Informatie over varens

Varens zijn een aparte en uiterst diverse groep planten, die zich niet vermeerderen door middel van zaad, maar door het gebruik van sporen. Men spreekt bij de varens dan ook niet van bestuiving van bloemen, maar van vruchtbare bladen en onvruchtbare bladen. Dit zorgt voor een ongeslachtelijke voortplanting. Simpel gezegd zijn er geen bloemen en bijen nodig voor het vermeerderen van deze varenplanten.

Geen bloesem, maar vruchtbare en onvruchtbare bladen

Varens zijn daarom ook een buitenbeentje binnen de plantenwereld, maar wel een van de oudste. Varenplanten worden tot de plantgroep van vaste planten gerekend. Naast de varens voor in de tuin, zijn er ook soorten varens die geschikt zijn als kamerplant. Het gaat dan om andere planten dan die op Tuinplanten winkel.nl worden aangeboden. Nog niet iedereen is vertrouwd met deze plant terwijl het vaak juwelen van planten zijn. Elke soort heeft weer een ander blad of bladkleur en zorgt in de tuin voor wonderlijke aanblikken. Er zijn zelfs varianten die in de winter hun blad blijven houden. Deze vindt u onder groenblijvende varens.

 

Varens in alle soorten en maten

De meeste soorten houden van een schaduwrijke en enigszins vochtige standplaats. Bij het aanplanten van veel soorten raden wij aan om tuinturf te gebruiken. Uitzondering hierop zijn de Steenbreekvaren en Tongvaren die juist weer meer de voorkeur geven aan een kalkrijke grond. Vaak groeien deze laatstgenoemde varianten het liefst op spleten tussen stenen en zijn daarom ook ideaal voor een rotstuin. De steenbreekvaren en tongvaren zijn ook vrij kleine varenplanten en blijven vaak lager dan 30 centimeter. De Osmunda regalis (koningsvaren) en bijvoorbeeld de bekervaren kunnen een hoogte van 100 centimeter bereiken en behoren tot de grootste soorten in ons assortiment. Deze soorten houden wel van een zure, humusrijke bodem.

 

Varens met verkleurde bladeren

Misschien denk je wel dat varenplanten altijd maar planten zijn met groene bladeren. De ene met wat groter blad dan de andere planten, maar meer ook niet. Dat klopt helemaal niet. Wist je dat de meeste varens wintergroen zijn? Dit betekent dat u met het aanplanten van deze wintergroene varens een groene basis in de tuin creëert.

 

Naast deze wintergroene soorten varens zijn er ook een aantal waarvan de bladeren een afwijkende kleur hebben. De Dryopteris erythrosora bijvoorbeeld loopt in het voorjaar uit met roodgekleurde bladeren. Deze soort is ook nog eens wintergoen! Daarnaast is de Athyrium niponicum 'Metallicum' ook een soort met een afwijkende bladkleur. De bladeren hebben een zilvergroene kleur met daarin de nerf die roodachtig kleur. Deze soort is niet wintergroen. Doorgaans kleur het herfstblad van een bladverliezende soort varen geel.

 

De beste standplaats voor varens; de belangrijkste vereisten

Varenachtigen komen van nature voor als onderbeplanting in bossen. Ze staan bij voorkeur dus in de schaduw of halfschaduw. Let er op dat bij een plek in de halfschaduw de hete middagzon in de zomer zoveel mogelijk gemeden wordt. Een aantal uur zonlicht in de ochtend of aan het eind van de middag is geen enkel probleem. Varens groeien ook goed in een vochtige omgeving of op plekken met een hoge luchtvochtigheid. Het maakt daarbij niet uit of een varen wat donker staat. Daar waar de plek voor de meeste tuinplanten te donker zal zijn, kunnen varens nog prima uit de voeten. Direct zonlicht moet zelf zoveel mogelijk gemeden worden. De wortels van de varens hebben losse grond nodig. In grond met een vaste structuur zullen ze het lastig hebben.

