Informatie over festuca

Festuca (Schapengras) heeft gelukkig een Latijnse naam waar hij altijd aan te herkennen is. In Nederland staat dit siergras namelijk bekend onder verschillende namen en worden Schapengras, Zwenkgras en Berenvel door elkaar heen gebruikt. Bij de blauwe varianten worden de namen Blauw Schapengras en Blauw Zwenkgras gebruikt. Het is vanwege zijn groenblijvende en polvormende eigenschappen een veel toegepast Siergras. Dit siergras staat bij voorkeur op een zonnige plek. Een plek in de halfschaduw kan ook prima, maar voor een plek in de schaduw kunt u beter een andere grassoort kiezen. Vooral de groenbladige Festuca gautieri is een laagblijvend siergras.

 

Welke Festuca is geschikt voor uw tuin?

De Festuca glauca is de meest bekende Zwenkgras variant en is blauw siergras dat direct te herkennen is aan zijn blauwgroene kleur. De meest blauw gekleurde soort is de Festuca glauca intense blue en samen met zijn compacte broertje Festuca glauca 'Compacta Blue' geven deze siergrassen al heel veel tuinen in Nederland en België een prachtige blauwe gloed. Ook in potten of plantenbakken is de Festuca glauca het hele jaar erg decoratief. De Festuca glauca 'Elijah Blue' groeit uit tot een blauw tapijt, zodat onkruid geen kans krijgt. De bloemen van het Blauwe Schapengras Festuca glauca zijn witte pluimen die boven het gras uitkomen. Ze bloeien aan het eind van het voorjaar/ begin van de zomer, waarna de puimen later in de zomer verkleuren naar champagne/ bruin. Deze siergrassen combineren perfect met vele andere tuinplanten.

 

De Festuca gautieri staat ook bekend als Berenvel en heeft groen loof. Over het algemeen blijven de pollen van deze groenbladige Festuca wat kleiner en compacter dan de blauwkleurige pollen van de Festuca glauca. Berenvel is een benaming die perfect bij de Festuca gautieri past, omdat het als een soort kleed over de bodem van uw tuin ligt. De grijsgroene Festuca mairei is het hoogste Zwenkgras. Hij bloeit vroeg en krijgt lange hangende pluimen die de naam Zwenkgras eer aan doen.

 

Hoe plant ik Festuca glauca of Blauw Schapengras?

Blauw Schapengras / Festuca glauca is een ideale soort om als grotere groep aan te planten. Doordat het blauwe gras in de winter zijn blad houdt, geeft Festuca glauca ook in de winter kleur aan de tuin. De groenbladige Festuca gautieri wordt wel eens wat dichter op elkaar geplant, zodat de pollen zich al binnen korte tijd raken. Hierdoor ontstaat een prachtig groen golvend tapijt wat wel iets weg heeft van een wolkendeken. Ook in de rotstuin is Blauw Schapengras Festuca glauca een aanwinst, maar dan solitair of in kleine groepjes aangeplant. 

 

In een pot op het terras heeft u het hele jaar door sierwaarde aan de Festuca. De verzorging ervan is makkelijk. Als het vriest heeft de plant nagenoeg geen aandacht nodig, alleen bij strenge vorst kunt u een deken over de pot leggen. Bemesten kan in het voorjaar een keer. Dat zal de plant zeker waarderen.

 

Doordat Festuca glauca wintergroen is, is het een goede bodembedekker. Het is een populaire plant om op een droge zanderige grond in de volle zon aan te planten. Waar andere planten het opgeven, heeft Festuca glauca zeker kans van slagen. Gebruik tijdens het aanplanten van dit siergras aanplantgrond in het plantgat. Aanplantgrond zorgt voor een goede start van de wortels. Zeker op een plek waar de grond niet geweldig is, is royaal gebruik van aanplantgrond tijdens het aanplanten van het Blauwe schapengras aan te raden.

 

Als de Festuca langs de rand van de plantenborders wordt geplant, dan heeft u van de Festuca glauca soorten 3 tot 4 planten per strekkende meter nodig. Voor de compacter groeiende Festuca gautieri adviseren wij 5 tot 6 planten per strekkende meter.

 

Hoe snoei ik Zwenkgras Festuca glauca? 

