Informatie over echinacea

Echinacea komt in het wild voor in vrij droge gebieden (prairies) in Noord-Amerika. De natuurlijkste varianten zijn de paradoxa en de pallida. Deze hebben beide de meest afhangende bloemblaadjes van alle Echincaea. De purpurea soorten hebben de bloemblaadjes meer in de breedte staan als een parasol. Alle Echinacea hebben een kogelvormig hart van de bloem, het is een opvallende verschijning in de border. Echinacea voldoet uitstekend als solitaire tuinplant, als een bloeiaccent tussen bijvoorbeeld siergrassen. De Echinacea kan ook goed als groep geplant worden in combinatie met andere planten. De meest bekende bloemvorm is de rood-roze variant. 

 

Echinacea purpurea planten op een zonnige standplaats

Echinacea geeft de voorkeur aan een (vrij) zonnige standplaats in een vruchtbare, goed waterdoorlatende bodem. Daarnaast houdt de plant van een kalkrijke bodem. Zavelgronden (een mengsel tussen zand en klei) is ideaal. Als u de planten op zandgrond wilt planten raden we aan de zonnehoed jaarlijks te voorzien van een kalkgift.

 

De Echinacea purpurea, rode zonnehoed genoemd

De Echinacea purpurea, wordt ook wel de Rode zonnehoed genoemd. Deze vaste plant heeft margrietachtige bloemen, deze bloemen trekken bijen en vlinders aan. Deze gewilde tuinplant is met zijn horizontaal afstaande bloemblaadjes een van de meest opvallende borderplanten. De Rode zonnehoed, Echinacea purpurea is heel mooi te combineren met de vaste plant, IJzerhard. Deze staan beide graag op een zonnige plek. De roze bloemen combineren mooi met het blauw van het het IJzerhard. De Zonnehoed heeft een wat grote open bloem met een bruinrood bloemhart, die bovenop de stengel staan. Door hem te combineren met een fijnachtige vaste plant zoals de Kallimeris of Salie. Komen de grote bloemen goed tot zijn recht in borders. De honingachtige geur is heel verleidelijk voor hommels en bijen. Er zijn vele soorten Echinacea purpurea beschikbaar de meeste soorten zijn goed winterhard, zoals de Echinacea purpurea Magnus, Echinacea pallida en Echinacea 'Green Jewel' (met een groene bloem).

 

Opvallend aan de bloem van de Echinacea is het dikke hart. Dit bol hart met roze blaadjes is een zomerse look. Wanner de bloemen van de Echinacea purpurea zijn uitgebloeid zijn ze ook in de winter decoratief en geven een mooi wintersilhouet. De Zonnehoed, vraagt bij extreme droogte in de zon wat extra water, het blad kan dan wat slap gaan hangen. Zorg er dus voor dat de grond vochtig is, zeker in de volle zon. De samengestelde bloemen van de Zonnehoed kunnen dienen als snijbloem in de vaas. De bloeiperiode is in de zomer. De plant sterft af in de winter, maar zal weer in het vroege voorjaar van onder uit uitschieten en met jongere delen.

 

Echinacea snoeien en onderhouden van uitgebloeide bloemen

Zonnehoed komt van nature in vrij droge gebieden voor, dus het gevaar voor uitdroging is, ondanks zijn zonnige standplaats, niet zo groot. De wortels van de plant reiken vrij diep. Uitgebloeide bloemen kunt u wegknippen zodat de bloei langer aanhoudt maar soms is het juist mooi om de zaadhoofden te laten staan. Deze geven in de winter ook een sierlijk aanzicht. Scheuren van de plant kan in het voor- en najaar; wortels stekken in het najaar. Dit scheuren of stekken is zeker aan te raden als Echinacea wat verouderd is. Geef in het voorjaar extra basisbemesting, zodat de tuinplant in het voorjaar snel nieuwe scheuten kan maken en zo niet wordt verdrongen door andere tuinplanten.

 

Veelgestelde vragen over Echinacea:

Is de Echinacea winterhard?

Antwoord: De Echinacea is een vaste plant, maar soms kan het zijn dat de Echinacea purpurea niet terug komt, na een extreem strenge winter.

 

Waar zonnehoed planten?

Antwoord: De Zonnehoed staat graag op een halfschaduw tot zonnige standplaats.

 

Hoe ziet zonnehoed er in de winter uit?

Antwoord: De uitgebloeide bloemen van de Zonnehoed hebben ook een decoratieve waarde. In de winter sterft hij helemaal af.

 

Echinacea bloeit in verschillende kleuren, maar de roodroze en witte vorm zijn het bekendste

 

Inspiratie Echinacea:

Echinacea is een populaire tuinplant en wordt ook wel zonnehoed genoemd

 

Naast de bekende rood-roze Echinacea zijn er ook wit, geel en zelfs groen bloeiende soorten. Deze kunt u ook naast elkaar gebruiken in dezelfde border zoals hier is gedaan.

 

De bloemen bestaan uit een krans van gekleurde bloembladeren rondom een vrij grote kegel met oranje of groene meeldraden

 

Echinacea laat zich prachtig combineren met vele vaste planten. In dit geval vormt de plant een combinatie met de kogeldistel. Ook tussen siergrassen komt de zonnehoed goed uit de verf door haar uitgesproken bloemvorm.

 

Op een zonnige standplaats komt de echinacea goed tot zijn recht

 

Net zo opvallend als de bloembladeren zijn de enorme zaadkegels die ook in de winter nog een mooi silhouet vormen.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.