag

Er zijn verschillende soorten laurier (Latijnse naam Prunus laurocerasus). De soort bepaald ook het uiterlijk van de laurierhaag. De snelst groeiende variëteit is de Prunus laurocerasus 'Rotundifolia'. Deze haagplant zorgt binnen enkele jaren voor een hoge groenblijvende haag. De Prunus laurocerasus ‘Caucasica' heeft de groeisnelheid van de ‘Rotundifolia' maar heeft langwerpig, diepgroene en grote bladeren. Ook groeit deze vorm iets stijver omhoog.

 

De Portugese Laurier of Prunus lusitanica heeft kleinere bladeren en dus een fijnere structuur. Deze tuinplant leent zich goed voor gebruik in zowel een haag als solitair. De Prunus lusitanica ‘Angustifolia' is de meest bekende. Deze Portugese laurier haag geeft uw tuin een mediterrane uitstraling en is prachtig als groen blijvende heg. Een andere vorm, de Prunus lusitanica ‘Brenelia' is een selectie uit de ‘Angustifolia' met iets gekromde bladeren en een extra rode stengel in de wintermaanden. 

Een wintergroene haag van laurier snoeien?

Bij het snoeien van een laurierhaag is een scherpe heggenschaar belangrijk. Een laurierhaag ziet er het mooiste uit als hij van begin tot eind in een strakke lijn gesnoeid is. U bereikt het fraaiste resultaat door de haag te scheren. Bij het scheren van een laurier worden echter wel de leerachtige bladeren doormidden geknipt waardoor de randen soms bruin worden. De laurierhaag zal zich wel snel herstellen van deze knipbeurt doordat er weer frisse nieuwe bladeren aangroeien.

 

Wanneer u het doorsnijden van het blad van de laurier wilt voorkomen, is het knippen met een snoeischaar een goed alternatief. Het resultaat zal iets minder egaal zijn, maar de bladeren blijven wel intact.  

 

De beste tijd om een laurierhaag te snoeien is juni of juli en het liefst op een bewolkte en koele dag, zodat dit geen schade aan de bladeren geeft. Door de laurierhaag aan het einde van de zomer nog een keer te snoeien, blijft hij helemaal mooi in model. Wanneer u liever een lage laurierhaag of een smalle haag heeft, kunt u hem terug knippen tot op het hout. De heg zal er dan even iets minder mooi uitzien, maar uiteindelijk groeit hij gewoon weer aan tot een mooie groenblijvende haag.

 

Een snoeien gaat in grote lijnen op dezelfde manier al zijn de glanzende bladeren wat kleiner waardoor ze minder snel schade op zullen lopen tijdens een snoeibeurt.

 

Portugese laurier (Prunus lusitanica) als haag

De Portugese laurier, wetenschappelijk bekend als 'prunus lusitanica', is een populaire keuze om een stijlvolle en dichte haag mee te vormen. Deze groenblijvende haag biedt het hele jaar door privacy en bescherming. Een variant van de Portugese laurier is de 'prunus lusitanica angustifolia'. Deze soort staat bekend om zijn smallere bladeren en verfijnde uiterlijk. Het aanplanten van een Portugese laurierhaag is een investering in een langdurige en onderhoudsvriendelijke tuinafscheiding. Hij combineren functionaliteit met een groene uitstraling en is daarom erg geliefd bij zowel bij ervaren als beginnende tuiniers.

 

Welke soorten laurierhaag zijn er?

De Laurierhaag is een populaire keuze voor veel tuinliefhebbers vanwege zijn dichte bladgroei en het hele jaar door groene uitstraling. Er zijn verschillende soorten laurierhagen die u kunt overwegen. De Prunus laurocerasus Rotundifolia is een van de meest populaire soorten. Deze heeft groot, glanzend blad en is zeer geschikt als privacyhaag. De Prunus laurocerasus Otto Luyken daarentegen heeft een compacter groeipatroon en is ideaal voor kleinere tuinen of borders.

