U kunt nu ook planten bestellen via onze nieuwe app!

Download voor uw apparaat
Framboos | Tuinplantenwinkel.nl

Informatie over framboos

Frambozen (Rubus idaeus) worden veel aangeplant in de fruittuin, mede doordat dit ook een makkelijke plant is en veel vruchten vormt. Veel mensen vinden frambozen lekker; wel kan de oogst maar kort bewaard worden, maar er is veel kans dat de frambozen toch al op zijn voordat het zover is!

Frambozen kunnen zowel in de tuin als in een pot worden geteeld. Planten die in de volle grond geplant zijn, maken de grootste ranken en zijn productiever. Planten in een pot blijven kleiner maar geven wel dezelfde smaakvolle vruchten.

Framboos planten

De framboos staat graag op een zonnige plek in de tuin en houd van voedzame grond: meng daarom bij het planten wat aanplantgrond door het plantgat. In een pot kunt u universele potgrond gebruiken. De framboos maakt net als de braam ieder jaar nieuwe twijgen aan die in hun tweede levensjaar veel vruchten geven. Omdat de twijgen vrij slap zijn kunt u deze het beste aanbinden. Kies hierbij altijd de meest vitale scheuten uit en knip de overige zwakkere takken weg.

Daarvoor spant u twee horizontale draden boven elkaar, waartegen u de twijgen aanbindt. Een andere optie is om de plant aan een bamboestok aan te binden. Beide methodes zijn er op gericht om veel licht bij de twijgen te laten komen. Dit zorgt voor een goede vruchtvorming en rijping.

Framboos kopen bij tuinplantenwinkel.nl

In onze webwinkel bieden we diverse soorten frambozen aan, er zijn zomer- en herfstframbozen. Zomerframbozen rijpen in juli-augustus; herfstframbozen, zoals de naam al aangeeft, rijpen later. Naast de bekende rode framboossoorten zijn er ook gele frambozen die u kunt kopen. Voordeel van de gele framboos is dat vogels ze eerder laten hangen. De smaak is bovendien erg zoet. Voor ieder wat wils dus.

Framboos snoeien en verzorgen

Snoei direct na de oogst oude en beschadigde takken weg. Bind vervolgens een aantal nieuwe scheuten aan die volgend jaar voor oogst zullen zorgen. Als de plant veel scheuten maakt vanuit de grond kiest u de meest vitale uit om aan te binden. De overige twijgen kunt u het beste weghalen.

Breng in de winter een laag turfstrooisel aan rondom de voet van de planten. Dit houdt de bodem humusrijk zodat de framboos goed blijft groeien. Als u de plant in een pot heeft staan geeft u het beste voeding tijdens het groeiseizoen (april-september). Als de plant een paar jaar staat kunt u deze het beste een keer uit de pot halen, scheuren, en een deel terugplanten.

 

Frambozenstruiken zijn onder te verdelen in herfst- en zomerfambrozen

 

Inspiratie Framboos:

De vruchten van frambozenstruiken kunnen gemakkelijk worden geplukt en verwerkt in uw favoriete recept

 

De frambozenstruik maakt ieder jaar nieuwe twijgen aan die in het tweede levensjaar vruchten zullen geven.

De frambozenstruik maakt ieder jaar nieuwe twijgen aan die in het tweede levensjaar vruchten zullen geven

 

Frambozen kunt u vers uit uw eigen tuin plukken, zodra ze rijp zijn.

 

Frambozen (Rubus idaeus) worden veel aangeplant in de fruittuin

 

Frambozen staan graag op een zonnige plek in de tuin, met een voedzame bodem. 

 

Video's over Framboos:

 

 

 

Om een humusrijke grond te behouden, kunt u in de winter wat turfstrooisel bij de voet van de plant geven.

 

 

 

Naast fruit, kunt u ook kruiden uit eigen tuin gebruiken in de keuken.

 

 

 

Voor een kleine tuin is deze zuilpeer erg geschikt. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.