U kunt nu ook planten bestellen via onze nieuwe app!

Download voor uw apparaat
Pluimhortensia | Tuinplantenwinkel.nl
Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...

Informatie over pluimhortensia

Een hortensiagroep die steeds meer aan populariteit wint is de pluimhortensia of schapenkophortensia. De bloemen van deze planten hebben, zoals de naam al doet vermoeden, de vorm van een pluim of schapenkop. De bloemen staan over het algemeen boven aan stevige stelen en vallen niet om. De bloemkleur is in het begin vaak wit of witgroen. Bij een aantal soorten verkleurt de bloem bij het ouder worden roze of rood.

Veelzijdige en uitbundige tuinplanten

Alhoewel de pluimhortensia een stuk minder bekend is dan de bolvormige varianten, maakt dat hem niet minder bijzonder. Integendeel. De grote pluimen, soms ook wel kegels genoemd, bloeien van juli tot september uitbundig en soms zelfs nog langer. Sommige soorten hebben meerdere kleuren. De pluimhortensia doet het prima als tuinplant in de volle grond, maar heeft het in een pot op een terras of een balkon ook prima naar zijn zin. De bloemen laten zich goed combineren met de meeste andere planten die u in uw tuin heeft staan.

Soorten

Pluimhortensia’s bestaan er in veel verschillende soorten. De meest bekende soort is de Hydrangea paniculata ‘Limelight’. Deze soort bloeit met witgroene pluimen die nauwelijks roze verkleuren. De bloemen kunnen behoorlijk groot zijn maar de stelen vallen niet om. Het is een veel gekozen alternatief voor de Annabelle hortensia. De Hydrangea paniculata ‘Limelight’ heeft stevige takken en wordt tot wel twee meter hoog. De meeste soorten daarentegen worden tussen de één meter en anderhalve meter hoog. Er zijn ook dwergsoorten die niet hoger worden dan ongeveer 80 centimeter. De Hydrangea paniculata ‘Little Lime’ en ‘Darts Little Dot’ zijn twee bekende dwergvormen.

Het onderhoud

De tuinplant laat zich bijzonder gemakkelijk onderhouden. Het enige wat u moet doen is de plant in het vroege voorjaar kort terugsnoeien. De bloemen verschijnen ten alle tijden aan de nieuwe scheuten en bloeien vanaf juli tot diep in het najaar. Een aantal soorten zoals de ‘Pinky Winky’‘Vanille Fraise’ en ‘Wim’s Red’ verkleurt spectaculair naar roze tinten als de bloem verouderd. Deze hortensia’s kunnen beter tegen een zonnige standplaats dan boerenhortensia’s en ook iets beter tegen iets drogere grond. Ze houden van een voedselrijke en goed doorlatende bodem.

Deze hortensia gedijt net als de boerenhortensia het beste in half schaduw. De grond dient licht vochtig te zijn, omdat de hortensia veel water verbruikt. Voor in de lente en in de zomer is het daarom van belang om regelmatig water te geven, zeker als het niet regent. Heeft u de hortensia net gesnoeid? Dan is het toevoegen van wat mest een goed idee. Doet u dit echter met mate; te veel meest zorgt voor een te snelle groei en daardoor voor kwetsbaarheid voor ziekten.

Pluimhortensia snoeien

Alhoewel het niet per se nodig is om een pluimhortensia te snoeien, zal de struik op den duur zo groot worden, dat de meeste tuineigenaren dit wel doen. U kunt de deze hortensia in februari of maart met een gerust hart flink terugsnoeien. Omdat hij op eenjarig hout bloeit, zal hij datzelfde jaar gewoon nieuwe bloemen krijgen. Een pluimhortensia snoeien, doet u altijd vlak boven een knop. Des te lager u de plant boven de grond snoeit, des te groter de trossen zullen zijn. De uitgebloeide bloemen kunt u na het zomerseizoen gewoon aan de plant laten zitten. 

Hortensia kopen bij Tuinplantenwinkel

De hortensia wordt door Tuinplantenwinkel.nl altijd in pot geleverd. Dat houdt in dat u de plant het jaar door kunt planten en dus ook kopen. Op de productpagina’s vindt u het aantal planten dat we aanraden per vierkante meter. Op alle tuinplanten en bomen geven we aangroeigarantie. Onze planttips vindt u hier.

 

De pluimhortensia bloeit met pluimvormige bloemtrossen die ook wel schapenkoppen worden genoemd

 

Inspiratie Pluimhortensia:

De bloemen van een pluimhortensia verkleuren vaak van wit of roomwit naar groenwit, roze of rood

 

De pluimhortensia is een gemakkelijk groeiende hortensiasoort die ook in de zon kan groeien. De pluimvormige bloemen komen wit open en verkleuren nadien naar groen, roze of rood.

 

Anders dan bij boerenhortensia is de pluimhortensia in staat te groeien onder drogere en zonnigere omstandigheden

 

Er zijn veel verschillende variëteiten pluimhortensia verkrijgbaar. Soorten zoals de Little Lime, Bobo, Dart's Little Dot en Little Spooky worden niet veel hoger dan 60-80 centimeter. Andere soorten halen vaak een hoogte van 120 centimeter of hoger.

 

Pluimhortensia bloeit op de jonge scheuten en kan ieder jaar aan het einde van de winter flink worden terug gesnoeid

 

Een van de meest spectaculair verkleurende variëteiten is deze 'Vanille Fraise'. Als u van meer rustige kleuren houdt kunt u het beste kiezen voor de pluimhortensia 'Limelight'.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.