Informatie over eikenbomen

De Eikenboom is één van de bekendste bomen in Nederland en is in vrijwel heel Nederland (op de zandgronden) te vinden. De eiken zijn zowel verkrijgbaar als bladverliezend als bladhoudend. De bladverliezende soorten zijn bij ons het bekendste en ook het beste winterhard.

 

Eiken zijn er als gewone boom, als zuilboom en ook als bolboom. Ook worden ze regelmatig gebruik om te leiden als lei- en dakvorm. Eikenbomen zijn grote en sterke bomen en om die reden komt u ze vooral vaak tegen in een grote tuin of park.

 

Welke eikenbomen zijn er?

Een Eikenboom maakt indruk met zijn imposante voorkomen en het is daarom ook goed voor te stellen dat deze bomen al in de prehistorie deel uitmaken van de Nederlandse bossen. Het is een van de meest voorkomende boomsoorten in ons land en geliefd bij dieren die de afgevallen eikels opeten.

 

Veel voorkomende bladverliezende eikenbomen

 

De meest geijkte eiken zijn de Amerikaanse eik en de Moeraseik. In de herfst verkleuren de bladeren van de Moeraseik oranje rood en bij de Amerikaanse eik kleurt het blad in de herfst geel. Na de herfstverkleuring verliezen beide bomen hun bladeren.   

 

De Amerikaanse eik (Quercus rubra) wordt van oudsher gebruikt als laanboom in buitengebieden. Voor kleine tuinen is deze boom snel te groot. Het voordeel van de Amerikaanse eik is dat hij bijna geen last heeft van de processierups. Zoals de naam al zegt, komt de eikenboom oorspronkelijk uit Noord-Amerika en is hij sinds 1800 terug te zien op de Nederlandse en Belgische zandgronden.

 

Aan de naam Moeraseik (Quercus palustris) zou je af kunnen leiden dat deze eikenboom zich op zijn gemak voelt op drassige grond, maar dit is niet het geval. Hij kan wel een tijdje op ondergelopen land overleven. Als zuilboom is de moeraseik een ideale boom voor een kleine tuin. Deze variant staat bekend als Quercus palustris 'Green Pillar' en is met recht een groene pilaar te noemen. De vorm van deze boom is perfect om bepaalde lijnen in uw tuin te accentueren.  

 

Een andere moeraseik die makkelijk in een kleine tuin past, is de Quercus palustrus ‘Green Dwarf’. Deze boleik op stam is in verschillende hoogtes te verkrijgen. Dat de Moeraseik ook als dakboom kan fungeren, bevestigd de veelzijdigheid van deze eikensoort. Hij zal iets trager groeien dan een klassieke dakboom, maar vormt een zeker zo dicht bladerendek dat zorgt voor de meest verkoelende schaduw.

 

Een iets minder bekende eikenboom is de Moseik of Quercus cerris. Deze boom is bestand tegen zeewind, waardoor het een bijzonder geschikte boom is voor tuinen aan de Belgische en Nederlandse kust. Ook de Spaanse eik (Quercus hispanica) kan tegen het zeeklimaat en is vanwege zijn bescheiden grootte ook geschikt voor een kleine tuin.

 

Groenblijvende eikboom

 

Een iets minder geijkte eik is de Steeneik (Quercus ilex). Dit is een groenblijvende eikenboom en omdat hij van oudsher voorkomt in de landen rond de Middellandse zee is het een mediterrane boom. Hij komt het best tot zijn recht op een zonnige plek en de bladeren zijn glad en leerachtig van boven en zilvergrijs van de onderkant.

 

Omdat deze eik zijn blad niet verliest, is de Lei steeneik een ideale leiboom om voor privacy in uw tuin te zorgen. Op Tuinplantenwinkel.nl kunt u deze eikenboom kopen als hoogstam, maar ook als een meerstammige Steeneik die een hoge sierwaarde aan uw tuin toevoegt.

 

Er zijn verschillende de soorten eikenbomen verkrijgbaar op tuinplantenwinkel.nl

Wat is het verschil tussen de wintereik en de zomereik?

De duidelijkste verschillen tussen deze eikensoorten worden pas zichtbaar als je van dichtbij gaat kijken. De bladeren van wintereiken zijn breder en meerlobbig, waar die van de zomereik juist smal zijn en minder lobben hebben. De steeltjes van de eikels van de zomereik zijn ook langer dan die van de wintereik. De Zomereik is op zijn mooist in de zomer en voelt zich goed op een plek met veel zonlicht terwijl een Wintereik ook graag in de schaduw vertoefd. Ook in de diepte van schors van deze bomen zijn kleine verschillen op te merken.

 

Verder komen de uiterlijke kenmerken van beide bomen grotendeels overeen. Op onze site vindt u de Zomereik (Quercus robur). Deze eikenbomen worden hoger dan 10 meter en heeft dus veel ruimte nodig om te groeien. Deze zomereik is er ook als kleinere zuilboom en de Latijnse naam van deze variant is Quercus robur ‘Fastigiate Koster’. Deze zomereik kan in een kleinere tuin zorgen voor schaduw en is door te snoeien in model te houden.

 

Een eik planten en verzorgen  

De eikenboom staat het liefst in redelijk voedselrijke bodem en stelt weinig eisen aan de grondsoort. Geef de bomen voldoende ruimte om te groeien dan komen deze het beste tot zijn recht. Voor vormbehoud mag de kroon in juni licht gesnoeid worden. Wanneer er meer gesnoeid moet worden, kunt u dat het beste in de periode oktober-november doen. Geef de eik in het voorjaar eventueel wat organische mest, zoals koemestkorrels

 

Eikenboom kopen op Tuinplantenwinkel.nl

De eikenboom is een van de bekendste tuinbomen en omdat hij zo stevig is, zal hij in bijna elke tuin een opvallende verschijning zijn. Naast een solitaire eikenboom kunt u bij ons terecht voor een zuileik, een boleik op stam en ook een eik als dakboom behoort tot de mogelijkheden. Zo hebben we voor elke tuin een passende soorten eikenbomen. 

 

We nemen het vervoer van uw eikenbomen uit handen en een van onze chauffeurs brengt de boom met alle zorg bij u thuis. Zo hoeft u zelf niet met een boom de weg op. Online een boom kopen op onze overzichtelijke site is heel eenvoudig. Het enige waar u zich mee bezig hoeft te houden, is het op de juiste manier aanplanten van de boom in uw tuin. Hierbij helpen we u met aanplanttips en een instructievideo over het plaatsen van een boompaal. Verder bieden we aangroeigarantie en bezorgen we uw bestelling binnen de afgesproken tijd.   

Inspiratie Eikenbomen:

sommige soorten Eikenbomen verkleuren erg mooi in de herfst

 

Deze Moeraseik geeft een prachtige herfstverkleuring van het blad in het najaar. 

 

Zomereik wordt erg oud worden, maar hebben ook last van eikenprocessierupsen

 

De Zomereik is niet geschikt voor een kleine tuin en houdt van een zonnige standplaats. 

 

eikenbomen worden erg groot in de tuin, wilt u de boom klein houden. kies dan voor een eikenboom op stam

 

De Eikenbomen kunnen erg oud worden en groeit ook uit tot een enorm grote boom. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.