Blauw Schapengras of te wel Festuca glauca Elijah Blue heeft weinig onderhoud nodig. Als er dor en bruin loof in het Blauw Schapengras komt te zitten, dan kan dit er met de hand uitgetrokken worden. Wanneer het teveel is om eruit te plukken, dan kan de Festuca glauca Elijah Blue een keer in zijn geheel teruggeknipt worden tot ongeveer 10 cm boven de grond. Wil je een Festuca glauca of Blauw schapengras snoeien? Dan raden wij aan om op de manier te werk te gaan die hierboven omschreven staat. Blauw Schapengras snoeien heeft alleen zin als de pol te groot is geworden, anders is uitdunnen een betere manier om deze vaste planten gezond te houden. Is snoeien nodig, dan kan dit het beste in het vroege voorjaar plaatsvinden.

 

Daarnaast heeft Festuca glauca de eigenschap om zich na verloop van de jaren naar boven te werken. Als dit gebeurt, graaf de plant dan in de wintermaanden of het vroege voorjaar een keer uit en plant de Festuca glauca iets dieper weer terug. Na het herplanten, kan hij er weer jaren tegenaan. Eventueel kan het Blauw Schapengras tijdens het opnieuw zetten meteen een keer gescheurd worden. De kleine nieuwe delen plant u terug. Zo blijft de plant jong en fris en krijgt hij de mooiste blauwe kleur.

 

Festuca en ander wintergroen siergras kopen op Tuinplantenwinkel.nl

Op Tuinplantenwinkel vindt u zowel de Festuca glauca als de Festuca gautieri in meerdere varianten. Als u een groter vak wilt aanplanten met Schapengras en dus een groter aantal planten nodig heeft, raden wij aan om Zwenkgras in een voordelige en kleinere pot te bestellen. Wanneer u een kleine groep, of bloembak met Zwenkgras aan wilt platen of u wilt meteen resultaat zien, dan zijn de grotere maten de beste optie. We zullen uw bestelling Festuca altijd met zorg klaarzetten en inpakken, waarna deze met onze eigen bestelbussen veilig en zonder schade bij u thuis wordt bezorgd.

 

Veelgestelde vragen over Festuca:

Is Festuca winterhard?

Antwoord: Festuca glauca (ook wel schapengras genoemd) is winterhard én wintergroen. Hierdoor worden deze grassen regelmatig ingezet als vakbeplanting in een grotere border. Festuca glauca is een mooie aankleding rondom grotere struiken, mits ze maar voldoende zonlicht krijgen. Voor beplanting onder bomen, kunt u beter planten kiezen die liever schaduwrijk staan.

 

Hoe hoog wordt Festuca?

Antwoord: De Festuca gautieri is de laagste variant. De pol van dit siergras wordt ongeveer 20 cm hoog en zelfs nog wat breder in doorsnee. De pol kan zo'n 30 cm breed worden. De Festuca glauca wordt wat hoger. De bladeren worden ongeveer 30 cm tot 40 cm hoog. Tijdens de bloei is de plant nog iets groter. De bloemaar steekt er in de zomermaanden nog een aantal centimeter bovenuit.

 

Kan Blauwgras in de schaduw?

Antwoord: Nee, Festuca glauca Elijah Blue of Blauw schapengras staat bij voorkeur op een plek in de volle zon. De grassen kunnen zowel in de tuin aangeplant worden, maar ook in potten op het terras of balkon komen ze goed tot hun recht. Het zijn vooral de verschillende tinten grijs/blauw die vele mensen mooi vinden.

 

festuca glauca is een blauwe grassoort die de gehele winter zijn kleur behoud

 

Inspiratie Festuca:

Festuca kan ook erg goed worden toegepast in bloembakken of in pot

 

Met Festuca heeft u zomer en winter decoratief grijs/groen gras. Festuca glauca behoudt namelijk zijn kleur ook in de winter.

 

Berenvel of wel festuca schapengras zo wordt deze groene bodembedekker genoemd

 

Door de Festuca gautieri wat dichter op elkaar te planten, groeien de pollen naar elkaar toe en ontstaat er een soort 'kussendeken'.

 

festuca doet het goed op een droge, redelijk schrale bodem in de zon

 

Festuca wordt ook erg vaak toegepast in een pot op het terras of balkon. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.