Informatie over top 10 - standplaats aan de kust

De nabijheid van de zee stelt andere eisen aan planten. De combinatie van soms een sterke wind, zilte (zoute) lucht en schrale bodem (duingrond) maakt het voor een aantal tuinplanten lastig om goed te groeien. Er zijn echter ook veel planten die juist wel bestand zijn tegen de eisen die zo'n locatie stelt. Vaak zijn dit planten die van nature al in kustgebieden voorkomen.

Grijsbladige planten aan de kust

Een vuistregel die aangehouden kan worden is dat de meeste grijsbladige planten zich goed thuis voelen aan de kust. De blauwachtige waas ontstaat door beharing of door een waslaag op het blad die de huidmondjes beschermen tegen de zilte lucht. Bekende grijsbladige planten die goed bij of aan de kust kunnen groeien zijn Anaphalis, Artemisia, Convolvulus, Echinops, Elaeagnus (olijfwilg), Erigeron, Festuca glauca (Zwenkgras), Hyppophae, Lavatera, Lavendel, Nepeta, Stachys byzantina en Yucca.

Bomen bij de kust

Bomen moeten vooral goed bestand zijn tegen wind. Bomen blijven meestal een stuk kleiner dicht bij de kust. Op een meer beschutte plaats kunnen bomen nog wel een goede hoogte krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een standplaats achter de duinen.

Bomen die goed bij de kust groeien zijn Betula, Hippophae, Pinus pinea, Sorbus, Tamarix, Tetradium, Trachycarpus (waaierpalm) en Quercus ilex.

 

Een groep planten die zich erg goed thuis voelt aan de kust zijn siergrassen. Het fijne blad wuift heerlijk in de wind en zorgt in de tuin voor een heerlijk effect. Soorten die goed groeien dichtbij de kust zijn Calamagrostis, Festuca, Koeleria, Miscanthus, Pennisetum, Sesleria en Stipa. Daarnaast mag het helmgras (Ammophila arenaria) ook zeker niet ontbreken.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.