Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over zomereik

De Zomereik, een inheemse eikenboom

De Quercus robur Zomereik is een variant van de eikenboom die van nature in Nederland en België voorkomt. Soms staat de Quercus robur Zomereik solitair (herkenbaar aan de bijna ronde kroon), maar meestal komt de Inlandse eik voor in bossen. Vaak in combinatie met de Amerikaanse eik (niet inheems), beuken- en berkenbomen. De Quercus robur Zomereik kan honderden jaren oud worden en groeit uit tot een reusachtige boom met een kroondiameter van soms wel meer dan 25 meter. Ook de stam van de Inlandse eik kan een diameter van meer dan een meter krijgen. 

 

De Quercus robur Zomereik en de eikenprocessierups

Helaas is de eikenprocessierups een plaag bij de Quercus robur zomereik. De haren van de eikenprocessierups veroorzaken veel irritatie bij de mens. Hierdoor is voorzichtigheid geboden en wordt de rups ook op professionele en grote schaal (biologisch) bestreden. De eikenprocessierups maakt zijn nesten in de Quercus robur Zomereik. Aanplant van de Inlandse eik in de particuliere tuin is dan ook niet direct aan te raden. In een grote parkachtige tuin, op een plek waar geen kinderen spelen, is de aanplant van de Quercus robur Zomereik als boom nog wel te overwegen. Wilt u graag een eikenboom in de tuin aanplanten, kies dan voor bijvoorbeeld de Moeraseik of de Amerikaanse eik. In deze soorten nestelt de processierups zich niet en ook deze soorten eikenbomen kunnen uitgroeien tot een grote boom.

 

Varianten van de Zomereik bij Tuinplantenwinkel.nl

Op Tuinplantenwinkel.nl worden twee varianten van de Quercus robur Zomereik aangeboden. De Quercus robur 'Fastigiate Koster' is een boom met een smalle groeiwijze. De takken van deze Inlandse eik staan vrijwel verticaal langs de hoofdstam. Deze eikenboom wordt ook wel Zuileik genoemd. Door de smalle groeiwijze is deze boom geschikt voor plekken waar minder ruimte is voor de brede kroon van de Zomereik Quercus robur als hoogstam boom. Ook deze hoogstam Quercus robur wordt verkocht op Tuinplantenwinkel.nl, maar nogmaals gezegd, wij raden de aanplant van de Quercus robur Zomereik af in verband met de Eikenprocessierups die zich in deze boom kan gaan nestelen en voor veel ongemak kan zorgen. Wilt u een Zomereik, Quercus robur kopen, houdt hier dan zeker rekening mee.

 

De Zomereik Quercus robur als laanbeplanting

De Inlandse eik is de afgelopen eeuw (en daarvoor ook) regelmatig gebruikt om lanen mee aan te planten. Vandaar ook dat er zo ontzettend veel oude zomereiken langs de wegen in bepaalde delen van Nederland staan. Doordat er massaal Quercus robur Zomereik langs de wegen staat, heeft de eikenprocessierups de kans om zich door Nederland te verspreiden. Soms zijn de wegen waarlangs de oude eiken staan kilometers lang en kunnen de rupsen zo van de ene op de andere Zomereik overspringen. De vroeger zo gewenste en gewaardeerde laanbeplanting van de Zomereik Quercus robur geeft nu heel veel werk. Bijna alle gemeentes dienen in het voorjaar de oude bomen te behandelen om zo de overlast van de rupsen zoveel mogelijk te beperken.

 

Andere functies van de Quercus robur of Inlandse eik

Vooral in de provincies Noord Brabant en Limburg wordt de Zomereik vereerd. Hij wordt daar gezien als een heilige boom. Sommige van deze zomereiken worden nog altijd als heilige boom behandeld. Deze bomen zijn vaak honderden jaren oud. De Heilige eik kun je nog op meerdere plekken vinden en is vaak een bedevaart plek voor bepaalde dorpen.

 

De Quercus robur is naast een sierlijke boom ook een inlandse hardhout leverende boom. Het hout van de Inlandse eik is kwalitatief zeer goed en wordt op vele manieren toegepast. Al in de Romeinse tijd was dit een bekend feit. Nu we het toch over de Romeinse tijd hebben. Er staan in Nederland een paar exemplaren van de Quercus robur zomereik uit die tijd, wat maar eens bewijst dat de Inlandse eik een zeer sterke boom is.