 

Varenplanten onderhouden en snoeien

Het onderhouden van varenplanten is heel eenvoudig. Bladeren van de bladverliezende planten, sterven in de winter af. Knip deze bladeren in het vroege voorjaar weg. Later in het voorjaar zult u zien dat de tuinplant nieuw blad aanmaakt. Uit de kern van de varenplant zullen de nieuwe bladen ontspringen. Ze rollen zich als het ware uit. Als de varenplanten zijn aangeplant in een pot, dan kunt u deze tuinplanten het beste eens per 3 tot 5 jaar verpotten naar een grotere pot. Aangeplant in een te kleine pot, kan de varen op den duur te weinig vocht opslaan, omdat alle aarde vol zit met wortelstok.

 

Varens voor de tuin kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

In onze webwinkel vindt u een uitgebreid assortiment varenplanten. Ook grotere planten in een iets grotere potmaat zijn bij ons online verkrijgbaar. Mocht uw gewenste plant er niet tussen staan, dan kunt u ons altijd mailen. Wij zullen dan een offerte op maat voor u maken. Het assortiment varens is nog groter in ons plantencentrum.

 

Veelgestelde vragen over Varens:

Waar groeien varens het beste?

Antwoord: Varens groeien het beste op een plek in de schaduw of half schaduw.

 

Wat is de mooiste varen?

Antwoord: Dit is natuurlijk persoonlijk. Bij elke situatie is een andere varen geschikt en komt de ene soort varen beter tot zijn recht dan de andere. Zoekt u een varen met een wilde uitstraling, of juist een net klein bladplantje om een mooie border mee aan te vullen? Voor beide situaties zijn er geschikte soorten!

 

Kunnen varens in de zon?

Antwoord: Het is beter om varens niet in de volle zomerzon te zetten. Een paar uurtjes zon in de ochtend of aan het eind van de middag kan prima, maar hoe meer in de schaduw, hoe beter. Teveel zon geeft brandplekken op het blad.

 

Hoe plant je varens?

Antwoord: Varens vormen in de natuur vaak groepen. Ook in de tuin komen varens het beste tot hun recht als ze in groepen/ groepjes worden aangeplant.

 

Hoe moet je een varen verzorgen?

Antwoord: Geef varens niet teveel voeding. Ze hebben niet veel voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien. Jaarlijks wat compost rond de tuinplant strooien is perfect. Dit geeft traagwerkende voeding aan de varens + het houdt de grond mooi los, zodat de wortelstok zijn weg kan vinden. Rondom bomen aangeplant, kan de grond tijdens warme en droge periodes uitdrogen. Zorg ervoor dat u de ze tijdig gaat sproeien met voldoende water.

 

Hebben varens zon nodig?

Antwoord: Nee, varens kunnen prima zonder direct zonlicht uitgroeien tot de mooiste planten.

 

Is een varen winterhard?

Antwoord: Alle varens die wij aanbieden op Tuinplanten winkel.nl zijn winterhard. U kunt ze zonder zorgen varens kopen op onze webwinkel of op ons Planten- en bomencentrum in Knegsel. De plant zal niet altijd groenblijvend zijn. Een aantal soorten verliezen hun blad in de winter.

 

Varens zijn echte schaduwliefhebbers en combineren goed met andere andere bladplanten die van dezelfde plek houden in de tuin

Inspiratie Varens in een tuin:

de hosta is uitermate geschikt om met varens te combineren

 

De hosta is uitermate geschikt om met varens te combineren. Beide planten houden van een schaduwrijke plek in de tuin.

Varens zijn vooral in het voorjaar extra mooi zoals deze bekervaren

 

Vooral in het voorjaar extra mooi zoals deze Bekervaren of Struisvaren.

 

In deze tuin zijn verschillende varens gecombineerd voor een sprookjesachtig uiterlijk

 

In deze tuin zijn verschillende soorten gecombineerd voor een sprookjesachtig uiterlijk.

 

Video's over Varens:

 

 

 

Siergras zoals de Carex past ook mooi bij varens en staan graag in de schaduw.

 

 

 

Voor een zure, humusrijke bodem gebruik je Tuinturf.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.