Naast de Zomereik is de Moeraseik een steeds vaker toegepaste variant van de eikenbomen. De Moeraseiken hebben een vrij gelijkende groeiwijze. Ze hebben een nagenoeg rechte hoofdstam, met daaraan vrijwel horizontale gesteltakken. Aan deze gesteltakken komen kortere takjes met daaraan de bladeren. De halfopen kroon heeft een piramidale vorm, bij oude bomen wordt deze vorm wat ronder.
De Moeraseik heeft vrij grote bladeren waarvan de randen diep ingesneden zijn. De bladeren van de Quercus palustris krijgen, voordat ze vallen in de herfst, de meest prachtige kleuren. De ene boom is wat eerder met zijn herfstkleur dan de andere. Zeker als er meerdere bomen bij elkaar staan, is er een kleurschakering van groen, via geel / oranje naar soms zelfs paars / rood. De Quercus palustris heeft in de herfst een afgeplat bolvormige eikel en de schors op de rechte stam krijgt ondiepe groeven.
Geef de boom een voedselrijke grondsoort en de ruimte om te groeien dan komt hij het best tot zijn recht, vooral als solitair of langs brede straten. Hij is, net als de meeste andere eiken, niet geschikt voor de kleine tuin.
De Moeraseik groeit uit tot een flinke hoogstam boom. Hierdoor kan hij niet op elke plek toegepast worden. Het is voldoende ruimte nodig om de boom zich te kunnen laten ontwikkelen. Gelukkig zijn er ook minder hard groeiende soorten, zoals bijvoorbeeld de Bolvormige Quercus palustris 'Green Dwarf'. Dit is een traaggroeiende boom met een vrij dichte vertakking die nauwelijks gesnoeid hoeft te worden. Daarnaast wordt de Moeraseik ook als dakboom en als leiboom aangeboden. De dakvorm geeft in de zomermaanden op een natuurlijke manier de nodige schaduw. Ook als er weinig ruimte is, kunt u genieten van de prachtige herfstkleur van de Moeraseik. De bladeren van alle Moeraseiken kleuren in de herfst rood. In de winter is de Quercus palustris kaal. De eerste bladeren verschijnen in het voorjaar weer aan de boom.
Quercus palustris (ook wel Moeraseik genoemd) kan in verschillende grondsoorten worden geplant. Om de wortels een goede start te geven, is het aan te raden om de aarde in het plantgat te mengen met aanplantgrond. Ongeacht welke grondsoort er aanwezig is, geeft de toevoeging van aanplantgrond de bomen een boost. Zorg ervoor dat de kluit van de boom niet te diep in de grond komt te staan. Bovenkant kluit is bovenkant aarde. Druk de grond rondom de kluit goed aan en plaats boompalen en boomband. Dit geeft de bomen en de kluit houvast tijdens harde wind.
In tegenstelling tot wat de naam zou doen vermoeden, is de boom minder geschikt voor moerasachtige, natte grond. Deze niet zo snelgroeiende boom wordt Moeraseik genoemd omdat hij echter wel korte tijd tegen overstromingen kan. Het is dus niet zo dat een Moeraseik enkel en alleen op zeer vochtige plaatsen kan groeien. Hij verdraagt een wat nattere grondsoort wel maar kan ook prima op wat drogere zandgrond uit de voeten. De boom is ongeschikt voor kalkrijke gronden.
Als u bij Tuinplantenwinkel.nl deze Moeraseik koopt, dan wordt deze altijd in pot geleverd. Dit betekent dat u de boom het hele jaar door (behalve bij vorst) kunt aanplanten; dus ook in de zomermaanden. Let er dan wel op dat de jonge bomen bij warme en droge periodes voldoende extra water krijgt. De kluit van de boom is dan nog niet voldoende ontwikkeld om voldoende vocht uit de grond te zuigen. Oudere bomen met een groot wortelgestel redden zich prima zonder extra watergiften. Wanneer de Moeraseik in het najaar of winter wordt geplant, heeft u naar het watergeven geen omkijken. Doorgaans is de grond in die periode vochtig genoeg. Daarnaast is de boom dan ook in rust, waardoor hij weinig tot geen vocht en energie nodig heeft.
Belangrijk is dat u voor het aanplanten van de Moeraseik een ruim plantgat maakt in de volle grond, de grond goed los maakt en zorgt voor een humusrijke bodem door potgrond of aanplantgrond te mengen met de bestaande grond. Aanplantgrond verrijkt de bodemstructuur en zorgt voor extra voeding voor de wortels van de boom. Eén of twee boompalen met boomband zorgen ervoor dat de wortels van de boom zich goed kunnen hechten.
Deze traaggroeiende boom (die na jaren toch een hoogte van zo'n 20 meter kan bereiken) met een vrij dichte vertakking hoeft nauwelijks gesnoeid te worden. Voor vormbehoud mag je de Quercus palustris in juni licht snoeien. De onderste takken kunnen dan b.v. weggenomen worden voor meer licht en ruimte onder de boom. Wanneer er meer snoei nodig is, kunt u dat het beste in de periode oktober-november doen. Snoei alleen niet bij vorst.
