Informatie over leilaurier

Leilaurieren zijn wintergroen en bieden dus ook in de winter goed privacy. In het voorjaar verschijnen er witte bloemaren aan de leiboom die kleur geven. Het (donker)groene blad is leerachtig van structuur en glanst in de zon. De Lei-Laurier wordt gesnoeid als een haag en zorgt voor koelte en rust in uw tuin.

Geschiedenis laurier

Omdat de bladeren van een laurier groenblijvend zijn, werden ze bij de Grieken en Romeinen gebruikt om te verwerken in een lauwerkrans. Zo werden overwinnaars gelauwerd en het was een symbool om triomfen mee te vieren. Julius Caesar wordt ook vaak afgebeeld met een lauwerkrans. Aan laurier worden vele geneeskrachtige kenmerken toegedicht en laurierbladeren worden ook als smaakmaker gebruikt in tal van gerechten. De Laurier komt oorspronkelijk uit de gebieden rond de Middellandse Zee en het Midden Oosten. Mede door het veranderende klimaat is een laurier al tientallen jaren een graag geziene boom in Nederlandse en Belgische tuinen.

Leilaurier planten

Een Leilaurier is in elke tuin een aanwinst en door wat aandacht en moeite te besteden aan het aanplanten, zal de laurier u later terug betalen door in de zomer voor een heerlijk koele schaduw te zorgen. Ook kunnen de buren en voorbijgangers niet in uw tuin kijken en vormt zich een prachtige groene wand boven de schutting van uw tuin. Het gat wat u voor de boom graaft, mag ruim zijn, zodat de wortels van de Lei laurier niet gelijk moeilijk doordringbare aarde tegenkomen.

 

Om de eerste groei te versnellen, is het gebruik van aanplantgrond onmisbaar. Zorg er tijdens het planten ook voor dat de bovenkant van de kluit nooit onder het maaiveld terecht komt. Anders kan het gebeuren dat de wortels gaan rotten. In strenge winters kan het blad van een laurier vorstschade oplopen. Gebruik daarom deze leiboom niet op open winderige plaatsen. Een wintergroen alternatief voor de Lei-Laurier met een fijnere structuur is de Lei-Conifeer. Plant de Leilaurier leibomen ook niet op natte gronden, of zeker niet op gronden welke in de winter lang nat blijven. 

 

In het begin is het geven van voldoende water, zeker tijdens droge tijden, essentieel voor de aangroei. Om de boom te beschermen bij harde wind is een boompaal en een boomband onmisbaar. Door de boom met een band aan de boompaal te bevestigen, kan hij met de wind mee bewegen. Zo worden de wortels op hun plek gehouden en groeit de boom niet scheef. Wanneer u meerdere Leilaurieren langs elkaar zet, houdt dan een maximale afstand tussen de uiteindes van de rekken van 60 cm aan. Zo groeien de Laurier leibomen horizontaal naar elkaar toe en zullen ze sneller een dicht geheel vormen. De rekken zijn met elkaar te verbinden door middel van een koppelset van bamboestokken.

Leilaurier snoeien en verzorgen

De Leilaurier is prima te snoeien. Dit kan het beste na de bloei, ongeveer aan het einde van juni. Gebruik bij het snoeien een snoeischaar of heggenschaar. Als u de bladeren doorknipt, komen er lelijke ingedroogde randen aan het blad. Het is daarom dat snoeien met een snoeischaar nauwkeuriger werkt. Als u toch met een heggenschaar snoeit krijgt u afgeknipte bladeren en dit kan wat minder netjes ogen. Snoei niet op een zonnige dag want de gesnoeide takken kunnen dan inbranden.

 

Wanneer de leilaurier te groot geworden is, snoeit u eenvoudig te dikke takken weg om zo de open structuur van de leilaurier in ere te herstellen.  U kunt een leilaurier op de gewenste plek tot op het oude hout terugsnoeien.

 

Voor het mooiste en strakste resultaat snoeit u de Leilaurier 2 keer per jaar. Op deze manier houdt u de boom het makkelijkste in model. In het voorjaar snoeit u net voordat er nieuwe takken aan de boom groeien. Er zullen zich er al vrij snel weer nieuwe frisgroene bladeren vormen. In het najaar knipt u dode en oude takken met bruin geworden bladeren af zodat de boom de hele winter een mooi groen scherm vormt in uw tuin.

Leilaurier kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

In onze webwinkel vindt u twee groepen Lei-Laurierbomen. Dit zijn de laurieren uit de laurocerasus groep en de lusitanica groep. De eerste groep omvat de meest bekende en toegepaste soorten. Dit zijn de Prunus laurocerasus ‘Novita’ en de Prunus laurocerasus ‘Caucasica’. Beide laurierbomen zijn wintergroen en hebben leerachtig blad.

Er is een minimaal verschil in bladvorm en bladkleur tussen de twee soorten waarbij de ‘Novita’ iets breder blad en een wat lichtere kleur groen heeft. Zowel de ‘Novita’ als de ‘Caucasica’ groeien goed dicht.

 

De lusitanica groep wordt ook wel de Portugese laurier genoemd. Ook deze lauriersoort is goed te gebruiken als leiboom. Deze groep laurieren heeft een veel kleiner blad dan die bij de laurocerasus groep. De groei is tevens iets trager, maar de bomen vormen uiteindelijk wel een net zo dicht scherm. Ook is de rode gloed van de bladstelen en takken opvallend. Dit geeft deze leiboom gedurende het jaar extra kleur. 

 

Het blad van de Leilaurier is jaarrond diepgroen. Als u meer kleur zoekt is de Lei-Photinia of Lei-Glansmispel aan te raden. Deze loopt in het voorjaar uit met rood gekleurd blad. De leilaurier leibomen bestel je gemakkelijk en snel bij Tuinplantenwinkel.nl. Wij leveren deze het hele jaar door met onze eigen bezorgdienst. Ook hebben wij een eigen bomen- en plantencentrum van 30.000 vierkante meter met een ongeëvenaard assortiment aan planten en bomen.

 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.