 

Voor wie op zoek is naar een variant met een sterke groeikracht en uitstekende winterhardheid, is de Prunus laurocerasus Novita een uitstekende keuze. Deze soort is ook resistent tegen veelvoorkomende ziekten die laurierhagen kunnen aantasten.

 

Voor degenen die op zoek zijn naar een directe oplossing, is er de mogelijkheid van een kant en klare laurierhaag. Op Tuinplantenwinkel.nl vindt u als alternatief de Elaeagnus ebbingei of Euonymus japonicus in rek. Deze zijn al vooraf gekweekt tot een bepaalde hoogte en kunnen direct geplant worden voor onmiddellijk resultaat.

 

Wintergroene haagplanten kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Wilt u ook een groenblijvende haag? Laurier voor een haag is het hele jaar verkrijgbaar in pot en in de periode van medio oktober tot medio april ook uit de volle grond met een kluit. Een laurierhaag uit pot kunt u het hele jaar door planten. Groenblijvende haagplanten met een kluit zijn te planten tijdens verkoopperiode tussen medio oktober en medio april. De exacte beschikbaarheid van deze planten is afhankelijk van het weer en vindt u terug bij de producten.

 

Ons advies voor het aantal planten per strekkende meter haag vindt u op de productpagina's terug. Komt u er niet uit? Geen probleem. Wij geven graag advies over de laurierhaag om tot een mooie en dichte haag te komen. Zo ziet u maar: Het online bestellen van een laurierhaag is erg eenvoudig.

 

Wat een laurierhaag kopen op Tuinplantenwinkel.nl helemaal eenvoudig maakt, is dat we elke laurier bij u thuis komen bezorgen. Ook exotische haagplanten of andere planten en de bijbehorende aanplantgrond kunt u online bestellen. Zo hoeft u alleen nog maar een plek in uw tuin uit te zoeken waar de laurierhaag het best tot zijn recht komt.

 

Veelgestelde vragen over Laurierhaag:

Welke laurier is het beste voor een haag?

Antwoord: Prunus laurocerasus 'Caucasica' en 'Novita' zijn planten waar de meeste laurierhagen van gemaakt zijn. De Prunus laurocerasus 'Herbergii' blijft is het beste voor een smalle haag.

 

Hoe snel groeit een Laurierhaag dicht?

Antwoord: Normaal gesproken groeit een Laurierhaag dicht in 2 jaar, maar dit is afhankelijk van de standplaats en grondsoort.

 

Hoe krijg ik een volle Laurierhaag?

Antwoord: Door een Laurierhaag regelmatig te snoeien creëert u een dichte volle Laurierhaag.

 

Hoeveel Laurierhaag per meter?

Antwoord: Dit is afhankelijk van het soort dat u kiest, per product vindt u een advies namens Tuinplantenwinkel.nl.

 

Laurierkers geeft een dichte, jaarrond groene haag

 

Inspiratie Laurierhaag:

Laurierkers als lage haag toegepast in de tuin

 

Een laurierhaag kunt u laaghouden door hem tijdig te snoeien.

 

In deze tuin is de laurierkers als hoge toegepast om het pad van de tuin af te schermen

 

Met een hoge Laurierhaag creëert u in de zomer en winter een groene tuinafscheiding. 

 

Laurierkers is een groenblijvend haag die jaarrond verkrijgbaar zijn in pot

 

Laurier kunt u het gehele jaar door planten doordat de plant verkrijgbaar is in pot. In het najaar zijn Laurierplanten ook verkrijgbaar als kluitplant. 

 

Video's over Laurierhaag:

 

 

 

Laurierhaag: Prunus laurocerasus 'Otto Luyken'

 

 

 

Voor het aanplanten van een Laurierhaag kunt u het beste aanplantgrond gebruiken. 

 

 

 

Laurierhaag geeft een mooi contrast tegenover de gekleurde bloem van de Hortensia 'Little Lime'.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.