Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over jeneverbes

De Jeneverbes of Juniperus is een conifeer uit de cipresfamilie en de meest voorkomende naaldboom op aarde. U vindt de Jeneverbes in Nederland in het wild op de heidevelden van Drenthe en Brabant, en vooral ook op de zandgronden van de Veluwe, Achterhoek en in Overijssel. Het is een opvallende verschijning in het landschap, met zijn stekelige, grijsgroene naalden en grillige opgaande groei. De Jeneverbes is een tweehuizige plant;  er zijn mannelijke en vrouwelijke exemplaren. De bloei vindt plaats van april tot in mei. Het stuifmeel van de jeneverbes wordt door de wind meegevoerd. De vrouwelijk planten dragen de bessen, die afhankelijk van het seizoen eerst groen, dan blauw en later blauwzwart kleuren. Het rijpen van de bessen duurt twee jaar. De bessen worden onder andere gebruikt voor het stoken van jenever.

 

Jeneverbes planten op goed doorlatende bodem

Van de Jeneverbes zijn ook veel verschillende variëteiten verkrijgbaar voor de tuin. Daar worden vaak hele andere (dwerg)soorten toegepast. Deze hebben vaak een opvallende groeiwijze of prachtig gekleurde naalden. In alle gevallen is deze Jeneverbes wintergroen en zorgt hij dus ook in de winter voor een kleurrijke tuin. Als laag struikje komt de Jeneverbes het beste tot zijn recht als solitair of in een klein groepje in de kleinere border, de rotstuin of zelfs in een pot op het terras of balkon. Als u de standplaats heeft bepaald, maakt u de grond eerst goed los. Dan graaft u een plantgat dat iets breder is dan de kluit, meng wat aanplantgrond of tuinturf door de aarde in het gat. Dompel de kluit van de plant voordat u gaat planten even in een emmer met water. Tip: omdat jeneverbesstruiken vaak stekelige naalden hebben zijn een paar tuinhandschoenen bij het planten geen overbodige luxe.

 

Jeneverbes snoeien en verzorgen

Jeneverbessen zijn over het algemeen zeer gemakkelijke planten. Ze hebben de voorkeur voor een zonnige plek in de tuin op een zanderige of andere goed doorlatende bodem. In de halfschaduw groeit deze plant vaak ook uitstekend. Deze tuinplant kan verder goed tegen zeewind en is daarom een prima kustplant; verder verdraagt Jeneverbes ook luchtverontreiniging en is daarom ook geschikt voor stedelijk gebied. Jeneverbessen zijn zeer onderhoudsvrij. Als u de plant in model wilt snoeien is dit mogelijk. Snoeien kan het beste net na de 21 juni (langste dag van het jaar) op een koele zomerdag, in het najaar of net na de winter. De Jeneverbes kan vrij goed tegen droogte mits deze goed is geworteld. Geef bij aanhoudende droog weer in de eerste 2 jaar na aanplant toch goed water zodat de kluit van de plant goed kan groeien.

 

Jeneverbes in vele soorten

De jeneverbes soorten bieden we uitgebreid aan op tuinplantenwinkel.nl de soorten die geleverd worden geven meestal geen vruchten of zaden het zijn struiken die hun takken vaak plat of schuin uit laten groeien en ze worden veel gebruikt als bodem bedekker, deze coniferen stammen af van het originele soort de jeneverbes, Juniperus communis die van oorsprong op het noordelijk halfrond voor komen. Ze zijn dus erg winterhard daarom kun je een conifeer ook goed in de wind aanplanten.

 

Jeneverbes is een conifeer en familie van de cipres

 

Inspiratie Jeneverbes:

De vrouwelijke planten van de jeneverbes dragen bessen

 

De Jeneverbes is er in allerlei verschillende kleuren, maten en vormen.

 

De jeneverbes staat het liefst op een zonnige plaats op zanderige grond

 

In de tuin of border worden vaak (dwerg)soorten van de Jeneverbes toegepast.

 

blauwe naalden van de jeneverbes snoeien

 

Bij een goed door gewortelde plant kan de Jeneverbes goed tegen de droogte. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.