Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over japanse hulst

Japanse hulst lijkt totaal niet op de gewone hulst. De enige gelijkenis van de Ilex crenata met de gewone hulst is zo ongeveer dat ze beide wintergroen zijn en dus beide een groenblijvende haagplant zijn. Japanse hulst heeft klein, bijna gaafrandig blad dat het meeste weg heeft van de bladeren van de buxus. Vandaar ook dat deze tuinplant regelmatig wordt toegepast als Buxusvervanger. De Japanse hulst is ongevoelig voor de buxusmot en de buxusschimmel (cylindrocladum). Ook als sierheester is de Japanse hulst een aanwinst in de tuin. Er zijn verschillende cultivars verkrijgbaar die allen goed te snoeien zijn, maar u kunt ze ook laten uitgroeien tot een minder strakke wintergroene struik. 

 

Bent u op zoek naar een alternatief voor de Buxus? Dan is de Japanse hulst een vaak toegepaste soort, maar er is meer keuze. Klik HIER om op de pagina met alle Buxusvervangers uit te komen.

 

Geschiedenis van de Japanse hulst

De Japanse hulst is een prachtige groenblijvende struik die behoort tot de Ilex sectie Paltoria. De oorsprong van deze struik ligt in China, Japan, Korea en Taiwan. Door de opkomst van de schimmel genaamd Cylindrocladium buxicola is de Japanse hulst sinds 2005 de perfecte vervanging voor de Buxus. Zo zijn op Paleis het Loo alle buxus vervangen door de Japanse hulst.

 

Verschillende soorten Japanse hulst als buxus vervanger

Door zijn uiterlijke gelijkenissen met de Buxus, is de Ilex crenata plant een goede buxus vervanger gebleken. Het is een ideale soort voor het vormen van lage hagen. De Gemiddelde groeisnelheid van de Ilex crenata is vergelijkbaar met die van de buxus, al groeit de buxus plant nog wel iets sneller dan de Japanse hulst. Ook dit maakt hem een uitstekende vervanging van uw buxus haag langs een lage border. Japanse hulst is niet gevoelig voor de rupsen van de buxusmot.

 

Er zijn verschillende types Japanse hulst. De bekendste is de Ilex crenata Dark green. Daarnaast is er de vergelijkbare Ilex crenata Green Hedge. Deze Green hedge is er als potgekweekte plant, maar in de herfst- en winterperiode ook met kluit uit de volle grond. Deze plant heeft vaak een 25 tot 30 cm kluit in diameter, waardoor meestal 3 planten per meter voldoende zijn.

 

De Ilex crenata Convexa is te herkennen aan de bolvormige blaadjes. Het zijn een soort omgekeerde lepeltjes. Ten slotte benoemen we hier nog de ilex crenata Caroline Upright die wat groter blad heeft en de beste keuze is, als u wat hogere haagplanten zoekt.

 

Japanse hulst planten

Japanse hulst houdt van een lichtzure grond. Bij het aanplanten van de Japanse hulst raden we daarom aan om tuinturf (ook wel rododendron grond genoemd) te gebruiken. Deze kunt u het beste vermengen met de aarde in het plantgat. Maak een voldoende groot plantgat, zodat ook de grond rondom het plantgat goed los gemaakt is. Daardoor kunnen de wortels van de Japanse hulst een goede start maken. Nadat de Ilex crenata in het gat is gezet, legt u de uitgegraven grond terug rondom het kluitje van de plant. Zorg we wel voor dat de plant niet te diep in de grond komt te staan. Daar kunnen planten niet goed tegen. Houd altijd de bovenkant van het kluitje aan als richtpunt.

 

Het is belangrijk om de grond rondom de ilex crenata direct na de aanplant goed water te geven. Geef in het eerste jaar na aanplant op tijd en regelmatig water. Zo houdt u een mooie groene haag en zorgt u ervoor dat de nieuwe haagplanten goed aangeslagen aan de eerste winter beginnen. In het jaar na de aanplant zult u zien dat er een dichte haag ontstaat.

 

Japanse hulst haag snoeien en verzorgen

Mocht de Japanse hulst zijn aangeplant als haag, dan dienen deze ilex planten elk jaar een keer in vorm gesnoeid te worden. Zo blijft de strakke haagvorm van de ilex haag behouden. Ditzelfde geldt voor de bolvormen en kegelvormen. Als de Japanse hulst als solitiair of in kleine groepen is aangeplant, dan is een jaarlijkse snoei niet nodig. Pas alleen lichte vormsnoei toe indien dit nodig is. Daarnaast is het belangrijk dat de Japanse hulst tijdens warme en droge periodes voldoende extra water krijgt. In de eerste jaren na aanplant van vooral de kleinste maat planten is dit extra belangrijk. Het kluitje is dan nog zo klein dat hij alleen in de bovenste laag van de grond zit. Deze bovenste laag kan snel kan uitdrogen, waardoor de wortels van de planten geen vocht meer kunnen opnemen. Dit resulteert in uitgedroogde bladeren en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn!

 

Ilex crenata planten kunnen zwarte besjes krijgen. Deze zwarte besjes ontstaan uit witte bloemetjes die in het voorjaar aan de planten groeien. De meeste japanse hulst wordt als haag aangeplant, waardoor de zwarte en soms ook rode bessen vanwege de snoeibeurten meestal niet aan de planten verschijnen. U kiest de Japanse hulst haag voor zijn mooie groengekleurde bladeren.