Antwoord: Nee hoor, de cultivar Quercus palustris 'Green Dwarf' doet het met zijn compacte, bolvormige groeiwijze zeker ook goed in de minder grote tuinen. Daarnaast is bij tuinplantenwinkel.nl ook de zuilvorm Quercus palustris 'Green Pillar' verkrijgbaar. Deze Zuil-Moeraseik is van onderuit vertakt en heeft heldergroen getand blad met een mooie donkerrode herfst verkleuring. Doordat deze boom smal blijft, is die goed te gebruiken op een plek waar niet zoveel ruimte is voor een boom maar toch hoogte gewenst is.
Antwoord: Jazeker, de afgeplat bolvormige eikels zijn van de volwassen Quercus palustris en vallen van september tot december van de boom. Het zijn kleine eikels. De Zomereik en wintereik krijgen grotere vruchten.
Antwoord: Nee, de moeraseik komt oorspronkelijk uit het noordoosten van de Verenigde staten maar de boom wordt sinds het einde van de achttiende eeuw in Europa (en Nederland) aangeplant.
Antwoord: De Moerseik is net zoals de andere eikenbomen geen kleine boom. De Moeraseik kan in Nederland een hoogte bereiken van wel 20 meter hoog. Wilt u een Moeraseik kopen? Houd hier zeker rekening mee.
Er bestaat naast de gewone Moeraseik ook een bolvormige variant van de Quercus palustris. Dit zijn kleine bomen die perfect op een plek kunnen staan waar geen ruimte is voor de ontwikkeling van een grote kroon.
Hoe snel de Moeraseik Quercus palustris groeit, hangt af van de standplaats, maar doorgaans heeft de ze boom een flinke groeikracht. De eerste jaren na aanplanten, groeit de boom meestal nog niet zo hard, maar eenmaal aangeslagen kan hij flinke scheuten maken.
Antwoord: De volwassen exemplaren van de Quercus palustris krijgen eikels. Deze eikels zijn klein van vorm en de napjes zitten maar voor een klein gedeelte om de vrucht heen.
Antwoord: De Quercus palustris op hoogstam kan het beste op natuurlijke wijze uitgroeien tot zijn natuurlijke vorm. De kroon is pyramidaalvormig met vrij horizontaal groeiende takken. De bomen worden ook als leiboom, dakvorm en als bolboom verkocht. Dan is snoeien wel belangrijk en moet zelfs regelmatig gebeuren. De dakvorm en leibomen hebben een jaarlijkse snoeibeurt nodig, de bolvorm kan eens in de zoveel jaar een keer gesnoeid worden.
Antwoord: De Quercus palustris groeit uit tot een boom met een brede kroon. Een breedte van 10 meter wordt na een aantal jaar makkelijk gehaald. Als de moeraseik in lanen of langs brede straten wordt aangeplant, moet er zeker rekening mee gehouden worden dat er voldoende ruimte is voor de ontwikkeling van de kroon. De bladeren van de brede kroon geven veel schaduw. Als dit gewenst is en er is voldoende ruimte voor de kroon, dan is het een ideale boom om onder te vertoeven tijdens hete zomerdagen.
Antwoord: Als de Quercus palustris langs wegen aangeplant is en de kring van takken begint te ver door te hangen, dan kunnen deze van de boom gesnoeid worden. Snoeien van deze gestel takken kan het beste in de wintermaanden gebeuren.
De Quercus palustris wordt altijd in een pot verkocht en nooit met blote wortel of met kluit. De enige planten die wij met blote wortel aanbieden zijn kleine haagplanten. Alle andere bomen en planten worden in pot aangeboden. Planten in pot het hele jaar geplant worden. Wij bezorgen alle bomen met onze eigen gespecialiseerde bezorgdienst. Nadat deze met zorg zijn ingepakt, worden ze met net zoveel zorg bij u afgeleverd. Uw nieuwe bomen zijn dus van A tot Z in handen van een echte specialist. Schade aan de bomen is op deze manier nagenoeg onmogelijk. Wij staan altijd garant voor een goede aflevering en leveren moeraseik door heel Nederland en een groot deel van België.
Onze eigen bezorgdienst werkt met een eigen Track & Trace systeem. Op de dag/avond voordat wij uw nieuwe bomen leveren, ontvangt u van ons een melding dat wij de moeraseik komen brengen.
Naast bezorging kunt u bij het plaatsen van een bestelling ook kiezen voor het afhalen van uw boom bij Neutkens Planten- en bomencentrum te Knegsel (Noord-Brabant). Afhalen is altijd gratis; u betaalt dus geen extra kosten. Zodra de bestelling door ons is verzameld en ingepakt, krijgt u van ons een mail dat uw nieuwe boom klaarstaat.
De kroon van een Moeraseik heeft een piramidale vorm. En kan erg groot worden, dus geef hem de ruimte.
Het blad van de Moeraseik zijn vrij groot en zijn ingesneden. En verkleurt prachtig in de herfst.
De Moeraseik houdt zoals de naam als zegt van een vochtige grond. Maar kan ook op een wat droge plaats staan met een groter wortelgestel.
Alle prijzen zijn inclusief BTW
Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.