Informatie over festuca

Festuca (Schapengras) heeft gelukkig een Latijnse naam waar hij altijd aan te herkennen is. In Nederland staat dit siergras namelijk bekend onder verschillende namen en worden Schapengras, Zwenkgras en Berenvel door elkaar heen gebruikt. Het is vanwege zijn groenblijvende en polvormende eigenschappen een veel toegepast Siergras.

Welke Festuca is geschikt voor uw tuin?

De Festuca glauca is de meest bekende Zwenkgras variant en is blauw siergras dat direct te herkennen is aan zijn blauwgroene kleur. De meest blauw gekleurde soort is de Festuca glauca intense blue en samen met zijn compacte broertje Festuca glauca 'Compacta Blue' geven deze siergrassen al heel veel tuinen in Nederland en België een prachtige blauwe gloed. Ook in een pot of een plantenbak is de Festuca glauca het hele jaar erg decoratief. De Festuca glauca 'Elijah Blue' groeit uit tot een blauw tapijt, zodat onkruid geen kans krijgt. Ook bloeit deze Festuca soort Zwenkgras met witte pluimen die boven het gras uitkomen.

 

De Festuca gautieri staat ook bekend als Berenvel en heeft groen loof. Over het algemeen blijven de pollen van deze groenbladige Festuca wat kleiner en compacter dan de blauwkleurige pollen van de Festuca glauca. Berenvel is een benaming die perfect bij de Festuca gautieri past, omdat het als een soort kleed over de bodem van uw tuin ligt. De grijsgroene Festuca mairei is het hoogste Zwenkgras. Hij bloeit vroeg en krijgt lange hangende pluimen die de naam Zwenkgras eer aan doen.

Hoe plant ik Schapengras?

Schapengras / Festuca  is een ideale soort om als grotere groep aan te planten. Doordat hij wintergroen is, geeft hij ook in de winter kleur aan de tuin. De groenbladige Festuca gautieri wordt wel eens wat dichter op elkaar geplant, zodat de pollen zich al binnen korte tijd raken. Hierdoor ontstaat een prachtig groen golvend tapijt wat wel iets weg heeft van een wolkendeken. Ook in de rotstuin is Schapengras een aanwinst, maar dan solitair of in kleine groepjes aangeplant. 

Hoe snoei ik Zwenkgras? 

Schapengras of te wel Festuca heeft weinig onderhoud nodig. Als er dor en bruin loof in de plant komt te zitten, dan kan dit er met de hand uitgetrokken worden. Wanneer het teveel is om eruit te plukken, dan kan de Festuca een keer in zijn geheel teruggeknipt worden tot ongeveer 10 cm boven de grond. Wil je een Festuca glauca snoeien? Dan raden wij aan om op de manier te werk te gaan die hierboven omschreven staat. Blauw zwenkgras snoeien heeft alleen zin als de pol te groot is geworden, anders is uitdunnen een betere manier om de plant gezond te houden.

 

Daarnaast heeft Festuca de eigenschap om zich na verloop van de jaren naar boven te werken. Als dit gebeurt, graaf de plant dan in de wintermaanden een keer uit en plant hem iets dieper weer terug. Na het herplanten, kan hij er weer jaren tegenaan. Eventueel kan het Zwenkgras tijdens het opnieuw zetten meteen een keer gescheurd worden. Zo blijft de plant jong en fris. 

Festuca kopen op Tuinplantenwinkel.nl

Op Tuinplantenwinkel vindt u zowel de Festuca glauca als de Festuca gautieri in meerdere varianten. Als u een groter vak wilt aanplanten met Schapengras en dus een groter aantal planten nodig heeft, raden wij aan om Zwenkgras in een voordelige en kleinere maat te bestellen. Wanneer u een kleine groep, of bloembak met Zwenkgras aan wilt platen of u wilt meteen resultaat zien, dan zijn de grotere maten de beste optie. We zullen uw bestelling Festuca altijd met zorg klaarzetten en inpakken, waarna deze met onze eigen bestelbussen veilig en zonder schade bij u thuis wordt bezorgd.

 

festuca glauca is een blauwe grassoort die de gehele winter zijn kleur behoud

 

Inspiratie Festuca:

Festuca kan ook erg goed worden toegepast in bloembakken of in pot

 

Met Festuca heeft u zomer en winter decoratief grijs/groen gras. Festuca glauca behoudt namelijk zijn kleur ook in de winter.

 

Berenvel of wel festuca schapengras zo wordt deze groene bodembedekker genoemd

 

Door de Festuca gautieri wat dichter op elkaar te planten, groeien de pollen naar elkaar toe en ontstaat er een soort 'kussendeken'.

 

festuca doet het goed op een droge, redelijk schrale bodem in de zon

 

Festuca wordt ook erg vaak toegepast in een pot op het terras of balkon. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.