 

Eigenschappen van de Zomereik/ Inlandse eik

De bladeren van de Zomereik/ Inlandse eik zijn onregelmatig gelobd en hebben vaak een asymmetrische vorm. Jonge eiken houden hun afgestorven, dorre bladeren de hele winter nog vast. Deze bladeren vallen pas van de boom als het nieuwe blad in het voorjaar start met groeien. De eikels van de Quercus robur worden graag door varkens gegeten. Vroeger werden de eikels van de Inlandse eik die langs de wegen staan, geraapt en tegen een vergoeding ingeleverd bij de varkensboeren. De Zomereik/ Inlandse eik houdt van een goed doorlatende grond en vochthoudende grond. Hij zou zelfs een korte periode in een natte grond kunnen groeien. Vochthoudende grond en kalkrijke grond is het beste voor deze boom, maar ook een zandgrond is mogelijk. Een standplaats in de volle zon heeft de voorkeur, maar ook op een plek in het bos waar minder zon schijnt, kan een Zomereik uit de voeten.

 

Uiterlijke kenmerken van de kroon van de Zomereik

De Zomereik/ Inlandse eik heeft een halfopen kroon met een brede ronde vorm. Deze vorm maakt de Zomereik/ Inlandse eik geschikt om aan te planten in brede straten. Voor smalle straten is deze boom niet geschikt.

 

Veelgestelde vragen over de Zomereik

Zijn jonge bomen van de Quercus robur Zomereik meteen als hoogstam boom te leveren?

Antwoord: Nee, een jonge boom wordt altijd als beveerde boom opgekweekt. Alleen oudere bomen (afhankelijk van de soort na 5 tot 8 jaar) kunnen als hoogstam geleverd worden. Een jonge boom moet zich eerst in de hoogte ontwikkelen voordat hij wordt opgekroond.

 

Kan de Zomereik/ Inlandse eik in een kleine tuin worden aangeplant?

Antwoord: Nee dat gaat niet. Eikenbomen groeien uit tot een grote boom met brede ronde kroon en een dikke stam. De stamomtrek kan oplopen tot boven de 3 meter. We praten in dat geval wel over echt oudere bomen van meer dan 50 jaar oud. Bedenk goed of de gewenste locatie geschikt is voor de aanplant van een Zomereik/ Inlandse eik. Als u twijfelt, kies dan voor een andere beter passende boom.


Wat is het verschil tussen zomer en wintereik?

antwoord: Beide soorten groeien uit tot grote bomen. Het grootste verschil tussen zomereiken en wintereiken zit hem in de eikels. De eikels van de Zomereik (Quercus robur) zitten aan lange steeltjes, terwijl de eikels van de Wintereik (Quercus petraea) aan korte steeltjes zitten. Daarentegen zitten de bladeren van de Wintereik juist weer aan langere steeltjes dan die van de zomereiken.

 

Hoe groot wordt een zomereik?

Antwoord: De Zomereik kan een hele grote boom worden. Er zijn exemplaren waarbij de diameter van de kroon groter is dan 30 meter. De zomereik kan dan ook 100en jaren oud worden.

 

Hoe snel groeit de zomereik?

Antwoord: De zomereik/ Inlandse eik groeit niet hard, maar blijft wel doorgroeien. Doordat de boom niet zo hard groeit, wordt het hout juist wel erg hard. Het hout van de Zomereik/ Inlandse eik is dan ook erg gewild onder houtbewerkers.

 

Waar vind je een zomereik?

Antwoord: De zomereik komt van nature voor in de Nederlands bossen. Niet alleen in Nederland, maar in heel europa komt de Zomereik veelvuldig voor. Van alle soorten eiken, heeft de Quercus robur het grootste verspreidingsgebied. Ook in de ons omringende landen is het een veel voorkomende boom, maar zelfs in Spanje en zuid Italië komt de boom in de natuur voor. In Nederland is de boom vaak langs wegen aangeplant.

 

Zomereiken kunnen groot en oud worden

 

Inspiratie Zomereik:

Eikels van de zomereik

 

In de zomereik komen de bekende eikels in trossen tussen het groene blad. 

Oude zomereik, inheemse boom

 

De Zomereik is een inheemse boom en kunnen oud worden. 

 

Vruchten van de zomereik geven een herfstbeeld

 

De eikels van de zomereik kunnen gebruikt worden in bloemstukken en er kan door kinderen volop mee geknutseld worden. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.