Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over pinus pinea

Pinus pinea wordt ook Parasolden of Pijnboom genoemd. De Pijnboom is een karakteristieke boom die uit het Middellandse Zeegebied komt. Hij is goed winterhard, goed bestand tegen de wind en groeit ook op arme zandgrond. De boomschors met diepe groeven is roodbruin/oranje, de 20 cm lange naalden zijn groenblijvend en zitten aan de grijsgroene takken. Met de kenmerkende parasolvormige kroon is de parasolden Pinus pinea een exclusieve boom die elke tuin een mediterraan tintje geeft.

                 

Opvallend is de groei van de Pinus pinea parasolden: de stam groeit rechtstandig, warrige vertakkingen vormen de kruin in de vorm van een parasol, Vandaar de naam Parasolden. Er komen in mei/ juni zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. De parasolden Pinus pinea boom is eenhuizig, de wind zorgt voor bestuiving. De Pinus pinea parasolden geeft na de bloei kegelvruchten (soort dennenappel), waarin zaden zitten die eetbaar zijn. Eerst zijn deze kegels groen van kleur, later worden ze bruiner.

 

De stam met diepe groeven, maakt het een karakteristieke boom

Niet alleen de parasolvormige kroon van de Pijnboom maakt het een opvallende boom. Ook de stam is een opvallende verschijning. Naarmate de stamomtrek in de loop van de jaren toeneemt, ontstaan er diepe groeven in de boomschors. Dit geeft de stam een karakteristieke uitstraling. Daarnaast is deze Pijnboom ook nog eens wintergroen! Dat is helemaal uitzonderlijk, want bomen die wintergroen blijven, zijn er niet veel. Meestal zijn het de heesters zoals Rhododendrons, Viburnum tinus en Olijfwilg die voor een groene basis in de tuin moeten zorgen.

 

Pinus pinea planten

Pinus pinea Parasolden Pijnbomen komen van nature uit het middellandse zee gebied. Plant deze naaldboom daarom op een zonnige of (half)schaduwrijke  plek. Deze karakteristieke boom is een echte eyecatcher en komt als solitair het best tot zijn recht. Zorg voor een goede doorlaatbaarheid, dan is elke grondsoort voor de Parasolden geschikt. Eventueel kan er aanplantgrond door het plantgat gemengd worden. Dit geeft de wortels van de Pinus pinea parasolden in de volle grond een goede start.

 

Wij adviseren een voldoende groot plantgat (minimaal 60x60x60 cm). Hierdoor kan eventueel teveel aan water makkelijk weglopen en kan een goed wortelgestel ontwikkeld worden.

 

Geef zeker het eerste groeiseizoen na aanplant van de Pijnboom de plant voldoende en regelmatig extra water. Als de bomen net geplant zijn, is dit erg belangrijk voor het aan groeien van de wortels van de Parasolden. Zorg ervoor dat de grond rondom de wortels niet uitdroogt. Dit geldt niet alleen voor de Pijnboom, maar voor alle tuinplanten en struiken die net zijn geplant. Aangeplant in een grote pot is het water geven van de kluit van de Pijnboom nog belangrijker. De kluit in een pot kan tijdens warme en droge periodes binnen één dag uitdrogen.

 

Pinus pinea snoeien en verzorgen

Er is weinig onderhoud aan de Pijnboom. Wat bemesten met een organische meststof zoals Culterra of koemestkorrels af en toe. Snoeien van de Pinus pinea parasolden is eigenlijk niet nodig, maar hinderlijke takken kunt u het beste in een koude periode wegknippen. Als u regelmatig de jonge takken (jonge uitlopers) van de pinus pinea parasolden wegsnoeit dan kunt u de boom wat kleiner houden.

 

Veelgestelde vragen over de Pinus pinea

Is de Pinus pinea alleen verkrijgbaar als hoogstam boom?

Antwoord: Nee, behalve met een stamhoogte van 170 - 190 cm is hij ook verkrijgbaar als laagstam met een stamhoogte van 120 - 140 cm.

 

Hoe groot wordt een parasolden Pinus pinea?

Antwoord: Met een volwassen hoogte van wel 25 m hoog is deze naaldboom is geschikt voor parken, pleinen, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen en in grote tuinen. Ook aan de kust en in industriegebied wordt hij in de volle grond toegepast.

 

Zijn de vruchten van de parasolden Pinus pinea eetbaar?

Antwoord: Uit de hangende kegels van de parasolden komen de bekende pijnboompitten, die we geroosterd kunnen eten en die gebruikt worden voor het maken van pesto en als garnering bij salades en carpaccio.

 

Is de Pinus pinea parasolden een exclusieve boom?

Antwoord: De Pinus pinea geeft uw tuin een mediterrane sfeer, maar het is op zich geen exclusieve boom. De Pinus pinea parasolden is goed bestand tegen de Nederlandse winters en verdraagt zeewind goed, waardoor deze Pinus boom goed in de Kuststreken uit de voeten kan.

 

Pinus pinea online kopen bij tuinplantenwinkel.nl

Wij bezorgen alle naaldbomen met onze eigen gespecialiseerde bezorgdienst. Nadat deze met zorg zijn ingepakt, worden ze met net zoveel zorg bij u afgeleverd. Uw Pinus pinea, Parasolden is dus van A tot Z in handen van een echte specialist. Schade aan de bomen is op deze manier nagenoeg onmogelijk. Wij staan altijd garant voor een goede aflevering en leveren bestellingen door heel Nederland en een groot deel van België.

 

Onze eigen bezorgdienst werkt met een eigen Track & Trace systeem. Op de dag/avond voordat wij uw Pinus pinea komen bezorgen ontvangt u van ons een melding dat wij de bestelling komen brengen.

 

Pinus pinea afhalen

Naast bezorging kunt u bij het plaatsen van een bestelling ook kiezen voor het afhalen van uw Pinus pinea bij Neutkens Planten- en bomencentrum te Knegsel (Noord-Brabant). Afhalen is altijd gratis; u betaalt dus geen extra kosten. Zodra de bestelling door ons is verzameld en ingepakt, krijgt u van ons een mail dat uw bestelling klaarstaat.

 

U bent natuurlijk ook van harte welkom op onze kwekerij voor direct contact met onze professionele en enthousiaste medewerkers en een heerlijk kopje koffie of thee.

 

de pijnboom of pinus pinea kan goed tegen wind en groeit op zand grond

 

Inspiratie Pinus pinea:

de pinus pinea kan een enorme boom worden en is dus absoluut niet geschikt voor kleine tuinen

 

De Parasolden hoe de Pinus pinea in het Nederlands genoemd wordt, groeit met zijn rechte stam erg hoog.

 

kegels van de parasolden of pinus pinea vruchten is een denneappel

 

Pinus pinea bloeit bruin/geel in mei-juni met onopvallende bloemen. Daarna krijgt de Parasolden soms nog vruchten die kegels of dennenappels genoemd worden.

 

als solitair kom de pinus pinea het beste tot zijn recht en heeft weinig onderhoud nodig

 

De Parasolden vereist weinig onderhoud. Snoeien is eigenlijk niet nodig, u mag de boom wel af en toe mesten met bijvoorbeeld een kunst- of organische mest. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.