 

Japanse hulst kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Of u nog op zoek bent naar haagplanten, of naar een paar mooie solitaire planten. De Ilex crenata wordt altijd voor een scherpe prijs aangeboden op Tuintplantenwinkel.nl. Wij zorgen ervoor dat de planten na uw bestelling goed verpakt worden en met zorg op uw adres worden bezorgd. Tevreden klanten, dat is waar we voor gaan!

 

Heeft Tuinplantenwinkel.nl een eigen kwekerij?

Tuinplantenwinkel.nl heeft geen eigen kwekerij. Wij halen onze planten bij een gespecialiseerde Ilex crenata kwekerij. Hierdoor kunnen wij ons richten op het optimaal verzorgen van uw bestelling. De Kweker zorgt er onder andere met het geven van de juiste voedingsstoffen voor dat de Ilex crenata in de beste kwaliteit bij ons arriveert.

 

Veelgestelde vragen over de Japanse hulst: 

Hoe snel groeit Japanse hulst?

Antwoord: De ilex crenata planten kenmerken zich door hun langzame groei. Vanwege zijn compacte groeivorm is de Japanse hulst perfect geschikt voor het creëren van een compacte haag. Voor een hogere haag (hoger dan 50 cm) is een ilex crenata door zijn compacte groei minder geschikt.

Hoe hoog wordt een Japanse hulst?

Antwoord: Door zijn langzame groei is de Japanse hulst niet zo geschikt voor een hoge haag. Al hoewel een losse struik in de loop van de jaren tot een best flinke struik kan uitgroeien, is de Ilex crenata gemiddeld gezien geschikt om tot een mooie strakke haag uit te groeien tot een hoogte van 50 cm. Wilt u hoge hagen aanplanten, dan kunt u beter voor een andere soort haagplant kiezen.

Hoeveel Japanse hulst planten per meter?

Antwoord: Afhankelijk van de gekozen maat wordt het aantal planten per meter bepaald. Bij het product Ilex crenata op Tuinplantenwinkel.nl vindt u onder de informatie een tabel met daarin het advies van het aantal planten per strekkende meter ilex haag. Hoe groter de maat, hoe minder het aantal planten per meter dat u nodig heeft. Bijvoorbeeld bij de Ilex crenata dark green in de maat 30 40 cm heeft u 5 planten per meter nodig, maar bij dezelfde plant in de maat 60 80 cm heeft u nog maar 3 planten per strekkende meter nodig. Deze 3 planten per meter zijn bepaald aan de hand van een enkele rij.

Hoe snoei je Japanse hulst planten?

Antwoord: Het resultaat dat u wilt bereiken is een volle haag van prachtige ilex planten. Dit is te behalen door de Ilex crenata planten goed te snoeien. Door elk jaar een of tweemaal te snoeien, ontstaat er na een aantal jaar een mooie haag.

Naast het gebruik als haagplant, is de Japanse hulst ook geschikt voor vormsnoei. De bekendste en meest toegepaste vormsnoei is de bolvorm. Op Tuinplantenwinkel.nl wordt de Ilex crenata dark green in verschillende maten als bolvorm aangeboden.

Is Ilex crenata winterhard?

Antwoord: De Japanse hulst is een sterke plant en goed winterhard. Alleen bij extreme kou (kouder dan -12 graden) kan er vorstschade ontstaan. mocht dit gebeuren, knip dan de ingevroren delen weg. De planten zullen snel daarna nieuwe scheuten aanmaken.

Kan Ilex crenata tegen droogte?

Antwoord: De Ilex crenata kan goed in de volle zon uit de voeten. Waar hij minder goed tegen kan is een droge zomer. Dat komt omdat de Japanse hulst ondiep wortelt. Hierdoor kan het voorkomen dat de wortels van de Ilex crenata tijdens een warme en droge periode ineens in droge grond staan. Dit moet altijd voorkomen worden. Uitgedroogde Ilex crenata planten kunnen namelijk niet meer herstellen! Houd de grond rondom de planten goed vochtig tijdens een droge periode.

Kan Ilex tegen zon?

Antwoord: Ilex crenata kan goed in de zon aangeplant worden. Zorg ervoor dat de nieuwe planten van de nieuwe haag niet uit kunnen drogen.

Hoe snel groeit Ilex crenata?

Antwoord: Ilex crenata planten groeien niet zo hard. De gemiddelde groeisnelheid is ongeveer 10 tot 15 cm per jaar. De bladeren van de jonge scheuten zijn eerst lichtgroen en kleuren af naar donkerder groen.

gele japanse hulst snoeien in haag

 

Inspiratie Japanse hulst:

De Latijnse  naam voor Japanse hulst is ilex creanata

 

Japanse hulst is erg geschikt om in een vorm te snoeien zoals een bol of haag.

 

zorg in droge periodes voor voldoende water bij de japanse hulst

 

De gele bladige Japanse hulst is de Ilex crenata 'Golden Gem'.

 

Japanse hulst is een goede vervanger voor de buxus

 

De Ilex crenata is een geschikt alternatief voor de buxus.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.