Informatie over zomereik

De Zomereik, een inheemse eikenboom

De Zomereik is een variant van de eikenboom die van nature in Nederland en België voorkomt. Soms staat hij solitair (herkenbaar aan de bijna ronde kroon), maar meestal komen ze voor in bossen. Vaak in combinatie met de Amerikaanse eik (niet inheems), beuken- en berkenbomen. De Zomereik kan honderden jaren oud worden en groeit uit tot een reusachtige boom met een kroondiameter van soms wel meer dan 25 meter. Ook de stam kan een diameter van meer dan een meter krijgen. 

De Zomereik en de eikenprocessierups

Helaas is de eikenprocessierups een plaag. De haren van de eikenprocessierups veroorzaken veel irritatie bij de mens. Hierdoor is voorzichtigheid geboden en wordt de rups ook op professionele en grote schaal (biologisch) bestreden. De eikenprocessierups maakt zijn nesten in de Zomereik. Aanplant in de particuliere tuin is dan ook niet direct aan te raden. In een grote parkachtige tuin, op een plek waar geen kinderen spelen, is het nog wel te overwegen. Wilt u graag een eikenboom in de tuin aanplanten, kies dan voor bijvoorbeeld de Moeraseik of de Amerikaanse eik. In deze soorten nestelt de processierups zich niet.

Varianten van de Zomereik bij Tuinplantenwinkel.nl

Op Tuinplantenwinkel.nl worden twee varianten van de Zomereik aangeboden. De Quercus robur 'Fastigiate Koster' is een boom met een smalle groeiwijze. De takken staan vrijwel verticaal langs de hoofdstam. Deze eikenboom wordt ook wel Zuileik genoemd. Door de smalle groeiwijze, is hij geschikt voor plekken waar minder ruimte is voor de brede kroon van de hoogstam Zomereik. Ook deze hoogstam Quercus robur wordt verkocht op Tuinplantenwinkel.nl.

 

Zomereiken kunnen groot en oud worden

 

Inspiratie Zomereik:

Eikels van de zomereik

 

In de zomereik komen de bekende eikels in trossen tussen het groene blad. 

Oude zomereik, inheemse boom

 

De Zomereik is een inheemse boom en kunnen oud worden. 

 

Vruchten van de zomereik geven een herfstbeeld

 

De eikels van de zomereik kunnen gebruikt worden in bloemstukken en er kan door kinderen volop mee geknutseld worden. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.