Informatie over hosta

Van alle bladplanten is de hosta of hartlelie misschien wel het meest geliefd. De bladen vormen de voornaamste reden om voor deze vaste planten te kiezen. Er zijn soorten met groen blad zoals de Hosta ‘Snowflakes'. Ook zijn er planten met blauwgroen blad zoals de Hosta ‘Halcyon' of Hosta Blue Cadet', of bont twee-kleurig blad zoals de Hosta ‘Francee'. In de zomer bloeien de meeste soorten met lichtlila of witte bloemen.

 

De herkomst van de Hosta

De Hosta komt oorspronkelijk uit het Verre Oosten. Voornamelijk in Japan en Korea zijn de planten inheems, alhoewel enkele soorten hun oorsprong in China vinden. De bossen waar de oorspronkelijke hosta planten voorkomen, zijn schaduwrijk en vochtig. Dit verklaart dan ook de verzorgingstips die voor deze planten gelden. Aan het eind van de achttiende eeuw werden de eerste Hosta's in Europa geïntroduceerd. Door veelvuldig kruisen en veredelen zijn er inmiddels duizenden varianten ontstaan.

 

De bloei van deze bladplanten

De meeste mensen kiezen voor Hosta's in hun tuin vanwege de diversiteit in de vormen en kleuren van hun bladeren. In het voorjaar schiet de hosta vanuit de grond omhoog met nieuwe bladeren. Hosta's bloeien enkele weken per jaar en doen dit in de lente, maar voornamelijk in de zomer. In juni en juli weten deze hosta bladplanten elke tuin dus nog meer te sieren. Aan de lange stengels van de meeste soorten bloeien dan lichtlila of witte bloemen. Meer dan driekwart van de hartlelies bloeit lila. In de herfst en winter sterft het blad bovengronds af. De vaste plant is winterhard.

 

Hosta planten met witte bloemen

De meeste soorten hosta hebben bloemen met een lila bloemkleur, maar er zijn ook variëteiten waarvan de bloemen een witte kleur hebben. Een van de bekendste soorten is de Hosta sieboldiana 'Snowflakes' maar er worden op Tuinplantenwinkel.nl meer soorten hosta aangeboden met een witte bloemkleur. Gebruik hiervoor de filter en vink bij bloemkleur 'wit' aan.

 

Hosta's met bladeren met een gele rand of een witte rand

De kleurschakeringen van de bladeren van Hosta's zijn eindeloos. grof gezegd zijn er soorten met groen blad, blauwgroen achtig blad en soorten met bonte bladeren. De soorten met een bonte bladkleur zijn altijd populaire soorten geweest. Ze geven een twist aan de border, maar staan ook mooi langs de rand van de vijver. Zolang de standplaats van de Hosta's maar in de halfschaduw of schaduw is. Hosta's houden namelijk van schaduwrijke plekken.

 

Verzorging van de vaste planten Hosta

Het beste groeit de hartlelie in halfschaduw of schaduw. Soorten met een steviger blad zoals de ‘Halcyon' kunnen ook in de zon staan, mits op een voldoende vochtige grond. Des te geler de kleur van de bladeren, of des te meer geel er in het blad zit, des te beter kan de plant de zon verdragen. Wat alle Hosta's met elkaar gemeen hebben is dat ze het beste gedijen in voldoende vochtige, maar goed doorlatende grond. Van wind en tocht houdt deze vaste plant niet. Geeft u de Hosta's regelmatig water (onder hun bladeren) en voorziet u ze in het voorjaar en in de zomer van wat extra voeding.

 

Hosta's zijn winterhard, maar niet wintergroen. Deze plant verliest zijn blad in de winter, waarna het in het vroege voorjaar weer te voorschijn komt. Al in de wintermaanden steken de nieuwe scheuten als dikke potloodpunten boven het maaiveld uit. Een Hosta kan goed tegen strenge vorst.

 

Hartlelies en slakken

Hartlelies of Hosta's zijn sterke planten die weinig aandacht van u nodig hebben. Het enige nadeel is dat niet alleen u, maar ook slakken gek op de planten zijn. Slakken vertoeven net als de meeste soorten van deze plant in vocht en schaduw en moeten dan ook worden bestreden om in de loop van het seizoen gaten in de bladeren te voorkomen. Gelukkig bestaan hier makkelijke trucjes voor, zoals het bestrooien van de bodem met koffiedik of eierschalen. 

 

Hosta kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

In onze webwinkel vindt u een divers assortiment hostaplanten. Deze kunt u gemakkelijk online kopen. Bestelde hostaplanten worden met zorg voor u verzameld en verpakt. De hosta's worden vervolgens binnen de aangegeven levertijd bij u thuisbezorgd. Bij Tuinplantenwinkel geven we aangroeigarantie op al onze planten en bomen. Zo koopt u vertrouwd online de meest prachtige tuinplanten.

 

Veelgestelde vragen over Hosta:

Kan een Hosta in de volle zon?

Antwoord: Nee, Hosta's staan bij voorkeur op een plek in de schaduw of halfschaduw.

 

Hoe verzorg ik Hosta's?

Atnwoord: Een Hosta is een plant die niet wintergroen is. In het najaar sterft dit blad af. Knip het afgestorven blad weg en geef deze tuinplant in het voorjaar wat voeding in de vorm van organische mestkorrels.

 

Kan een Hosta tegen vorst?

Antwoord: Een Hosta kan goed tegen vorst. Ook aangeplant in een pot is de Hosta winterhard. U kunt de pot in de winter eventueel op een beschutte plek zetten, maar noodzakelijk is dit niet.

 

Is Hosta wintergroen?

Antwoord: Nee, Hosta's zijn niet wintergroen. In de winter sterft het blad af, waarna er na de winter weer frisse nieuwe mooie bladeren verschijnen.

 

Wat is de beste plek voor een Hosta?

Antwoord: De Hosta is een ideale plant voor een schaduwtuin. Op een schaduwrijke plek komt Hosta het beste tot zijn recht. Vooral de soorten met groot blad waarderen een plek in de schaduw. Op deze manier komen deze mooie bladplanten het beste tot hun recht.

 

Welke Hosta is bestand tegen slakken?

Antwoord: Hosta's zijn mooie tuinplanten, maar hebben een nadeel. Ook de slakken weten deze mooie bladen te vinden. Hier is helaas geen uitzondering op.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.